Aký je plat učiteľa?
zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂
kočky, peniaze v skolstve nebudu, kym bude polovica pedagogickeho zboru tvorena dochodcami, ktori poberaju aj dochodky aj plat.....10 rokov som ucila na ŠZŠ u nas v Ba....je tam kopec dochodcov a dokonca teraz su triedne ucitelky, ktore maju napr len 3-5 deti aj na II.stupni....lebo zakon umoznuje vselico, taku diagnozu atd...vela romov a nikto sa neozve,lebo by to bol rasizmus atd...keby sa v Ba spojilo vsetkych 5 ŠZŠ kde je spolu mozno 250-300 deti, tak by sa usetrilo mnozstvo financii a islo by o par milionov eur....ale verim, ze na to minister raz pride....a dochodcovia nemaju v skolstve byt...je kopec mladych uciteliek,ktore by radi ucili, ale nemaju miesto....a nepedagogicki zamestnanci to je kapitola sama o sebe....stihaju v pracovnej dobe kadernika, lekara, nakupy, kavicky....ine joby....verim, ze sa to vsetko raz upravi a prestane sa kopec ludi najma v specialnom skolstve prizivovat na naozaj postihnutych a nie umelo vytvorenych postihnutych z radov romov, len aby skupina vyvolenych mala pracu....kočky, ktore robite na ZŠ obdiv a klobuk dole....
@zuzanockamt tu musim trosku oponovat, fakt zalezi od regionu a hlavne od kombinacie, ak mas AJ, tak nemas problem, to v skolstve beru vsetkymi desiatimi skoro na kazdu skolu.....ostatne je na tom horsie, ja som si pred 5timi rokmi posielala 70 ziadost (cela ZA a MT) a ozvali sa len z 2 skol....teraz je situacia (v MT este horsia.....teraz by som nezohnala nikde...)...a to mam SJ
este sa opytam tych, co su ucitelky: co si myslite, aka kombinacia s anglictinou je najlepsia a ziadana?..mala som pocit,ze SJ je dobra volba, ale @sorciera24 mala problem najst pracu, co ma dost prekvapilo,kedze slovencinarov treba na kazdej skole viac. prirodne vedy sa opaltia?alebo radsej k angline jazyk (napr. francuzstinu)? a este by som chcela vediet ci moze ucit niekto iny cudzi jazyk,z kt. ma statnicu urobenu v jazykovke,ale na druhy jazyk ma normalne vysku urobenu. alebo je v tom rozdiel ak niekto uci predmet s vyskou a druhy predmet bez nej?
@sorciera24 ja mam SJL a MAT, nikdy som nemala problem s robotou, ale ja mam len 5.-9.
@leela123 ja by som volila k AJ matiku, informatiku, proste nejake prirodovedne alebo technicke predmety ... humanitnych je strasne vela
@leela123 suhlasim s @zuzanockamt k AJ informatiku, alebo matiku
mozes ucit tak, ako si napisala, ale musis mat 2/3 uvazku to, na co mas kvalifikaciu. Statnica z jazykovej skoly nie je povazovana za kvalifikaciu, co asi vies.
Este som zabudla napisat, co som chcela. Teraz pocas RD som 2 mesiace ucila na ZS (vacsinu na 1. stupni) a poviem vam, cim mensie decka, tym tazsia praca. Podla mna by ucitelky na 1. stupni mali zarabat najviac, tie sa asi najviac narobia. Ani sekundu sa neda akoze "nerobit nic", vkuse musis tie deti udrziavat v cinnosti, nieco zaujimave s nimi robit, lebo ta zahlusia 😀 Na strednej mam aspon chvilu klud, ked im zadam nejake cvicenie, ale aj tak chodim od lavice k lavici a kontrolujem a vysvetlujem, odpovedam na otazky. Len na strednej a na 2. stupni su uz decka take samostatnejsie. Na 1. stupni je to na palicu. Takze baby, co ucite na ZS, klobuk dole. Ja si skor poradim so stadom pubertiakov, ako s malymi detmi. 😅
@leela123 ked mas anglinu, tak v podstate hocico....vacsinou ta zoberu prave kvoli tej AJ....
@zuzanockamt ja mam 5.-12. .....cize este vacsi zaber...ale u teba je plus asi ta matika;)
a kde ste studovali cistu AJ? a kebyze nahodou neurobim statnicu z jedneho predmetu co mam v kombinacii,tak mi na ten druhy diplom nedaju?
@vendulka80 Ahoj náhodou som si prečitala Tvoj prispevok, akoby si mi hovorila z duše ..tiež neznášam prácu v zdravotnictve, tiež som sestra a chcem odist do školstva, i ked no nezarobim ale čo už práca sestry ma ubija, chcem sa Ta spytat či si nakoniec fakt začala učit a či si spokojna. Dik za odpoved.
