icon

Ako získať rešpekt ako zdravotná sestra?

19. júl 2024

Pracujem v zdravotnictve skoro 20r. Presla som oddelenia ako Aro, urgent, trauma, urologia a interne. Teraz pracujem ako ZS v zariadeni pre seniorov. Mam velke skusenosti a nie raz som zachranila klientov zivot. V praci sa nam vymenil kolektiv a OP ktore su podomnou ma nerespektuju ako schopnu ZS. Maju pocit, ze to vedia lepsie. Rozkazuju mi kedy mam klienta pichnut, ako ho mam osetrovat. Preco mu nedam taku a taku pirulu atd. Ked som sa ohradila ze ake mam skusenosti vysmeju ma.
Problem je, ze neposobim na nikoho autoritativne. Mam skoro 40r no vyzeram tak na 15 tym padom nemam ziaden respekt. Som z toho demotivovana za cely moj zivot sa stretavam iba s pohrdanim a vysmechom pricom lepsie ovladam starostlivost ako zvysne kolegyne. Doktorka od nas sama povedala, ze ma je u nich skoda. Zacinam byt demotivovana a premyslam na odchodom lenze vsade na toto narazam v zariadeniach a v nemocnici.

nenne27
19. júl 2024

@h2 ale nieeee, čil už ty potrebujes voláku pirulu :D

h2
19. júl 2024

@nenne27 Veď to som už dávno písala, ešte v príspevku o 19:07. 😄

asocial
19. júl 2024

Neriešim tvoju otrasnú gramatiku. Ale z tvojich príspevkov mám pocit, že si fakt strašne arogantná,.premúdrelá a samoľúba, takže vlastne sa ani nečudujem, že ťa nemajú radi...

majamat
19. júl 2024

@h2 ja som to nikdy nepouzivala, zacala som az pri starych ludoch.

jhalena
19. júl 2024

Mozno to nie je tak len u vas s OP.
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/preco-starsie-zeny-studuju-zdravotnictvo/

"Neviem ako ostatné baby, isto ma za to aj odsúdia, ale zarazilo ma, prečo toľko žien po 30-40-50tke, ide študovať do zdravotníctva odbor praktická sestra/asistent….pracujem v nemocnici na lôžkovom oddelení a mám veľa kolegýň, ktoré cely život robili niečo iné a zrazu si urobia 2-ročné externé štúdium na zdravotke a prídu robiť na lôžko.
Potom prídu staršie ženy na ODD a tvária sa, ako by pojedli všetku múdrosť sveta, nepočúvajú sestry, dokonca keď je sestra mladšia, to už vôbec nie. "

motherofflower
19. júl 2024

@h2 moja starká u nás na strednom slovensku iné slovo ako piruľa nepoužívala. Úplne normálne slovo.

majamat
19. júl 2024

@h2 a teda z jedneho slova usudit, ze preto ju nerespektuju nie je vhodne. ak niekto nie je respektovany, ma to nejaky hlbsi zaklad, nie jedno nespisovne slovo.
mne slovo pirula bolo divne, ale zvyklasom si.
mame roznych klientov, nietori su vzdelanejsi, niektori su nevzdelani, total jednoduchi ludkovia z lazov a teda takyto clovek niekedy hovori dokonca aj narecim, cize nemozes cakat, ze kazdy bude hovorit spisovne a obzvlast, ked pride demencia, casto v cloveku zostane len akysi zaklad a neskor ani to.

@aurora33 pozor, neporovnavaj pracu s detmi a starymi ludmi. deti sa estelen hovorit ucia a preto je dobre ucit ich to spravne. jednoducho ich rozumove schopnosti a s tym suvisiaca aj rec narasta. u seniorov je proces opacny a ak takyto vyraz pouzivali, lebo prave tento slangovy vyraz je dost pouzivany u starych ludi, cize asi bude dost stary, tak potom to uz nezmenis. oni sa nove veci naucit uz zvycajne nedokazu.

jakubrianka
19. júl 2024

@jhalena strašný bordel a bude horšie.

h2
19. júl 2024

@majamat 🤦🏻‍♀️ Ja neočakávam spisovnú reč od prostých ľudkov z lazov. Ja očakávam, že zdravotná sestra bude používať správny výraz na niečo, čo súvisí s jej profesiou.
A to, že ju kolegyne opravujú, písala sama autorka!

majamat
19. júl 2024

baby tie co pisete o vyvysovani sa autorky nad kolegynami, uvedomte si, ez ona ma inu pracovnu poziciu.

opatrovatlka ma nizsie vzdelanie a nizsie kompetencie a vobec nema co kecat do odberu krvi, podavania inzulinu a pod. to nie je jej praca, nema na to vzdelanie, cize nie je schopna ani posudania, ci to sestra urobila spravne.

