icon

Divné požiadavky na pohovore - odovzdávanie mobilov v práci

Dnes o 00:15

Ahojte,

bola som na pohovore do prace, ktora podla popisu znela fajn a bavila by ma, co ma vsak sokovalo, ze na pohovore mi povedali, ze sa im osvedčilo, ze sa rano odovzdavaju mobily a zamykaju do nejakej skrinky, akoze si robia srandu v dnesnej dobe? Chcela by som sa uz zaradit do pracovneho zivota, ale toto je na mna privelke prekracovanie mojich hranic. Mali na vas taku poziadavku niekedy? Vzali by ste taku pracu? Je logicke, ze ked pracujem venujem sa praci, ale kazdy moze mat mikro oddych minutu dve medzi pracou, ci potrebuje kontakt s rodinou

Strana
z2
sissy27
Dnes o 00:33

@anonym_autor zalezi, o aku pracu sa jedna. U nas v praci by to bolo sakra divne, kedze telefon potrebujeme k praci 😅 ale viem si predstavit xy inych profesii, kde ten telefon moze byt kludne zamknuty v skrinke a nebude to na skodu (napr pracovnici v gastre - nic nespravi lepsi dojem, ako casnik nonsalantne oprety o barovy pult a zahladeny do mobilu). Pocas prestavky mas dost casu si zavolat a keby doma horelo, tak sa hadam da dovolat veducemu aby ti dali vediet.

zara3
Dnes o 01:52

@anonym_autor chapem, my sme mali tiez problem, lebo vela ludi cuci na mobil, miesto toho ze by pracovali. Ale to by si mohli vies co ak by chceli moj mobil. Ked mas doma deti, si rada, ze aspon obcas kuknes ci neprisla zprava od nich, ci je vsetko OK. Si neviem predstavit, ze by sa nieco doma stalo a ja by som to zistila az jak by som v praci skoncila.

puppania
Dnes o 05:08

@anonym_autor taktiež by som povedala, že záleží o aký typ práce ide. ak tam fakt nepotrebuješ telefón tak chápem zamestnávateľa, že nechce, aby ľudí niečo rozptyľovalo. ak majú takú požiadavku a ty si to bez telefónu 8 hodín nevieš predstaviť, tak budeš musieť hľadať inú prácu

anonym_a2a797
Dnes o 05:33

Takto to funguje aj v ústavoch na výkon trestu, prídeš do práce, telefón odkladať do skrinky, môžeš si ho pozrieť cez prestávku a následne po smene. Ak sa niečo vážne deje, rodina môže volať na operačné stredisko…

anonym_3d25d3
Dnes o 05:34

Hladaj druhu pracu,im sa osvedci aj dobry bic,vtedy vedia ludia podat vyssi vykon.Asi takto si to predstavuju,ze ludia budu ozaj otroci.Takto sa to riesi v skolach a s tymto ja suhlasim,deti maju odovzdavat mobily ale dospely nie su deti.

sense
Dnes o 05:56

Môj ex musel mať telefón v práci v skrinke pod jeho kódom nikto iný k nemu prístup nemal, dcéra má tiež v škole svoju skrinku na kód kde telefón musí ráno zamknúť, po škole si môže vyzdvihnúť.
Ono zrejme záleží aj o aký druh práce ide.
Ty s podmienkou súhlasiť nemusíš, môžeš hľadať inde. A možno to zaviedli preto že ten oddych medzi prácou minútu dve nebola lebo myslím že všetky dobre vieme aký je mobil pozierac času

madeincssr
Dnes o 06:09

Uvedomme si, ze smartfony su zavislost. Takmer vsetci do nich cumime takmer stale (poobzerajte sa okolo seba). Ako sme mohli vobec zit, ked neexistovali? Ako to prezili nase deti?
Dokazali by sme prezit den, tyzden bez smartfonu? To je ako bez kavy? Alebo ovela horsie?

sissy27
Dnes o 06:12
@anonym_3d25d3

Hladaj druhu pracu,im sa osvedci aj dobry bic,vtedy vedia ludia podat vyssi vykon.Asi takto si to predstavuju,ze ludia budu ozaj otroci.Takto sa to riesi v skolach a s tymto ja suhlasim,deti maju odovzdavat mobily ale dospely nie su deti.

