Ako získať peniaze, na ktoré mám nárok?
Potrebujem poradiť. U zamestnavatela som robila pol roka. Robila som na dohodu a môj plat bol, že bonus 0,85 centov na hodinu za ktorú mi opatrovatelka robila. Za 5 mesiacov som nedostala nič okrem 100€ ako odmenu že som akože sťahovala veci. Mam otázku chcem ukončiť dohodu ale s tým aby ma zamestnavateľ vyplatil za 5 mesiacov ktoré som robila. V zmluve mám 2 hodiny denne realne som robila viac ale peniaze som nikdy nevidela lebo vravel, že ma nemá z čoho zaplatiť. Pokial viem zákonik prace vraví, že to je odmena za vykonanu prácu. Kedže ja som robila každý deň stále a nemala žiaden plat mám právo od neho žiadať plat? Ďakujem
Prípadne ako mám postupovať aby ma zaplatil pretože inak som mu robila 5 mesiacov zadarmo
Prebehla som zbezne tuto diskusiu, mne to skor pride, ze hladas len dovody, ako sa najst pracu neda. Ked mas snubenca, chodte spolu do vacsieho mesta, kde si najdete na zaciatok akukolvek pracu. Prace je vela, kto chce pracovat, pracu najde. To, ze mas metabolicku poruchu a musis jest specialne jedlo ti pracu neovplyvni, jedlo si mozes nosti z domu. Na margo tvojho zamestnavatela, ked mas v zmlluve napisane, ze budes dostavat len proviziu, tak narok na ine peniaze podla mna nemas. Proste s tebou vybabral, ber to ako poucenie do zivota. Drzim palce! 🙂
😀 to obmedzeni som myslela na dyslexiu a ine,NIE na poskodenie mozgu 😀 ,napisalo to blbo pod seba 😀
@zibi ja nie,ja som stale v obraze 😉
@cta ja stale trvam na tej zdravotnej asistentke ved ked potrebuejs pracu a mas skolu tak by si mohla ist aspon na rok pracovat a daco si dorobit popri tom ....jedine ze by si sla upratovat na to nepotrebujes anmi speci kvalifikaciu , ani nejake specialne zrucnosti .. len vediet upratat 😉
@anatalia77 🙂
@donna11 😀 stacilo by,keby ten tovar dokladala,"odklada"sa predsa predajom 🙂
@anatalia77 malo tam byt dokladala 🙂 tel prepisuje
oki baby dakujem za rady a na dnes to už ukončime. Uvidime či sa zamestnavatelia umudria. Idem nakrmiť psy pac a pusu
@cta no zostava len cakat ci sa zamestnavatelia umudria.
Nuz aj to je dobra zivotna filozofia.
tak skús niečo nájsť v chránenej dielni ked ta nechcú zamestnať kôli chorobám
baby bez ohladu na to o com je tato tema, je mi strasne luto kde tento svet speje.. 😒
ludia s vysokou skolou si nemozu najst pracu a na zapadnom slovensku? to kde zijeme..ludia so stredoskolskym vzdelanim musia pracovat ako predavaci , upratuju, robia pri pasoch , clovek s vysoko skolou sa nedokaze uplatnit ...?? zamestnavatel podhodnocuje vysoku skolu..??ved niekedy sa socialna praca studovala len v trnave dennou formou. ludia, ktori ju mali nasli uplatnenie v poradenskej cinnosti, v ustavoch, v charitach , v statnej srapve.dnes sa sypu absolventi ako na beziacom pase, externa forma niektorych vysiek nema ziadnu uroven a to nehovorim len o SP ...aj take pravo studovalo sa BA a KE denne. od kedy otvorili externu formu a skoro v kazdom vacsom meste pravnici su nezamestnani a na urade prace.
je to fakt smutne, ze sa dnes clovek dnes nevie uplatnit, ze zena ostava nedobrovolne na materskej 3 az 6 rokov aj keby chcela ist pracovat, nema kde. Ze zena vyplakava, lebo sa nedokaze zamestnat a nikto ju nechce prijat do zamestnania, ze clovek len tak pride o pracu a dalsia v nedohladne... na zapade ako tak situacia unosna .. 😖 na vychode nie ze len zdochol pes, ale aj vevericka,, fredka, kuna a aj mys 😀 proste katastrofa... kde spejeme ? to fakt nikto netusi.. 😖
@zibi vysoka skola je len vstupenka na pracovne podium. A len kazdom jednotlivcovi zalezi,ci zaujme,alebo ho vypiskaju.
@anatalia77 presne tak .. pekne si to napisala 🙂
@zibi
mas pravdu, ze na slovensku je to tazke, berem, platy su nizke, ale na druhej strane dnes ma vysku uz hocijaky somrak, ktory si vlastne takto len potrebuje predlzit "mladost", preto by som v tomto smere nebola taka skepticka. Poviem to takto, je to krute, ale trh vytrieduje tych slabsich jedincov od tych silnejsich, ktori maju predpoklady na uspech. Vysoka skola je urcena pre ludi, ktory chcu robit karieru, celozivotne profesne rast, vzdelavat sa, makat na sebe, su to ludia flexibilni, chytri, mudri, hladaju riesenia a prichadzaju s novymi vecami... ale o com su dnesni vysokoskolaci? vyjdu zo skoly a spravia si kurz na gelove nechty... alebo hladaju uradnicke miesto kde prehadzuju papier cez papier.... taktiez ziadna ochota na sebe makat, vzdelavat sa... presne toto sa ocakava od vysokoskolaka!!!
kto chce rutinu prac "od do", nech nejde na vysku...
Ja ti mozem povedat, ze zo skol, kde som chodila, sa skutocne uplatnili dobre len ti sikovni
@anatalia77 vysoka skola je dobry starter ale realny zivot zacina po nej... vtedy sa zacina skutocne makat, pracovat na sebe...Mnohi ludia si myslia, ze budu plateni za titul ale to je blbost na entu
@mima4 ja nie som skepticka 😉 to vobec
ono smutne je ze nimekto si potrebuje naozaj vysku urobit kvoli praci .. lebo by ich inak vyrazili z prace to je ina kategoria
mozno v statnej sprave sa robi od do ale to su asi fakt dobre a teple miestecka
ja som v ziadnej praci este nerobila do stvrtej 😀 stale som makala dlhsie
no o com su dnesnmi vysokoskolaci by sa dalo polemizovat do nekonecna ..ako o tom o com je dnesna mladez a tak..je to zbytocne podla mna
su dve rozdielne veci pracovat a makat na sebe a dosiahnut daco a druha veci ci to mas naozaj aj tak adekvatne zaplatene a to je dost velka motivacia
a fakt vela zalezi od regionov v ktorom zijete , a od toho sa zial vsetko odvija to treba zazit 😀
ale tema nie je o tom tak nejdeme zbytocne polemizovat..
kazdy predsa ma nejake pracovne skusenosti, vie ako to chodi, vie ako zacinal a cim sa musel borit co musel obetovat a ako sa snazit a vieme ako na tom skutocne slovensko je 😖 vid dochodky nasich rodicov za celo odmakanu pacovnu karieru 😖 ach jaj

@mima4 nie to som myslela ako toho môjho zamestnavatela v trpkosti, že on ide vydávať dceru v septembri xixix moja chyba