icon

Aký je plat učiteľa?

leela123
24. aug 2012

zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂

janetta20
21. máj 2013

Ahojte, som učitelka, ale nezamestnana...na kazdu jednu, kt. uči a stazuje si trosku nadavam, nakolko ma hnevate..z ročníka nás vyslo 20 a zamestnana je jedna...nie je to smiesne? viete ako rada by som bola na vasom mieste aj za minimálnu mzdu?...mali by ste sa na to pozerat inak trošku...nie je vsetko len o plate podla mna..

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
andreah25
21. máj 2013

@janetta20 Máš trošku zlý názor - totiž presne kvôli takým ľuďom ako si Ty, že sú ochotní zo zúfalstva robiť aj za minimálnu mzdu, tak toto zamestnávatelia zneužívajú a keď nemusia, tak viac na plate nedajú, pretože prečo by mali zamestnať človek za napr. 600 eur, keď na ten post čaká ďalších 10 ľudí, čo sú ochotní ísť aj za minimálku ako Ty. A o tej minimálke to hovoríš iba teraz, verím tomu, že po pol roku by Tvoja rétorika o plate už bola úplne iná....
Máš pravdu, že nie všetko je o plate, ale na druhú stranu, pre nikoho pekné modré oči ľudia do práce nechodia... nie?

tahivka
21. máj 2013

@janetta20
1) mnohí idú študovať len preto, aby dostali titul
2) málokto si vyberá VŠ podľa uplatnenia sa na trhu
3) fakulty nemajú štatistiky o potrebách, príp. nadbytku odborov (alebo majú, ale neriadia sa nimi)
4) miesto sa nájde vždy, len treba hľadať a byť ochotný priniesť aj obete (ja som sa musela presťahovať do cca 100 km vzdialeného zapadákova, opustiť priateľov, rodinu...ale ak som chcela učiť, musela som zdvihnúť zadok a nečakať, kým mi "niekto" ponúkne miesto. Podotýkam, bola som slobodná mamička s 2-ročným dieťaťom)
5) existujú rekvalifikácie,doplnkové štúdia, rozširujúce štúdia (čím viac odbornosti, tým väčšia šanca sa zamestnať) - ja sama ich mám za sebou niekoľko (a platím si ich z vlastného)
Nadávať na učiteľov, ktorí sa sťažujú na podmienky v školstve? Majú na to právo, podmienky máme viac ako hrozné, ale som presvedčená, že i pri tom šomraní všetci milujeme toto povolanie. Z Tvojej strany cítiť závisť a zatrpknutosť...Takže, ak niečo v živote chceš, makaj a snaž sa to získať.

maznacik007
21. máj 2013

v skolstve je vela dochodcov, vela ucitelov po znamosti,ktori su vyhoreti, nervozni, radi si upijaju atd, ale pre niektorych riaditelov je lepsie tam mat takych ako sikovnych mladych ktori by ich mohli zosadit zo stolicky ... ano aj to je realita na nasich skolach ...

ja poznam viacero mladych ucitelov ci maminy ucitelky v strednom veku co nemaju miesto pre nich v skole... ale na skole robi xx dochodcov...
preco sa neurobi nejaky strop vekovy alebo nezrusi subeh platu a dochodku ked je niekto statny zamestnanec a aj ucitel ... preco mame riaditelov ktory uz par rokov nadsluhuju ...

janetta20
21. máj 2013

@tahivka
@beatkab25
@andreah25 cakala som, ze ma zvozíte pod ciernu zem 🙂 sto ludi, sto nazorov...🙂

tahivka
21. máj 2013

@janetta20 lebo nadávaš na niečo (niekoho), čo (koho) vôbec nepoznáš....sama píšeš, že si po skončení školy nedostala miesto a si nezamestnaná, tak ako môžeš objektívne zhodnotiť situáciu, v ktorej sa učitelia nachádzajú? Máš právo byť nahnevaná, ale svoj hnev by si mala obrátiť iným smerom.
@maznacik007 presne toto bol dôvod, prečo som ani ja nemohla zohnať prácu a tiež ma vytáčalo, že mladí sú bez práce a "starí" popri dôchodku ešte aj pracujú...hold, taká je realita. No na druhú stranu, a po niekoľkých rokoch praxe, mladí, čo vychádzajú v týchto rokoch z fakúlt stoja (po väčšine) za figu borovú. Vtedy si hovorím, vďaka Bohu za skúseného učiteľa, ktorý vie, v čom spočíva poslanie UČITEĽA.

