icon

Aký je podľa vás slušný plat pre ženu?

nicicka
27. mar 2021

Aky je podľa vás slušný plat pre ženu? Len tak zo zvedavosti...

alana1
28. mar 2021

@nafka0483 to ano, u nas to bolo tiez tak (vo vyrobnej spolocnosti) preto sa aj cudujem, ze
@sonnenshein pise vyssie akoby o nic neslo...ze sedi doma, stara sa o deti a berie velke peniaze 🙂 ale jasne, zavisi aky projekt sa riesi...

nicicka
autor
28. mar 2021

@nafka0483 Raz by som chcela robiť vo firme kde to takto funguje a určite to ma veľky vyznam.

nerko
28. mar 2021

@nicicka Slusny plat pre mna a mojho manzela je suma z ktorej mozme zaplatit byvanie, skolky detom, stravu, reziu okolo auta, oblecenie, vylety a dovolenku pri mori. Z financii odkladam 1/3 na setrenie. A ked sa bavime o konkretnej sume, tak ja by som bola spokojna so mzdou 1000€ pri 80% uväzku. Keby to bola vyssia suma, tak ako sa poznam by som viac minula drahsie oblecenie, restauracie, drahsia dovolenka, drahsie auto atd. Skor sa snazim mat pasivny prijem v podobe urokov vo fondoch, pripadne mozny prenajom atd.

luciakovacova0603
28. mar 2021

@nicicka ja som mala nejakych 510-520e ako veduca smeny(potravinarstvo) na 4smeny🙈 cca pred 2,5rokmi

nicicka
autor
28. mar 2021

@luciakovacova0603 No áno, tam je to biedne. Aj keď tie väčšie reťazce to už majú asi trocha lepšie...

sonnenshein
28. mar 2021

@malva123 Ach, nepoznam, ale sudim. No chapem, ze castokrat negativna skusenost ovplyvni nazor celoplosne.

sonnenshein
28. mar 2021

@alana1 Uprimne, este sa mi za 20 rokov nestalo, ze by sme nedokazali najst spolocnu rec. No uz sa stalo, ze sme sa so sponzorom zhodli, ze projekt uz nema vyznam, aby som neklamala.
Zakazky zo zaciatku cez outsourcing spolocnost, aktualne uz ma zvyknu spolocnosti oslovit same na zaklade referencii, alebo LinkedIn.

sonnenshein
28. mar 2021

@alana1 Nie som si celkom ista kde som sa vyjadrila ze o nic nejde. Pisem, ze pracu mozem z vacsej casti robit z domu, a netravim nou 16 hod denne, lebo mam 3 deti.
Ono to co popisala @nafka0483 je velmi presne, a ak si to dokladne precitas, zrejme nebudeme mat problem sa zhodnut, ze 80% z casu potrebneho na tie ulohy, ktore popisuje, stravis tym, ze ich musis vymysliet, a to sa da napriklad aj pri vareni.
A aby nedoslo k dalsim nedorozumeniam - ano, je to narocne. Ano, nemam cas nazvys, ano, mam manzela ktory je plnohodnotny (a tiez pracujuci) rodic, takze cez tyzden vacsinou odpadame do postele o 21:00, ale ano, da sa to zvladnut aj tak, aby to nebolo na ukor rodiny.

nafka0483
28. mar 2021

Nam raz skolitel povedal, ze projektovy mamazer vie, ze robi svoju pracu skvelo, vtedy, ked jeho pritomnost ma projekte ludia zvonku ani nepostrehnu, ked sa zda, ze vsetko bezi bez neho.
Pretoze na zaciatku urobi 99% svojej prace - dokladna priprava a planovanie, aby kazdy clem timu vedel co a ako. A po faze planovania je uz na projekte takmer neviditelny ;) stale robi monitoring a controlling, ale to su uz tie "neviditelne" veci.

halabolka
28. mar 2021

@natalienka12 su ludia, ktori nemaju ambicie zarabat 5tisic mesacne, napr. mne by to nestalo za tu zodpovednost, ktoru by som mala, hodnu tolkych penazi. A su ludia, ktori aj keby zarabali 10tisic, tak si nekupia bluzku Gant za 150€ a lodicky nad 200€. Tak ako su ludia, ktori zarobia 600€ a zoberu si 20tisicove auto na leasing, tak su aj taki, ktori zarabaju v tisicoch a staci im normalne auto, nemusia hned mat najnovsie BMW a vsade ohurovat. Potom su samozejmeaj taki, ktori maju potrebu sa ukazovat a vsetkych ohurovat tym, ze oni maju to najlepsie/najdrahsie/najvacsie atd.

