icon

Aký je plat učiteľa?

leela123
24. aug 2012

zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂

zuzanockamt
21. máj 2013

@mima4 ano, ja planujem len jedno dieta 🙂

andreah25
21. máj 2013

@janetta20
@zuzanockamt Tu nejde o nikoho osočovanie alebo niečo podobné. Tu ide o to, aký máte prístup k životu, tzn. nezískala a nezískam nič lepšie, tak sa prispôsobím tomu čo je...
Takto sa to v tomto j... štáte ale nikdy k lepšiemu nezmení ☹ . A darmo budete vyplakávať, že aké sú platy, že ste natlačení traja v jednej izbe, lebo nemáte na splátky hypotéky za väčší byt a pod. - to je podľa mňa pohodlnosť, o ktorú nechcete prísť a tento stav vám vyhovuje. Takže vlastne sa nemáte na čo sťažovať.
A osobne som názoru, že učitelia si zaslúžia vyššie platy. Alebo nemusia ich mať, stačí ak klesnú ceny...

A nie je pravda, že zvyšovanie platov vedie k vyššej nezamestnanosti. Zamestnávatelia ľudí potrebujú, tak ako ľudia potrebujú zamestnávateľov, ktorí však iba využívajú možnosti, že nemusia ľuďom veľa platiť, pretože tí ľudia sú ochotní robiť aj za to minimum. A buďme radi, že je uzákonená aspoň tá minimálna mzda, lebo verím, že ak by nebola, tak by ste sa tu vyjadrovali, že kľudne pôjdete robiť aj za naturálie a nebudete chápať, prečo sa tí čo robia za peniaze, i keď smiešne, sťažujú.

zuzanockamt
21. máj 2013

@andreah25 ok, je to moja pohodlnost, tento stav mi vyhovuje a nemam sa na co stazovat ... nechapes, nepochopis, tak neries 🙂 ... asi preto, ze mi tento stav vyhovuje a som pohodlna som isla do prace skor a neuzivala si vyhody RD este rok a asi preto davam kazdy den dieta cudzim ludom na 7 hodin do skolky, kym som v praci

maznacik007
21. máj 2013

@mima4 mimo temy ale prosim živí s mäkkým ak je to vo význame slovesa ... 😉

mima4
21. máj 2013

@maznacik007 dík za upozornenie 😉 ja to potrebujem castejsie 🙂

janetta20
22. máj 2013

@andreah25 jasne, ja chapem ucitelov, ze chcu vyssie mzdy, ale to chcu aj lekari, robotnici, zelezniciari, upratovacky...vsetci...ja nehovorim, ze si nezasluzia viac , ja len hovorim, ze cim viac sa viac dá do skol na platy, niekde sa uberie...na jednej skole , kde som sa bola pytat na prácu mi povedali, ze cim vyssie platy su na ucitelov nárokované, tym musia znizit stavy..predtým boli tri ucitelky na slovenčinu, teraz im stačia dve...ja hovorim o tomto...

andreah25
22. máj 2013

@janetta20 Presne podľa toho príspevku čo si napísala je ale zjavné, že nie je problém v platoch učiteľov, či lekárov, či kohokoľvek iného. Problém je niekde úplne inde - problém je v systéme financovania tejto čiernej diery zvanej ,,štát" - ale to je na inú tému....
Mňa osobne nezaujíma, že napr. škola nemá peniaze na viac učiteľov, mňa ak by som bola učiteľ zaujíma, z čoho ja žijem, tzn. z čoho ja poplatím poplatky, úver, domácnosť a pod. A štát sa nezaujíma o mňa, prečo by som sa ja mala zaujímať o štát a znížiť svoje nároky na úkor vrecka niekoho iného - o tomto to je - nie len o platoch ako takých.

