Aký má pracovný čas programátor, ktorý má plat nad 10 000 eur mesačne?
Ahojte baby, buď programatorky alebo baby, čo máte muzov l, že ozaj šikovných programatorov. Ako veľa pracujete? Dokážete si nájsť čas na konicky, rodinu, cestovanie alebo je to skôr život workoholik a práca den a noc. Spoznala som pred casom jedného chalana programatora, pracuje dosť vela, ale aj zarobi.. ale rodina má odhovara, že budem pri ňom v živote veľa sama..zaujímajú ma reálne skúsenosti iných, vďaka. On sa tvári, že to bude vedieť zmanazovat, ale nie som si tým ista. Máte napríklad víkendy, sviatky voľné? Vďaka
V tomto ma wheel pravdu. Uspech a financne zabezpecenie idu ruka v ruke ci uz s tazkou pracou alebo workoholizmom. Ak nevyhras alebo nezdedis miliony tak toto je viacmenej jedina alternativa.
Mam kamosa ktoreho otec vybudoval uspesnu firmu a vobec by sa nemusel nahanat za peniazmi, ale stale chodi na sluzobky za klientmi, je casto v zahranici.....workoholik jak vysity.
To, ze robi v IT vobec nemusi znamenat, ze je workoholik alebo ze sa nim nebodaj stane. Workoholika najdes v kazdom pracovnom sektore a su to ludia ktori bud nemaju privatny zivot ci rodinu a tak sa snazia vyplnit si cas pracou alebo tie rodiny maju, ale nahanaju nove projekty ci povysenie v praci aby co najlepsie zabezpecili rodinu.
Brat ma velmi dobru pracu, ale tiez sam priznal, ze keby mohol mat nieco pokojnejsie za menej penazi tak by to vzal, ale buduje si karieru v sucasnej firme pretoze mu umoznuje dobre sa postarat o rodinu ale workoholik zas nie je.
@sindyem pekne napísané, vďaka. Nemyslím, ale že otázka je na hlavu postavená. On tvrdí, že v IT sa toľko pracuje, tak som chcela vedieť či ozaj. Okrem iného 🙂 proste či toľko robí, lebo ma fakt veľké tlaky alebo si ich robí len on sám....
Ale v akejkolvek oblasti sa pracuje viac aj menej....zalezi od postavenia aj pristupu, samozrejme. Inak by ma este zaujimalo, ze kolko ste spolu a ako si sa vlastne dozvedela, kolko ten tvoj zaraba? Si sa pytala, alebo sa sam pochvalil?
@sindyem pol roka a sám sa pochválil. 🤷 Keďže sme otvorili otázky predstav o budúcnosti, bývania, rodiny...už nie sme úplne najmladší a prišla už téma na tieto veci .
Plus sa vysokým príjmom snaží obhájiť vysoké pracovné nasadenie. Bije sa to vo mne. Je inak rozumný, mily, len nechcem byť s ním a zároveň sama.
No pozri takto ti poviem… všade sa daju zarobiť pekne peniaze, otázka je kolko na nich treba robiť. Mam v rodine VS učiteľa co rodinu pomaly nevidí, robí do noci (rôzne rozvojové projekty na vzdelávanie, rôzne financované napr z EU) ale teda nestojí v radoch štrajkujúcich lebo ku platu ma dost vysoké odmeny a zarába par tisíc mesačne, v školstve. Na druhej strane mas učiteľov co žijú z ruky do úst, ale ked im povie hybaj robiť so mnou projekt tak sa im nechce lebo veď uz maju padla.
A toto iste mas aj v IT (robím v IT firme) mas programátorov co mesačne berú 10tis a mas takých co berú 1500. A hádaj v com je rozdiel? No prave v tom prístupe, chuti vzdelávať sa, ísť do nových projektov, vyvíjať, potiahnuť aj nadčas, víkend… čiže ano, odrazí sa to na voľnom case a aj na case s rodinou.
