icon

Aký je podľa vás slušný plat pre ženu?

nicicka
27. mar 2021

Aky je podľa vás slušný plat pre ženu? Len tak zo zvedavosti...

nafka0483
27. mar 2021

@natalienka12 Len zo zaujimavosti - so slusnym platom 5000€ by pre teba boli prijatelne naklady v akej sume? Byvanie, potraviny, vecera v restauracii, taxi...?
Lebo aby mohli ludia slusne zarabat, tak zamestnavatelia na to musia odniekial vziat peniaze, cize musia nastavit vyssie ceny.

marpel
27. mar 2021

@nicicka ešte jednu vec treba vziať do úvahy - tvoj vek a roky praxe. Iné očakávania bude mat žena bez praxe, cca 25 ročná a bez záväzkov. A iné 40 ročná, s deťmi, hypotékou, autom a pod.
Podľa mna je to naozaj veľmi individuálne.

ivkazba
27. mar 2021

@nicicka mať veľa peňazí neznamená automaticky veľa míňať. Znamená to skôr slobodu v mnohých veciach, ako napr. bývanie bez potreby riešiť úver, mať dovolenku pri mori 2x ročne bez potreby šetriť na to.

ivkazba
27. mar 2021

@crazy_lazy a to sa mám akože hanbiť, ak zarábam nadštandardne? Alebo mám ísť teraz robiť niekam za tisícku, aby som uspokojila tých, ktorí zarábajú menej ako ja? Alebo bude stačiť, aby sme sa nezapájali do takýchto diskusií, aby to niekto nebral tak, že sa chvasceme? Je zvláštne, že tu nikdy v týchto diskusiách nevidím, že by ľudia rýpali do niekoho za to, že zarába málo, avšak rýpanie do tých, ktorí zarábajú výrazne nadpriemer je bežné. Čím to asi tak je? Ide o rečnícku otázku, netreba na ňu odpovedať, odpoveď zrejme všetci poznáme.

marpel
27. mar 2021

@ivkazba práve preto nikde nehovorím výšku svojho prijimu... ľudí zvykne pobúriť, ak zistia, že niekto mesačne dokáže zarobiť ich ročný plat. Je to síce trochu zbabelé ale aspoň nedostanem “nalož” a nemusím sa tým zaoberať. A žijem si spokojne aj ja a aj oni. 🙃

sasa1983
27. mar 2021

@ivkazba veď to, na Slovensku je typické považovať, nízky plat s ospravedlnenim, že "čo čakáš iné, keď si na Slovensku"..?

kubkovamama
27. mar 2021

@nicicka taka otazka, ze milion moznych odpovedi. Pre mna konkrétne bol slusny plat 800e v cistom, pre rozvedenu s dvomi detmi v podnájme. Bola som happy,ze v tej dobe,v mojej situacii som sa vobec zamestnala. Sice mam zivnost od strednej, no bolo to tazke obdobie a nevenovala som sa tomu.Plus som mala prax,vzdelanie,kurzy.Ako to tak citam,som prekvapená,ako vacsina z vas "si dobre žije". Vo svojom okoli nepoznam veru nikoho(zenu urcite nie) s prijmom nad 1200-1300€.Aj s VS,aj s inymi formami dovzdelavania,aj s praxou.Je pravda,ze mne tych 800€ akurat stacilo na najom a slušné vyžitie deti,nic im nechybalo a mne v podstate tiez nic.Moja starsia sestra ma 2 VS a platovo je dost pod 1000€

ivkazba
27. mar 2021

@marpel ja si žijem spokojne, lebo viem, že som si to zaslúžila vlastným úsilím a že sa môžem každý deň pozrieť do zrkadla s čistým svedomím. Skôr mne osobne je ľúto ľudí, ktorí majú v sebe takú tú zlosť či závisť voči iným, či už je to kvôli peniazom alebo iným veciam.

