Aký je plat učiteľa?
zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂
@huxy hej, ak spravíš niečo, čím porušíš pracovnú disciplínu, resp. povinnosti vyplývajúce z tvojej zmluvy atď., dostaneš kárne opatrenie. ak do pol roka sa ti podarí niečo znova porušiť, môžeš ísť 😉
a ten sponzoring sa naozaj hodnotí, je to jedno kritérium z mnohých...no a samozrejme 99% učiteľov má z toho 5 😅 😀 😠
ja neviem preco sa ucitelia stazuju na plat,ked chce ist niekto studovat za ucitela tak urcite vie do coho die co ho po skonceni skoly caka,ak sa im to nepaci tak preboha nepojde zato studovat.Najradsej mam ked su neustale prazdniny a
ucitelia sa facebooku vytesuju huraaa prazdniny,milujem skolstvo za tolko volna...
@emily76 treba sa vykaslat na nehnutenost, ta by nas nemala drzat niekde... Slovaci su velmi malo mobilni... urcite sa veci nedaju zo dna na den, ale ked raz ludia nemaju pracu, tak co budu cakat? na zazrak?
@huxy áno, suhlasim, ale aj muz musí brat ohlad na zenu, a ked ma vzdelanu, sikovnu zenu, a je mu jedno, ze ma problem najst si pracu v regione a jedinu moznost nastupit "za pas"... tak pre mna je to egoista, a ja by som s takym clovekom nechcela zit.
Kočky, vysokoskolsky vzdelaný človek by mal pouzivat svoj potencial, pokial to nerobi, skola mu je na prd... preto, ked clovek uvazuje ist na vysku, mal by to dobre zvazit... to nie je o titule, to je o tom potencialy, kde ho chcem vyuzit, akym sposobom. Pokial planujem zakotvit v zapadakove a nepohnut sa z tade, nema zmysel studovat.
@macamac no ja som konkrétne nemyslela na porušenie pracovnej disciplíny.pracovala som niekde,kde každý týždeň sme mali daný plán,ak sme ho nesplnili,museli sme sa zodpovedať,prečo,sľúbiť nápravu,a teda sa snažiť to dodržať.všetko čo bolo v prac.zmluve som spĺňala,ale kedže tie plány sa mi zdali nezmyselné,tak som nakoniec zvážila,že v tom odvetví už pracovať nechcem,ak teda nebudem musieť.
no ten sponzoring je inak zaujímavé 😒
@evening_star ja som studovala 6 rokov VS, vsetko som si platila sama, rodiia su rozvedeni od mojich 13 rokov ...takze nieco studentske pozicky a brigady...ked som zacala robitdostala som plat 6000 Sk v 2006, to som zacala po 3 mesiacoch sluzit, takze som mala aj 300 hodin mesacne odrobenych....nehovorim , ze by mali uciteli vela, ale su aj ine povolania, myslim , ze narocnejsie a este viac nedocenene...
@huxy aha. no plány sa robia na zač. šk. roka - všetky mimoškolské aj školské akcie školy + samozrejme aj počas víkendov - zadarmo 😅
teda pardon, ak nááááhodou zvýši, tak v odmenách to trošku uvidíš 😅
a sleduje sa účasť a aktívne zapájanie sa do týchto akcií
a potom jasné - je vyhodnotenie, kto a ako sa spolupodielal 😉
ahojte dievčatá ja pracujem v školstve 13 rokov mínus 3 roky materská. Poviem Vám za nič na svete by som nemenila. Je to nádherná práca, každý deň iná. Deti sú skvelé 🙂 A to že máme dovolenku na letné prázdniny je super - nehandlujem malého po babkách 🙂 A čo sa týka platu mám 520 eur v čistom ( niektorí majú o 200 eur menej a robia od večera do rána) Viem, je to ťažká práca, ale každý si užíva v práci to svoje a má svoju zodpovednosť či učiteľka, či predavačka. Isto vedela by som si predstaviť lepšie podmienky a ohodnotenie, ale popravde som rada, že pracujem .
