icon

Aký je dobrý plat?

veronika713
25. aug 2015

Ahojte...Chcem sa opýtať na názor...aký je podľa Vas už dobrý plat?! Samozrejme s ohľadom na to, ze žijeme v SR...jednoducho s čím by ste boli spokojne, 3-4 členna rodina, škôlka, úver...štandardná slovenská rodina 😄 Ďakujem vopred za všetky názory...

hanka_april
26. aug 2015

@worker_falcon nie, vzdal sa vela veci a maka 😉

@simca06022011 tak ty si napisala- citujem "ziadny zamestnanec, ani nikto kto pracuje na akukolvek zmluvu taky plat nedosiahne (5000€)", tak ja som len napisala, ze NIKTO je silne slovo, skor VACSINA 😉

@zeriempizzu ja nehovorim o vacsine, nebola to odpoved zakladatelke, reagovala som na vetu vyssie, najprv citaj a potom tu predvadzaj ten samonáser, co tu davas 🙄

zeriempizzu
26. aug 2015

@lucka1987 ked ti tolko porobia a servisuju zadarmo, aky mas problem? Ved to je raz 400 eur a mas na 25 rokov pokoj. Treba na to pozriet i tak - chleba potrebujes castejsie, tam ide o cenu viac ako o jeden zapojeny boiler ci polozenie podlahy.

simca06022011
26. aug 2015

@viera27 jasne,ludia s beznymi poziciami dosiahnu 5000 a viac eur.. to iste ako som pisala skor... su to jedinci, je ich par, mozno par 100 kusov v SR.. drviva vacsina ludi taku sumu uvidi tak za rok... Viem, ze su ludia co zarobia, ALE pre tuto diskusiu je to uplne nepodstatne :D Teiz by som mohla povedat, ze pre nas je mesacny prijem vyssi a co by to v diskusii pomohlo? V nicom.. lebo tu je rec o tom kolko cloveku treba a aky je optimalny plat (a ja hovorim este o REALNOM pre vacsinu smrtelnikov v SR)

simca06022011
26. aug 2015

@hanka_april pardon drviva vacsina :D ano to som mozno zle napisala

lucka1987
26. aug 2015

@zeriempizzu ved ja nemam . pisala som to v pozitivnom zmysle , ked sa kocka hore pozastavovala ako moze mat niekto tolko vyplaty a nema ani skolu 😉 ja som im milo rada tie peniaze dopriala, kedze ide o moju spokojnost ... tiez sa nenecham osklbat a viem kedy je to uz cez hranice, najma po tom co sme dostavali dom, stretli sme sa s roznymi " remeselnikmi " treba oddelovat plevel od zrna 😀

zeriempizzu
26. aug 2015

@hanka_april samonaser? 😆😆😆

simca06022011
26. aug 2015

@lucka1987 jasne, ved ja to chapem... ale druha vec, nieco sa stane a ty nemas papier.. oni sa od toho budu distancovat.. (jasne, nemusi sa, ale moze)... co by sa im stalo keby k tym 400EUR dali aj fakturu? NIC. Len by zaplatili dan ako vsetci ostatni smrtelnici (ani nie z celej sumy, iba po odratani nakladov, ktorych maju majstri az-az, dokonca ich aj vyhadzujeme u niektorych aby nesli do straty :D )

viera27
26. aug 2015

@simca06022011 ja som reagovala na nepravdivy vyrok, ze NIKTO.
K tomu aky je optimalny prijem som sa vyjadrila percentualne, kedze hranicit to sumami v takom rozptyle ake slovensko poskytuje mi nepride realne.

simca06022011
26. aug 2015

@viera27 ano, chytame za slovicka.. uz som sa k tomu vyjadrila, viac nejdem 🙂))

viera27
26. aug 2015

@simca06022011 snazim sa vzdy pracovat len s faktami, tak si ich vyjasnujem, to je vsetko 😉

jana_eyre
26. aug 2015

a presne kvoli takymto podobnym hadkam sa vobec o vyske platov nema rozpravat...

