Aký máte názor na to, že dôchodci pracujú na dôchodku?
Zaujíma ma aký máte názor na to že dôchodci pracujú na dôchodku? Majú dôchodok aj výplatu. Vidím v okolí čoraz viac dôchodcov ešte robí a má "dva platy" lenže nesmierne ma to hnevá. Tým pádom ony držia pracovné miesta a mlady ľudia majú problém zamestnať sa. Musia byť na úrade práce a čakať kedy sa uvoľní miesto. Nepríde vám to nespravodlivé?
Prečo tí ľudia čo sú na dochodku neostanu doma a nenechaju pracovné miesta mladým?
Pozrime sa na čísla z sčítania obyvateľstva v r. 2021: z počtu 5449270 bolo 2172228 pracujúcich, 20126 osôb na MD, 500229 na RD, 306163 osôb v domácnosti, 309310 pracujúcich dôchodcov... zvyšok deti, nepracujúci dôchodci, nezamestnaní. Ak by cca 300tisíc dôchodcov prestalo pracovať, koľko asi ľudí z kategórie nezamestnaných a v domácnosti by bolo ochotných prevziať ich miesta?
Podľa mňa by šlo o nevysoké číslo, až na výnimky pracujúci dôchodcovia pracujú v neveľmi atraktívnych pozíciách. častokrát len na dohody o prac. činnosti či DOVP, mnohí by tieto miesta zamietli ako nevyhovujúce, aj kvôli nízkemu platu.
Su profesie, kde je nedostatok kvalifikovanych ludi, bez pracujucich dochodcov by to bol vazny problem... a asi aj v buducnosti bude.
Autorka, stále si mi nenapisala čo je tá celodenka v kancelárii. Akú máš VŠ?
Treba si uvedomiť ešte jeden fakt (možno to tu už niekto spomenul), starobní dôchodcovia platia vyššiu daň z príjmu, pretože nemajú nárok na nezdaniteľnú časť základu dane, resp. mali by nárok len na pomernú časť ale len tí s “minimálnym” dôchodkom. Naopak, majú zas úľavy na odvodoch do 200€ príjmu.
Takže verim, že sú sféry, napr. nejaké gastro, fastfood a pod. kde by teoreticky mohol zamestanteľ “využívať” takto dôchodkyne. Ale zas, čierna práca je všade, nedávno tu bol príspevok o nároku na daňový bonus a pritom muž robil na čierno a dáň neodvádzal žiadnu.
Podľa mňa netreba dôchodcom nič závidieť, majú pár eur, ešte kým sú dvaja… no ale ak ostaneš sám. Neviem si to predstaviť. Mladí máme vždy ešte nejakú možnosť. Dôchodca čo pôjde, na jablka do talianska ?
No preco teda nenapises kde tu pracu hladas? Vidis chcela som ti pomoct. Cakam vyhovorku
Ja teda neviem baby, ale tolko dristov a polopravd tu pisete, ze dovidenia. Od financovania lekarskych ambulancii az po neviem co. Autorka ma v mnohom pravdu, nech prskate kolko prskate. A to som zamestnana, mam vzdelanie a pracu, takze nie, nikomu nezavidim, ani niesom frustrovana chudera na rodicaku.
Faktom je, ze presne ti dochodci, o ktorych pisete, tie babicky a deduskovia s par korunami do prace nechodia. Lebo nevladzu. Lebo su zrobeni ako kone. Pracuju ti, ktori maju dobre dochodky, silu a energiu. Tak koho sa zastavate? O akych chudakoch dochodcoch tu pisete? Prevazna vacsina tych “chudakov” co beru dochodok a plat je relativne zdrsvych, cipernych, absolutne bez problemov. Lebo keby nie, nevladali by robit. Uz sa podaktore nepotentujte z toho, ako tu kazdej pisete, ze nema co ponuknut zamestnavatelovi? Vam hrabe? Ved ked si moze vybrat ci da na mzdu 1500€, alebo 700€ dochodcovi, ktory robi vzdy pod cenu, lebo ma dochodok, koho si asi zamestnavatel vyberie? Akoze, ste podaktore normalne??
@drahomirrra Vies, o akych dochodcoch pisem napr ja? O svojich rodicich, ktori I na dochodku pracovali. Preco pracovali? Lebo este boli aktivni a zamestnavatel bol s nimi spokojy.
Pisem o svojej sestre, ktora istu dobu na dochodku pracovala, lebo je stale akp mladucha s vrtulou v zadku a aj si mohla financne prilepsit.
Pisem o ucitelkach, ktore ucia, lebo inak by tie nase deti nemal kto ucit. Uplne zufalstvo zohnat napr ucitela matematiky na skolach v nasom meste.
O pediatroch vo veku 70+ nam tiez pomlcat? Ak by odisli do dochodku, zostane v nssom meste az 1 pediater.