batmanka
29. mar 2021

@nicicka ani by som nepovedala 😔...v Lidli síce zarobis slušne,no poviem to takto , pokiaľ nie si na to stavaní,tak Ťa to prevalcuje ....Ja som túžila robiť na tomto mieste, neskutočne ma to bavilo, riadiť ľudí, zároveň práca s PC aj manuálna...no život ma prefackal-dcera išla na operáciu a ja som vďačná, že som sa odhodlala zmeniť prácu a čuduj sa svet som spokojná.Stale sa učím nové veci a dokonca aj plat mám omnoho lepší 😉

nicicka
autor
29. mar 2021

@batmanka A čo robíš? Niečo úplne iné?

natalienka12
Autor odpoveď zmazal
sonnenshein
29. mar 2021

@natalienka12 Vidis, a mne Tvoj prispevok evokuje zase neprimeranu aroganciu. Specialne posledna veta.

ivkazba
29. mar 2021

@nicicka nie, nemám deti. Prečo? Teda zaujíma ma, aký to má súvis.

nicicka
autor
29. mar 2021

@ivkazba Bola to otázka len zo zvedavosti...Súvis asi v tom že ak má človek deti tak nevenuje práci toľko času ako keď ich nemá, čiže sa to odrazí na výške platu. Minimálne teda kým sú decká malé.

baccio
29. mar 2021

Tak podľa tejto diskusie zisťujem že my sme asi chudobný 🙄...aj ked deťom som vždy vravela že sme asi v tej strednej triede....keďže su na Tom ľudia o dosť horšie ako my.

zuzliq
29. mar 2021

@sonnenshein áno, je to predsudok. Tie ženy by sa čudovali, že dobre zarábajú a žena aj varí, aj zavára, aj nakupuje v sekáči.

nicicka
autor
29. mar 2021

@baccio Áno aj ja som zistila že som žobráčka, ale som zdravá takže pohodaaa🤣🤣🤣

ivkazba
29. mar 2021

@nicicka chápem. Nuž osobne by som radšej mala doma deti ako vysoký príjem. Ale áno, máš pravdu, v minulých časoch, kedy som bola TPP, tak išlo o pozície, kde by sa žena ťažko venovala rodine naplno, pretože som často robila výrazne viac 12 hodín denne, často aj cez víkendy som sedela nad kompom. Dnes sa už venujem činnostiam, kde mám naozaj dostatok voľného času a nerobím v priemere viac ako ako 4-5 hodiny denne.

nicicka
autor
29. mar 2021

@ivkazba Nechcem veľmi otvárať tému deti, keďže to možno je pre teba citlivá téma. Možno nie. Neviem, nepoznám. Niekedy to asi býva tak že si ženy povedia že najprv spravím kariéru a potom rodina a prestrelia to a už je neskoro. Majú síce kráľovský príjem no dom prázdny. Poznám pár takých známych. Ja som na tej druhej strane. Mám rodinu, úžasné deti, 3. stupeň VŠ no zas mám pocit že v mojom veku by som mala a chcela byť niekde inde čo sa týka práce. Že som niečo zanedbala a mohla byť už inde v pracovnej oblasti, mať viac skúseností, praxe, mať vyšší príjem. Asi sa človek musí naučiť byť spokojny s tým čo má. Lebo nedá sa mať všetko. A možno sa dá, ale to česť výnimkám.