loginexistuje
27. mar 2021

@ivkazba tak itotne nie je hanba ak zena zaraba nadstandardne ale tiez mi nepride ok to vypisovat do kazdej obdobnej diskusie na MK
a potom je tu otazka ci ta co vypisuje ze zaraba 5000+ neplati menej odvodov a dani statu ako ta co zaraba 700 vdaka napr sedej ekonomike
je to recnicka otazka odpoved necakam mozno zamyslenie (a tesim sa ze koucing tolko vynasa aj v dobe korony)

ivkazba
27. mar 2021

@kubkovamama žiaľ VŠ ani náhodou nie je zárukou lepšieho zárobku. Je bežné, že ľudia bez VŠ zarobia výrazne viac. Stačí sa pozrieť napríklad na učiteľov či zdravotné sestry, ktorí majú VŠ, neustále sa musia vzdelávať a rozhodne nezarábajú toľko, čo by si zaslúžili vzhľadom na námahu povolania a hlavne vzhľadom na ich celospoločenskú dôležitosť.

ivkazba
27. mar 2021

@loginexistuje ak sa nemýlim (ale môžem sa), tak za minulý a tento rok je toto asi tak tretia max štvrtá diskusia ohľadom príjmov, kde sa zapájam. Ak ti urobí dobre, len kvôli tebe sa viac do týchto diskusií zapájať nebudem. 😉 Apropo, nerobím iba koučing, koučing je iba jedna z viacerých činností, ktorým sa venujem a dokonca ho mám aktuálne viac ako predtým (mnohým firmám tržby napriek korone neklesajú, ale klesá im efektivita výkonov a motivácia ľudí pracujúcich na homeoffice, takže priestor na koučing je aj počas korony). A áno, odvody bežne platím vyššie, ako má niekto čistý príjem. Nie každý odrbáva systém.

loginexistuje
27. mar 2021

@ivkazba sama si inde uvadzala ze platis nizke odvody. Mne nemusis vysvetlovat nic mne kouca plati firma ja som spokojna taky typ osobnosti ako sa prezentujes ty mne nevyhovuje 😉

crazy_lazy
27. mar 2021

@ivkazba Na teba som v diskusii vôbec nenarážala 😅. Ja netvrdím, že nie je reálne zarábať vyššiu sumu. Len som chcela povedať, že určite nie je bežne zarábať 5000 mesačne, a tváriť sa, že to je slovenský štandard. Lebo niekto je spokojný s napr 1200 eurami a dokáže vyžiť, a niekto má 5000 mesačne, a stále bude mať málo. Je to o ľuďoch, o ich životnom štýle a hospodárení. Čiže otázka bola dosť nešťastne podľa mňa položená, lebo pre každú ženu tá cifra bude iná.
Ja napr tiež s mužom zarábam, tak akurát (nebudem sa chváliť sumou), a ani na stavbu domu sme nemuseli brať pôžičku, a pred koronou sme chodili aj na dovolenky k moru. Čiže neboj sa. Nikto ti nič nezávidi.😉

c_est_la_vie
27. mar 2021

Za mňa a z môjho okolia je taká fajn stredná vrstva keď žena zarobí 1000-1500 v cistom za nemanazersku pozíciu. Fajn stredná vrstva je pre mna 4 i byt v meste/ novostavba na dedine, kvalitné stravovanie ( ziadne poľské kura v akcii a salámy za 60 centov so 40% obsahom masa), dovolenka pri mori, neriešiť či kúpiť dieťaťu nové topánky/ zaplatiť výlet a k tomu ušetriť pár stoviek mesačne.

Muži zvyknú viac, ale skôr z toho dôvodu že sa viac venujú technickým profesiám, ktoré sú lepšie platené. Ja som s platom spokojná, pretože viem, že ak by sa niečo stalo mužovi, dokážem zaplatiť hypo, stravu i oblečenie. Ak v takomto prípade zaratam aj pn/alimentami/ prinajhorsom vdovskym i ušetriť.