@anonym_3d25d3 no, keby ti dospeli, ktori podla teba nie su deti, necumeli do mobilov miesto prace, tak by taketo opatrenia nemuseli byt, ze… nie raz som to zazila, ci predavacka, sestricky v nemocnici, casnik v restike, vodic autobusu za jazdy - keby aspon mali tolko chochmesu, ze si idu ten instagram scrollovat na zachod a nie rovno pred ocami zakaznikov ci pacientov.

spongebob1
Dnes o 06:12

@anonym_autor Zakazat pouzivat mobily v praci mozu, ale nemozu zamestnanca donutit ho odovzdavat. To je na Inspektorat prace.😏

marianarem
Dnes o 06:17

@anonym_autor Mala by som s tym problem. Mam syna v skolke, byva casto chory, viackrat mi volali, ze treba ponho prist, lebo ma horucku alebo kasel. Na ine by som mobil ani az tak nepotrebovala.

anonym_d7d608
Dnes o 06:21

Pracovala som v gastre a mobil som mohla pouzivat iba pocas 30 min obednajsej prestavky, inak za to bola financna pokuta. Vsetci to dodrziavali a nebol s tym problem. Pracovala som na call centre, kde nemozes pouzivat telefon pocas prace, mali sme ho v skrinke a opat sme ho mohli vyuzit pocas prestavok, 1x 30 min, 2x 15 min. Manzel pracuje v segmente, kde telefon pri sebe nemoze mat a zamyka ho do skrinky a ked sa nieco deje, volam na cislo do prace, kde je stale niekto pri telefone. Aky je s tym problem?

rachel36a
Dnes o 06:24

U nas vo firme ss neodovzsavali, ale zamestnanci ich nesmeli mat pri sebe, museli byt v skrinke...iba počas prestavku sa mohli pouzivat, aj to len v satni

madeincssr
Dnes o 06:45
@marianarem

@anonym_autor Mala by som s tym problem. Mam syna v skolke, byva casto chory, viackrat mi volali, ze treba ponho prist, lebo ma horucku alebo kasel. Na ine by som mobil ani az tak nepotrebovala.

@marianarem na to by stačil tlačidlový telefón bez internetu. To by si dokázala dlhodobo? Odpovedz si úprimne sama sebe.

maryetta
Dnes o 06:53

Tak hoc som doma momentalne este na rodicaku. Momentalne doma ale 3 deti. Jeden uz ma chripkove. A druhemu prislo vcera v skole zle. Volala mi jeho triedna ze mame pre neho prist. Neviem si predstavit ze sa k mobilu nedostanem... co on chudak v skole? Jasne mozno by som z prace nemohla odist ale vedela by som situaciu poriesit po telefone. Su rozne situacie. To nie je ze nebudes robit len pozerat do mobilu ☹

barbie2023
Dnes o 07:01

No keď si to pretavim do školstva kde sa to nesmie a muselo to prísť priamo zo zákona ! aby toto škola mohla robiť tak mi to vychádza tak,že pokiaľ to nie je vyslovene v zákone tak to zamestnávateľ nesmie robiť. Resp môže to byť napadnutelne 🤷 druhá vec je,že je to smutná doba keď sa nevieme ovládať a nekukat do mobilov ani počas pracovnej doby.

maranco
Dnes o 07:06
@maryetta

Tak hoc som doma momentalne este na rodicaku. Momentalne doma ale 3 deti. Jeden uz ma chripkove. A druhemu prislo vcera v skole zle. Volala mi jeho triedna ze mame pre neho prist. Neviem si predstavit ze sa k mobilu nedostanem... co on chudak v skole? Jasne mozno by som z prace nemohla odist ale vedela by som situaciu poriesit po telefone. Su rozne situacie. To nie je ze nebudes robit len pozerat do mobilu ☹