A ako príklad toho, kde peniaze v štáte sú a mohli by sa lepšie využiť je napr. jedna rómska spoluobčianka, ktorej príjmy sú: 199,- rodičovský, 44,- prídavky na dve deti, 60,- príspevok v hmotnej núdzi, 80,- príspevok na bývanie, 266,- opatrovateľský na jedno z jej detí - a teraz si zrátaj, koľko táto žena dostane!!!! A je priateľ má invalidný dôchodok vo výške 280,- eur mesačne, ktorý mu bol ešte začiatkom roka zvýšený z 230,- eur vraj pre nevládnosť, no dotyčný sa mi ešte chváli, ako si on dobre zarobí na stavbách - takže tam je problém!!!!!!!!!!!!!

janetta20
22. máj 2013

@andreah25 áno, problem je v státe...celom našom Slovensku...

v_alika12
28. jún 2013

pracujem 4.rok ako ucitelka na specialnom ucilisti,plat mam s triednictvom a nadcasmi 620 Eur v cistom, praca ma bavi, pracovnu dobu nemam pevne stanovenu, po skonceni rozvrhu mozem ist domov.

zdenus11
28. jún 2013

@vendulka80 presne si trafila môj názor....ja by som tiež brala prácu učiteľky....nikdy nepracovali týždeň nočné, poobedné a ranné, víkend voľný raz za dva mesiace, každý sviatok v práci, 70 ženušiech podriadených, naustále hádky, aj bitky som zažila, bolo to potrebné riešiť, a to nehovorím o jedinom voľnom dni medzi smenami, aj to ma zavolali na 3-hodinovú poradu...Nastolená celozávodná dovolenka, či sa vám to páči alebo nie. Nepovažujem prácu učiteliek za ľahkú, ale nech sa pozrú aj nikde inde a potom budú rady za to čo majú. Ich plat je smiešny, ale prepánajána kde nie je??? Ženy vo fabrike kde som pracovala dostávali 350 eur, a boli medzi nimi aj vysokoškoláčky, a aj učiteľky....

maria321
7. júl 2013

Tak ja vám poviem ako to je.. Na pedagogickú školu idú tí, ktorí na nič iné nemajú. Najmä ženy počítajú s tým, že si nájdu chlapa, ktorí ich bude živiť a starať sa o nich, žijú v bytoch, ktoré nie sú za ich peniaze. V dnešnej dobe, ked sú také ceny potravín a nehnuteľností, je vrcholná nezodpovednosť byť učitelom, najmä vtedy, ked chceš mať aj deti.

ifkael
7. júl 2013

@maria321 na pedagogicku idu ti ktori na nic ine nemaju???? 😅 😠 sa tesim ako sa do Teba pustia 😀

sorciera24
7. júl 2013

@maria321 tak dufam, ze si deti budes ucit sama a nebudes ich davat ucit do skol ucitelom 😉 porucam sa 😎

zuzanockamt
7. júl 2013

@maria321 😀 😀 😀 ... nic ine sa na tento primitivizmus napisat neda 😀

zuzanockamt
7. júl 2013

@maria321 inak zlata si 🙂 ... dnesna registracia, prvy prispevok a hned taka hovadina (s prepacenim, ale nemozem inak 🙂 )

nikusa9
7. júl 2013

@maria321 chvááála bohu, ze ty ucitelkou nie si!!!! takým prístupom, by nase skolstvo bola este vacsia katastrofa ako je...lebo este stale sa najdu ucitelia, ktorí tuto prácu CHCU robit..a asi vysoká pravdepodobnosť, ze ty by si na taku prácu nikdy nemala..len skoda, ze ak budes mat vlastné deti, tak prácu, námahu ich uciteliek nikdy nebudes vediet ocenit ☹ a aj pre takých ludí ako si ty, sa v nasej spoločnosti stáva ucitel len obycajnou bábkou ☹ pri tom bez nich, by každé piate dieta bolo nicim..lebo v dnešnej dobe rodicia nemajú čas- darmo je to realita dnešnej doby, aj ked nemozem hodiť uplne vsetkých do jedného vreca...ze takýto názor vôbec niekto moze mat...ale dobre, ľudia sme rozní ☹

