icon

Aký je plat učiteľa?

leela123
24. aug 2012

zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂

evening_star
8. júl 2013

@linda81 Učiteľ má nárok myslím na 8 týždňov dovolenky, čo je o tri týždne viac ako pracovníci v iných odboroch. Ak je tých voľných dní viac, nemysli si, že je to výhoda. Môj manžel potom čerpá náhradné voľno za hodiny odučené navyše a podobne. Čiže musí byť doma a zadarmo, nedostane nič.

tina_22
8. júl 2013

@maria321 A kto bude tie tvoje deti učiť? Asi ty sama doma 😠

emily76
8. júl 2013

paradna tema.. a to som ju ani celu nedocitala... v zaujme zachovania predpisanej vysky krvneho tlaku. 😅 Ja teda ucitelka nie som, aj ked som kedysi po tom tuzila.. ale dakujem bohu, ze som v case, ked boli primacky na VS bola v zahranici.... 😉 Mala som na zs kruzok nemciny, decka z prveho stupna... a dakujem, neprosim, po 2 rokoch som mala dost... drze, skusali, co vsetko si mozu dovolit... mamicka mi vola, dcerka dnes nepride, mame noveho psika, tak musi byt s nim... jasne, nech sa nauci radsej stekat, ako jazyk.... 😝 A pre tie, ktore si myslia, ze ucit moze hocikto.. no ved nemusite davat svoje deti tym nezodpovednym a blbym ucitelkam.. kludne ich mozete vzdelavat doma... hadam nie ste sprostejsie /a za ten vyraz sa damy ospravedlnujem/ ako tie ucitelky, co sa furt na cosi stazuju, su nespokojne.... Ja teda nemam ani VS, ale zarabam raz tolko ako moj svagor, ktory ucitel je. A ako on raz skonstatoval.. ak si zrata, kolko mu mozu max v skole rocne pridat, tak na moju vysku platovu sa do dochodku nedostane... 🙄 Ved ak si damy myslite, ze ucit moze hocikto, tak bezte uctit.. uzite si prazdniny, o druhej padla, volne vikendy, ziadne nocne.... za ohromujuci plat. Ja teda radsej zostanem vo fabrike...

dena10
8. júl 2013

Ja som si bola teraz privyrobiť na dohodu - ťahala som do konca školského roka za pani ktorá šla na materskú. Moje deťúrence som s ťažkým srdcom nechala starkej a šla som. To čo som zarobila po stiahnutí odvodov bolo do plaču 270 euro - za plný úväzok, za celý mesiac + písanie príprav doma a pod.

zuzanockamt
8. júl 2013

@linda81 riadna dovolenka predsa nevystaci na pokrytie prazdnin, to je jasne - musime si cerpat aj nahradne volno a ak nemas ani NV ani RD, tak neplatene ... ucitel ma narok na 8 tyzdnov dovolenky ... a mimochodom nie su to cele 2 mesiace v lete

linda81
8. júl 2013

@evening_star no to si myslim, ze je to vyhoda....poznam aj takych, co nedostatnu vobec ziadnu dovolenku , len neplatene volno.... i ked ,sami su si na vine, ze to znasaju...

linda81
8. júl 2013

@zuzanockamt neviem....my robime obaja sluzby(24 hodinove), vikendy....ja som teraz doma s drobcom, ale mm ma aj 9-10 x 24 riek za mesiac, niekedy len jeden vikned volny kompletny, ze dojde v piatok poobede a v pondelok rano die do prace....po tej 24 hodinovej sluzbe ide domov, ale za tych 10 dni, co je 24 hodi v robote , ma 240 hodin spravenych....zvysne dni , ked nesluzi, robi normalne 8,5 hodiny....kym sme nemali dieta, tak sme tak oboja pracovali....on aj 48 cely vikend bol v robote...teraz to zu zrusili nastastie....ja idem zas od septembra a uz musim 3 sluzby spravit....a to som vdacna, ze je to Luxus...tak preto sa mi asi nezda az take hrozne , byt ucitel....