@marianarem @maryetta
každá firma má telefonický kontakt pre zákazníkov, tak v škôlke/škole dáš kontakt aj do práce a volali by ti na služobný mobil, alebo na pevnú linku a kto dvihne tak by ťa zavolal k telefónu, tak to fungovalo keď mobily neboli a deti prežili

zaúčal som VŠ študenta na praxi a počúval len na pol ucha, v druhej ruke mal vtedy ešte tlačítkový mobil a písal si s frajerkou, bol od mobilu závislý

lusilla
Dnes o 07:07

Som matka troch deti a po skusenosti ked mi volali, ze mala ma zlomenu ruku a ide pre nu zachranka, alebo ze malemu je zle, zvracia a mam si pre neho prist, by som na takuto podmienku nepristupila nikdy. Nemam 5 rokov, aby som nevedela dodrzat zakaz pouzivania telefonu pocas prace, ale aby mi ho zamkli do skrinky to je pre mna strop. Ja ho viem mat na vibrovani v zadnom vrecku nohavic alebo v ladvinke s tym ze upozornim rodinu ze v praci ked som nech nevolaju. Ale pre tieto pripady ho mat pri sebe budem. Ja chapem ze toto je blba doba a vela ludi sklzava do flakania na mobile v praci, ale niekde sa tie hranice nedaju postavit zamknutim v skrinke. Nech mi daju podpisat dodatok, ze ked ho budem pouzivat pocas pracovnej doby neadekvatne (len nevyhnutny stav) tak dostanem sankciu a nie ze zamknem v skrini. To si ten zamestnavatel ulahcuje lebo ved kto by to kontroloval, ale to nie je moj problem. A nie nebudem vsade kde moje deti idu uvadzat ze toto je moje cislo tam mi volajte ked sa nieco stane po 16:00 lebo to uz som doma a toto je cislo na operacne stredisko nasej spolocnosti tam mi mozete volat od 6 do 15:30 a v tie a tie dni lebo vtedy som tam, no ani nahodou.

sense
Dnes o 07:13
@lusilla

Som matka troch deti a po skusenosti ked mi volali, ze mala ma zlomenu ruku a ide pre nu zachranka, alebo ze malemu je zle, zvracia a mam si pre neho prist, by som na takuto podmienku nepristupila nikdy. Nemam 5 rokov, aby som nevedela dodrzat zakaz pouzivania telefonu pocas prace, ale aby mi ho zamkli do skrinky to je pre mna strop. Ja ho viem mat na vibrovani v zadnom vrecku nohavic alebo v ladvinke s tym ze upozornim rodinu ze v praci ked som nech nevolaju. Ale pre tieto pripady ho mat pri sebe budem. Ja chapem ze toto je blba doba a vela ludi sklzava do flakania na mobile v praci, ale niekde sa tie hranice nedaju postavit zamknutim v skrinke. Nech mi daju podpisat dodatok, ze ked ho budem pouzivat pocas pracovnej doby neadekvatne (len nevyhnutny stav) tak dostanem sankciu a nie ze zamknem v skrini. To si ten zamestnavatel ulahcuje lebo ved kto by to kontroloval, ale to nie je moj problem. A nie nebudem vsade kde moje deti idu uvadzat ze toto je moje cislo tam mi volajte ked sa nieco stane po 16:00 lebo to uz som doma a toto je cislo na operacne stredisko nasej spolocnosti tam mi mozete volat od 6 do 15:30 a v tie a tie dni lebo vtedy som tam, no ani nahodou.

@lusilla vôbec nie je nutné rozpisovať harmonogram. Ja síce telefón používať môžem a všade uvádzam čo sa dcéry týka súkromné číslo. A ak sa nedovolaju pracovné číslo a rovnako majú číslo aj na otca dietata.