fantaghiro21
26. aug 2015

Zvláštna otázka.... Mentalita ľudí je však taká, že keby niekto dostával "dorbý/ ideálny plat" ktorý sa bohužiaľ nedá zadefinovať , nebude im stačiť.Keď sa človek necíti vo finančnej tiesti, cíti sa viac slobodný a viac si vela veci dovolí..... Všetko závisí od rôznych faktorov, sociálnych pomerov, spôsobu bývania.... S manželom obraciame každé jedno euro, jeden cent... Ked odrátame všetky záležitosti ako je hypotéka,elektrika, voda,eraz kupujeme auto, cestovne, nafta, poistenie, charita, pausaly a ine viazanosti , dane, smeti ( i ked su raz za rok), zdravotna starostlivost, lieky, a výdavky na chod domácnosti, deti, platenie skoly,oblecenie, potraviny, drogeria, výdavky na údržbu /opravy, dalsie výdavky spojene ak clovek ma záhradu a velký dom a vela iných veci ktore nemusim ani spomínat.......... Spravte si domaci rozpocet, zistit si kolko mínate kolko by ste chceli mat nazvys....v respektivre usetrit..Potom zistite aký je to "dobrý plat"...

parvitas
26. aug 2015

kebyže mám 800 až 1000 v čistom, som šťastná... mám však 400 a nejaké drobné v čistom a je to o hubu... len živorenie... dovolenka pri mori u nás v podstate nehrozí, kino, ani lyžovačka... nových vecí kupujeme málinko.

piacere
26. aug 2015

Ináč sa vám čudujem, že tu hádžete reálne cifry svojich platov (pomaly aj s počtom dní zostávajúcej dovolenky 😅 ). Aj keď vystupujete pod "nickom", nikdy neviete, kto z vášho okolia odhadol, že ste to vy... a mlčanie o výške platu patrí u väčšiny firiem k firemnej politike.
To ako pani, ktorá sa chválila, koľko zaplatila za pôrod a potom náhle utekala a menila si profil na "chlapa"....
Strážte si súkromie ženské 😅

gabrielkaa
26. aug 2015

@dzejn80 no s odretymi usami zvladame....a ano bude sa lepsie dychat urcite. Aj ked zas my sme rodina co nikdy nic neusetrila....aj ked si nevyskakujeme tak furt akosi vela miname...potraviny, sem tam sa ideme von najest a tento rok ani dovolenka...maximalne len kupalisko....😤 neviem kde sa tie peniaze vyparuju 😀

jancusa99
26. aug 2015

panecku, ked citam ake platy tu davate, co by ste chceli zarobit a podobne tak mi sanka pada, zijem na svk po dlhych 10 rokoch len 4mesiace ale necudujem sa ze clovek vkuse hundre ze nema peniaze! ja s mm sme v UK zarabali spolu ( bez dietata) cca £4000/mesacne a sme si zili ako prasce v zite!! mali sme 2 x do roka luxusne dovolenky pri mori plus svk navstevy, setrili na dom, chodili na vylety po krajine, nakupy som neriesila ci to stoji 20 alebo 50libier. a to nehovorim o tom kolko tam stoji podnajom a ine vydaje! Bolo nam super a to sme nasetrili aj na dom tu na svk! clovek je zbytocne nenazrany. rozhodli sme sa zit na stalo tu a kazdy sa cuduje ci nam nesibe ze sme odtial odisli ze sme si tam vsetko vybudovali a pod.
Je pravda ze tu ani polovicu nebudeme zarabat (aj ked sme okolie BA) no vieme o tom a sme na to pripraveni! dolezite je si urcit priority a nie vzdy je to o peniazoch ! ano chyba mi ten zivotny styl co sme mali tam no ked si predstavim, ze byvame konecne vo svojom bez uveru, a rodinu mam na skok aby videli ako nase deti budu vyrastat stoji mi to za to !!
takze priemer 3-4clennej rodinny na Slovensku aby kazdy bol happy si predstavujem podla mna do 1500eur.

lenka9g
26. aug 2015

1500eur na trojčlennú rodinu je podľa mna uplne v pohode, 600eur na všetky poplatky (hypo, nájom, mobily a pod) 400eur ušetriť na dovolenku a pod a z 500 žiť (len strava + nejaký menší výlet). Teraz mám polovicu z toho a žijeme

rainee
26. aug 2015

Dobry plat je taky ked vam po odratani vydavkov zostane nieco navyse, napr.na dovolenku,necakane vydavky atd. Samozrejme zalezi na aky standard ste zvyknuti. Jeden vyzije z 500e a dalsiemu je aj 5000 malo 😉 Kazdopadne, tu ma malokto na vyplate aspon 1000e brutto, vacsina zarobi menej a potom par vynimiek zaraba nadstandardne a ti potom vylepsuju priemernu mzdu. Najvacsi problem je, ze platy mame nizke, ale ceny a vydavky vyssie ako na "zapade".