nafka0483
29. mar 2021

@nicicka Ja som nikdy nebola na karieru, ale mozno som mala stastie, ze sa mi darilo. Zakladnou a strednou skolou som doslova "preplavala", vysoku som mala vlemi narocnu ale aj tu som dala v pohode. Nechcem povedat, ze to bolo lahke, trebalo riadne makat, ale proste toto bolo predomonu, toto som si vybrala, tak som zamakala. Zacala som pracovat a postupne to islo, kedze som bola dobra, tak sa mi otvarali moznosti. Nechcem aby to znelo, ze sa chvalim, lebo ja som to nikdy nebrala, ze sa nejako specialne snazim, proste mi veci na skole isli bez toho aby som travila hodiny ucenim a rovnako v praci som sa rychlo zaucila, takze to proste islo. S manzelom sme sa zasnubili, vzali a zacali planovat rodinu... no a stale nic, bohuzial. Medzitym som sa v praci nemohla zaseknut a ostat niekde "pauznuta". Nemala som specialne ambicie, ale prisla ponuka do ineho timu, na inu poziciu a moj tim zhodou okolnosti v podstate zanikal a ulohy sa delili medzi ine timy, cize to prislo vhod. No a pozicia to uz bola komplexnejsia, takze som bola znova junior. U nas je nastavene povinne kontinualne vzdelavanie, cize neda sa stagnovat. A takto som sa postupne pomaly posuvala. Vzdy sme ratali doma s tym, ze ved uz sa zadari a pojdem na matersku, takze som sa nehrnula do komplexnejsich veci. Ale raz si ma vyziadal klient, nebola som tehotna, tak som to vzala, potom si ma ziadal konkretny nadriadeny... a ja som vzdy dufala, ze uz len tento projekt zacnem a potom to odovzdam, lebo nastupim na matersku. A cakam doteraz.. su to zatial nejake 3 roky, uz to dlhsie riesime s odbornikmi a medzitym neustale dalsie vzdelavanie, dalsie male postupy.
Karierne sa nemozem stazovat (na moje naroky, ine by uz chceli byt ovela vyssie) a to nezarabam tolko, co tu spominali ine. Neprekracujem hranicu 1500... ale 1000x radsej by som bola s mensim platom a mala aspon jedno dieta. V zlomuk sekundy by som vymenila svoju poziciu a "karieru". Teraz som na pozicii a urovni kedy som este ok so zodpovednostou, ktora s tym prichadza. Viac ani nechcem... nepotrbeujem komplexnejsie projekty, vacsiu zodpovednost, vacsi budget, len to babo...

ivkazba
29. mar 2021

@nicicka áno, je to citlivá téma, ale to je život. Ja som detičky chcela, len sa to viac krát nepodarilo. Nebola som typ kariéristky, ja dokonca ani nemám VŠ, nemala som v mladosti pocit, že by som to potrebovala a chcela do života. Len niekedy tie deti proste nejdú a potom sa človek utieka napríklad aj k práci. A samozrejme chápem aj tvoj pohľad, že spokojná s rodinou, ale chýba ti, že nie sú ďalej kariérne. Ono na jednej strane áno, asi málo ľudí má ozaj vo všetkom ideálny život. Na druhej strane, s matkami je to u nás také všelijaké. Sú také, ktoré frflú, že majú málo možností, ale reálne chcú robiť od 8 do 15, kedykoľvek byť na očr a podobne. A to moc dokopy nejde, mať super platený job ale robiť menej ako ostatní, lebo má rodinu. No a potom sú také, ktoré by išli robiť naozaj normálne, ale zamestnávatelia majú predsudky na ženy po RD. Ja som tu viac krát pri tejto téme spomínala jednu kolegyňu ešte z mojich čias TPP, ktorú som prijímala po 8 rokov RD, 4 deti, najmladšie 2 roky, šéf s tým mal veľký problém, ale presadila som si ju a bola z nej top pracovníčka a za rok riaditeľka. Lenže veľa ľudí pozrie CV a keď z neho usúdi, že sú tam menšie deti, tak dá automaticky stopku. Ale netreba zúfať, kto vie, čo ťa ešte čaká. 😉

ivkazba
29. mar 2021

@nafka0483 ach, pekne napísané. A veľká pravda. Tiež by som radšej zarobila hoci aj minimálku a mala aspoň jedno zdravé dieťatko. Ja to už nestíham, ale ty áno, tak moc moc držím palce. Ak to nepôjde samo, tak verím, že odborníci tomu pomôžu. 🙂🙏

nafka0483
29. mar 2021

@ivkazba Dakujem velmi pekne, pevne verime, ze sa podari, nepripustame si zatial inu moznost. Zatial sme riesili "len" diagnostiku, ale uz sa blizime k prvemu pokusu inseminacie a este vzdy nam ostava "v zalohe" aj IVF. Vzdy so hovorila, ze do 30tky uz chcem mat 2 deti a uz mi taha na 32 a nemame zatial ani jedno.
A ani po 40tke nie su sance nulove, v dnesnej dobe uz vela zien rodi medzi 40-45 (ak v tom nie su ine zdravotne dovody ktore by tomu branili). Drzim palce, aby si aj ty bola stastna a spokojna.

