Bossing v práci

20. apr 2023

Ahojte, rada by som sa opýtala aspoň takto zo skúsenosti ľudí, kt.sa stretli s bossingom v práci prípadne boli priamo obeťou bossingu či možno sa tu nájde niekto, kto poradí z právneho hľadiska ako postupovať. Ide o to, že moja nadriadená, ktorá je tam zhruba 3 roky doslova šikanuje každého.( Dovtedy to tam bolo fajn, občas niečo sa vyskytlo ale to je asi všade.)
Je to ale forma šikanovania, ktorá je za dverami a ťažko to dokázať. Do práce som chodila rada, ale už 6 ľudí kt.tam pracovali niekoľko rokov to vzdalo a radšej odišlo, pretože to už jednoducho nedávali po psychickej stránke. Viem, že to hrozí aj u ďalších kolegýň, ktoré veľmi zvažujú odchod. Zvažujem to aj ja, ale som človek, ktorý neznáša takúto nespravodlivosť a celá tá situácia a zlá klima v práci sa len stupňuje... ja neviem či je v tomto prípade radšej potichu odísť ako ostatné alebo je šanca voči tomu čeliť. Prosím, nech nekomentujú tí, kt. Nevedia čo to je, keď ste denne pod stresom a nátlakom. Všetko čo urobíte či ako jednotlivec alebo skupina je zle, zhadzuje vás, spraví z vás úplne nekompetentnú osobu ... nariaďuje veci, ktoré už zasahujú aj do práv zamestnanca.
Ďakujem za každú odpoveď.

cookie29
20. apr 2023

Bohuzial casto sa to pouziva ako "cistka" Napriklad vo firmach tesne pred predajom, aby sa vycistili miesta, vysoke platy a podobne.

stanulienkat
20. apr 2023

A riesit to s jej nadriadenym? Resp niekolko anonymov na vyssie muesta od viacerych ludi?

mandzula
20. apr 2023

Zažila som to, po rokoch som odišla, lebo sa mi to odrážalo na zdraví. Vedela som, že s tým človekom nepohnem, pretože vyššie vedenie vedelo, ako sa správa, no na naše sťažnosti odpovedalo "ona je taká". Keď som odchádzala, dotyčnej som vymenovala všetko, čo sa mi nepáčilo vrátane toho, že sa nemienim ďalej riadiť fázami jej menštruačného cyklu a mesiaca. Ľutujem len jedno - že som to neurobila skôr.

autor
20. apr 2023

@mandzula a nemali ste problem potom sa inde zamestnat? Nerobila vam problemy pri pohovoroch? Toho sa totiz tiez obavam..

mandzula
20. apr 2023

@autor nie, kontinualne som presla do druhej prace.

zdenka11081983
20. apr 2023

Bolo to aj u nás tak.. nim sa neozval až na dve baby,ktoré prišli a v skusobnej odišli. Volali im, že prečo.. jedna mala aj nahrávky. Pani riaditeľka si zbalila v jeden pekný deň saky páky a posla... dnes robí riaditeľku inde a je taka istá.. vraj

autor
20. apr 2023

@stanulienkat tam sa velmi obratit asi nemozem, pozna tam kazdeho, neviem na koho by som sa obratila aby to vobec malo nejaky uspech. Tazko by sa to pred nimi dokazovalo, omotala si kazdeho koho vie, ze s nim potrebuje byt " za dobre" .. a anonymne sa to asi neda. Viete, nejedna sa o pracu v nejakej firme.

autor
20. apr 2023

@zdenka11081983 s tymi nahravkami si nie som ista. Ci je mozne ich pouzit.

janetinka27
20. apr 2023

ahoj, my sme mali take dve sefky nad sebou, velka organizacia. ked som nastupila, uz vtedy bolo prec nejakych 12 ludi z oddelenia a uz niekolkokrat sa to riesilo s vedenim. bolo to tam naozaj otrasne, boli sme ale mlade, bolo to v krizovych casoch, ked bol clovek rad, ze ma pracu, ja som tam bola pod ich vedenim 3,5 roka. pomohla az vymena sefa, ktory obe vykopol, ale tych poslednych 8 mesiacov - ako sa to zacalo vo velkom riesit, bol uplny teror.

deti95060810
20. apr 2023

zažila...pracovala som v jednej veľkej firme...majiteľom bol známi politik, ktorý bol za SNS , aj v parlamente sedel a veľké HO... tam spravil....
Nám by nepomohlo ani sa ísť sťažovať na bossing majiteľovi, pretože na všetkých riad. pozíciach boli jeho ľudia.... Takže u nás sa to riešilo jedine odchodom...
kolega firmu aj dal na súd, ale moc si nepomohol...
inšpektorát práce - tak isto nepomôže...

vandicka7
20. apr 2023

V takychto pripadoch je to velmi tazke. Je tazke niekomu nieco dokazat, je jednoduchsie odist a mat od toho svaty pokoj. Sestra si zazila nieco obdobne a nepomohlo nic, len to, ze dala vypoved.