Nechápem ľudí, ktorí závidia dovolenku učiteľom. Každému jednému by som dopriala aspoň mesiac v našom školstve a pochopili by...a tie platy? Áno, sú malé. Učiteľ nie je len učiteľom, viackrát musí byť aj "rodičom". V dnešnej dobe robiť v školstve je ťažká práca. A keď nejaká učiteľka povie, že je rada, že si oddýchne od deciek? Áno, ja jej dávam za pravdu..
@mima4 síce môj muž nie je "supermuž",ale zas nikdy mi nepovedal,že pôjdem robiť za pás,lebo tu iná práca nie je.práveže on mi vždy vraví,že niečo sa nájde,vybaví... ja píšem trošku všeobecne,ako to tu je.neviem,či sa mi niečo podarí nájsť.a ak by som teda chcela,aby sme neživorili,tak jedna z možností je ísť "za pás",čo by som teda osobne tiež nerada.muž má tu robotu,máme kde bývať,a naozaj si neviem predstaviť teraz sa niekam sťahovať,brať si hypotéku,hľadať 2 nové roboty /pre mňa a muža/,byť ďaleko od hocijakej pomoci od rodiny /v prípade potreby byť aj s dieťaťom/.je veľa vecí,na ktoré treba pozerať pred takým vážnym rozhodnutím.
Tu ide o to, že na Slovensku keď sa povie "učiteľ", je to takmer nadávka. Keď sa ma spýtajú, čo študujem, tak najprv poviem, že angličtinu a nemčinu, a potom len tak potichu dodám, že v učiteľskom smere... A pritom sa nemám za čo hanbiť, lebo makám ako fretka, moje štúdium nie je žiadna ulieváreň. V iných krajinách je učiteľ rešpektovaná osoba, ku ktorej majú ľudia úctu, čo je správne, lebo tu ide o niekoho, kto má väčšiu časť dňa v rukách vaše dieťa. A deti sú budúcnosťou našej krajiny, národa. Na čom inom by nám malo záležať, ak nie na tom, aby naše deti učili kvalifikovaní, vzdelaní, humánni, empatickí ľudia? Ja netvrdím, že keď navýšia učiteľom platy, tak to bude všetko ok, ale je to jedna z motivácií, aby to učiteľstvo šli študovať tí najlepší, a aby tí najlepší, čo na to majú, tam aj zostali. Nečudujme sa potom, že Slováci s gymnaziálnym vzdelaním ovládajú angličtinu horšie ako desaťroční Švédi, keď všetci dobrí učitelia idú radšej za hranice. Mali by ste učiteľov podporovať - veď oni vzdelávajú a vychovávajú VAŠE deti!
@zuzanka.h 🙂 no konecne jeden objektivny nazor z radov ucitelov 🙂....ja som tiez toho nazoru , ze "nutena" dovolenka v lete je OK, nam tento rok napr. nevydal ani jeden dovolenkovy den v lete.....alebo predavacky, co sa nadru a tazkych veci navlacia a nadvihaju, zodpovednost na peniaze a ked nieco nesedi , tak im stihanu, a maju plat nizsi...aj ked sice nemaju VS...ale ta kvalita mnohych VS dnes nedosahuje uroven niekdajsich ucnoviek...