zuzkat1
8. júl 2013

@linda81 vsetko ma pre aj proti. Ale hovorit ze je super byt ucitelom,kvoli dovolenke,to je kratkozrake. Vikendy mas volne okrem zdravotnictva takmer vsade.

zuzanockamt
8. júl 2013

@linda81 ved tak chod do skolstva a uzijes si ten luxus 🙂

mima4
8. júl 2013

ja nechapem ako niekto moze porovnavat pomaly pracu za pasom s vysokoskolskou pracou - ucitel... To su diametralne rozdielne povolania, aj inteligencne, aj prinosovo, taktiez ovela tazsie sa hlada sikovny a inovativny ucitel, ale clovek za pas, kde v podstate moze prist hocikto, kto chce robit, rychlo ho zaucia a moze fičať...
Je smutne, ze povolanie ucitela sa tak v nasej spolocnosti degraduje ☹

huxy
8. júl 2013

@mima4 žiaľ v dnešnej dobe môže za pásom pracovať aj inteligentný vyštudovaný človek.sú miesta,kde si človek nemôže vyberať,a je rád,že má nejakú prácu.a to,že denne odrobí možno aj 12-tky,myslím,že by mal byť za to aj ohodnotený.samozrejme si myslím,že učitelia by si zaslúžili normálnejšie platy,ale to aj iní ľudia,čo tvrdo makajú.

huxy
8. júl 2013

@zuzkat1 myslím,že je veľa zamestnaní,kde sa pracuje aj cez víkend,nie len to spomínané zdravotníctvo.aj polícia,či hasiči,alebo len takí predavači,či pekári,aj niektoré závody, či proste mnoho ďalších

mima4
8. júl 2013

@huxy som toho nazoru, ze sikovny clovek svoj potencial nenecha pri pase, ale dnes vacsina ludi studuje iba kvoli titulu ale su duti ako flauta 😀
Cielom VS by nemalo byt absolvovanie skoly, studium, ale otvorenie novej cesty pre karieru cloveka. Skola je len prostreidok, nie ciel.
Ano, mas pravdu, za pasom moze robit clovek s VS ale vysokoskolsku pracu nemoze robit clovek so strednou...

huxy
8. júl 2013

@mima4 to je tiež pravda,že je veľa ľudí,čo má titul,ale v hlave na+raté 😀 no možno máš pravdu.ale keď má človek rodinu,a je usadený,a teda býva v zapadákove,tak niekedy sa vyberať nedá.ja osobne nemám výšku,ale tiež si nemyslím,že mám v hlave prázdno.no vydala som sa do mesta,kde si naozaj človek vyberať nemôže.a netuším,či po materskej si niečo vôbec nájdem,ale to je o inom.
trošku mimo,len ešte napíšem,že napr.učiteľka v mš /s vš/,a povie niekomu,že sa už nevie dočkať,kedy od tých deciek vypadne na dôchodok.to len tak,ako perlička

mima4
8. júl 2013

@huxy
osobne si myslim, ze sikovny vysokoskolak neuvazuje v style "som usadeny na mieste x", ci "vydala som sa do miesta x"... to ako je tam drzany nasilim?
Treba zdvihnut zadok a ist tam, kde ta praca pre cloveka je. Sikovneho a mudreho cloveka stereotypna praca ubija... Myslim si, ze malo by byt uplne normalne odist, neupinat sa na konkretny kraj, mesto, nehnutelnost...