Neustale tu niekto poukazuje na druheho aby seba ospravedlnil.
Vvprvon rade treba uz pri vybere skoly premyslat o uplatneni a hlavne ako budem schopna sklbit svoje predstavy o rodicovstve a kariere. A ak to nejde podla predstav, treba sa posunut.
Naozaj je trapne, ked niekto ideb esit, ci si niekto dovoli prilepsit si k dochodku.
@abbey1 Neviem, ja mam viacero kamosiek uciteliek, co nevedia najst pracu. Vraj obsadene. Pritom maju aprobacie biologia, chemia, a ano, aj matika. Zvlastne.
Lekari su absolutne samostatna kategoria. Tam je iny problem, lekar je sukromny podnikatel a ano, aj kazdy pediater. A ked sa rozhodne odist, nik nema pravo ho zastavit. To, ze ich svedomie nepusti a nechcu nechat pacientov je vec druha.
A evidentne sama pises, ze tvoja rodina nepracuje preto, ze by nevyzili, ale proste chcu a maju sily. Tak to tiez niesu ziadni “chudaci dochodci”.
@drahomirrra Nech sa paci, posli svoje kamaratky matikarky do Piestan.
Ani len netusis, aky dochodok mali moji rodicia za cele roky tazkej manualnej prace. A o cyske dochodku svijej sestry pomlcim. A to mala slusnu pracu cely zivot.
Ale skutocne si myslim, ze je uplne irelevantne, aky ma kto dochodok. Ked chce a vladze, nech pracuje. A je skutocne trapne, ked si mlady clovek mysli, ze mu dochodca kradne mieste.
Ja myslím,že mnoho z nich by radšej oddychovali,no musia pracovať, lebo nevyziju,takže určite nie som proti,bolo by fajn keby fakt nemuseli a pracovali len ak chcú,no žiaľ nás systém..veď to vidno keď sme boli v španielsku,kopec nemeckých dôchodcov na dovolenke,uzivajuci dôchodok a život,nie ako naši obracajúci každé 💶,smutné..
@drahomirrra chápem čo píšeš.
Áno, máme pediatra dôchodcu, slušný dôchodok = prežil by len z neho, deti ďaleko vo svete. Náhradu nemá a svedomie mu nedovolí skončiť - kým vládze.
Máme kuchárku v MŠ, vdova, veľký dom, pracuje lebo by z dochodku minula posledné euro. A čo keď odíde spotrebič? Údržba domu? Pracuje lebo musí a je už zrobená dosť.
Ďalej, matika-fyzika učiteľka, odišla do dôchodku v čase nároku, za pol roka jej volali aby aspoň suplovala, lebo nová kolegyňa otehotnela a náhle šla na PN. Cez leto náhradu nenašli, robí od septembra opäť.
Takže áno, sú takí čo musia a sú takí čo nemusia ale chcú. Ale hádzať ich do jedného vreca a tvrdiť, že držia miesto mladším. Nesúhlasím.
Poznám baby čo ani neskúšali hľadať prácu.. lebo deti a školka. Radšej povybavovali opatrovateľské na prababky.
@abbey1 Abbey, nehnevaj sa, ale moj tato cele roky robi tazko manualne. Skutocne tazko. Nevie sa dockat dochodku, lebo hovori, ze je tak strasne unaveny, ze uz ma dost. Chyba mu par rokov.
Takze ak tvoji robia aj popri dochodku, hoci su dvaja a maju tym padom dochodky dva, tak evidentne zrobeni a unaveni nie su. Keby boli, nemaju sil a nevladzu.
@daniela1911 Ano, mas pravdu. Aj to je druha strana mince, preto ja netvrdim, ze dochodci kradnu mladym pracu. Nekradnu. Mladi nechcu robit.
Ale nelutujem dochodcov, ktori aj robia. Lebo to v 90% niesu ziadni chudaci chudobni. Ti chudobni chudaci nemozu robit, lebo nevladzu. Taki su zrobeni.
Jooj dievcata, keby tak spadol navrh zakona, ze pracujuci si musi zvolit, ci vyplata, ci dochodok, to by ste videli, ako by utekali “ti chudaci chudobni” na dochodok. 😉😉
@drahomirrra Obcas je mlcat zlato. Maminka je mrtva uc od r 1995 a otec skoro 10 rokov. Ak by este zil, opytala vy som sa ho, ako v bani makal s vylozenymi nohami.
@abbey1 Ja nemam odkial vediet, ze tvoji rodicia uz neziju, nie som tvoj stalker. Takze poznamka odveci. Nemam dovod mlcat.
Ja osobne som nato absolutne alergicka.
Nechapem, ze nas stat toto podporuje je to pre mna nepochopitelne(takisto ako vysluhove dochodky pre policajtov).