Kedysi sme žili bez mobilov a nebol problém žeby sa dôležité informácie ku nám nedostali

barbie2023
Dnes o 07:19
@maryetta

@maryetta môžu predsa volať do práce. My keď sme boli deti tak sa to robilo a div sa svetu , prežili sme. Nehovoriac o tom ,že stovky rokov sa nevolalo nikam lebo telefóny neboli.

marianarem
Dnes o 07:20
@madeincssr

@marianarem na to by stačil tlačidlový telefón bez internetu. To by si dokázala dlhodobo? Odpovedz si úprimne sama sebe.

@madeincssr Tak ja ucim plus robim za pocitacom. Alebo pisem a kreslim na papier, ked rozmyslam. Pri uceni logicky nevisim na mobile ale mam ho so sebou keby bolo nieco so synom. Ked si robim pripravy alebo vyskum, tak potrebujem casto dohladavat na internete, ale mam pocitac. Obcas si dam pauzu a idem na mobil, ale prezila by som bez toho. Jedine si este volame s muzom, vacsinou len kratko organizacne.
Mala by som ale skor obavu, ci zamestnavatel, ktory zakazuje mobil v praci, nema aj ine tahy tohto typu, teda ci sa moze volne chodit na wc a podobne, lebo je to v dnesnej dobe nestandard.

maryetta
Dnes o 07:22

@barbie2023 samozrejme ze to ide aj inac. Nehovorim ze nie. Len mi to pride "zlozitejsie".

barbie2023
Dnes o 07:25
@maryetta

@barbie2023 samozrejme ze to ide aj inac. Nehovorim ze nie. Len mi to pride "zlozitejsie".

@maryetta áno, to aj mne. Mne skôr vadí ten aspekt ,že v školstve sa to nesmelo napriek tomu,že mobily bolo často príčinou vyrusovania, nesústredenia, šikany . A dospelým sa uz mobil môže v práci brat. To je také absurdné. 🤷🤦 Pritom s tým zamestnávateľom súhlasím. 8 z 10 ľudí je závislých a na tom mobile visí Non stop. Nehovoriac o mladých zamestnancoch. A našťastie nám za deti volajú zo školy ozaj výnimočne. To nie je každý deň ani každý mesiac. A niekomu nikdy.

anonym_67e14d
Dnes o 07:26

Na jednu stranu chápem zamestnávateľa, prečo to chce. Na druhú, toto by bola podmienka, na ktorú by som ja osobne nikdy nepristúpila. Lebo mi neraz volali zo škôlky, že sa niečo deje, pripadne z rodiny, kedy som sa proste musela zdvihnúť a odísť z práce, nie som školák, že sa neviem ovládať a nemať mobil u seba. Zaujímala by ma zvyšná firemná politika.

anonym_5893c6
Dnes o 07:29

Nie na tuto vec by som nepristupila aj keby som mala hladat inu pracu. Akoze teraz to je len mobil do skrinky ale nemuseli ti povedat ostatne veci. Napr,ze na wc mozes ist len cez svoju prestavku. Robila som 9rokov vo firme. Mali sme napr take ze 15minut pred zacatim pracovnej doby sme museli mat “odpichnute” cize som musela prejst cez vratnika. 5minut pred zacatim som uz musela byt na svojom mieste aby mi predchadzajuca smena odovzdala info co robili u nich na smene a co treba dalej. Telefony sa nesmeli pouzivat. Ok to som brala ze dobre. Na wc sme mohli ist len v case prestavky. Ziadna kavicka mimo prestavky. Mohla som sa napit vody a to bolo vsetko. Jasne vsetko sa porusovalo….. inak by to nikto nezvladol. A to nebolo vsetko. Boli aj ine nezmyselnosti este. Sefovali nemci. A skusali co vsetko mozu. Spatne ked sa nato pozriem,uz by som to nedala. Ale ako mlada som to tam mala strasne rada,tazko sa mi odchadzalo.
Takze ak by si tam aj chcela nastupit urcite by som zvazila sa este raz porozpravat,co este okrem telefonov…

wolf_
Dnes o 07:49

Nemám problém byť bez mobilu. Aj si vedome dávam dni bez, dokonca už aj týždeň a pohoda 🙂 Ale do takejto práce by som nenastúpila. Z princípu. Som človek čo si váži slobodu, možnosť rozhodovať sa sám, dôveru apod., zákazy príkazy a takýto zásah do slobody mi je proti srsti.