autor
20. apr 2023

@vandicka7 z toho co kazdy pise, to tak asi bude aj v nasom pripade.Dakujem za Vasu odpoved

natassa2
20. apr 2023

Ano, aj ja osobne som si tymto presla. Ale nedavala som to psychicky aboslutne, nemam na to zrejme povahu. Odisla som. Nedalo sa inak, na viac som uz proste nemala energiu, riesit to pravnou cestou, to uz vobec nie.

barborachors
20. apr 2023

Slovensko je jedna veľká dedina, kde sa prava v nicom nikde nedomozes. Sikana je na kazdom druhom pracovisku. Kazdy kazdeho pozna a lobizmus je tu vsade kam sa pozries. Sme strasne mala krajina a mame maly trh, vsetko je tu už davno rozkradnute. Nic tu nefunguje. A preto sa tu kazdy sprava ako utrhnuty z reťaze - nesikanujes? tak budes sikanovany, taky je zakon slovenskej pracovnej džungle. Jedine ak mas za zadkom niekoho známeho, vtedy mas pokoj. Inak des, bes. Jedine si to vybaviť s dotycnym mimo pracovisko - alebo sa spojiť viaceri a podat hromadnu sťažnost, ale ak je to velke zviera, tak si radsej usetrit nervy a zbalit svestky a dufat v karmu...

autor
20. apr 2023

@natassa2 ano chapem to, je to strasne ako dokaze jedna osoba dat dole tolko ludi.

autor
20. apr 2023

@barborachors zial, suhlasim... jedno v co dufam ak aj napokon odidem, ze sa to tej osobe skor ci neskor vrati... kazdy sa boji ozvat, takze radsej potichu odisli. Boli hadky, vymeny nazorov, snaha si to aj normalne odkomunimovat s nadriadenou.. ale je to uplne ako hadzat hrach na stenu. A musim povedat, ze nadriadena je clovek ktory ide cez vsetko len aby dosiahla svoje. Je to clovek, bez chrbtovej kosti a to pracujem na mieste, kde charakter prace vyzaduje v prvom rade empatiu, ludskost.

jasomzabka
20. apr 2023

aka firma (odvetvie) kto je majitel? (Sk, zahranicny)

katkine_terapie
20. apr 2023

Autorka: Ako konkrétne ta šikanuje? Možno by pomohlo dočasne použiť protimanipulatívne techniky, nastaviť hranice...aspoň kým sa rozhodneš, čo ďalej. Veľmi záleží aj od firmy, kde pracuješ, aké je vedenie atď.

autor
20. apr 2023

@katkine_terapie nesikanuje priamo iba mna. Tyka sa to aj kolegyn. Nejde o firmu, ale Statnu spravu.

mandzula
20. apr 2023

@autor aj u mňa to bolo v štátke a zmeniť to bolo nemožné.

dada13288
20. apr 2023

Ahoj muz je v statke a je to teror, nic nepomaha. Momentalne im idu rusit kuchynku a jednu postel co tam mali. Lebo nemaju co pocas sluzby jest ani spat .. ak jest len restike lebo vsak maju 5 € listok. Je to cele chore .. popri 168 hod fondu ma bezne nasekanych dalsich 60 hod nadcasov, ktore nemoze odmietnut. Stazovanie ? Robia to niekolko rokov a nic ..
Ja mam tiez podobne v sukromnej sfere a nic. U nas je zakon padajuceho hovienka. Najvyssi v Ba vyda rozkaz a ponadava si na svojich najvyssich sefov odd a oni tych nizsich a nizsich a nakoniec pracu za nich robia ti najnizsie. Nepoznam povolanie kde tak nie je.

evulincula
20. apr 2023

Vydrzat taketo nieco skutocne chce specialnu povahu. Ja osobne sa povazujem za silnejsiu osobnost v takychto veciach, ale ktovie, ako by som na to reagovala, kedze sa mi take nieco este nestalo.

nique
20. apr 2023

Bossing zazije asi kazdy z nas. Ale treba sa pozriet aj na seba. Hovorim z vlastnej skusenosti. Pred 10r ma denno denne deptal moj sef. Bol spolumajitel firmy, takze sa nebolo kam stazovat. V noci som nespavala, mala som o 10kg menej, nedarilo sa mi otehotniet. Vysledky v praci som mala skvele a aj tak som sa ho doslova bala. Ked sa na to pozriem dnes, viem, ze je to sociopat, no ja som bola vtedy tiez nezrela a neista. Dnes by som sa uz ozvala a otvorene mu povedala, ze to, co robi, je naozaj zle a ak neprestane, odchadzam. A viem, ze v tom case som tazko znasala kritiku, vsetko som chcela dodat perfektne. Takze cast jeho feedbacku bola asi aj opravnena, no ja som to velmi tazko znasala. Z firmy som samozrejme odisla a dnes mi uz vdakabohu bossing nehrozi. Uz viem dobre rozoznat kritiku od bossingu.
Drz sa!