jakubrianka
19. júl 2024

@h2 ale v zdravotníctve sa zdravotník často prispôsobuje zaužívanými výrazmy pacientom. Darmo im povie nech sa páči tu máte tabletku, keď polohluchá babka v ZS bude počuť tu máte baterku (a to ešte by si videla čo za sci-fi, krimy príbeh môže z toho vzniknúť), lebo slovo tabletka nikdy nepoužívala. Sú také skupiny obyvateľstva kde sa spisovným jazykom proste nedohovoríš. Mne to tiež reže uši, ale tak to je…

majamat
19. júl 2024

@h2 len ty nevies v com ju opravuju. mozno im slovo pirula vobec nevadi.
ak neico pomenujes zakazdym rovnako, tak ako slovo pirula autorka denne pouziva v praci a mimo pracu tbl takmer pomenuvat nemusi, cize takmer inak to nevola a to dlhodobo - roky, potom si a to zzvykne a pouzije to kedykolvek.

nechapem co je na tom nepochopitelne. pri senioroch sa rec naozaj sustreduje na vyrazy, ktorym rozumeju a na velmi jednoduche vety, obsahujuce len zakladne info.

abbey1
19. júl 2024

@majamat Len autorka písala, že ma rovnaký problém opakovane. Predtým pracovala na rôznych oddeleniach. Čiže toto nebude problém len tohto konkrétneho kolektívu.

majamat
19. júl 2024

pre tie co nevedia Op bude opatrovatelka. je to nizssi zdravotnicky pracovnik. troskus tracam prehlad, ale su opatrovatelky s kurzom, no tusim amme aj so skolou. no toto vzdelanie je nizsie, sustreduje sa fakt na opatrovanie klienta.
nema v kompetencii, ani an to nema vzdelanie, aby posudzovala pracu sestry. to ako keby sestra kritizuje, ponizuje lekara.

jakubrianka
19. júl 2024

@h2 nepoznáme autorku, môže byť, že naozaj pôsobí neprofesionálne. Ale v ZS (a už aj v nemocniciach píše sa vyššie) často skáču po hlave sestrám práve tie odborníčky s 2 mesačným kurzom a sú dokonca pokusy viesť odborné debaty. Je to vtipno tragické naozaj. Kedysi som si pozerala tie kurzy, kde chodía na takú instantnú múdrosť. Stojí za pozretie, odvtedy ma už naozaj nič neprekvapí, pretože sa to deje pod záštitou štátu. Je to biznis.

Dúfam, že autorka je riadne vyštudovaná sestra a nie je to práve jej prípad 😅.

majamat
19. júl 2024

@abbey1 ale tiez pisala, ze predtym nez sa vystriedal kolektiv, ze to bolo ok.
zas nemusi byt problem v autorke, reps aj ano,a le skor v tom, ze jej chyba asertivita. vidia, ez si mozu dovolit, tak si dovolia.

my sme velky kolektiv, vela opatrovateliek a teda niektore fakt vyskakuju celkom dobre. tiez si nepresadzujem za kazdu cenu svoje, ale teda obcas mi to uz neda.

neviem ako to napisat. netvrdim ze tie zeny su blbe vseobecne. skor by som to sustredila len na pracu s ludmi v tej u nas su opatzrovatelky rozne a samozrejme praca sa odvijja aj od povahovych vlastnosti OP, ale teda to nizsie vzdelanie je cititelne. je citit, ze nechapu do hlbky urcite skutocnosti. nerozumeju tomu,. no niektore mudrovat vedia statocne.

@jakubrianka och, nedavno som viedla taky podobny rozhovor. bol to slabsi odvar, ale teda bol tam pokus o vyssiu odbornost zo strany opatrovatelky.

jakubrianka
19. júl 2024

@majamat ja som videla takú čo ešte ani kurz neskončila rozprávať o niečom, čo ani len sestra nerobí a nie to opatrovateľka, proste úplne mimo. A dokonca vraj mali z toho skúšku? Tak reku zo samostatného štúdia, ktoré ani mnohí odborníci nedokončia skúšku oni majú otázky? Bez rokov štúdia anatómie, neurológie, chirurgie, fyziológie, patofyziológie…aby vôbec pochopila koncept. Mňa skoro porazilo keď som to videla na ich stránke že to naozaj 😳. V prvom rade na to nemajú odbornosť ani len to pochopiť a v druhom je to samostatné štúdium, ktoré sa robí dokonca po VŠ. Mne prišlo normálne zle. Ono tam to dobre znelo, tak tam uviedli všelijaké odbornosti, ktoré vraj získajú po ukončení kurzu, aby prilákali záujemkyne a pohladkali im sebavedomie, ale kde je MŠ? MZ? - keď im toto schválili takéto zavádzanie? Minule som zas započula staršiu pani v drogérii ako ona bude robiť to a to a poúčala predavačky.

jeliz59
19. júl 2024

Ja len k výrazu piruľa moja starká tak vravievala 😊♥️♥️,pre mňa prirodzený výraz. .

ibatanecnica
20. júl 2024

@h2 ja som si nefotila prezentacie ktore sme mali na skole a ani knihy uz nemam. A to uz len je hrdinstvo posudzovat ci je dobra sestra alebo nie podla grsmatickych chyb. Tiez mi vadia ale neposudzujem podla toho akybje clovek v praci

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
aurora33
20. júl 2024

@esterr_ka vobec nie. Mne skôr jej prejav príde taký: ja som najlepšia, ja to viem najlepšie a ostatní ma nemaju čo poučovať. Mňa napríklad zle odhadla keď mi hneď napísala že isto nie som zdravotník keď sa nevyznám v terminologii a bla bla bla. Keď som ju opravila tak už nenapisala nič. Mozno je taká aj v práci keďže hneď na každého odvrkne a nevie si priznať chybu.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
autor
20. júl 2024

@aurora33 prepac stratila si sa mi v komentoch. Myslela som inu co tu pisala. Ospravedlnujem sa.