So vztahmi ku ucitelom, celkovo ich postavenie v spolocnosti je na zaplakanie. Mali ma Ale niekde to muselo vzniknut... cize nad tym sa treba zamyslat a nie nad platom. Ku platom len tolko, ze su ludia co sa aj viac narobia a dostanu za 180 odrobenych hodin na ruku 300EUR a je jedno ci robia manualne alebo inak. Tak isto ako lekari a ine povolania. Vsetci by chceli viac a nik im to neberie, od upratovacky, cez sekretarku az po riaditela.. ale problemom podla mna nie je vyska platu ale to ze je vsetko ostatne drahe, proste to co si mozno pred 5 rokmi kupili teraz nekupia ani nahodou.. potom aj ten lekar strajkuje.. lebo z tych 2000EUR co dostane mu na jeho standard existovania neostane.. a nikto hadam nebude cakat ze lekar pojde do prace na bicykli a na dovolenku nepojde? ;) A detto ucitel/riaditel... proste su niektore povolania ktore su brane ako nieco viac.. a su viac.. ide tam o vzdelanie (nase aj nasich deti) a o zdravie... o tom ze ide o naozaj zatazujuce (hlavne psychicky) povolania, kde si zasluzia dlhsi oddych a patricne ohodnotenie (no ked si pozriem niektore pani ucitelky, tak o tom pochybujem, ale tak kazdy je nejaky...)
@zuzkat1 no praca s autistami je narocna, a specialna pedagogika ako taka....to je samozrejme ine, ako sa so zdravymi detickami zaoberat.....ano ja som dr.,aj mm, a nemame problem aj sestrickam pomoct s pac, ked nestihaju a tak...ale to je asi mimo SR trocha ine, ze sa nevytvaraju take statusy profesionalne, ako doma, ze kto ma VS je Boh a kto nie , tak chudak...my sme v DE, a tu riadny vyucny list ma vyssiu hodnotu , ako 50 % nasich VS....tu si nikto na tituloch nezaklada...a funguje to celkomm dobre...
@zuzkat1 bohužiaľ je to smutné aj my môj celý plat minieme na účty a z mužovho žijeme. Ale skutočne je pár vyvolených čo zarábajú viec ako ja , ale stále si trvám na svojom platy v školstve sú priemerné ( nevravím, že adekvátne ) ale neviem si predstaviť inú robotu , v banke , v obchode, za pásom či v kancelári, kde by som bola od nevidím do nevidím. A peniaze sa dajú zarobiť - vzhľadom na to, že som v robote do druhej a malý je v škôlke do 15.30 zobrala som si doučovanie a každý týždeň si čo to k platu privyrobím.
@mima4 možno áno,možno nie.keby som bola len sama za seba,tak nemám problém odísť.už som bola zo svk preč,a teda sama,nie vždy to bolo ľahké,ale nikdy tú skúsenosť ľutovať nebudem.ale teraz som zodpovedná hlavne za svoje dieťa,a snažím sa hlavne myslieť na to.a snažiť sa zabezpečiť aký taký život tu,pri rodine.
@linda81 inak ja som si všimla, že učiteľky sa tu nesťažujú nejak extra na platové ohodnotenie 😉
len sa bránia rečiam typu: h.vno robia, váľajú sa doma celé leto a ešte plačú
mnohé tu obhajujú svoju náplň práce, čo všetko robia...a podľa mňa zbytočne
lebo ak raz niekomu inteligencia siaha len potiaľ, aby mal takýto názor na učiteľa, nepochopí, o čom tá práca vlastne je
totižto, ja som tu nenašla tému, kde by niekto nadával na predavačky, vodičov, automechanikov,...že h.vno robia..... a riešil ich
celkovo spoločnosť je nastavená riešiť len podaktoré povolania, čo im ležia v žalúdku:
učiteľ - povaľač, nenarobí sa, viac je doma ako v práci, dobre za to ešte zarobí a stále plače,....
farár - úchyl, pedofil, frajerkár, gay, vodu káže víno pije, vstane a má fajront a ešte zaplatené, vozí sa na drahých autách,...
lekár - šarlatáni, nič nevedia, úplatní, blbí, viac vie pacient o chorobe ako on, .....