Tak to ten moj sa sam od seba nepochvalil nikdy nicim 😂 a aj to bola jedna z veci, ktora mi na nom imponovala a vysluzil si za to moj respekt - jeho skromnost. Neobhajoval sa tym, ze musi tolko a tolko zarabat...lebo nemusi. Skor chce a ma svoju pracu rad...vzdy je to volba. No klamat ta nebudem, bud si nastavite urcite mantinely a podmienky a on sa nauci, ze ty ako dokaz lasky potrebujes aj jeho pritomnost, pozornost a to, ze ta uprednostni pred pracou, ak bude treba....a on sa to nauci aj na ukor nejakej tisicky...alebo budes trpiet. A obcas sa sama citit budes aj tak, viem z vlastnej skusenosti. Su aj zeny, ktorym staci ako dokaz lasky to, ze im chlap kupi drahu kabelku, sperk, zaplati dovolenku, kupi im dom a neviem co...pre take, je takyto workoholik (ale ten stedry typ) vyhra...no ak k nim nepatris, mate co vo vztahu riesit. A musi tam byt ozaj snaha a pochopenie na oboch stranach. Takze najskor sa treba o tomto porozpravat na rovinu...co ty ocakavas od vztahu, co on, a ci budete schopni jeden druhemu toto dat.
Moj exmanzel zarabal skoro raz tolko uz 12 rokov dozadu. Bohuzial, vela musel cestovat aj onsite a nam to manzelstvo rozbilo, zobralo si to svoju dan. Ja som tiez programatorka, tiez kontraktorka, ale vylucne na SK. nezarobim sice desiatky tisicok, aj ked stale velmi slusne, ale roboty je to dost, tazko sa mi ladi work life balans popravde, pretoze stale je nieco urgentne a vztahy tym trpia. Ale ak pracuje clovek normalne na tpp pre firmu, tak je to povacsine ok.
Ja ti odpoviem ako clovek uplne mimo oblasti. Aj pracovnej, aj financnej. Proste "normalna mama". Keby som mala zacinajuci vztah s chlapom, co zarobi 10 000 mesacne, ale nechce prist kvoli dovolenke so mnou o 4 tisicky, tak by som sa pytala, na co su mu tie prachy? Co s nimi robi? Na co ich potrebuje? Ja aj muz zarabame na to, aby sme pekne zili, aby sme detom zabezpecili buducnost a aby sme si spolu ako rodina mohli uzivat krasne chvile. Na co zarobis 10 tisic, ked ich nechces minut na prijemne chvile s milovanou osobou, osobami. Aby si ich mal na ucte, na rozne investicie..rastu, zhodnocuju sa..ale co z nich mas??
My s muzom pracujeme v gastre. Aj tam mozes stravit v praci 24 hod a zarabat 600 alebo 6000 eur. Muz mal tento rok kolegu. 65 rocnehu. Uz by mal byt na dochodku. Makal kazdy den bez volneho dna. Domov isiel na hodinu. Niekedy ani to nie. Dostal rakovinu. Po prvej chemo prisiel do roboty. Po druhej tiez. Odpadol. Ked sa prebral, reval muzovi, ze jeho dcera ma 31 rokov a nikdy, NIKDY s nou nesiel na plaz, hlavne, ze kupil dom za stovky tisic eur priamo na plazi. A nie ze by siel na pn, alebo do dochodku, dalej chodi odpadavat do prace..
Naozaj by som porozmyslala, ci chcem s takym clovekom zit.
je workoholik. moj mamzel je tiez it. top it. ale je to ocloveku ako si to nastavi.
Nie,freelancer nerobí 8hod a padla. Mam kamaráta,čo takto robí a keď chce zarobiť, tak ide z jedného projektu do druhého,robí aj po nociach,do rána. Klienti nečakajú. Keď si zmyslia,že chcú napr.spustit e-shop s 5000 polozkami o týždeň, tak nemôže povedať šory nebude to. Teda môže,ale🤷♀️
Zalezi, aky je sikovny. Je IT genius a je taky, co genialitu nahradi vytrvalostou a skusenostami. Daj tu istu pracu dvom IT. Jeden na to potrebuje 6 hodin a druhy 10-12, pricom obaja nafakturuju rovnako, 8 hodin. Prvy uz bude davno niekde na plazi, druhy este bude o polnoci programovat.
