Ako začať podnikať s detskými kočíkmi?
Dobrý deň, prosím Vás o radu. Veľmi rada by som chcela začala podnikať . Môj sen je si otvoriť obchod s detským tovarom zameraný na detské kočíky a doplnky k ním. Problém je ten , že neviem ako začať. Neviem kde sa oplatí nakupovať kočíky za najlepšie ceny a ako najsť dodavateľov kočíkov . viem že niektoré veľkosklady ponúkajú tovar , akoby na pôžičku nakolko pri otvorení obchodu by to bola neskutočná investícia. Priestor mam obhliadnuty. Má niekto skúsenosť s odchodom s kočíkmi? Budem povďačná za akúkoľvek radu.
@ariannazara no u nás v meste je len 1 a dosť drahý, nemajú tam tie "lacnejšie kočíky " a počula som od veľa budúcich mamičke že by si chceli kočík pozrieť, vyskúšať niekde v blízkosti aby nemuseli ísť až do napríklad PO alebo LM.
@veronika4564 kamoška mala, velký priestranný na hlavnej ulici, kočíky, vajíčka, postieľky a pod drahšie veci iba na komis.
Vlani sa musela presťahovať do menších priestorov, keby nemala muža , obchod ju neuživý. Niekoľko krát som bol svedkom, že ľudia prišli dôkladne popozerali a odišli, alebo aj niečo objednali a zabudli preň prísť. V dnešnej dobe sa dá objednať všetko cena internet.
@veronika4564 do obchodu môžu prísť vyskúšať a pozrieť a objednajú potom lacnejšie cez net
@veronika4564 Len aby si nedopadla tak, ze si pozru kocik a objednaju online...
Riesilo sa to tu viac krat za poslednu dobu... zrataj si naklady (priestory, energie, tvoj plat, poistka, uctovnicka a tovar)... a teraz aku budes mat marzu na kociku / vecicke...
A kolko takych veci musis predat, aby si bola na nule...
K tvojej otazke. Ak chces (a myslis si, ze ti to vyjde financne) - chod na nejake veltrhy, najdi si nejake fabriky / dodavatelov (aj v Cine mozno)... a skus sa s nimi dohodnut na podmienkach...
Len ty musis sutazit s celym svetom... s Polskom, s eshopmi... aby si nasla take mnozstvo platiacich zakaznikov, aby si bola v pluse... prakticky hladas len specifickych ludi, co chcu asi lacnejsi? novy kocik... a konkurovat cenou nejakemu eshopu (u teba pozru a objednaju online za lacnejsie).
@veronika4564 podnikať na pôžičku?
Prípadnú pokutu (dajme tomu daňový úrad, alebo ak niečo nevyjde na colnom úrade či inde) s čoho budeš platiť keď nemáš už teraz ani kapitál na začatie?
Rátaj s tým, že v každom podnikaní potrbuješ peniaze na začiatok. A mať rezervu na platenie nákladov na pol roka vopred a odvody, i keby sa nič nepredalo. Čiže aspoň 2000€ na tieto náklady a aspoň 5.000€ kapitál na tovar v kategórii, ktorú spomínaš. Okrem toho ak nebudeš mať nič ani žiadnu pôžičku ti len tak ani žiadna banka nedá.
Inak presne ako píše
@zic. Aj ja som si takto obzrela kočíky a potom kúpila na bazariku, takže zázraky nečakaj. V dobe, keď sa ľudia snažia ušetriť to môže ale nemusí vyjsť. S tým musíš rátať.
@veronika4564 Inac vo vseobecnosti je jednoduchsie, ak podnikanie vznikne tak, ze:
1, pracujes v obore a osamostatnis sa, lebo si myslis, ze to budes robit lepsie, ako tvoj zamestnavatel (mas kontakty, mas know how, mas dodavatelske retazce... vies za kym ist
2, venujes sa nejakemu hobby a vidis, ze nieco chyba. Opat poznas "ako to chodi", ceny, odkial brat, kam dodavat apod....
A zacnes v malom... potom rasties...
Mozes zacat aj zhurta takto, a nevravim, ze sa to niekomu nemusi podarit, ale sanca je minimalna.
Hlavne si zisti, ci v blizkosti nie je taka predajna, tu v KE ostala len jedna a tej sa dari Babetkovo, ale ma zmaknutych influencerov a dost vrazili do reklamy co pozeram, odkial objednavaju netusim, pamatam si ich ked zacinali s mini obchodikom a ja este pred mnohymi rokmi som od nich nakupila veci do porodnice neskor aj sportovy kocik
@veronika4564 takže chceš mať obchod, v ktorom budeš predávať kočíky a tovar zameraný na novorodencov a batoľatá. Čiže ak sa bavíme o tom, že každý tovar musíš mať skladom v niekoľkých kusoch, tak sa bavíme o tom, že potrebuješ mať na sklade tovar za pár desiatok tisíc eur. Nie za 5000 eur ani nie za 10 000 eur, za niekoľko desiatok tisíc. Ale ty tie peniaze nemáš, správne chápem?
Ďalšia otázka - koľko výrobcov vyrábajúcich lacnejšie/lacné kočíky a laccný detský tovar si oslovila? Aké podmienky ti komunikovali na to, aby s tebou podpísali zmluvu ako s odberateľom?
Z celej tvojej otázky cítim, že podnikateľský plán si si neurobila. Odporúčam začať tým. Zistíš, že ak nemáš dostatok financií, tak takýto biznis nemôžeš robiť.