a mohla by som pokračovať
skrátka, na Slovensku máme veľmi rozhľadených ľudí so širokým záberom vedomostí a tým pádom aj veľmi uplatniteľných v akejkoľvek praxi 😅 samý odborník na všetko 😅 😀 😉
mne vychádza jedno:
vyrovnaný, zdravo sebavedomý človek, spokojný so svojim životom nemá potrebu stále niekoho a niečo riešiť
má pochopenie pre slabosti iných, lebo ich má sám
jedine, že by to sebavedomie mal bezhraničné a bol by 100% -ný vo všetkom 😉 sci - fi 😉
ja to pisem len preto, lebo viem,kolko my v praci travime, a ake mame fyzicke aj psychicke zatazenie, moja sesterka je ucitelka v hudobke , tak viem , ake ma ona zatazenie , potom mam znamych , co vo fabrike robia a kolko zarobia a nestazuju sa. ( a comu su vystavovani...vacsina sa nedozije 70 pri tych poskodeniach pluc, co vdychuju vsetko pri vyrobe...)...a to teda je niekedy len polovica z toho , co moja sesternica,,co oduci od 13 tej do povedzme 18 tej .....
@evening_star Ono s tou anglictinou je aj tak, ze kazdy sa tvari len tak "na oko", ze mu na tom zalezi. Ak by mala byt vyucba naozaj kvalitna, v triede pre jazykara by malo byt max. 10 deti. Na to ale nie su peniaze a ked mam triedu s 25 a viac ziakmi, tak to rovno mozem zabalit, lebo z tych 45 minut 30 minut riesim disciplinu a ked chcem nieco vysvetlit viacerym individualne, tak sme skoncili...Mozem si naozaj povedat, ze som dobra ucitelka (sudiac podla nazorov studentov), no ak chcem zivit svoje deti, nestravila som 8 rokov na VŠ (mam dve), aby som zivorila. A o tom to je. Rodicia potom nadavaju, aki su ucitelia, ako s nim zapasia. A preco? lebo kazdy schopnejsi clovek (pokial nie je extremny altruista) sa radsej poobzera po lepsie platenej praci. A ked mozem zarabat minimalne 2X tolko vo firme a nemam taky stres, preco budem ostavat v skolsvte? A "prazdniny"? Boze ludia, skuste si to!!!Ked uz sa blizi koniec juna, tak som tak vyzmykana, ze prve dva tyzdne som len spala a pozerala TV, az potom som bola schopna nieco ako-tak robit.
Moja mama bola učiteľka, už je na dôchodku. Je pravda, že cez prázdniny nemusela riešiť, kam nás dá, ale pamätám aj kopy zošitov, ktoré keď nestihla v škole opraviť, nosila domov. Pamätám aj to, že občas sme si zlízli, keď prišla zo školy nervózna. Stále však vravela, že je to veľmi pekná práca. Aj preto ak som nevedela v živote, čo by som chcela robiť, vedela som, čo určite nechcem robiť: učiteľku. To nie je iba povolanie, ale aj poslanie a kto nemá na to predpoklady, je pravdepodobné, že sa nikdy nestane dobrým učiteľom. Ja nemám na to povahu. Je to o neskutočnej trpezlivosti, oddanosti, pochopení... Každý, kto závidí učiteľom aj nos medzi očami, mal by si spomenúť, ako sa ťažko s vlastnými deťmi niekedy píšu úlohy, niečo im vysvetlí, aby to pochopili. A mal by si predstaviť triedu s 20 deťmi, ktoré sú nepopísaným papierom a na učiteľovi je, aby ten papier zapísal správnymi informáciami. Nie je to vôbec ľahké. A tie dva mesiace "prázdnin" - dovolenky im absolútne nezávidím.
Na druhej strane je pravda, že tak, ako všade, aj medzi učiteľmi sa nájdu vynikajúci až podpriemerní. Ale to je chyba systému.

@zuzanockamt
@zuzkat1 no ja i ten luxus uzivam prave v zdravotnictve 😀..nastastie uz nie na SR...ako pisete , vsetko ma pre aj proti...ale stale su aj narocnejsie povolania , ako ucitel 🙂...