V prvom rade, ked idem na VS, mala by som mat predsatvu o vyvoji svojej kariery. Kto si karieru neplanuje, je pre neho zbytocne ist na VS.

evening_star
8. júl 2013

@linda81 Ale ja stále nechápem prečo porovnávaš svoju prácu s učiteľstvom. Učitelia dreli 5 rokov na VŠ, investovali buď peniaze rodičov, alebo svoje zarobené, alebo dokonca požičané (mala som spolužiakov, čo si brali študentské pôžičky, ak ich rodičia nepodporili), investovali do toho čas, námahu, proste 5 rokov života. Ja keď konečne skončím VŠ, začnem vlastne v 25 rokoch úplne od nuly. Kdežto tí, čo išli robiť hneď po strednej, si na seba zarábajú už 5 rokov oproti mne. Kedy sa mi vrátia peniaze, a čas, čo som investovala do školy? Ja keď som zrátala výdavky na internát, stravu, skriptá, cestovné a pod., vysoká škola ma vyjde na cc 250 000Sk - ešte som to kedysi v korunách rátala. A teraz sa zamestnám a dostanem nástupný plat 430€? Mne to proste nesedí. To som naozaj mohla ísť robiť cukrárku. Moja kamoška je cukrárka, taká stará ako ja, po strednej šla robiť, a už má kúpené ojazdené auto a jednoizbák na hypo. Ja v 25 rokoch ešte len dá sa povedať začnem žiť. Kde je spravodlivosť? VŠ je pridaná hodnota, niekde by sa to malo odraziť. A to, že učiteľ má o 3 týždne viac dovolenky, to ani nejdem diskutovať - to je samozrejmé, a priam ŽIADUCE pri takomto psychicky náročnom povolaní.

mima4
8. júl 2013

@evening_star dovolenku 3 tyzdne, ale zodpovednost za 20-25 deti a k tomu psychopatickych rodicov na krku... ktori s ucitelom jednaju ako s poslednou handrou 😎

tortelinka
8. júl 2013

@maria321 nechápem odkiaľ máš drzosť také niečo vypustiť..pochváľ sa ty, akú školu máš..ty chodiaca inteligencia

zuzkat1
8. júl 2013

@huxy ano mas pravdu... nejak som sa zasekla pri robote v kancli... V okoli nemam nikoho kto robi cez vikend to asi preto.

zuzkat1
8. júl 2013

@huxy este k tej perlicke o dochodku... Ty si myslis ze po 30-40tich rokoch takej narocnej roboty akou je zabavat,vzdelavat a vychovavat 20 3-6rocne deti,nema narok toto povedat? To neznamena ze nema rada deti alebo ze je zla ucitelka,znamena to,ze je vycerpana.

emily76
8. júl 2013

@mima4 nuz, ak mas deti, zamestnaneho partnera, dost tazko sa zo dna na den zbalis a pojdes prec, lebo tam zozenies pracu.. musis rozmyslat, ci sa rovnako rychlo zamestna partner, ci detom zozenies skolku/skolu podla potrieb, ci sa ma kto postarat o deti, ak budu chore a ty v praci... ono je lahko povedat, prestahuj sa, ak si sama za seba.. a teraz nehovorim o tebe konkretne.. lebo tazko si predstavim, ako mamina 3-rocneho dietata bude dochadzat napr. do BA kamsi z vychodneho Slovenska.. dieta necha muzovi, ktory tam pracu ma, hypoteku na dome/byte a plati dalsi podnajom... nie je to tak lahke a jednoduche, ako sa na pohlad zda..

huxy
8. júl 2013

@mima4 to čo píšeš máš niečo do seba.avšak ak má niekto rodinu,tak neuvažuje len za seba.keď som napr.ja bola slobodná,ja som si toho teda za prácou precestovala dosť 😉 ale zas musím brať ohľad aj na muža,ktorý by sa určite nikdy nechcel sťahovať niekam ďaleko.predsa tu má aspoň on nejakých známych a rodičov,brata,aj keď osobne pre mňa to teda dôvod nie je,ale pre neho áno.