@crazy_lady súhlasím že väčšina ľudí čo má menej sa radšej nezapojí. Na druhej strane, pokiaľ si niekdo zaslúžil ten x tisícový plat tým, že roky drel/ vzdelával sa tak treba dopriať. Ivka tu viackrát písala ako xyz rokov robila po večeroch, cez víkendy, začínala od nuly. Ja ti napíšem že ako absolventa bakalara som v prvej práci zarábala 2 x viac ako moji spolužiaci po magistrerskom ( lebo som popri práci stazovala, firma si ma chcela už vpo bc zobrať na fulltime, oni po Mgr. Štúdium plnom pitia a flakania nemohli nájsť prácu).
Môj muž je IT, zákazky berie od 15 rokov. Dnes má skrátený úväzok, robí z domu a kedy chce, zarobí super.

Podľa mňa je fajn keď sú tvrdo pracujúci ľudia ocenení, malo by to skôr motivovať ako demotivovat. A keď si niekto povie že mu to tie peniaze za ten čas/ nervy nestoja, je to tiež rozhodnutie.

liljana
27. mar 2021

@ivkazba Si uspesna, cielavedoma a samostatna zena. Musis ratat s nasledkami, nezapadas uplne do beznych meritok zien na koni. A uspech sa na Slovensku neodpusta.

ivkazba
27. mar 2021

@loginexistuje moja vystupovanie tu na koňovi nemá absolútne nič spoločné s tým, ako pôsobím pracovne. Ale samozrejme tvoj názor je v poriadku, pretože nikomu nevyhovuje každý, nech ide o akýkoľvek typ práce a tak to podľa mňa má byť.
@crazy_lazy súhlasím, poznám ľudí (klientov), ktorí zarábajú 10, či 20 a viac tisíc mesačne a aj tak nie sú spokojní. Hovorí sa, že peniaze odkrývajú charakter a v mnohých prípadoch, kde tých peňazí je ozaj veľa, je to brutálna pravda.

ivkazba
27. mar 2021

@liljana ja by som nezapadala do bežných merítok ani keby som zarábala minimálku, pretože som príliš priama, ale nevadí mi to, nezaťažovať si život negatívnymi vecami a názormi a ľuďmi patrí medzi základ. 😉 Ale ďakujem.

derdia
27. mar 2021

Slusny plat by podla mna mohol byt 1200 eur v cistom, alebo aj 1500 eur v cistom. Pre mna by to bolo super plat...ale napr. Niekto moze zarabat aj neviem co a neusetri nic...ja som teraz len vdaka covidu a testocaniu naskrabala tolko, co sa mi za cely zivot nepodarilo a tesim sa ako blcha z toho....aspon mieco poztivine.

sslobodnamama777
27. mar 2021

@matkahelka r:D turbo socialny stat? ty si riadne mimo realitu. za tie tri roky materskej? Aj inde to je v nemecku aj rakusku mozes byt s detmi doma aj do 18 tky v klude, nie v chudobe, netrep. Slovensko je najzaostalejsia krajina v eu, je tu velka chudoba aka asi v ziadnom inom clenskom state, uz sme horsie ako v rumunsku, tu prebehla genocida naroda, ludia makaju za 550 eur od vidim do nevidim, podla mna ty zijes niekde v inej galaxii, pretoze to co je na Slovensku je jedno velké utrpenie v KAZDEJ oblasti zivota a kto to nevidi a nepocituje nezije v realite.
Platy by sme mali mat presne ako v Bavorsku, ..Nemecku, Holandsku, Anglicku..aj ked odisli, take iste ceny mame tak aj take iste platy. Aj s moznostou kurzarbeit za 400 min, ak niekto povie ze ine naklady maju vysoke..blbost. Sme v EU, mame drahsie otraviny ako v anglicku, Nemecku tak nech mame aj take platy. Davno sme mali mat. Je to to iste co bolo v socializme, vtedy v ZSSR teraz Brusel. Najlesie by bolo vystupit z EU alebo ja dufam ze coskoro sa ten obludny kolos nejakych statov v casti europy rozpadne.

