icon

Dávate sa očkovať, keď pracujete v DSS?

22. mar 2021

Ako je to u vás s počtami očkovaných a neočkovaných pracovníkov domovov dôchodcov, dss?

majamat
22. mar 2021

na plucnu formu zomreli tak 2-3.

teraz nam zomrelo 9 ludia ale teraz sa to rozbehlo viac, lebo sme mali viacero ohnisk, medzi chodiacimi.

@sorciera24 je uplne jedno, ci je to len jeden co ide na vysetrenia. aj ten jeden to prenesie, je jedno ze je to na odd. leziacich, ak sa to tam prinesie, uz to moze niekto dalsi preniest medzi leziacich. co sa tyka chodiacich, neviem ako to tam je,a le u nas sme tiez nepustili, ale oni sa nepytaju, odidu. najdu si cesticky, alebo si zavolaju pribuznych a nebadane cez plot su s nimi. pribuzni im neico donesu ( zial casto prave alkohol )

sorciera24
22. mar 2021

@majamat u ans nemaju ako odist! maju zamknute dvere! a kedze enmaju dvor, tak ich proste ani len von nepustia! ludia, kt. prsili z vysetreni (nebolo ich vela), boli v karantene na samotke vyse tyzdna, pravidelne testovani, nik nebol pozitivny....v case ekdy ochoreli takmer vsetci klienti (vobec), doniesli to opatrovatelky (co je logicke, ved chodili domov, na nakupy, navstevy,...)...potom uz tam bohuzial msueli ostat spat na 2 tyzdne

sorciera24
22. mar 2021

@majamat inak nechapem, co je zle, ak stakej donesiel aj flasu vina, chudrea, tak rok nas nevidi......nemoze si vypit aspon na izbe s jedinou spolubyvajucou, co je v kontakte.....co je neplnoleta, ci co?

majamat
22. mar 2021

@sorciera24 ja nepisem o niekom, kto dostane 1 flasu vina za rok,a le o niekom, ktory je denne v liehu a ma Dg alkoholizmus. a takych amme neurekom.

sorciera24
22. mar 2021

@majamat ok, z toho komentu som to nevycitala...

majamat
22. mar 2021

@sorciera24 a na druhej strane, ked sa riesi covid, mozna infekcia, riziko umrstia, robia sa koli tomu opatrenia na ochranu klientov, chudaci stari ludia nevidia dlho pribuznych koli tomu vsetkemu, alkohol to posledne na co by som si spomenula. a ani yb mi nenapadlo to rpibuznemu zaniest do ustavu. skor mu donesiem neico, co potrebuje viac, alebo dobre jedlo, sladkosti ovocie, pripadne kozmetiku, neico na pamiatku.

teda alkohol urcite nie. toho sa nevedia vzdat prave len alkoholici

autor
22. mar 2021

@sorciera24 no čo ja viem u nás v pohode. Babka chodí na infúzny liečbu vyše týždňa.

sorciera24
22. mar 2021

@majamat ja to teda neberiem ako ustav.....ale ako domov dochodcov.......a ankolko su klienti uz vo veku, kedy im to moze byt jedno, co so sebou robia a co oni chcu je vlastne len na nich (prepac, ale tu naozaj nemate pravo niekoho obmedzovat, co moze jest, ci pit, ak tym nikhoho neohrozuje samozrejme), co viem opatrovatelky im kupuju aj cigarety (kedze rodina nemoze).... a aj furt pisem, nasi uz covid prekonani, 2.davku ockvoania uz pred mesiacom....a starcekovia furt zavreti.....bez rodiny (a este by som jej nemohla doniest, co chce....psycho toto - nosim sice halvne ovocie,a le na co ma chut, to jej chcem priniest.....)

sorciera24
22. mar 2021

mate stastie, len nechapem, preco to vsade funguje inak....

stanulienkat
22. mar 2021

@322sima123 tak ty davas ine pitchoviny. To by uz malo byt trestne. Rozumies tomu ako hus pivu a tvoj zdroj je dalsi primitiv z FB.

majamat
22. mar 2021

@sorciera24 nerob unahlene zavery. ja nikoho neobmedzujem, ale mi pride divne,a k niekto dokze v takej situacii mysliet na alkohol ak nei ej alkoholik. ja len nehcapem ten spsoob rozmyslania. za normalnych okolnosti nemam s tym ziadny podbelm, vekd aj ja si 5x za rok neico pripijem an oslave.