huxy
8. júl 2013

@zuzkat1 v pohode,ale to by mohol povedať asi každý o svojej práci,ktorá je psychicky náročná.no ale na druhej strane,ak by taká učiteľka učila moje dieťa,asi by som mala trošku pochybnosti.a teda nejde len o ten výrok.ale dotyčná učiteľka sa rôzne zaujímavo vyjadrovala mojej švagrinej.ona sama mi potom povedala,že je vďačná,že jej dcéra nechodí do tej škôlky,ale do druhej.ale to sa môže stať hocikde,a nemusí o tom ani vedieť

macamac
8. júl 2013

inak ešte dievčence, z tých stoviek drobností, z ktorej sa skladá práca učiteľa, spomeniem jednu ( a verím, že ste o nej ani len netušili, takže na zamyslenie)

vedeli ste o tom, že učiteľ je na konci školského roka hodnotený vedením školy za jeho prácu? a to hodnotenie sa skladá z niekoľkých častí? a že v jednej časti je hodnotený aj zo SPONZORINGU školy? 😕 😅 😀 😠
to znamená, či osobne niečo investoval (finančne) alebo zohnal sponzorov pre svoju školu, čo niečo zaplatili, resp. darovali škole?

nooo? poďme sem všetky ženy z iného odvetvia a napíšte, či aj vy musíte riešiť takéto niečo !

ja teda fakt nechápem, ale z množstva byrokracie, ktorú dnes učiteľ rieši sa čudujem, kde sa berie čas, chuť a energia na samotné učenie 😅 😠

zuzkat1
8. júl 2013

@huxy obe ucitelky mojej dcery sa tesili na prazdniny ze si oddychnu od deti..netajili sa tym a nemam obavu dat ju k nim do triedy. Ma ich velmi rada. Ale to je zas o tom,ze kto nezazil nepochopi... A myslis ze ini sa po odrobenych xy rokoch netesia na dochodok? kazdy sa tesi.

huxy
8. júl 2013

@zuzkat1 tomu rozumiem.ale ako som písala,nebolo to jediné,čo také "zvláštne" tá učiteľka vypustila z úst.viem,že učenie alebo staranie sa o deti je náročné.ale vieš,povedala jej veci /kaderníčke sa veľa ľudí vyrozpráva/,ktoré teda učiteľke nepristanú.ale rozoberať to nechcem,len proste som to chcela napísať.

macamac
8. júl 2013

@zuzkat1 Pane Bože, jasnačka!!!
to zas tu niektoré chytajú za slovíčka 😠
hocaký môj sused, kamarát,.... sa teší na dovolenku, oddych, voľno...
to zas LEN TEN UČITEĽ sa nemôže už ani tešiť z takýchto normálnych vecí????
to kam až zájdu podaktorí ľudia!!! čo učiteľ je stroj??? nie je človek??? vyčerpateľný - ako iní? veď toto môžu napísať fakt len prízemní ľudia!! 😠

kks. to asi učiteľ má odchádzať pred letnou dovolenkou plačúci, že on nechceeeeeee 😅 😀 on chce byť s deťmi nonstoooop 😀 hlavne, aby aj rodičia mali ten pocit 😉
lebo mnohí pred prázdninami povzdychnú: ach, Bože, pani učiteľka, čo budeme s nimi doma robiť? 😅

nuž, bez komentára 😉

huxy
8. júl 2013

@macamac konkrétne sponzoring som ja nikdy riešiť nemusela-teda nikdy ma podľa toho nehodnotili.ale je veľa odvetví,kde honodtia,a teda dosť prísne.aj výkon,atd,a teda od toho sa potom odvíja aj odmena,ak vôbec nejaká .alebo potom existujú aj "pokarhania",a to neviem,či učitelia riešia,ak si nesplnia svoj plán,či?neviem,oprav ma,ak sa mýlim.a tiež potom dostanú návrh na odstránenie týchto "nedostatkov",a ak sa to nezlepší,tak sa vyhrážajú vyhadzovom...

zuzkat1
8. júl 2013

@huxy Ano,ja netvrdim,ze vsetky su super. Ved neexistuje zamestnanie kde su vsetci fajn. Ja mam taky problem s dr. Najst normalneho je ako hladat ihlu v kope sena.

huxy
8. júl 2013

@macamac myslím,že si zle pochopila,čo zuzkat1 písala.my sme tu písali o niečom inom,ona sa práveže zastala,že učiteľky si zaslúžia oddych a že to aj priznajú,lebo som písala,že čo jedna učiteľka hovorila