Taky plat je velmi tazke zarobit, vyzaduje vela casu, pripadne aj cestovanie do zahranicia,... Zalezi, ci vie potom aj vypnut. Plus takto nebude zarabat stale, vydrzi takto mozno este tak 10 rokov a bude pravdepodobne vyhoreny. Potom bude doma dost casto.
Moj muz je programator (vo vyssie spominanej cenovej kategorii) robi skutocne len 8 h denne. Z tych 8 h denne v praci asi 4 h venuje svojim veciam (kodenie alrbo hranie hier) a 4 h praci. Robi z domu. Nechce robit nadcasi ani ich nerobi. Skutocne to zavisi od muza ake ma priority. Ked je skutocne dobry, moze si vyberat kde a kolko casu bude comu venovat.
Skúsenosti iných ti aj tak nepomôžu lebo to závisí od človeka a nie od sektoru, v ktorom pracuje. Nie je to žiadne pravidlo, že v IT musí byť človek tak vyťažený. Práve naopak, keďže je taka slušná hodinová sadzba, má človek dosť flexibility nastaviť si to tak ako potrebuje. Môže kľudne robiť 6h denne a mat slušný zárobok.
Moj ex tak bol. Sama som bola stale,
Vikendy a sviatky maval volne. Robil ale klasicky 8 hodin denne, nadcasy sa nevyzadovali. Najviac zalezi od
Povahy cloveka. Aj taky, co zaraba min mzdu moze nadcasovat a nemat nikdy cas
tak ja mam doma jedného takého manžela, pri ktorom mám/mame všetko- ten vytúžený life balance! Išli sme ale obaja za tým, aby to tak bolo, ten zdravý kompromis vo všetkom, takze to neprišlo len tak sám eod seba. Manžel pracuje v tyzdni max do 14:30hod, porom voľno, sme spolu, zoberie deti von atd..Večer aj zabudne, že bol v práci - plat povedala by som nadpriemerný, ale zase nie nejako extra...Potom v soboty pracuje od rana do noci- ponuka služby v oblasti umenia a zarobí tak, že mnohým ako sa tu stále omieľa "IT- čkárom" by mohol a prehľadom konkurovať, ak ich mnohokrát nepredbehne..Navyše, ja pracujem z domu popri 2 detoch pár hod v tyzdni a keď musím odísť fyzicky do prace, manžel je s deťmi, keďže konci o 14:30 a ja si stíham ešte všetko vybaviť. Obaja mame prácu, ktorá nás veľmi baví, ani jeden nemakáme ako otrok, nie sme z prace vyčerpaní a zároveň name príjem tak, že sa vieme pohnúť z miesta, vyplatiť hypo, kúpiť ďalšie nehnuteľnosti deťom, ale jasne- milionári nie sme a ani nechceme byt, ja potrebujem manžela na to, aby sme spolu trávili čas, aby ho poznali aj naše deti, aby ma pri nich vystriedal- dobrovoľne som sa rozhodla nedať ani 4 ročného do škôlky a trávim s nimi čas ja, ale to za predpokladu, že manžel je s nimi popoludní- takze zhrniem, príjem nadpriemerný, čas na seba, rodinu, žiadne vyhorenie=life balance. Chce to ale veľa námahy udržať medzi tým zdravý pomer a neustále na tom pracovať. Navyše, obaja ale na sebe dlho dlho makali, aby ame mali takúto prácu, kde sa už sajú diktovať podmienky a v službách pýtať nadpriemerné ceny, kroré ľudia po rokoch radi zaplatia- lebo vedia za čo..
Môj muž je programátor, je freelancer, ale do firmy by nešiel pre niekoho robiť, lákali ho, ponúkali mu slušný plat, len zvážil, že by sme sa veľmi málo videli, máme tri deti. Takto má čas na rodinu, svoje koníčky, robí občas nejaké projekty pre jednu firmu, ale keď ma deadline, sviatok -piatok, musí dokončiť.