Prípadne, máš aspoň pár tisíc na právnikov a iných, ktorí ti urobia nasledovné? Z tvojej otázky si dovolím usudzovať, že toto si nevieš zastrešiť sama:
- dojednať, vypracovať, skontrolovať právnu stránku zmlúv s dodávateľmi
- dojednať zmluvy a podmienky s kuriérskymi spoločnosťami
- obchodné podmienky
- reklamačný poriadok
- zastrešenie prevádzkarne (ak nevieš čo je prevádzkareň, vygoogliš, odporúčam napríklad stránku podnikajte.sk) a s tým spojené záležitosti ako hygiena, bezpečnosť, živnostenský, miestny úrad
- urobiť a spravovať kvalitný eshop
- dobre riadený marketing na sociálnych sieťach
- zmluvy pre zamestnancov
Áno, pár tisíc. Toto ak si nevieš urobiť právne a organizačne správne sama, tak len toto ťa vyjde na 2-3 tisícky. A to sa nebavíme o nájme, energiách. Nebavíme sa o tom, že ľudia ti budú vracať zakúpený tovar.
Mimochodom, sama píšeš, že kamošky ti hovorili, že chceli by si kočíky pozrieť a vyskúšať. Pozrieť a vyskúšať. Nie kúpiť. Pretože rozhodujúce nebude to, že ty si kamoška. Rozhodujúca bude cena.
Ale teda ako som spomenula vyššie, začni podnikateľským plánom. V ňom budeš riešiť náklady, dodávateľov, marketing, konkurenciu, dopyt, atď. Pri jeho spracovaní si budeš musieť pozisťovať množstvo potrebných informácií, vypočítať náklady na všetko od priestorov, zamestnancov, tovaru, reklamy, stanovíš si riziká trhu pre teba z pohľadu konkurencie. Ak nemáš podnikateľský plán, nezačínaj. Lebo podnikateľský plán je niečo, čím máš začať ak ide o podnikanie, ktoré bude stáť veľa peňazí.
@lenkakravcova 5000 eur na tovar? To je asi tak 15 možno 20 lacných nekvalitných kočíkov. Ak chce mať čo len 10 druhov kočíkov, tak z každého potrebuje minimálne 10 na sklade. A to sa nebavíme o stovke ďalších produktov, ktoré potrebuje mať naskladnené. Takže 5000 je nereálna suma. Obchod s kočíkmi a vecami pre deti má na sklade tovar za pár desiatok tisíc. Ak sa bavíme o lacnom obchode.
@veronika4564 v dnešnej dobe kde pomaly si aj chlieb kúpiš cez internet 🙈 by som do toho nešla, ale ak je to tvoj sen držím prsty 🤗
@veronika4564 tiez som tak bola... pozrela som si ktory model je najviac pre nas vyhovujuci a kupovala som online kde mi vyslo najlacnejsie
predstavuješ si to strašne naivne, rozhodne by som sa do toho nepúšťala, nie je to perspektívne odvetvie
mozno tak e-shop a ked sa ti to uchyti, potom zvazit aj kamennu predajnu / showroom.. dnes si ludia pridu veci okukat a potom sup do heureky, kde sa to da kupit najlacnejsie online
@veronika4654
Nepodnikám, ale poslednú dobu sa o to dosť zaujímam. Podľa mňa riešiš úplne nepodstatné veci. Najprv by si mala riešiť predaj. Urobila si si prieskum, či by si dokázala predať? Kľudne dotazníkom v mieste, kde chceš podnikať? Alebo si sa aktívne rozprávala s ľuďmi, či by mali záujem? Vieš, ako predávať? Akú pridanú hodnotu dáš zákazníkom? Prečo by mali nakúpiť práve u teba? Čím sa líšiš od iných obchodov? A ak povieš, že nižšia cena, to nie je dobrá odpoveď, lebo vždy sa nájde niekto, kto ťa cenou podlezie. Lebo na tom stojí obchod. Nie na priestoroch alebo iných veciach.
Poznáš to sama. Kľudne ideš na kávu niekam, kde káva stojí viac ako v stánku na stanici, lebo sa tam cítiš lepšie a podobne.
Takže prečo by mali kupovať u teba?
Pred 10-15 rokmi by som ti povedala super nápad, choď do toho. Dnes už nie. Prečo? Trh je presýtený a prebiť konkurenciu s nulovým budgetom je povedzme si úprimne takmer nereálne. Nemáš žiadnu predstavu o tom ako vôbec fungovať..a hlavne podnikanie nie je pre každého a pre toho, pre koho je, nepíše na modrého koníka ako zohnať dodávateľa skôr než vôbec urobí prieskum trhu vo svojom okolí.
@melanta to som dala fakt že minimum, keby mala také tie lacné z PL. Ale ako píšeš, úplne súhlasím.
@veronika4564 len tak mimochodom,zaregistrovala si niečo také,ako transakčná daň?
Ďakujem vám za odpovede... všetky som si prečítala. A áno registrujem tran. daň, aj som sa rozprávala s ľudmi keďže s nimi.pracujem. ešte raz ďakujem za odpovede.

Podľa mna to je zbytočné, dnes si vsetko vies objednať online. U nás boli taky perfektný veľký obchod, mala tam aj dobre ceny. A asi mesiac do zadu dala ze zatvára. Neviem ci je to niečo po čom by ľudia až tak išli. Takže si to dobre premysli