zuzanockamt
21. máj 2013

@janetta20 aku mas aprobaciu, ked si nezamestnana?

danim
21. máj 2013

@janetta20 co si vystudovala ? v ktorom roku si skoncila ? nepracovala si vobec ?

siska765
21. máj 2013

ja mam slovencinu -matiku pre 2.stupen ZS a myslim ze hoci su tie peniaze male ale zas mas istu pracovnu dobu nemusis chodi na nocne a smeny, i ked jedine co ma fakt odraduje je ze si clovek nosi pracu domov 😒

zuzanockamt
21. máj 2013

@siska765 aj ja mam SJL-MAT pre II. stupen 🙂

siska765
21. máj 2013

@zuzanockamt no pekne len ja som este neucila po skonceni vysky lebo som odisla do zahranicia ale raz to urcite pride 😉

zuzanockamt
21. máj 2013

@siska765 tak ja uz mam za sebou 6 rokov 🙂

katka0905
21. máj 2013

@janetta20 suhlasim, a mam pracu (pokial sa do nej po materskej vratim) v skole, kde som ucila 5 rokov. Skoncila som VS v roku 2003 a pracu som si nasla v roku 2005 a to som musela opustit moje bydlisko a odist do Bratislavy... 2 roky som predtym vo Zvolene opatrovala autisticke dievcatko a bola rada, ze mam vobec na syr k rozkom. Mohla som si este ako alternativu vybrat pracu predavacky v drobnochove. A presne nad tymto rozmyslam, co v podstate pises - ze dvihanie platov iba sposobuje coraz vacsiu nezamestnanost, zvlast u absolventov. Mne tych cca 500 eur, ktore som pred nastupom na matersku dostavala, uplne stacilo a teraz by mi stacili tiez, aj ked uznavam, ze pre samozivitela rodiny je to malo.

siska765
21. máj 2013

@zuzanockamt ja som zo skoly asi 3 -4 roky von a stale som chodia do zahranicia teraz som zistila ze som tehu a uz sme ostali doma tak po materskej urcite,viem ze roky utekaju a bez praxe je to o nicom ale proste v zivote je pre mna na prvom mieste lepsia ponuka

jamabe
21. máj 2013

@eloisse Môžeš učiť aj bez pedagogického minima. Budeš mať nižší plat, lebo budeš zaradená v 9. platovej triede. Pozri si na nete tabuľky učiteľov. Ja som tak učila a dokonca aj na gympli. Nemali s tým problém. Len uplatnenie s čistou nemčinou je teda horšie...

janetta20
21. máj 2013

@katka0905 konecne niekto, kto to aj pochopil....

janetta20
21. máj 2013

@zuzanockamt
@danim dievčata mam SLJ-EV, ale do skolstva sa uz nehrniem..pre ludi bez praxe tam nie je miesto...zbytočná namaha ...

zuzanockamt
21. máj 2013

@katka0905 ano tych ledva 500€ staci pokial zijes len sama s partnerom, ktory ma pracu, ale akonahle je tam dieta a partner s nizkym alebo ziadnym platom, tak je to tazsie ... cize ucitelsky plat je postacujuci, ale treba sa k nemu aj dobre vydat 😀

sorciera24
21. máj 2013

@janetta20 ja mam SJL-OV.....cize tiez je to tazke, dnes by som neviem, ci zohnala pracu, ale ekd tak rozmyslam, aj po skole to bolo tazke.....poslala som vyse 70 ziadosti, 3 okresy, vratane dedin, mnohe som obehala osobne, zo ZA sa mi nik neozval!!!....nastastie sa to vyplatilo, mozno aj stastie a to, ze som sla osobne zabralo....a presvedcila som, ze potrebuju prave mna..... 😀 (ale zavisi aj od regionu, bola som ochotna aj dochadzat....)...ale treba obiehat aj osobne....

danim
21. máj 2013

@janetta20 s takym pesimistickym postojom to v zivote nebudes mat lahke...
a ostatni vystudovani ucitelia kde zacinaju ? na Marse ? 😎

katka0905
21. máj 2013

@zuzanockamt to je individualne, co pises. Teraz napr. zijeme s priatelom zo 700 eur mesacne (aj s mojim rodicovskym), z toho mesacne platime 250 eur prenajom, 100 eur uvery, nieco malo telefon a zo zvysku zijeme. Nekupujeme blbosti, aspon myslim, ze nie. Preto som pisala, ze mne by ten plat stacil, ale je to len subjektivne tvrdenie, jasne, ze niekto iny moze mat ovela vyssie naroky ako ja.