co sa tyka alkholikov, nehnevaj sa na mna, ale niektori su u nas prve koli tomu, zila si neikedy s alkoholikom? nie ej to sranda. a ze nikomu nerobi zle? viec co su ansledky alkoholizmu? patria tam psychycke poruchy, nekritizkost, impulzivita, agresivita. navyse taky clovek sa nevie zastavit a pije pomaly do bezvedomia a teda co by sa mal personal vlenovat prave niekomu, co to potrebuje koli svojmu zdravotnemu stavu, koli veku, musi sa viac venovat alkoholikovi, ktory castokrat ani este nie je v dochodkovom veku, a le vdaka alkoholu je na invalidnom dochodku. my sme CSS a mame mnoho invalidnych dochodcov. cize to vbec neplati, ze nikomu nic neurobi, ak si vypije. zazili sme takych, co spadli a rozbili si hlavu, preto sa museli riesit osetrenie v nemocnici. su u nas,a lebo boli u nas alkoholici, co boli 1-2x mesacne v nemocnici koli urazom v opitosti, alebo vdaka alkoholu mali tazky uroz hlavy a uz sa nedokazu o seba postarat. takyto ludia zaberaju miesto takym ako je tvoja starka a aj uberaju z casu, ktory mozeme venovat niecomu inemu.

matkahelka
22. mar 2021

@mogaa vacsina ockovala? videla si statistiku, ze mozes toto napisat? ja mam svagra primara chirurgie a u nich na oddeleni je zaockovana tretina. asi pred 2.tyz. som v mediach zachytila info, ze nie je zaockovana ani polovica zdravotnikov.

mogaa
22. mar 2021

@matkahelka tak záleží kde....na východe je to s očkovaním celkovo biednejši ako v BA kraji😉ale konkrétne čo poznám zdravotníkov tak v nemocke v Trnave

matkahelka
22. mar 2021

@mogaa svagor je primar v BA 😉

322sima123
22. mar 2021

@stanulienkat to slovo trestne by som nevytahovala lebo tak sa teraz porusuju ludske slobody a prava za niake vymyslene a deštrukčne nariadenia niakych chorych hlav v politike... ze az sa nam z hlavy pari.. (v nemociniciach a skoro vsade su za ,,covid" denne porusovane prava nase..)

sorciera24
22. mar 2021

@majamat v akej situacii? nemaju, co robit, ked uz rodiny nemozu byt s nimi, nevidim nic zle na tom si obcas vypit....a nie, nezila som nikdy s alkohlikom, za to s ludmi, co si obcas vypiju ano (a nic z toho, co opisujes im nehrozilo)......ja stale pisem o obcasnom doneseni alkoholu a ty o alkohlizme...to je ale fakt rozdiel!.....(tak hadam si ma pochopila), a uz sme mimo temu

majamat
22. mar 2021

@sorciera24 akoze neviem v com je chyba, elbo akosis si si nevsimla, ze pisem o oboch. navyse ja som zacala temua zacala som o alkoholikoch, cize ty si to rozsirla o tu dalsiu skupinu a komplikujes to. dalsia vec je, ze to co niekotrym hrozi, suvisi prave s alkoholizmom a bud rada, e si s alkoholikom nezila, lebo potom by si toto nepisala. navyse alkoholici ani navstevy nemavaju, elbo su tam vyslovovene odlozeni, pretoze ich pribuzni nechcu ( okrem tych, co s nimi pili ).
jediny, kto tu nepochopil si ty.

a co sa tyka zabavy, tak ludia, ktoi tuto pracu nerobia, si snad myslia, ze my sa nudime v praci., naozaj netusim, kde by som si nasla cas este na zabavu. minule som si o 15 hod poobede uvedomila, ez som nevypila kvapku vody. uz tda potom neviem kde mam zobrat cas na to,a by som robila este nieco navyse. a teda nepit pri namahavej praci je fakt dobra prevencia porti covidovej nakaze.
stale niekto starostlivost v DD u nas porovnava so zahranicim. len si akosi nikto neuvedomuje, ze aby sme robili to co v zahranici, museli by sme mat podstatne viac personalu. pri tych pdomienkach co su, je to nerealne.