me_to_you
26. aug 2015

@zeriempizzu aj keď ťa roztrhá od jedu tak ja nebudem svoju definíciu dobrého platu meniť len preto že na svk je hrubá primrná niečo nad 800€. Je to MOJE vnímanie tak sa s tým zmier, to že zarábam xy v čistom ešte neznamná že to považujem za dosť dobrý plat aj keď z neho ušetrím a prežijem 🙂 len zato že vo fabrike na východe majú 500€ v hrubom a tri požičky od nebankoviek.

meggie83
26. aug 2015

@jancusa99 suhlasim s tebou..tiez sme zili istu dobu v nemecku,vyslal nas tam sucastny zamestnavatel...teda sluzobka "ex patriot" skoro 2 roky...zili sme si super,kupili sme si co sme chceli,ale nikdy ziadne hluposti a zbytocnosti...presli sme popri tom kus europy pocas vikendov...usetrili sme,dali sme si doma prerobit byt a ja som v poho mohla ist na matersku...teraz ked odratame hypo,vydavky a vsetko,tak nam zostane z rodicaku a platu mm tak 350e na potraviny...uplne to staci,veselo si varime,obcas skocime do mesta...vzdy je aj na dovolenku,kratku,ale vzdy lepsie par krat do roka...tesime sa sice na obdobie,ked uz aj ja budem mat prijem,ale manzel povedal,ze ideme na rezim ako sme boli pred materskou...500e pojde bokom na necakane vydavky...
ja viem,ze su rodiny,kde je to suma,z ktorej zije cela rodina vratane vydavkov,ale ja to tiez poznam...som z rodina,ktora mala vzdy len akurat,ale nikdy nemali moji rodicia ziaden uver ani nic,maju domcek a zahradku po rodicoch,teda zije uz len mamina a nikdy sme sa na nic nestazovali..nic nam nechybalo...boli sme vzdy spolu a stastni...

meggie83
26. aug 2015

@worker_falcon tak nejako...2400e pre dvoch ludi je aj na ba vela...to neviem co by museli potrebovat kupit a jest,aby to stihli minut...a zase nech si ludia nemyslia,ze v ba je zivot ako vo viedni...teda cenovo...chlieb a elektrina tu stoja rovnako ako aj v inych castiach nasej krajiny..len tu je vacsia ponuka prace,tak potom aj viac ludi...a ak chce nikto minat peniaze v restikach,to nemusi byvat v ba...aj to sa da vsade...takze zalezi na ludoch,ci 1000e alebo 2400e pre rodinu,a ci mesto ci dedina...peniaze ti stastie neprinesu,ani zdravie,ani lasku...

miskap2111
26. aug 2015

@veronika713 myslím si, že na tvoju otázku neexistuje správna odpoveď. Už to tu viackrát zaznelo, ale vždy sa to bude odvíjať od viacerých faktorov- nielen počtu detí a kde rodina býva, ale hlavne aké sú nároky danej rodiny a čo považujú za svoj "štandard". Niekomu úplne stačí mať 2-3 izbový byt v paneláku, samozrejme s hypotékou, kupovať potraviny a kozmetiku v akciách, oblečenie v bazári na koníku a dovolenku tráviť na miestnom kúpalisku- a sú šťastní, spokojní a ešte možno aj niečo ušetria... Niekto by takto nežil a musí mať dom, dovolenku pri mori, oblečenie nové, krúžky pre deti, trénera vo fitku atď- takáto, tiež veľmi bežná,rodina už určite bude potrebovať vacsí rozpočet, aby uspokojila svoje potreby... Takže, ak hľadáš, aký je dobrý príjem pre rodinu, tak najprv si zadefinuj, aké sú tvoje nároky a potom si to jednoducho zrátaj.

