icon

Čo robiť, keď zamestnávateľ odmieta dovolenku?

30. jan 2025

Ahojte, mam kupenu dovolenku do Omanu na prelom april/maj, dovolenka kupena ešte v auguste!!! Dnes som oznamila a mi nechcu mi dať dovolenku , je toto normalne? Je to vačšia firma...

Strana
z5
abbey1
30. jan 2025

Mala si ju hlásenú vopred a schválenú?

autor
30. jan 2025

@abbey1 akože ešte v auguste ju mam nahlasiť? Akože firma to musí schvaliť? To počujem prvykrat toto 🙄

zuzu11166
30. jan 2025

Ak to mas zaplatene,nemozu ti nedat dovolenku
Mozu ti zamietnut,ale v takom pripade ti to musia preplatit.na to je zakon!!

autor
30. jan 2025

@zuzu11166 no presne takto to viem aj ja, takže je na to zakon?

lienka.7
30. jan 2025

@autorka pokial nemáš dovolenku vopred oficiálne schválenú, tak je uplne jedno, keby si si ju objednala.

abbey1
30. jan 2025

@zuzu11166 Žartuješ? Aký zákon je na to, ak si vopred kúpi dovolenku?
To platí, ak má dovolenku nahlásenú, schválenú a až následne jej ju zrušia.

janai1
30. jan 2025

@zuzu11166 a aký zákon prosím ťa?

petamich
30. jan 2025

@zuzu11166 ano to sice plati ale iba v pripade, ak ti zamestnavatel zrusi uz schvalenu dovolenku, co autorka nemala

autor
30. jan 2025

@zuzu11166
@abbey1 a že mi nechcu dať na aj na synov prvy bal /venček/ to je už vrchol teda

abbey1
30. jan 2025

August bol pred par mesiacmi nie? Dovolenku si treba v práci nahlásiť, mat ju schválenú a až potom kupovať. Bohužiaľ, zamestnávateľ má právo disponovať dovolenkou, respektíve korigovať, kedy si ju vyberieš.
Nie v každej firme môžeš prísť a nahlásiť si, že vtedy a vtedy ja chcem, lebo som si niečo kúpila. Keby toto urobila časť zamestnancov, zamestnávateľ sa môže zblázniť. Treba to vždy vopred konzultovať a mat na papieri.

lienka.7
30. jan 2025

@autorka mozes sa tu rozčuľovať koľko chceš, pokial ti dovolenku VOPRED pisomne neschvali zamestnavatel, mas proste smolu. Ak sa ti nepáči, hľadaj inú prácu.

abbey1
30. jan 2025

Máme doma havarijnú situaciu, manžel mohol o dovolenke len snívať. Bohužiaľ, nie je náhrada.
Áno, aj mňa to občas vytáča, ale nie vždy sa dá.

kitycat
30. jan 2025

A to preco nieco take kupujes a aspon sa neopytas ci mozes nez to cvaknes? A preco si to neoznamila ked si to kupila?

ibrunova
30. jan 2025

A aký je dôvod, že ti ju nechce dať? Za mňa je v pohode kúpiť dovolenku a v januári to oznámiť zamestnávateľovi, že ju chcem v auguste.. To sa mi zdá dostatočne vopred.. Asi to nebude ideálny zamestnávateľ.

janinah
30. jan 2025

Nie je to normálne.Tvoj zamestnávateľ by mal vedieť,že nasraný neoddychnuty pracovník nepoda dobrý výkon.

vler
30. jan 2025

@ibrunova mozno ju ini kolegovia so ziadostou o dovolenku v auguste predbehli a limit je naplneny

autor
30. jan 2025

@kitycat lebo to u nas nikto neoznami vopred, to počujem prvykrat ☹
@ibrunova
@janinah dovod je že mesačna uzavierka, to sa mi asi sníva...

nelca84
30. jan 2025

@ibrunova
@vler dievcata, ved citajte poriadne. V auguste ju kupovala, dovolenka je v koncom aprila
@autorka, ty nevies kedy mate v praci dolezite terminy? Asi to bude drahe ponaucenie...

1ryba
Odpoveď bola odstránená
vler
30. jan 2025

@nelca84 dobre, oprava: mozno ju ini kolegovia so ziadostou na april predbehli

alex49
30. jan 2025

A tu mesačnú uzávierku mate zrazu alebo každý mesiac?

autor
30. jan 2025

@vler nikto nema vtedy dovolenku

livka_
30. jan 2025

Ved je to jasne napisane na dva kliky. Darmo sa jedujes, vsetko je na nete..
Plán čerpania dovolenky – § 111 ods. 1 Zákonníka práce
Základným pravidlom je, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka.
Zdroj: ip.gov.sk

autor
30. jan 2025

@nelca84 nie lebo zdedila som tuto funkciu od 1.1.2025 a dovolenka kupena v auguste

nelca84
30. jan 2025

No tak budes vediet do buducna. Skus sa este nejako dohodnut, ale ak ti nevyhoveju, tak bohuzial.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
gab1sol
30. jan 2025

Áno, je to normálne.

sisa_s
30. jan 2025

Skus sa informovat v cestovke, ci by sa nedal posunut termin na maj, nie prelom mesiaca

eleanor2510
30. jan 2025

@autorka zbytocne tu opakujes, ze to prvýkrát pocujes. Keby si citala zakonnik prace, vedela by si o tom, ze o celej dovolenke rozhoduje zamestnávateľ a ze najprv sa dovolenka hlasi a schvaluje v praci, az potom sa kupuje, lebo vtedy si aj kryta, ze keby ti ju z vynimocnych dovodov zrusili, musia ti ju preplatit. Takto nemas narok na nic

autor
30. jan 2025

@sisa_s vypredane všetko

Strana
z5