@kvetinqa Ono to nie je celkom az tak pravda,ze s jazykom v skolstve nemas problem.Ja mam napriklad vystudovanu nemcinu s NOS/OBN. A odkedy sa uzakonila povinna anglictina,sme ostatni jazykari nahrati a ja ako jedniny nemcinar na skole mam teraz problem s uvazkom 😒 Som zvedava,ako to bude teda s jazykmi od septembra,lebo dokonca padali navrhy riaditelov skol (ZŠ),aby sa druhy jazyk zrusil,lebo sa uci v 1hod.-2hod.dotacii tyzdenne.Takze to nevychadza ani na polovicu uvazku.Cize to je tiez v skolstve "strasna" vyhoda,ze clovek nieco studuje,pride niekto,zmeni zakon a je po praci.Pritom,ked nejaky ING. vystuduje napr.obor marketing a manazment,tak sa v nom uplatni do konca zivota.My aby sme stale nieco dostudovavali,dorabali a aj tak tam nie je ziadna istota ☹
@peta1510 istotu podla mna nemas nikde nikdy... Ja som anglictinar a problem som nemala a ani byvale spoluziacky, co mali nemcinu nemali problem sa zamestnat. Par z nich teraz zo skolstva odislo a v pohode si robotu nasli. Ja si zase myslim, ze kombinacia s jazykom je lahsie uplatnitelna ako bez jazyka... Aj ked zalezi urcite od konkretnej osoby, miesta, casu...
@kvetinqa Nemaju problem s nemcinou zamestnat sa? Na zakladnych skolach je sanca takmer nulova,pretoze vidim na sebe,ze ako jedina nemcinarka mam problem s uvazkom a aj na tych strednych bude potom zas vo vyhode anglictina,lebo ta bude ako prvy jazyk uz od zakladky.Idealna kombinacia je asi Mat- SjL,toho je najvacsia dotacia🙂 Ja teraz tiez neviem,ci si ist rozsirit aprobaciu,ak ano,o co?A hlavne,ze sa mi nechce,ked uz mam deti.
ja som špeciálna pedagogička a je to bieda nájsť prácu, a ak nájdeš, tak ide len o prácu s rómskymi deťmi.... a o kvante dôchodcov na školách ani nehovorím......
Mam vystudovany nemecky jazyk ( VS magister - Pedfak - neucitelsky smer) bez pedagogickeho minima. Neviem ci by ma niekde vzali ucit na zakladku ale ak ano, moze mi niekto poradit s akym platom treba ratat ked clovek nema ped. vzdelanie ? @kvetinqa @kikaneu @sorciera24
@ilijanka Rada by som ucila v takej skole, kde ucitelia odchadzaju domov o 13:00. Ja ucim na ZS 23.rok a moja pracovna doba je od 7,15 do 15,15. Riadny 8 hodinovy pracovny cas vratane obednajsej polhodinovej prestavky. A dodrziavame ho. Ked su mimoskolske poobednajsie akcie alebo rodicovske stretnutia, domov odchadzam aj o 18,30 h. Hodiny si piseme a kazdy mesiac mam par hodin naviac, ktore stravim v praci a nemam narok na preplatenie. Preplacaju sa len suplovane hodiny. Poslednu dovolenku sme vsetci kolegovia doma travili prepracovavanim ucebnych osnov. Kazda sme na nich stravili viac ako 200 hodin, t.j. 1 odpracovany mesiac s nadcasom !!! Bez odmeny!! V ramci dovolenky. Notebook som mala aj na dovolenke v Chorvatsku, inak sa to nedalo stihnut. Rodina chodila okolo mna cele dni po spickach. Aj toto je realita niektorych skol. A moj plat po 23.rokoch s prvou atestaciou a triednictvom bez nadcasov 600 €.
baby neurazte sa, ale ja nechapem naco ide niekto studovat nieco, o com vie ze sa v tom bud neuplatni alebo ze ta praca nebude adekvatne ohodnotena.. skolu ste si vybrali same a vedeli ste do coho idete..
niektori ludia robia na tri smeny, alebo dvanastky, ci sestnastky a su radi ked dostanu ani nie 400€
@peta1510 manazer sa mozno uplatni do konca zivota v tom obore, ale to neznamena ze nemusi uz pohnut prstom, zakony sa menia v dnesnej dobe takmer kazdy mesiac a to treba sledovat a chodit na skolenia, akurat taky manazer je urcite lepsie ohodnoteny ako ucitel.. preco si nesla studovat manazment? alebo si urob dalsiu skolu a mozno sa uplatnis.. teraz to nemyslim ako urazku, len konstatujem
@magali Pretoze ma to bavi.Ja mam za sebou studium VS,potom doktorat a teraz si idem na dalsie tri roky rozsirit aprobaciu a teda na tie roky studia je ten plat neadekvatny.Ale tiez len konstatujem,ja by som dopriala vyssie platy vsetkym pracujucim na SR,to z coho zijeme,je fakt ze o drzku.
@magali A este jedna vec,ja som isla nemcinu studovat preto,lebo k nej mam vztah,ale zaroven v tom case bola ziadanym jazykom na skole a nemcinarov a celkovo jazykarov bol nedostatok,takze som nemohla ani len tusit,ze o 10 rokov to bude naopak,cize by som logicky nesla studovat nieco,co nema uplatnenie.

@maznacik007 ja som si v maji poslala ziadost, lebo od septembra som chcela nastupit, hoci som este na RD a nemala som problem ... dokonca mi hned vzali aj syna do skolky, kedze je to spojena ZS s MS 🙂 ... zalezi aj od aprobacie asi