Dobrovoľnícka činnosť - úrad práce
Ahojte...kedze som nenasla na fore tuto temu, zakladam novu. Som po rod. dov. nezamestnana par mesiacov (aj evidovana na UPSVAR, ale bez prispevku - lebo pred druhou materskou som bola par mesiacov nezamestnana), a kedze u nas v mestecku je to s pracou hrozna bieda, riaditelka v MS mi ponukla, ci by som nechcela robit dobrovolnicku cinnost . Podala ziadost na okresny urad (tusim) este niekedy v maji a teraz jej prisla odpoved. Ze na dobrovolnicku sluzbu moze prijat dokonca 4 zeny, ale len take, co su v hmotnej nudzi ☹ ... ze vraj podla noveho zakona. Ale ja to v zakone neviem nikde najst. Dokonca aj na Upsvar som bola pred mesiacom a ked som im spominala, ze mam zaujem o tu dobr. sluzbu a ze by mi to mohlo vyjst v MS, tak mi povedali, ze je to ok, len potom treba prist spisat papiere.
Takze neviete ako to je? Nejaka novela zakona ci ? Lebo poznam kopu zien, ktore robili u nas v mestecku dobr. sl. (v skolach na vratnici napr, v domove soc. sl., kniznici a pod) a vobec neslo o ludi v nudzi, skor naopak, mali dobre zabezpecenych manzelov. Skusim sa informovat aj na nasom Upsvar, ale to su dost neinformovane zeny (kopu veci nevedia) tak neviem ako pochodim.
@roberta11. hovorili,ze bud soc.pracovnicku alebo opatrevatelku.cize ked nemam ani kurz,nebudu ma moct prijat? :(
dobrovolnícka činnosť : pracuje sa 20 hodín týždenne, príspevok je cca 198 € , musí byť evidovaný na ÚPSVR ako nezamestnaný, nerozhoduje dlžka evidencie, príspevok je považovaný za príjem, nemusí byť hmotná núdza (odratúva sa z hm. núdze. )
aktivačný príspevok §52 : pracuje sa 20 hod, týždenne,evidencia viac ako 12 mesiacov, a poberanie dávky v hm. núdzi, príspevok je 60 € k dávke v hmotnej núdzi,
aktivačný príspevok § 12 MOS: je dohoda medzi obcou a UoZ, je to 60€ , príspevok k hm. núdzi a musí byť evidovaný ako UoZ, je jedno koľko,
Odrábanie 32 hod § 10: odrába každý poberateľ dávky v hm. núdzi, lebo inak nemá nárok na dávku v hm. núdzi.
@kristinaanna príspevok je životné minimum- a pri poberaní dávky sa mu odráta 75 % z dávky.
Pri §52 pri jednej evidencii môže ísť len 18 mesiacov. Pri §10 môže 18 mesiacov a potom pol roka musí mať pauzu.
@roberta11 pri § 10 staci prestavka 1 mesiac
Dobrovolnicka sa je pre tych co nemaju narok na DvHN
@kristinaanna stačí pokiaľ má dohodu uzatvorená na 6+6+5 mesiacov.
@kristinaanna pokiaľ ma uchádzač základnú dávku tak sa mu oplatí ísť na dobrovoľnícku.
včera mi na ÚP pani oznámila, že podmienky na dobrovoľnícku činnosť sa zmenili ... bolo to tu niekde napísané ... vek nad 50 rokov, evidencia na ÚP min. rok, alebo základné vzdelanie... :-/ nespĺňam ani jedno kritérií... tieto kritéria sa zmenili kvôli opakovanému "zamestnávaniu" tých istých ľudí ... pretože stačilo evidenciu na 15 dní prerušiť, teda vyradiť sa z evidencie a nanovo sa evidovať ... následne znovu nastúpiť ako dobrovoľník, ked si vás organizácia vyžiada
@majka35 tieto podmienky su na projekt, teraz rychlo neciem ktory, ale urcite nie na dobrovolnicku,
@kristinaanna ja som bola 2x dobrovoľníčkou v istej organizácii, domove sociálmych služieb, teraz som chcela nastúpiť 3x a bolo mi povedané, že už nemôžem, presne kvôli horeuvedeným podmienkam ... mala by som radosť ak by to tak nebolo, ale bavili sme sa na ÚP vyslovene o dobrovoľníckej činnosti
hľadám niečo na stránkach ÚP ale neviem sa k ničomu dopracovať ...
@majka35 urcite sa zatial podmiebky nezmenili,
@roberta11 čítala som si ten zákon, tak asi by bola hlúpa náhoda, ak by boli rovnaké podmienky pre oba projekty ... len nechápem to zavádzanie zo strany pracovníčky ÚP ... alebo jej nevedomosť 😕
v profile mám uvedené mesto, odkiaľ pochádzam, takže prirodzene navštevujem aj príslušným úrad 😉
Tak to som smutna dost ... ked to fakt bude takto ... lebo ani ja nemam nad 50 rokov, ani nie som evidovana na UP dlhsie ako rok a nemam ani len zakladne vzdelanie ... 😢
Normalny clovek nema sancu zarobit si ani tych necelych 200 eur ... katastrofa ...
Dnes mi volali z gymnazia, kde som chcela nastupit v ramci dobrovolnej prace, ze UP im ziadost schvalil a mozem od 1.3. nastupit. Tesiiiim sa! Uz som sa naozaj obavala (trvalo to dost dlho). Tazke zakon sa asi fakt nemenil ...
@tilka82 ja som si v januari nasla na UP ponuky od roznych organizacii, ktore ziadaju o ludi na dobrovolnu pracu, vybrala som si skolu, napisala alebo zavolala som kontaktnej osobe, v januari som absolvovala pohovor na tej skole a ked si ma vybrali, ta skola podala ziadost na UP s mojim menom. To vsetko bolo v januari. Tento tyzden to na UP konecne odsuhlasili, vcera mi zo skoly zavolali a ja mam ist na UP spisat ziadost. No a od 1.3. nastupujem.
Dobrý deň, dozvedela som sa ešte minulý rok o dobrovoľníctve a bola som sa pýtať na našom úrade práce, kam sa chodím hlásiť a pani úradníčka ma odbila s tým, že musím mať opatrovateľský kurz, dobrovoľnícku činnosť mi nemala kam ponúknuť, ale vedela, že treba mi opatrovateľský kurz, hoci by to miesto mohlo byť kdesi aj ZŠ, MŠ, atd. Je to pravda alebo je tá vedomosť našej úradníčky taká vysoká?

@tilka82 Neviem akú činnosť si dajú do žiadosti, pokiaľ opatrovanie tak zvyknú vyžadovať aspon nejaký kurz mať ukončený ked už nie je také vzdelanie.