Ked som pracovala v nemocnici kazde oddelenie bolo ine. Nikdy som OP neodsudzovala, vazim si ich robotu a ked mozem rada pomozem. Ale myslim, ze mam pravo namietnut ked ma OP opakovane ziada aby som klientke dala paralen a paracetamol a ked jej to nepomoze tak nalgesin.
Taktiez som neriesila ked poza moj chrbat nadopovala 95 rocnu babicku s demenciu a alzhaimerom tiapridalom a zopiklonom lebo bola otravna a chcela mat od nej klud. Mohla som ist a nabonzovat ju vrchnej. Vysvetlila som jej co ma moze stat a porpsoila ju ze nabuduce nech sa ma opyta. OP reagovala ze hadam jej ja nebudem nakazovat co smie a co nie. Odvtedy im uz chrbat nekryjem. Ked nieco vyvedu nech si to zehlia uz same

aurora33
20. júl 2024

@esterr_ka ak zistíš ja som písala hneď na začiatku tieto veci napísala autorka až neskôr.

aurora33
20. júl 2024

Autorka, v poriadku, byt tebou, ja by som odtiaľ odišla. Nie je nič horšie ako zlý kolektív. A urcite by som im nekrylo chrbát. Sústredila by som sa len na seba a svoju prácu.

iwesska
20. júl 2024

No a sme doma, darmo mas prax,ked si samoluba a preafektovana a vkuse im pripominas,ze si najlepsia? Darmo to hadzes na mladistvy vzhlad,nesedis im ako osoba. Tiez mam taku kolegynu. Vsade bola,vsetko vie,neexistuje oblast,do kt.by sa nevyznala a akurat tak je s tym vsetkym na smiech.

misiak7777
20. júl 2024

@iwesska čítala si autorkin príspevok o 9:13?
Apropo ja som tiež najlepšia vo firme na oddelení 🙂

jakubrianka
20. júl 2024

Autorka nevysvetlíš niektorým diskutujúcim, to čo nezažili v praxi a z tvojej pozície. Opatrovateľka ti proste vôbec nemá čo strkať nos do medikácie a už to samo o sebe poukazuje na neskutočnú až drzosť a hrubú nevedomosť niektorých opatrovateliek. Lenže toto je chyba zariadenia, že ich po kurze neusmernia kde je ich miesto v starostlivosti a čo sú ich kompetencie vzhľadom na nevzdelanie.

@iwesska Autorka ako vyštudovaná zdravotná sestra má zodpovednosť za pacientov a je opatrovateľkám priama nadriadená! Ako náhle sa stane pochybenie, garantujem ti, že všetky opatrovateľky zdrhnú a dokonca aj ten riaditeľ, ktorý má chod zariadenia evidentne na háku. Žeby ďalší nominant smeru?

zuzana76
20. júl 2024

@abbey1 ano, problem bude inde
a pre autorku
ja si myslim, ze si typ nedostupneho cloveka, oni ta vidia ako arogantneho cloveka a ty si mozno len introvert, ktoremu nesedia jednoduche zeny, ktore bažia po ohovarani, klebetach a tym, ze sa vyclenujes a vies nieco, co oni nie, si lepsia, mas vyssie a kvalifikovane vzdelanie, tak sa aspon spikli a idu proti tebe.

autor
20. júl 2024

@zuzana76 ja ti poviem tak ze mam cast z introvertneho cloveka a cast extroverta. Som vesela, milujem humor, vtipy, viem si zo seba urobit srandu. Mam rada zabavu ale co sa tyka prace plne sa na nu sustredim, neznasam ohovaranie, ponizovanie, neuctu. Milujem zvierata, deticky, mam rada svoju pracu. Nikdy som sa nad nikoho nepovysovala, pomohla som kde som mohla. Chodila som na akcie cerveneho kriza, letne detske tabory, turistikum.
Mam domov, hospodarstvo s muzom si nezijeme zle praveze az velmi dobre. Nemusela by som pracovat keby som chvela ale mna moja praca naplna. Respektuje kolegyne a ich nazor a ak sa mi nieco nepaci vyjadrim svoj nazor. Pre mna je prvorade aby bol klient zaopatreny, najedeny, prezleceny v cistom, sity aby ked pridu pribuzny nemusela som sa za nas ako personal hanbit, ze pani je spinava neupravena. Keby na to neapelujem polka klientov ma na sebe tyzden stare oblecenie, neni umyta a najedena pretoze OP si vedia najst xy inych veci co su prednejsje