evening_star
7. júl 2013

@maria321 Ani nevieš, že učiteľstvo sa neštuduje len na "pedagogickej" škole, ale najmä na filozofických fakultách. To čo je za názor, že "vrcholná nezodpovednosť"? Chceš povedať, že tvoje deti učia vrcholne nezodpovední ľudia? Učitelia vychovávajú a vzdelávajú budúce generácie! Že som ja túto tému vôbec otvorila, len sa mi tlak zvýšil. Idem preč. 😝

linda81
7. júl 2013

@evening_star
@nikusa9
@zuzanockamt
@maria321 xixi no zaujimava tema.....na SR je cely system zly bohuzial....skolstvo uplne do...produkuju sa bez konca absolventi skol a vysokych skol, ktori nie su pouzitelni v praktickom zivote....neviem , ake platy maju ucitelia..ale je pravda, ze nevedia, co su nocne, poobedne, vikendy odpracovane.....2 mesiace prazdnin ...atd-....myslim , ze tolko volna, kolko ucitelia , nema ziadna profesia...a bohuzial moja skusenost je tiez taka, ze ti , co teraz studuju pedagogiku( pokial naozaj vzdy nechceli robit ucitela a je to ich sen) idu preto, lebo sa inde nedostali.....kopa z nich potom aj tak ucitelov nerobi....ale vsak nejaky titul nikdy nie je zly 😀....ak ked nepouzitelny...

evening_star
7. júl 2013

@linda81 Ja som chcela ísť študovať učiteľstvo, konkrétne o mesiac mám štátnice v aprobácii AJ-NJ. Bože keby ste ľudia vedeli, ako ja som sa na tej škole namakala. Dvojodborová aprobácia, to je ako robiť dve vysoké školy. Za semester som mala bežne 15-20 predmetov, okrem toho aj prax. Učila som sa od rána do rána, žiadne diskotéky, žiadne kávičovanie, ani na brigády som bohužiaľ nemala čas. Milujem tieto názory že na učiteľstvo idú takí, čo sa inde nedostanú. Tak ja ti poviem, že takí tam ale potom nevydržia. V bakalárovi na nemčine nás začínalo síce 70, ale do magisterského ročníka sme sa dostali len pätnásti!!! To sa všade preriedi, ak sa tam aj niekto dostane, koho inde nevzali, tak keď na to nemá, tak tam nevydrží.

zuzanockamt
7. júl 2013

@linda81 odkedy ma ucitel prazdniny? ... ja momentalne cerpam riadnu dovolenku 🙂

zuzkat1
7. júl 2013

@linda81 ja som to studovat chcela. A teraz mam dovolenku... Dodam ze nutenu-musime ju cerpat cez prazdniny.nemozem ist na dovolenku kedy chcem.ja to vnimam ako nevyhodu.

@maria321 vdaka bohu ze ty mas na viac a teda nemusis byt ucitelkou...keby mala moje dieta ucit takato osoba,tak by som si ju radsej ucila sama. Predpokladam,ze aj ty si svoje budes ucit doma,nedas ho predsa niekomu nezodpovednemu.
Uz teraz lutujem skolu do ktorej das dieta.

macamac
7. júl 2013

dievčence - pani učiteľky 🙂

prosím vás, ste študované, inteligentné, múdre...trávite čas s deťmi iných rodičov - viac času, ako vlastní rodičia so svojimi deťmi denne a o to menej času máte na svoje deti..... a ešte vás tu bude niekto ponižovať? vykrikovať, aké VÝHODY majú učiteľky?
prosím vás ešte raz - a apelujem na vašu inteligenciu: snáď neklesnete až tak, že sa tu verejne budete spovedať nejakým "odporcom" vašej profesie, ako učíte, koľko hodín nad čím strávite,.... aj tak vám to neuveria - lebo to NECHÁPU !!!