Proste dochodkyne u nas v praci…len plackaju, beru plat, dochodok a este ked idu na PN a dovolenku aj to im platia. Mne sa rozum zastavuje nad tym.
@drahomirrra Aj k tej bani sa vyjadris? Ked uz mas potrebu sa irinicky vyjadrovat na adresu "chudakov" dochodcov.
Fakt je tato spolocnost v ..., ked niekto zavidi slusne zarobene peniaze. Ano, ti dochodci si odrobili na svoje dochodky a niektori z ich si este dovolia dalej pracovat a szarobit si svojou pracou na seba. A este to niekto nedokaze prekusnut.
Možno vedia gramatiku lepšie ako ty 😉😂
Podla mna je to uplne normalne a tebe ak sa to nepaci, tak ked budes na dochodku, tak nechaj miesto mlademu a ty aj ked budes vladat a bude ta praca bavit ostan sediet doma a zit z par eur a este k tomu sa nezabudni cely den nudit a mysliet iba na to aka si uz stara, ze nemozes pracovat.
Vyššie som spomenula údaje z sčítania obyvateľstva v r. 2021 - mali sme 309310 pracujúcich dôchodcov, celkový počet starobných dôchodcov bol 1,092 milióna. 44% starobných dôchodcov má dôchodok od 380 - 450 eur. Je to obrovská masa ľudí, ktorí žijú fakticky na existenčnom minime.
Priemerný dôchodok bol ku koncu vlaňajšieho roku 517 eur, čo predstavuje 43,8 % z priemernej mzdy. (Pre porovnanie, českí dôchodcovia sú na tom o dosť lepšie, ich priemerný dôchodok je vo výške 49 % z priemernej mzdy. Podobne je to i v iných štátoch, osciluje to niečo málo nad 50 %.) U nás dôchodky viac zaostávajú za priem. mzdou.
U nás proste máme smolu - odvody - úspory v dôch. fondoch sú nízko zhodnocované, platí to o posledných desaťročiach a dvojnásobne v súčasnej, problematickej ekonomickej situácii - vo všetkých troch pilieroch. ( Pred časom mi príbuzný, ktorý dovŕši dôch. vek o 4 roky, ukazoval výpis za vlaňajšok z DSS Stabilita - za minulý rok mu stiahli 800 eur - fondy padali. Ak to tak pôjde i ďalšie roky, značná časť usporených peňazí (zamestnávateľ + poistenec) bude fuč. Niektoré DSS-ky na svojom webe zverejňujú mesačné riporty zhodnotenia , podľa HN väčšina ide do mínusu.)
@drahomirrra aj studentom zakazeme potom brigadovat? Aj tym co maju ztp ? A ako sa pisalo tym co nemaju deti dame tie nocne?
Naivna si ty. Ak by tato pracovat chcela, tak napise to na co sa jej tu pytame. Proste ona pracovat nechce.
A este sa opytam o ake pracovne miesta je taky velky zaujem, ze vam vadia dochodci.?
@drahomirrra ucitelka si nevie najst pracu? Ved ucitelov hladaju vsade, na kazdom kroku. Dochodkyne skor zaskakuju alebo doucuju
A preco teda stale nerobis v tom Lidli,ci Kaufe ci inych potravinach ako ostatne mamicky? 🤔
@nikyball Ja niekde pisem, ze mi vadia dochodci? Sa spamataj a krot emocie.
@nikyball Aj u nás je to tak, že dôchodkyne učiteľky prijmu na zastupovanie alebo lekárov obvodných dôchodcov na miesta, kde nieto mladí lekári. Ktorý zamestnávateľ chce mladých, tak nepríjme dôchodcov. Alebo jeden náš sused dôchodca chodí rozvážať objednané obedy a platia ho len za niekoľko hodín, kým to rozvezie, nato by ťažko našli mladého, ktorý by chcel robiť na celý úväzok.
No autorka ty musíš byt ozaj narobena ako kôň 😂 . By ma naozja zaujimalo koľko tokov už máš reálne odpracovaných , ale z tvojho výkriku do tmy a teda podmienkami ako , kedy a koľko ty môžeš denne robiť , usudzujem , že to veľa nebude . A teda ani tu VŠ ti neverim . To načo si ju študovala, keď sa zaujímas o pracu upratovačky ?
Jedine čo ti naozaj verím , že ty ako dôchodkyňa určite pracovať nebudeš, nakoľko ani v tvojom produktívnom veku sa určite nepôjdeš pretrhnúť . Ty budeš jedna z tých ,čo im zeraz vláda škrtla cez rozpočet a konci pandemicka OČR a teraz nevieš čo rýchlo robiť , keďže už máš sedieť doma zadarmo 😃

Mladi ludia by za take peniaze nesli robit. Budme radi,ze pracuju,ved je vela profesii,kde su dochodcovia a bez nich neviem ako by sme fungovali.