sslobodnamama777
27. mar 2021

@matkahelka este k tomu tvojmu vyplodiu ze turbo socialny stat... ked tuto blbost tvrdis, tak si zisti podmienky zivota v rakusku tuto vedla a na nich co povi3s, maju totiz o 500% lepsie socialne podmienky, to uz by ta asi rozrhlo, ze aky su socialny, a takisto ovela lepsie socialne podmienky na zivot su aj v nemecku, tam sa to lisi od krajiny, ale nazvat Slovensko turbosocialny stat je riadne hlupe a dokaz tvojej hluposti, prepac.

luccija
27. mar 2021

@sslobodnamama777 to ani nepíš mne minule naložili, že či si myslím, že v Rakúsku ženy sedia doma s malými deťmi a berú soc.vyhody.Ja mám pol rodiny v Rakúsku, Nemecku a ženy buď nerobia vôbec či pol uvazok aj pri deťoch 10+ plus 2m v apartmáne na Mallorce.

@nicicka slušný plat je taký, aby v prípade núdze či rozvodu vedela zaplatit nájom, stravu a vedela sa postarať o deti.ak má muža tak okolo 1000 v čistom nech z mužovej výplaty idú poplatky strava a zenina výplata ostatné plus odlozit..s platmi je to nevyspytateľné poznám baby učiteľky 2 VŠ a plat ledva 900 eur, kadernícky, pedikerku kde je to nadštandardný príjem, kamarátka ma strihaci salón pre psov a zarobí výborne.Sestra robí v škôlke a má ledva 700 eur, ale veľa času a výbornú pracovnú dobu.Ale vyssia pozícia, väčší plat sú vždy vyššie nároky, poplatky s jedlom rastie chuť veď zarobím prečo by som si nedozicil.

macko_usko222
27. mar 2021

Tu turbosocialny stat neni ani nahodou 😂kamarat v de teraz pobera kurzarbeit 900e a pol roka nepohol ani prstom, bol na svk. To nam akoze co dali? Tych smiesnych 55% ocr ci pn??? A len velke reci a sluby.. A to este viem ze v de dostávali aj nejake peniaze navyse na kazde dieta.. A to bolo este minuly rok. A my sme co dostali? Tu aj keby som nemala co jesť, nikoho to ani nezaujima. Tu mame asi taky turbosocialny štát 🙊

matkahelka
27. mar 2021

@sslobodnamama777 ked pises A, napis aj B. kolko stoji najomne v DE, kolko stoji skolka, kolko stoji byt v DE. vyprosim si tvoj ton a oznacovanie, ze pisem hluposti. mame priatelov a rodinu v kazdom state zapadnej europy, aj v tom tvojom ospevovanom nemecku a nikomu pecene holuby do huby nepadaju. zeny od roka deti naklusali do prace, pretoze z jedneho (muzovho) prijmu by nevyfungovali. v DE je takmer nerealne zabezpecit si vlastnu nehnutelnost, pretoze hypo tam okrem statnych zamestnancov pristahovalcom nedavaju, za skolku zaplatis 300€ mesacne bez stravy a dieta tam moze byt obmedzeny pocet hodin. aj tu na MK su zeny zijuce v AT aj v DE a je zaujimave, ze chodia do prace a nesedia s x-rocnymi deckami doma ako to ty pises. to su take kotlebovske reci, ako sa vsade ma kazdy skvelo, len na slovensku je to katastrofa. fungujeme v EU, pokojne sa zbal, ty aj ktokolvek, kto tu spokojny nie je a odid, do DE do AT a uvidis, ako tam na stromoch rastu 100 eurovky, ako ich staci obrat. len aby si nebola prekvapena, ak nastane stret s realitou.