anonym_9efe11
Dnes o 07:53
@madeincssr

Uvedomme si, ze smartfony su zavislost. Takmer vsetci do nich cumime takmer stale (poobzerajte sa okolo seba). Ako sme mohli vobec zit, ked neexistovali? Ako to prezili nase deti?
Dokazali by sme prezit den, tyzden bez smartfonu? To je ako bez kavy? Alebo ovela horsie?

@madeincssr smartfone by som ozelela, bez kavy sedim za vrazdu… ale potrebujem min svoju pevnu linku aj doma aj v praci, pouzivam viac papier a pero … ale este by som potrebovala aj obyc kalkulacku. A keby nebol taky stres a tlak na rychlost aj laptop vyhodim von oknom. Len mobilom to zacina… skor by mi vadilo napr „kontrolovane“ chodenie na toaletu … ono ten mobil sa daj aj obist … je xy „volacich“ hodiniek nezavislych od mobilu … nieviem ci kazdy zamestnavatel kontroluje, ci su hodinky LTE alebo nie. Sice sa nevies hrat, ale na zavolanie a pre spravy si dostupna

viestta
Dnes o 07:54

Bezne sa nechavaju mobily v skrinke. Nechaj v skolke kontakt aj na sluzobny telefon alebo kontakt do firmy aby sa s tebou vedeli spojit ak je to nutne. Nemyslim si, ze je to zasah do slobody. V praci sa ma pracovat. Ak je to spolocna skrinka len na mobily asi je to opatrenie proti kradeziam v satniach.

anonym_e6c2ce
Dnes o 07:58

Na toto by som nikdy nepristupila uz len z principu. Nie som soplave decko, aby som niekde musela odovzdavat moju osobnu vec. Snad mam dostatok rozumu a viem, kedy si mozem v praci dovolit scrollovat na telefone a kedy nie. A ak si vedenie mysli, ze som hlupana, ktora toto nevie vybalansovat, tak sorry.

anonym_05920c
Dnes o 08:05

@anonym_autor Ja sa teda absolútne nečudujem, ze zamestnávatelia doslova vydrbavaju s ľuďmi, ked v sekcii komentárov sa to hemží ľuďmi, ktorym pride uplne v poriadku zakazovat a prikazovat nieco :D ano, kedysi sa ludia zaobisli bez mobilov, lebo nebola ina moznost... ale zeny, sme uz trosku inde. A nedokážem si predstaviť, zeby mi v nejakej praci toto nakazali. Bola som jeden jediny krat na pohovore, kde mi personalistka povedala, ze to u nich takto chodí. Tak som poďakovala a zdvorilostne sok odmietla. Ja nie som ziaden otrok, aby som sa podriadovala nejakému zamestnávateľovi, ktory v 90% prípadov ti hodi par € a este mu mas za to ďakovať a poslúchať ho na slovo. A čudujem sa, ze tu niektoré este idete posudzovat ludi zato, ze nie su poslušne ovce, ktore len ohnu chrbat. Poviem ti jedno, v takej praci bude problem vsetko. Pvpcko, pnka, dovolenka. Takze ak chces žiť len pre nejaku cudziu firmu, smelo do toho :D

zuzubb007
Dnes o 08:08

Akoze nemať telefón pri sebe je choré, neviem si to predstaviť, že deti mám v škole, a koľkokrát sa stane, že učiteľka alebo vychovávatelka zavolá, že treba po dieťa ísť, dieťaťu je zle a podobne, alebo doktorka mi vždy volá na objednanie, potom výsledky, nevzala by som takú robotu, nie preto, že mám potrebu byť na mobile a internete, ale pre to, že ak dačo súrne treba vyriešiť, to by ma reálne zaujímalo aký obor práce bol tento pohovor?

Strana
z2