ivkazba
29. mar 2021

@nafka0483 u mňa nie je problém otehotnieť, to mi ide pomerne rýchlo a jednoducho, aj "prežiť" prvé 3 mesiace sú okej, ale potom donosiť je problém. Pár krát stratiť bábo vo vyššom štádiu je už také, že človek to nemá chuť skúšať ešte raz. Voľakedy som si myslela, že aby bol človek šťastný a mal plnohodnotný život, musí mať aj deti. Ale človek sa naučí, že to tak nemusí byť a nájde si v živote iné veci, ktoré ho napĺňajú, aby bol šťastný aj bez detí. Ale ďakujem aj ja. No a 32, veď to si pri mne vlastne úplná mladica. 😉

nafka0483
29. mar 2021

@ivkazba Och, to mi je luto :( a ked ani nemas odpoved na to preco sa nieco take deje, kde je problem, tak to musi byt o to tazsie. My sme absolvovali aj genetiku, reprodukcnu imunologiu, hematologiu, endokrinologiu, aby sme predisli aj takymto veciam, mam z hematologie aj preventivnu liecbu, aj z reprodukcnej pre pripady IUi a IVF mam nastavene lieky.
U mna je zahada preco som este ani neotehotnela, vsetky vysledky mam super. Z hemato a repro.imuno len take veci co ma vraj uz kazdy, nic vazne, takze len preventivne mi davaju to co vraj zvykne zaberat ked nevedia pricinu... no tak uvidime, stale verime 🙂

A mas pravdu v tom, ze clovek nemusi mat deti na stastny a plnohodnotny zivot, no my to zatial vnimame tak, ze veru musi :( ale niekedy asi zivot ukaze, ze to ide aj inak, lebo nie je na vyber.
V kazdom pripade sa ospravedlnujem autorke ze sme odbocili od temy a aj tebe ak sme otvorili velmi citlive zalezitosti. Drzike si palce nech sme vzdy stastne a spokojne 🙂

nicicka
autor
29. mar 2021

@nafka0483
@ivkazba Mrzí ma to. Určite to máte veľmi ťažké a klobúk dole že ste na sebe makali a dostali sa tam kde ste. Toto je pre ženy darom, že akokoľvek im život nadeli rany a škaredo sa s nimi zahrá tak sa nevzdávajú a bojujú. Častokrát alebo väčšinou sú priateľské, usmievave, milé, ľudia si vravia že majú dokonalý život a nikto ani netuší ako veľmi trpia. No život je krásny a máme ho len jeden, tak ho treba využiť naplno a tešiť sa z maličkostí. Držím Vám silno prsty a dúfam, že vaša cesta za babom bude úspešná 😉...a vôbec mi nevadí ta odbočka od témy 🙂

loginexistuje
29. mar 2021

Tak presne osobne by som vymenila plat a poziciu za moznost mat dalsie deti (mam uz dospelu dceru velmi sikovnu a dobru moj poklad) ja sa v praci vidim robim veci co maju zmysel ale rastla som s viziou ze budem mat velku rodinu.

nafka0483
29. mar 2021

@nicicka Vdaka, ja som to len chcela objasnit preto, ze vela ludi sa na to pozrie tak, ze aha, robi karieru, uprednostnila vyssiu poziciu a plat pred dietatom. Skutocnost je ale uplne ina...
A na druhej strane, ako som pisala, ja som mala asi velke stastie v tom, ze som nejao sikovna alebo ako to nazvat v tom zmysle, ze sa na mna veci priamo lepia - lahko sa ucim, cize aj som postupovala vyssie preto, ze si ma vsimli, ze mi to ide a nukali mi viac. Nebolo to o tom, ze driem za kazdu cenu, lebo chcem postupit. Od mala som povazovala za samozrejme, ze sa doma nemusim ucit, ze staci ze pocuva na hodine. Az neskor so si uvedomila, ze toto vobec nie je samozrejmost, ze ludia musia venovat ovela viac casu a usilia aby nieco dosiahli. A mne to tak povediac "padalo k noham". beriem to s velkou pokorou, ale ako so spomenula 1000x radsej by som v praci drela a babo mala ani neviem ako.
Ini si musia vydriet skoly, pozicie, platy a babo splodia na prvu supu. Ja mam asi tieto dve veci vymenene. Nechcem aby to znelo, ze sa chvalim, lebo ja som sa nikdy nepovazovala za nieco viac, vzdy som si myslela ze takto maju vsetci, nepozastavovala som sa nad tym. Ale ako rada by som si to vymenila.