Jeho brat je tiež programátor, robí pre firmu, home office, takisto slušný plat, a má dostatok voľného času.
ja by som uz po mojich skusenostiach dala od programatora ruky prec😂 a pri takom plate nebud naivna. Moj muz nema zdaleka tolko a teda nema cas na rodinu, konicky ani prakticky nic🤦🏻♀️ Ak neni najvyssi sef a nekoordinuje len ludi, isto ten cas za take prachy nenajde. Musi si kazdy cent odmakat.
poznam dve skupiny rodín. 1. Kde to proste nezvládli, lebo chlap naozaj robil non-stop. Keď sa projekty blížia ku koncu, tak aj do noci do druhej tretej, pospi si a robí ďalej. Ako mínus vidim aj to, že človek je do tej práce tak zazraty, že nevidí dennú realitu. Bežné veci, že treba dieťa vyzdvihnúť zo škôlky, urobiť nákup a pod. 2.skupina rodín je, kde proste chlap na čas prácu "stopol" , v zmysle že ju veľmi obmedzil, alebo zmenil na cas, kedy ho rodina najviac potrebovala doma. Keď deti odrastli, nabehol do kolotoča späť. A žiaľ poznám aj takých čo skončili s burn-out.
@rohypnol1 toto úplne chápem a mám to podobne, ja prednášam na VŠ v cudzom jazyku plus riadim medzinárodné oddelenie, pod sebou 10 ľudí, miliónové projekty atd..Pre mna super kariéra, ale- nezarobim toľko, ako manžel v službách a samozrejme všetko moje ide mierne do úzadia..Lebo príde moment, keď obaja potrebujeme sadnúť za PC v case, keď mame energiu, Le sama uznám, nech ide pracovať moj manžel, sú to peniaze..A tak ja musím odmietať x zaujímavých zahraničných ponúk, kde viem vycestovať na pár dni, len- manžel vtedy príde o peniaze- aj tu sme už ale našli rozumný kompromis, len chce to naozaj top organizáciu a plánovanie vopred..To s sprosté nedá, aby obaja rodičia riešili kariéru na 100% (zase čo si kto predstavuje pod kariérou, všakže), ale chápeme sa..Možno dá, ale potom ani jeden z nich nevidí deti, lebo sú celé dni v inštitúciách a večer s opatrovateľku...
Myslim, ze zienky tu nadhodili snad vsetky pro a proti zivota s takymto muzom, realne skusenosti, takze mas nad cim premyslat... 🤗 len jednu vec este dodam/poradim. Ak to s nim myslis vazne, treba vediet na kolko to mysli vazne aj on a nakolko tie svoje zarobene peniazky aj lubi...je aspon trocha aj tradicny typ? Planuje si ta vziat? Alebo za tie zarobene peniaze prepisat Vas dom/byt, az sa deti narodia, na teba? Lebo je tu tolko zien, co obetovali karieru pre rodinu s chlapom, ktory si ich ani nevzal, vsetko mal na seba napisane... Chlap krasne zarabal, kym mal doma full servis, o deticky svoje postarane, potom sa daco cestou pokazilo, rozisli sa, a zena s detmi mala zrazu holy zadok...takze pekne, ze zaraba velke peniaze. To, ze to pojde casto na ukor rodiny a vasho vztahu je ti uz jasne, ale aby si z toho potom nieco mala aj ty a neskoncila zle. Aj toto si treba uvedomit.
Jasne, ze ked bude robit na projekte, tak sa bude tomu venovat den noc, to funguje v kazdej praci, kde sa aj dobre zarobí. Potom bude mat cas na rodinu a na seba. A takto dookola.
To je strašne individuálne. Mozes mat 10 IT s rovnakým platom a každý pracuje inak. Môj je IT, plny HO. Sú dni keď ozaj musí maknut, keď má nejaký deadline a sú dni keď robí menej, alebo nejaký deň vôbec. Jeho kolega celé leto robí len na polovičný a cestujú. Ale mozes mat workoholika a bude makať nonstop. Ďalej záleží aj od šikovnosti. Niekto urobí za 4 hodiny, čo inému trva 8-10 hodín.
