Čo pokladáte za dobrý plat?
Ja som si myslel, že dobre zarábam, keď už som nastúpil do práce. Od vtedy mi už aj asi 5krat zvýšili plat ale vždy sa nájde niečo čo ma tak ovplyvní, že mám až depresiu kvôli peniazom. Jaká je spodná hranica, kde si poviete, že toto je dobrý plat?
@deti95060810 dobre poznám firmu.. Robosi, čo robia bez agentúry majú 1300 v čistom s prehľadom. Plus vela benefitov . O vysokom manažmente ponlcim, tam sú sumy úplne v iných dimenziách
Každý má iný plat dôležité je aby si vyzil bez obmedzení a mal aj rezervu v prípade núdze
Priklad : sesternica zdr sestra ma z dvoch robot cez 2000€ v čistom ale ťahá veľa ,jej muž ma výsluhový dochodok 1250 + v praci cez 1000 ...su sami ale keďže si zvykli na toto tak furt darceky dovolenky a extra veci
Ak ti nechýba take tak sa uspokojis s menším príjmom
Mnohe rodiny žijú aj z 1000€ na mesiac ba ešte menej
Nič si z toho nerob
3000-4000€ je podľa mňa dobrý plat.
Ďakujem každému. Ako mne ste pomohli. A ďalšie odpovede sú tiež vítané ☺️ Ešte raz pripomínam, nie je to o tom kto koľko zarába. Taktiež nie o tom koľko výdavok má. Proste ak mám 10 tisíc výdavky tak nemôže človek povedať, že podľa neho dobrý plat je od 15 tisíc. To by rovno mohol povedať, že od 5 tisíc je podľa neho dobrý plat.
Ja som napísal, že pre mňa už 1200 v čisto nástupné bolo dobré a koľko zarábam teraz nechcem uviesť lebo fakt to nie je relevantné. Nepýtam sa na žiadne konkrétne mzdy ale na názor ľudí.
@jabadabadu Pre väčšinu činností Ti je teoretické vzdelanie nanič. Oveľa dôležitejšie sú zručnosti a ochota sa rýchlo naučiť vykonávanú činnosť v požadovanom množstve a kvalite .... a byť maximálne zodpovedný. Potom je to už iba o tom, akú "predajnú" hodnotu má produkt/služba .... a v akom pomere sa s Tebou chce rozdeliť zamestnávateľ.
Žiaľ, zamestnávatelia sa veľmi deliť nechcú, preto také nízke platy ...
Ale pre objektivitu je fakt aj to, že z 10 zamestnancov sú možno iba 2-3 skutočne precízni, zruční, zodpovední a výkonní, preto tá nedôvera zo strany zamestnávateľov na začiatku prac. pomeru. Je to začarovaný kruh, hoci existuje skúšobná doba a možnosť zamestnanca v rámci nej poslať "na hodinu" preč, na úvod zamestnávatelia ponúkajú žalostné mzdy.
... no a ľudia častokrát aj zo zúfalstva berú, čo príde, sú frustrovaní a z dôvodu nízkej mzdy nemajú ani len chuť sa zlepšovať kvalitatívne, či kvantitatívne čo do výkonu.
Pracovný trh na Slovensku je "pokrivený" ... charaktermi ľudí a vzájomnou nedôverou.
@jabadabadu Nerozumieme si. Nie je to o tom, koľko si vypýtaš na pohovore, ale koľko budeš zarábať po 1. mesiaci po "zapracovaní sa", resp. najneskôr po 3-mesačnej skúšobnej dobe, kedy možnosť ukončenia pracovného pomeru z dôvodu nespokojnosti (zamestnanca alebo zamestnávateľa) bude už nevýhodnejší z dôvodu výpovednej doby.
Ak dostanem prísľub zamestnávateľa, že po zapracovaní sa mi plat ihneď zdvihne na 1500 € brutto, tak nebudem mať problém 1. mesiac pracovať aj za 1200 €. Ale práca s podpriemernou mzdou (pod 1200 € brutto) ma proste nijako neláka, považujem to za zbytočnú stratu času v neprospech mojej rodiny. Pri takejto podpriemernej mzde sa cítim nekomfortne a ponížene, keďže viem, že nie som podpriemerným zamestnancom. Keď podnikateľ nedokáže 1 mesiac "zariskovať" a dať mi aspoň 1200 € brutto, je to jeho problém, nie môj. Navyše zastávam názor, že neschopného a nezodpovedného zamestnanca dokáže zamestnávateľ odhaliť už do niekoľkých dní, t.j. ten 1 mesiac je dostatočná doba na to, aby zistil, či zamestnanec je schopný riadneho zaučenia a dosahovania požadovaného výkonu čo do kvality a kvantity.
P.S.: Podnikatelia sú častokrát veľmi pohodlní, nechcú zamestnancovi venovať čas, tak radšej všetkých hádžu do koša medzi menej schopných a menej výkonných a poskytujú hneď žalostné mzdy. Preto sa časom "kazia" aj tí lepší alebo je fluktuácia, či nezáujem ísť pracovať za tak mizerné mzdy.
A aky mas teda problem so svojim platom? Mas nejake extra vydavky/zavazky? Kedze z napisaneho vyplynulo, ze rodinu este nemas, tak mas pravdepodobne pomerne slusny plat.
Pre mna je spodna hranica platu, ktory povazujem za slusny taka, aby ni ostala tisicka po vyplateni vsetkych zavazkov
Bohatý je ten kto je spokojný a dokáže sa tešiť z toho co má. Tipujem ze tvoj plat je cca 2000 v hrubom, čo je viac ako ma väčšina Slovákov. Nestačí?