majamat
22. mar 2021

@sorciera24 len tak mimochodom, islo tu o to,a ko sa covid dostal do ustavu. vsade je to ine, preto som kladla otazky ohladom tejto temy. ale prekvapuje ma to, ze sa zabuda na ine cesticky,a ko yb sa do ustavu covid dostat mohol. samozrejme, je jednoduchsie obvinovat personal. koho ma obvinit personal, ked to tiez dostane a v praci? personal sa musi rpavidelne testovat, vela dsa dezimfikuje. a teda neviem,a le personal DDS vyrobil covid? ci moze za to, ez je na Slovensku? ci moze za to, ez sa siri, ci za to , ze je agresivny, moze za to, ked ho niekto z personalu dostane? aj napriek opatreniam sa nakazit da. ma personal jasnovidecke schopnosti a hned po nakazeni vie, ze by sa mal izolovat?
pripomina mi to davnu minulost - mi to jak hon na bosorky.

sorciera24
22. mar 2021

@majamat asi ozaj nema vyznam diskutovat, chyba tu empatia, pochopenie, ,...kopu vyhovoriek, poznam DSS kde sa ludom venuju nadramec, robia im programy, cvicenia, tvorive dielne....a potom tam, kde maju "vela" roboty....a nostop von pofajcievaju (vidim z okna)..... neporovnavam so zahranicim,a le ked vidim tuto kopku staznosti...proste naozaj SLovensko.....kto chce a komu na tom zalezi cas si anjde, tak ko inde...ako ja sice tiez pocas 6tich hodin nepijem, ci nestiham WC a napriek tomu robim veci navyse (lebo mi zalezi na tych, s kt. pracujem)....a ano, mas pravdu nechapem.....tak ako nechpaes ty mna.... mna len mrzi, že ludia, kt. si prezili ťažký život a na skloku života si chcu len "užiť" svoje...tak ich niekto odsudi, nazve ich alkohlikmi a o tom, že nenajst si na nich cas.....(moja starka prebaluje mnohokrat svoju spolubyvajucu....na to by si snad najst cas mohli....xi toto je v poriadku?)... nemusis odpovedat ( citat to nebudem....to len na zamyslenie)

autor
22. mar 2021

@majamat v podstate by som súhlasila....Ale u niektorých je alkohol jediný "takpovediac zmyslel života" - bez ohľadu na to, koľko trápení, starostí a problémov to prináša personálu. Ak má zariadenie v pravidlách zákaz a následne stanovené sankcie v podobe ukončenia zmluvy v zmysle domov. poriadku- ok. Ale ak nie.....bohužiaľ.

majamat
22. mar 2021

@sorciera24 no ano, jasne, napr, mozem byt aj empaticka k alkoholikovi, ktory pod vlyvom alkoholu zabije spolubyvajuceho.

sorciera24
22. mar 2021

@majamat ja len psiem, že v tomto priapde to bol naisto personal (ale nikde ho neobvinujem), ved ono sa to da cakat, kedze chodite domov, do obchodov........nechapem, co sa vztahujes....ze proste to moze byt aj tak a ze ked je zakaz, tak aj najvacsia pravdepodonost?.......a? ved je to normalne...zaidne obvinovanie (mna len mrzi, ze stale zakaz navstev....nic viac)

majamat
22. mar 2021

@sorciera24 a teda este by si si mala uvedomit, ze nei je ustav,a ko ustav. nie vsade su rovnake stavy a rovnake Dg, preto si kazdy vyzaduje iny cas na osetrenie. nehovoriac o tom, ze zdravotnicky personal je prave na to, nie na zabavanie.

sorciera24
22. mar 2021

@majamat ty si fakt nechapava...ja nepisem o alkohlikoch (co zabiju spolubyvajucich.....take sa u avs fakt stalo?.....)

majamat
22. mar 2021

@sorciera24 prave preto som sa pytala na ine okolnosti, netvrdila som, ez to naisto personal nieje, iba ze to tak byt nemusi. no tebe sa zda divne, ze tu existuju aj ine moznosti.

autor
22. mar 2021

Je mi viac ako jasné, že príbuzného by som do zariadenia na SK nedala ani OMYLOM.

sorciera24
22. mar 2021

@majamat pisem o klasickych DSS....a ako som spominala, ked niet zabavy, tak nech je teda aspon ta starostlivost ako pisem.....

majamat
22. mar 2021

@sorciera24 ano stalo a aj napadnutia su, nastastie nie tak vazne, neustale hadky, hlavne pod vlyvom alkoholu.

majamat
22. mar 2021

@sorciera24 co ej klasicky DSS?

sorciera24
22. mar 2021

@majamat ??? mne sa nic divne nezda, nevkaldaj mi slova do ust, co nikde nepisem.....ja prispustam moznosti, co si pisala(inde)...v nasom pripade v tom case to tak nebolo....