Moj manžel je lekár, je preč cca 8x za mesiac na 24h službe (či je sviatok či Vianoce) a popri tom má ešte denné služby.. A nezarobí toľko ako vyššie popisuješ a aj tak som sama 🙂 IT ale v rodine máme a chalan robí väčšinu času z domu a pomáha sa starať aj o bábätko. 🙂 tu ide skôr o to že kto si to ako nastaví vo vzťahu 🙂 ja som si po dlhých rokoch zvykla na samotu a preto sme si aj vzácnejší a spoločný čas ozaj trávime spolu 🙂 takze ja by som sa samoty nebála 🙂
neviem ci vyska platu je dolezita, ale teda... :DDD da sa to zmanazovat, ale z mojej skusenosti je to take nepredvidatelne pretoze zrazu niekto zavola a ide sa robit, je projekt robi sa.. a ked je raz v "zivle" ze proste programuje, tak nic okolo neexistuje, tak max wc a jedlo;) A potom su dni ked je leharo.. zalezi velmi od typu spoluprac ake ma dohodnute.
IT ja aj manzel. Manzel vysoky manazer,ma kontraktorov pod sebou. Poznam dost vela chalanov,co maju take sadzby a zarobia ako hovoris. Ono je to v hrubom,potom sa pohraju s uctovnictvom (dokonca tusim prvy rok ani dane nemusia odvadzat?). Ak maju este aj dalsie zakazky,kludne aj v cistom. Ked mas trebars 400-500e man-day rate,vies si vypocitat,kolko hodin robi do 10 000/mesiac. Co som ja poznala,boli to normalni chalani,ziadni workoholici. Ale ano,ked bolo treba nieco potiahnut,potiahli. Ale zase momentalne je v IT skor moda pracovat naplno 8h denne a najlepsie 4 dni v tyzdni. Takze skor naopak,snazia sa robit cim menej,ale kvalitne.

Otazka je na hlavu postavena...nemala si uvadzat plat, a netrebalo ani specifikivat oblast/odbor. Kazda zena uspesneho pracujuceho muza musi pocitat s tym, ze nie je uspesny pre nic za nic. Je jedno aka oblast to je... Ako manzelka jedneho takeho ti takto poviem... Dopredu som nekalkulovala a nepremyslala o tom, hoci som dost racionalny clovek. Jednoducho som sa zalubila a tak sme spolu boli. Pol rok...tolko trvalo nez mi doslo, ze jednoduche to s nim mat nebudem, ze je workoholik, ze mu telefon zvoni o desiatej, pol jedenastej v noci...ze mu zvoni v nedelu na pravy obed...ze nepozna nepracovne dni. Vacsina takto uspesnych je vsak zaroven aj sama sebe panom. Aspon v pripade manzela tak je..takze niekolko rozhovorov, plac, hadky..aj take bolo, ked som mala pocit, ze praca je pre neho na prvom mieste. Najvacsie zlepsenie som zaregistrovala az sme spolu zacali zit...zacal sa tesit na to, ze sa vecer vracia ku mne domov, k teplej veceri, vinko u telky, pokoj, klud, ja..na zaciatku chodil o 23 domov...teraz okolo 18. Aj ked aj vtedy dakedy musi zapnut pc a pracovat, ale uz je pri mne doma... Naucil sa nedvihat telefony v urcite casy, tak sa naucili aj zamestnanci, klienti atd. volat v prac.dobu a nie, kedy ich napadne... Je to o kompromisoch. Nebudem klamat, dakedy je to tazke do dnesneho dna...pre mna, aj pre neho, ked sa snazi sklbit pracu a biznis s rodinou. Nie je to ale nemozne...len musis ustupit v dacom niekedy ty, v inom zasa on. Kompromisy, tolerancia, laska. A to na oboch stranach.