mima4
21. máj 2013

@janetta20
no to je dost smutne, ze by si robila s radostou za minimalnu mzdu (netvrdim docasne, kym clvoek si aktivne hlada lepsiu pracu), pretoze vysoka skola je investicia, na vysoku sa nejde kvoli hocijakej praci za hocijaky plat, ale clovek tam ide s urcitymi ambiciami, resp. mal by ist... Okrem toho, ucitelka s platom upratovacky nema respekt ani medzi rodicmi, ani v spolocnosti....jej prinos sa bere ako prinos cloveka s piatimi ludovymi... takze velmi smutne, ze nam zo skol vychadzaju absolventi, ktorym je v podstate fuk, ze dostanu minimalku... tomu sa hovori aj inak "trh to preriedi"...a obycajne aj skoncia na poziciach za par supov... ale v dosledku ich osobnosti, ich pristupu...

zuzanockamt
21. máj 2013

@katka0905 tak mne to nestaci, potrebujem väcsi byt, kedze mame jednoizbak a uz je to neunosne pre troch, ale mam silnu obavu, ze pozicka na byvanie nehrozi s tymto platom a muz je momentalne bez roboty + jedno dieta ... a prenajat si väcsi byt nechcem, to ostanem radsej v jednej izbe, lebo to by boli vyhodene prachy

maznacik007
21. máj 2013

@mima4 neviem ci sa ti dostala info ale medzi mladymi je vyska nezamestnanosti nad 35 percent... takze ja sa necudujem ze chcu ist robit aj za minimalku, niektory aj na absolvenstku za par ecok ...proste neni su pre nich miesta ...

ale pre dochodcov miesta su
a nema to nic s tym ci je alebo nie je ambiciozna.... proste miesta ucitelov su obsadene... a tych par co sa obcas uvolni ...

katka0905
21. máj 2013

@zuzanockamt myslis pozicku na kupu bytu? Ja som ju mala schvalenu, ked som este bola sama - nemala som dieta a prijem ucitelsky plat. Mala som to vybavene v SLSP, bez problemov. Ale nakoniec som od toho ustupila, prislo mi to vela splacat 370 eur mesacne, to by som musela mat v tom byte jednu izbu stale prenajatu (aj ked to bol byt v BA, kde su ceny vyysi ako inde). Preto som pisala, ze pre samozivitela rodiny je ucitelsky plat malo.

zuzanockamt
21. máj 2013

@katka0905 jasne, na kupu bytu, splacat 370 si nemozem dovolit, ostalo by mi asi 110 na zivobytie - to je nerealne ... a u mna sa budu posudzovat este 2 vyzivovane osoby - dieta + manzel ... podla viacerych nazorov je to skor nerealne ako realne, ze mi banka schvali uver, ale skusit pojdem

mima4
21. máj 2013

@maznacik007 ja akceptujem ist robit za minimalku, aspon aby bolo daco, ale urcite nie je spravne, aby vysokoskolsky vzdelany clovek bol "stastny" a aby to bral ako nieco OK... proste docasne sa to da...ale od takeho cloveka napr. ja ocakavam aktivne hladanie si lepsieho uplatnenia, prace na sebe, dalsieho vzdelavania sa... proste robit vsetko pre to, aby zmenil tuto vec vo svojom zivote...

@katka0905 ucitelsky plat staci pre cloveka, ktory ma niekoho, kto ho zivy... a teda donesie domov minimalne tu tisicku....

@zuzanockamt bacha na to schvalovanie uveru... mame v rodine pripad, tiez ucitelka... manzel iba mierne nad nou zaraba... banka im dala uver, teraz ona je na RD a zivoria!! Celkovo vysokoskolsky clovek by mal zit na uplne inom standarde ako stredoskolak......

zuzanockamt
21. máj 2013

@mima4 tak jasne, ze si dam pozor, do rizika nepojdem ... to radsej ostaneme traja v jednej izbe ... a na MD/RD uz ist nepalnujem a nechcem, takze toto riziko mi nehrozi

mima4
21. máj 2013

@zuzanockamt napisala som ti to len preto, aby si sa nedala "osalit" bankou... ze da uver a clovek ma pocit, ze nan aj ma... 🙂
Ak sa smiem spytat, planujete s manzelom zostat iba pri jednom dietatku?