tajka1986
26. aug 2015

@veronika713 u mna dobry plat je 1000e. Moj 1000e,muzov 1000e. Kedze ja mam vyssie vzdelanie ako on,chcela by som viac ale dobre,toto postaci🙂 mesacne vydavky mame byvanie+hypo 385e,leasing na auto 147e,splatky spotrebica 100e,sporenie pre dieta 70e,mobily spolu 75e,kozmetika,oblecenie nemam vycislene lebo ked nieco potrebujem kupim,benzin 50e. Takze to mame spolu okolo 850e. A este sme nejedli. Dalsich 300-400e. A zvysok by som odlozila na hprsie casy. Takto si predstavujem dobry plat 😅

jani_uk
26. aug 2015

Od 1200e v cistom a viac je podla mna na BA pomery dobry plat.

elis1985
26. aug 2015
Používateľ elis1985 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od elis1985.

Pre niekoho to môže byť 1000 eur, no pre iného môže byť aj 2000 eur málo. Je to veľmi individuálna otázka.

dai
26. aug 2015

@zeriempizzu poprosim vyjadrovat sa k veci🙂 otazka znela co je pre koho dobry plat - nie co je priemerny plat, nie z coho sa da vyzit, nie co je pre TEBA dobry plat... ty si si svoj nazor vyjadrila tak sorry ze svet je raz taky ze ludia nezdielaju bezpodmienecne tvoj skvely a jedinecny nazor😉 suhlasim s hankou ze tu predvadzas samonasieraciu jazdu -...
A k tvojmu prispevku - zadefinuj kde som bola trapna - svoj nazor na dobry plat som popisala v prvom prispevku - ziadne sumy som nemenovala, ak mas iny nazor nech sa paci - ja som rada ze zijem podla svojej definicie😉 co sa tyka dalsieho prispevku o GM nadnarodnej firmy - bola to reakcia na konkretny prispevok, nie tvoj - nechapem naco nato vobec reagujes... nikde som netvrdila ze kazdy moze gm byt - sama nim nie som ak ta to potesi🙂 fakt ale je ze viacerych poznam a nikoho plat pod 4k neide - ak sa bavime o nadnarodnych firmach - takze opaet bola to reakcia na konkretny prispevok - ak chces polemizovat tak to rob - poprosim fakty😉 inak ti prajem krasny vecer

roxi
26. aug 2015

zložitá otázka, každý má iste iný názor na ideálny plat, osobne si pod tým predstavujem, že po vyplatení všetkých šekov - poplatkov za energie, školu, škôlku, krúžky, strava atď, teda bežných výdavkov, si môžeme časť príjmu ušetriť, zvyšok odložiť na dovolenky, kúpiť čo potrebujeme, alebo aj len tak niečo pre radosť,
Pre priemernú 4 člennú rodinu v BA, by bolo takým ideálnym príjmom 3000, aspoň podľa môjho názoru.

veronika713
autor
27. aug 2015

@dai konečne niekto pochopil...nechcela som diskusiu o tom co je veľa, co malo...ze pre niekoho BY bolo...konkrétny človek, konkrétna odpoveď...pre mňa toľko, kraj košický...napríklad...škoda, ze sa to zvrtlo...

veronika713
autor
27. aug 2015

@miskap2111 ale veď nie sme v škole...ja správnu odpoveď nehľadám...pýtala som sa pre koho je koľko dobry plat...v jeho meste, v jeho pomeroch...konkrétna osoba, konkrétne subjektívne cislo...porovnávať a vysvetľovať, ze pre niekoho BY bolo a nebolo je zbytočne - to je hádam každému jasné...myslela som odpovede typu, pre mňa 700, prešovský kraj...napr.

miskap2111
27. aug 2015

@veronika713 otázku si zle zadefinovala. mala si ju zadefinovať presne tak, ako si mi to teraz popísala- že ti ide o konkrétnu osobu, konkrětne subjektívne číslo. Neviem síce, čo si z toho vydedukuješ, keďže nebudeš poznať kontext danej rodiny (prečo niekomu stačí v prešovskom kraji 700eur a prečo niekomu nestačí ani 2000), ale zdá sa, že pre tvoj "výskum" to nie je relevantné. Nechápem, načo potom otváraš túto diskusiu a bohužiaľ, skor vyznieva potom ako provokácia, keďže každý máme iné nároky, čo može druhých iritovať.