Čo robiť, keď zamestnávateľ odmieta dovolenku?
Ahojte, mam kupenu dovolenku do Omanu na prelom april/maj, dovolenka kupena ešte v auguste!!! Dnes som oznamila a mi nechcu mi dať dovolenku , je toto normalne? Je to vačšia firma...
@abbey1 akože ešte v auguste ju mam nahlasiť? Akože firma to musí schvaliť? To počujem prvykrat toto 🙄
Ak to mas zaplatene,nemozu ti nedat dovolenku
Mozu ti zamietnut,ale v takom pripade ti to musia preplatit.na to je zakon!!
@zuzu11166 no presne takto to viem aj ja, takže je na to zakon?
August bol pred par mesiacmi nie? Dovolenku si treba v práci nahlásiť, mat ju schválenú a až potom kupovať. Bohužiaľ, zamestnávateľ má právo disponovať dovolenkou, respektíve korigovať, kedy si ju vyberieš.
Nie v každej firme môžeš prísť a nahlásiť si, že vtedy a vtedy ja chcem, lebo som si niečo kúpila. Keby toto urobila časť zamestnancov, zamestnávateľ sa môže zblázniť. Treba to vždy vopred konzultovať a mat na papieri.
Máme doma havarijnú situaciu, manžel mohol o dovolenke len snívať. Bohužiaľ, nie je náhrada.
Áno, aj mňa to občas vytáča, ale nie vždy sa dá.
A to preco nieco take kupujes a aspon sa neopytas ci mozes nez to cvaknes? A preco si to neoznamila ked si to kupila?
A aký je dôvod, že ti ju nechce dať? Za mňa je v pohode kúpiť dovolenku a v januári to oznámiť zamestnávateľovi, že ju chcem v auguste.. To sa mi zdá dostatočne vopred.. Asi to nebude ideálny zamestnávateľ.
Nie je to normálne.Tvoj zamestnávateľ by mal vedieť,že nasraný neoddychnuty pracovník nepoda dobrý výkon.
A tu mesačnú uzávierku mate zrazu alebo každý mesiac?
@vler nikto nema vtedy dovolenku
Ved je to jasne napisane na dva kliky. Darmo sa jedujes, vsetko je na nete..
Plán čerpania dovolenky – § 111 ods. 1 Zákonníka práce
Základným pravidlom je, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka.
Zdroj: ip.gov.sk
@nelca84 nie lebo zdedila som tuto funkciu od 1.1.2025 a dovolenka kupena v auguste
No tak budes vediet do buducna. Skus sa este nejako dohodnut, ale ak ti nevyhoveju, tak bohuzial.
Áno, je to normálne.
Skus sa informovat v cestovke, ci by sa nedal posunut termin na maj, nie prelom mesiaca
@autorka zbytocne tu opakujes, ze to prvýkrát pocujes. Keby si citala zakonnik prace, vedela by si o tom, ze o celej dovolenke rozhoduje zamestnávateľ a ze najprv sa dovolenka hlasi a schvaluje v praci, az potom sa kupuje, lebo vtedy si aj kryta, ze keby ti ju z vynimocnych dovodov zrusili, musia ti ju preplatit. Takto nemas narok na nic
@sisa_s vypredane všetko

Mala si ju hlásenú vopred a schválenú?