katkine_terapie
20. apr 2023

Autorka: Nerieš ostatných, tí sú zodpovední sami za seba. Podstatné je, ako to šikanovanie zasahuje teba, tvoju pohodu v práci, tvoju integritu... V podstate je jedno ci statna alebo sukromna sfera, korporát...podstatné je vedenie spoločnosti. Keď je takýto toxický človek (nie, nemusí mať žiadnu poruchu, "iba" otravuje ľuďom život) na pracovisku, tak má zvyčajne už dávno podchytené určité zložky v spoločnosti, sám sebe prezentuje ako toho naj a obeť/obete ako tých neschopných. Využíva na to množstvo manipulatívnych techník, intrigy a podobne. A od vedenia zavisí, či si takúto škodnú nechá vo svojom revíri a ako vie vyhodnotiť, kto je obeť a kto šikanátor. Ty musíš vedieť, ako je to u vás na pracovisku (ak tam nie si krátko, vieš s kým má šéfka aké vzťahy. Niekedy to však nestojí za to a jediné rozumné riešenie je odchod. Preto som sa hneď pýtala, ako šikanuje teba konkrétne, či sa dá na jej "výpady" reagovať tak, aby ju to aspoň na chvíľu "spacifikovalo".

katkine_terapie
20. apr 2023

@nique presne o tom to je - mať nastavené hranice. Lebo to, že sa jedného "psychopata" zbavíme neznamená, že na ďalšom pracovisku nestretneme iného, možno aj viac sofistikovaného. Ale ak budeme vedieť reagovať, máme obrovskú výhodu.

muchotrafka298
20. apr 2023

Ja som mala kedysi sefa, ktory bol psychicky nie uplne OK, zadaval mi v noci po pracovnej dobe ulohy emailom, pricom vyzadoval aby to bolo spravene rano, cele noci mi ozraty vyvolaval a mal paranoje rozne, ze kazdy sa k nemu chce vlupat do kancelarie a podobne. Ked ho vyrazili, tak si dosiel pre veci, ja som sa ho normalne bala a povedala som to novemu vedeniu a ich odpoved bola "Ale prosim Vas, nedramatizujte, on proste si zbali veci a odide a nie, nebude tu nikto s Vami sediet, lebo sa ho bojite". Ja som sa ho fakt bala, ze mi nieco urobi, pokradol veci z kancelarie, drahe rozne veci, ukradol zmluvy a dolezite kontrakty a pod. Ked ho vyhodili, ja som si fakt oddychla.On bol strasne toxicky clovek, manipulator. Pri odchode vzal este aj firemne auto, tak trieskal dverami ze ich skoro rozbil a ja som sedela schovana na zachode.

autor
20. apr 2023

@katkine_terapie ovplyvnuje ma to postupne cim viac, pretoze chodim do prace a z prace s nervami, nechutou. Som tam par rokov tak ano poznam vztahy, viem kto aky je a ako to dovtedy fungovalo. To co robi mne, uplatnuje aj u inych ale tak uvediem priklad... posiela email napr. O 11 tej vecer a musite do rana na to reagovat, splnit ulohu ktoru zada.. v praci toho dava strasne vela, casto x nestihame aj ked jej navrhneme,ze treba to inak organizovat a nie v jedem den vsetko..tak ju to nezaujima. Urobite vsetko ako najlepsie viete a ona nie je spokojna, nepusti vas k slovu, neprijima ziaden nazor, navrh, argument. Aj tak si urobi po svojom. Robi napatie, ktore vedie potom k hadkam s kolegynami a v tom sa najviac vyziva.. ze zhodi nieco na niekoho aby sa ona najviac distancovala. Rada nechava odkazy, nebude s vami priamo komunikovat.. pripadne vam zavola zdrbe cloveka a polozi telelefon. Potom zvykne robit take, ze vas o niecom zamerne neinformuje. A ked sa niekedy k niecomu ozvete, hoci slusne a diplomaticky tak uz len to ze ste si dovolili sa ozvat vam v nejakej necakanej situacii " da vyzrat" .. no mohla by som este pokracovat, je toho dost, kontroluje miestnosti, kde mate osobne veci... A toto robi ako mne tak ostatnym. Lenze kazdy sa uz boji ozvat, alebo to vzdal.
My sme boli v kolektive nekonfliktne, vedeli sme sa dohodnut.. teraz uz aj medzi nami je take napatie, lebo samozrejme uz sme podrazdene z tej atmosfery.

stanislavicenka
20. apr 2023

@mandzula a preco toto nebolo mozne povedat pocas trvania pp? Tomuto nerozumiem. Su 2 moznosti, bud tk ten clovek robi umyselne, alebo vobec netusi, ake ma jeho jednanie, zakroky, sposob jeho fungovania dopad na podriadenych, lebo mu nic nepovedia
@autorka tvoja nadriadena vie, ze jej spravanie vam vadi? Ze je nepripustne?

sheila121
20. apr 2023

Zazila som, odišla som. Predo mnou odišlo aj 8 mojich kolegov. Najlepšie rozhodnutie v mojom živote.

autor
20. apr 2023

@stanislavicenka samozrejme vie, uz sme jej to dali neraz najavo. Ona je si dost dobre vedoma toho, ze ako sa ku nam sprava.