liljana
27. mar 2021

@sslobodnamama777 To chce odvahu porovnavat vyspele zapadne krajiny s byvalym soc. statom, ktory 40 rokov rozkradali komunisti a populisticki postkomunisticki politici typu Meciar, Fico. Co si ludia tu zvolia, to maju. Fico, Mako, Gaspar, Imrecze, Bödor, .. kradli desiatky milionov, ludom to netrha zily. Zapadny socialny system im uz zily trha. (Zapadni) Nemci nedostali byty zdarma ako za socializmu, preto maju dobry socialny system. Pri tom prilive migrantov z Afriky zapadne staty uz necakaju na dalsi prilev ludi z vychodnej Europy, aby tam prisli, nepracovali, poberali vysoke prispevky. Anglicko odislo z EU, nechce prijimat este viac migrantov. Z Afriky, alebo z Polska. Svoje socialne vyhody chcu pre svojich ludi, nie pre cudzincov.

stanulienkat
27. mar 2021

@sslobodnamama777 ty teda valas... odkial mas tie vyplody?

liljana
27. mar 2021

@macko_usko222 Keby kamaratovi prisli na to, ze nebol cely cas v nemecku poberania kurzarbeit, tak je velmi pravdepodobne, ze musi vsetko vratit, zaplatit pokutu, alebo basa.

macko_usko222
27. mar 2021

@liljana ved mal doma sediet a co sa mal v tej praci zatvoriť? 😂😂😂😂
A ty laskavo neporovnaj neporovnatelne.. Ekonomiku nemaku silnu koli tomu ze nedostavali byty for free😉ekonomika je tam silna koli velkemu trhu, vela ludi tvori viac penazi, príležitosti atd...

kristiii
27. mar 2021

Prispejem za tú "chudobnú" časť Slovenska 🙂. Zarobím cca 700-900 (podľa odmakanych hodín-ano, vo fabrike) +100 eur ďalší príjem. Som sama so synom, mám hypo, alimenty v nedohladne a vôbec sa nesťažujem. Máme všetko čo nám treba, synovi nikdy nič nechýbalo (okrem otca). A áno, veľa ľudí žije z takýchto platov. Ja nesúhlasím s tvrdením, neviem kto to už písal, že minieš, koľko zarobíš. Pracovala som aj v zahraničí a rozhodne som neminala na značkové veci a podobne ako tu bolo spomínané, lebo mi to nič nehovorí a príde mi to ako blbosť. Ani na dovolenky nepotrebujem exotiku, pre mňa je podstatné s kým sa kde nachádzam a spoločný čas, nie miesto. A čo sa týka nášho turbo sociálneho štátu, síce nie je trojročný rodičovský bežný, za to je bežný napríklad rodičovský príspevok v "troška" inej výške ako u nás a na ten rozhodne nie je nárok len 3 roky.

sslobodnamama777
27. mar 2021

@matkahelka opakujem ti, ze trepes hluposti o turbosocialnom slovenskom štáte. To je vsetko. Dalsie klamstvo je, ze tu silou mocou chces zavádzat, ze v eu sa zeny maju horsie ako na Slovensku. Ako ty mas znamych a neviemkoho v ostatnej eu, mám aj ja. A mam svoje info tiez, ale nie take, co tu klames, ze v nemecku, rakusku, anglicku sa idu pretrhnut ako zeny na slovensku. Sa zobud. A ty si mozes vyprosovat odo mna co chces, taki ludia ako ty mna nezaujimaju, to vies, kazdy posudzuje podla seba, ja s takymi ludmi co klamu neccem mat nic spolocne, pre mna si neuprimna osoba, ktorá si nedovidí za nos.

sslobodnamama777
27. mar 2021

@stanulienkat podla mna si valas ty, si totalne zabrzdena osoba, ktora nic dobre nevie, ked uz otravujes, tak otravuj normalne s dotazom, lebo to co si napisala je ako od nejakeho primitineho papagaja.