No ja mám dobrý plat. Od minimálnej mzdy vzdialený a od manažérskeho platu tiež. Hypo som brala ešte single, nemám problém ju platiť. Nikto mi nekeca do toho, koľko je dobrý plat. Napr. v Blave sú iné náklady, ľudia majú rôzne nastavené štandardy. Plat povedzme 1000€ čistého už mi príde celkom fajn. Lebo presne ako bolo písané sú ľudia bez VS a pod. ktorí robia nekvalifikovanú robotu a nemôžu si vypýtať viac, a to majú deti, hypo atď. Osobne netúžim napr. po dovolenke pri mori, keď mám chuť ideme na hory, karavanom, neobmedzujem sa ale ani si nenechám kecat že dobrá dovolenka je len pri mori ako to majú mnohí v okolí. A keď mi dvíhajú plat, poviem si jeej super, a nie že konečne alebo to len toľko? 😃 Všeobecne sa nedám veľmi ovplyvňovať očakávaniami iných, je to môj život 😉😄
Tisic v cistom za mna. :D
Ja si osobne myslim,ze v tejto dobe nad 1500 je dobry plat {v cistom}
Ako si už písal, sumou sa to vyjadriť nedá.
nakoľko sú tu ženy, ktore bývajú zadarmo u rodičov v podkroví, oni na rodicak, muž im zarobí 800 v čistom, 2 deti, a chodia každý rok na dovolenku do chorvátska, výlety a pod, a stačí im príjem 1200 eur a žijú si podka ich slov super .
Potom sú ženy, ktoré majú s mužmi vlastne bývanie za vlastné prostriedky ci hypo, auto za svoje ci leasing, a tam pri 5 tis príjmu rodiny spolu "plaču", že si nemôžu dovoliť dovolenku akú by chceli, ale idú na cenovo dostupnejšiu.
Je milión takýchto prípadov.
Ja som ma rodicak s tretím dieťaťom, zarába len muž. 2 stare ( 15 ročne) auta , dom na hypo (ostáva nám zaplatitvešte 25 % z ceny domu). Hoci som doma, pestujem zeleninu, ovocie, chovám svoje zvieratá na maso, produktivne využívam čas, kedy som na materskej.
Muž v mojich očiach zarobí veľmi dobre. V očiach oficiálnej slovenskej štatistiky nadpriemerne.
On v jeho očiach, s jeho pracovným nasadením, 20 ročnou praxou a 2 PN za celý život (kovid a úraz). Ma pocit, že by mohol o 10-20 % viac, a vtedy by si povedal, že je to super.
Deti majú platené krúžky (angličtina, crosfit, plávanie), chodíme na výlety, chodíme športovať, 2 x ročne niekam na sk na 2 noci, kedy turistikujeme
A z 16 rokov, čo sme spolu, sme 13 x boli na dovolenke ( to beriem zahraničie dlhšie ako 6 dní), hoci sme za ňu nikdy nedali viac než 2 tis, a väčšinou šlo o 10 - 15 dňové aktívne dovolenky. Takže žiaden luxus.
Medzitým pravidelne investujeme istú sumu peňazí.
Takže hoci v mojich očiach je ten príjem super... Muž to vidí tak, že kúsok k tomu. Aby bolo super mu chýba...
A keby napíšem sumu, tak by ma možno veka žien zlyncovalo, že čo si muž sťažuje, a co by chcel.
Ide o to, aby mal všeobecný pocit spokojnosti od kolektívu, šéfa, vzťahov, aby mal k práci vzťah (môj ma zamestnanie, ktoré chcel robiť ešte ako dieťa).
A vtedy si môže povedať, že je spokojný..
Lebo mam podozrenie, že keby mu šéf aj zajtra pridá tých 15 %... O rok ci dva, bez ohľad na infláciu, by muž chcel opäť kúsok vuac, lebo si opäť zvykne na istý štandard
Ked som nemala vydavky pred x rokmi ako mam teraz, povedala by som na 800 v cistom, ze je to super (v case ked som mala 500). Teraz mam 2000 hrubeho a viem, ze momentalne viac nedostanem a ze to rozhodne nie je malo a som spokojna a vazim si to, ale kolkokrat mi z toho nic neostane a este beriem z rezervy, lebo mame aktualne enormne vydavky a este nejaky cas to tak bude (rekonstrukcia). Ale jak sa hovori, to su nase 💩, isli sme do toho, lebo sme vedeli, ze to nejak utiahneme. A ked uz sa raz dostanes do toho kola, nemozes si dovolit ist s platom nizsie, lebo treba splacat hypo.
@gertrudaosem žeby napr šetrila? Popri bežných výdavkoch si aj volaco dopriala. Ale prečo sa to práve mňa pýtaš?
@lamonita pýtam sa ťa to preto lebo si napísala 1.500 bez záväzkov...
@gertrudaosem jaaj🤣 a uspokojila ta odpoveď? 😉
2500€ denne+každoročné benefity vo výške 250 tisíc. Takýmto dôchodkom by som nepohrdol
Ja zarábam priemerne 650€ podla toho koľko odrobim hodín. Su mesiace keď dostanem výplatu 580€ a si aj také keď dostanem 740€ ale väčšinou je to okolo 650. Keby mam výplatu každý mesiac v čistom samozrejme 850-900€ som spokojná ale ja nie som materiálistka ani nákupná maniačka. Radšej doprajem deťom výlet a pod

@saskia_98 myslela som to ako taký priemer a ratam s tým že aj partner ma nejaký “slušný plat” a samozrejme že je to individuálne. Ja mám vyšší plat, aj mm, a tiež nám to niekedy nestačí. Ale snažila som sa odpovedať tak všeobecne, z čoho si myslím že by človek vedel vyžiť aj ísť na dovču. Nie na luxusnú dovolenku ale dajme tomu do Turecka.