skrátka, nechajte každého žiť v svojej pravde 😉 🙂

a drahí rodičia - namiesto toho, aby ste boli vďační a mali pochopenie pre tie učiteľky, ktoré sa venujú vašim deťom, máte čas a potrebu neustále ich riešiť nie v dobrom....zamyslite sa !
neverím, že všetky učiteľky strávia len doobedie s vašimi deťmi a len ich učia 😉 ony ich aj VYCHOVÁVAJÚ, vypočujú, poradia, pomôžu...každá toľko, koľko vládze a je v jej silách. a tých síl jej zostane tým viac, čím menej bude musieť bojovať voči akýmkoľvek atakom zo strany rodičov 😉

cayar
7. júl 2013

@macamac krasne si to napisala!!!

macamac
7. júl 2013

@cayar 😉

zuzkat1
7. júl 2013

@macamac velky like. Dakujeme

macamac
7. júl 2013

@zuzkat1 nie je za čo 🙂
fakt mi je veľmi smutno z toho, keď čítam, ako je učiteľ nedocenený...ale ani nie tak finančne ( lebo to sa nedá robiť čisto len pre peniaze) - ale spoločensky 😒
veľmi vďačná téma pre podaktorých. pustiť ventil, vyliať žlč...

maskalinka
7. júl 2013

@macamac dakujeme velmi pekne, ja svoju pracu robim velmi rada a od malicka som chcela byt ucitelkou a moje studium nemam pocit, ze by bolo lahke - natrapila som sa viac ako dost - studovala som na prirodovedeckej fakulte matematiku - chemiu zacalo nas 88 skoncili sme 12. ucim na gymnaziu,. moj den vyzera takto: do prace o 6:30 prichod domov o 16:00 samozrejme ked nie je porada, skolenia atď. o 16:30 sadnem nad pripravy akokedy ale 23. hodina ma stale najde. po mojej pracovnej dobe doucujem v skole ziakov ktori maji problemy - podotykam ZADARMO. stale riesiem nejake sutaze, ziaci mi volaju, pisu maily a stale nieco riesime . ZADARMO. venujem skole a ziakom 90 ¨% svojho zivota. za plat 400 € . viem, ze vo fabrikach sa umakaju, chapem ale aj poctivy ucitel sa umaka- psychicky. a btw. ja by som mohla ist robit do fabriky ale kto z fabriky moze ist ucit na gympel matiku- chemiu? hore ruku!!! 🙂)))))))))))

zuzkat1
7. júl 2013

@macamac Ano,zial ucitelia klesli z top priecok spolocenskeho rebricka na spodne priecky. V mnohom nesie vinu system,ale zial aj samotni ucitelia prave takymito forami a napr.aj zial trapnymi pokusmi o strajk. Rodicia sa z nas smeju a deti si nas nevazia. To nie je staznost,je to fakt a opat dodavam,ze v mnohom sme si na vine same.

linda81
8. júl 2013

@evening_star
@maskalinka no prave...su taki, to vzdy chceli byt ucitelia...ale ja naozaj bohuzial poznam aj osobne dost takych, ktori tam sli, lebo inde ich nevzali....vsade su aj taki aj taki ludia..., ale to , ze ten spolocensky Status ucitela klesol, je prave tym , aki studenti dnes studuju...kazdy pomaly VS....
@zuzanockamt to kolko dni mas teda do roka, ked to vyda na 2 mesiae v lete, potom na jesen., potom v zime a potom na velku noc este?

zuzkat1
8. júl 2013

@linda81 nechcela som sem uz reagovat,ale v dnesnej dobe bez vs nemas sancu sa normalne zamestnat. A ucitelia su jednym z povolani kde vs mat musis.to ze si rodicia nevazia ucitelov vyplyva nie z vs a tiez nie zo zlozenia studentov,ale z dnesnej modernej formy vychovy. Rodic dietatu vsetko dovoli a to iste ocakava od ucitela.nedaj boh ked ma ucitel aj nejake naroky,ci da horsiu znamku-to uz je ohen na streche,rodic v riaditelni a peticia na stole.