icon

Full time počas rodičovskej a dieťa v jasliach

16. nov 2022

Baby poraďte, ci by podľa vás takýto scenár aspoň teoreticky mohol fungovať, resp.ci niektora ste to nejaksi takto aj neriešili... Dcéra má 1rok, ja jasne ze na RD, mame len ju, manžel samozrejme full time. Extremne mi makne mozog a zakrnievam, tak som sa opytala môjho zamestnávateľa na možnosti, povedal ze môžem sa kedykoľvek vrátiť, dokonca aj formou Homáču. Babky a tetky sú 300+km, cize dietko by šlo do jasiel, ja na full-time z domu, mala by som cca liter v čistom a jasle stoja cca 500€. Plus asi by mi do jej 3r plynul aj rodičak ci? Čiže celkom dobre peniaze, mala by som 890€ akože zárobok a čas aj na pracu.. Prosím vás, take veci ze city, ze dieťa matku potrebuje, a vidiet ju rast, to je ina kapitola a nechcem ju rozoberať, jasne ze z tejto stránky by to bolo pre nás všetkých veľmi negativne... Len mi prosím poraďte, ci by to podľa vás takto fungovalo alebo je to hlúposť, ďakujem 🙏

zuzanockamt
17. nov 2022

@drahomirrra Áno, prispievam. Treba podporiť matky, ktoré chcú vyjsť z komfortnej zóny a narušiť spoločenský stereotyp.
Ale sú nicky, ktoré rýpu stále, asi nedokážu pochopiť, že niekto maká, darí sa mu, zvláda veľa a má sa dobre 😊

kath1210
17. nov 2022

No a teda co spravis ked ti ochorie? A to ti ochorie. Aj keby jej zlate vitaminy davas, zo dna na den budes nutena vymysliet co s dietatom, ak chces robit. Sukromna opatrovatelka ako alternativa k tymto pripadom pokial nebude moct byt v jasliach.. inak neviem. Tuez mam dvoch malych skolkarov a prestahovali sme sa predtym ako som zacala robit blizsie k jednej babke ktoru teraz na fulltime zamestnavame tym ze jej exportujeme krpcov.. robimw uz obaja a inak si to neviem predstavit kam by sme ich dali.

luccija
17. nov 2022

@zuzanockamt si dnes zle vstala?pisali sme si o tom v inej teme a pises to vzdy a vsade.A pisem to na margo toho, ze ak si mala maleho choreho, tak bol asi s muzom ci babkou.Ona pise, ze babky nema k dispozicii.

zuzanockamt
17. nov 2022

@luccija Keď je chorý, som na OČR.

nwnw
17. nov 2022

Znama musela ist do prace. Dieta tyzden jasle 2 tyzdne doma, nakoniec laringitida a nemocka. Babka z vychodu sice ochodna doplachtit kedykolvek, no dieta uz ani nevedelo kto je mama. Ona nemohla inak, lebo by prisla o pracu.
Moj nazor, ja by som aspon do 1,5r pockala.

drahomirrra
17. nov 2022

@zuzanockamt Ja teda osobne velmi podporujem matky, ktorych jedine poslanie nie je rodit a skakat u rodicaku na rodicak, ale rocne dieta mi na instituciu pride skutocne este male. To by musel byt extra plat, aby som do toho sla.

bellovag
17. nov 2022

Fungovalo...má to odskúšané pri dvoch deťoch a to som nerobila z domu...

fiafia
17. nov 2022

Je rozdiel keď ochorie ročné dieťa a 3rocne

zuzanockamt
17. nov 2022

@drahomirrra To už je na zvážení každej matky. Len ona sama pozná svoje dieťa a svoj život najlepšie.

kamagma
17. nov 2022

Urcite by to fungovalo

jaroe
17. nov 2022

Ak máš flexibilnú pracovnú dobu, tak by som volila radšej opatrovateľku napr. na doobedie, potom by si mohla robiť cez obedny spánok a zvyšok večer. Mohlo by to tak vyjsť finančné rovnako ako jasle a zdravšie dieťa ako bonus. Ja mám zo škôlok, jaslí pomaly fóbiu😁, lebo moje deti teda zdravé neboli. Už teraz sa desím, čo bude s najmladším, keď začne chodiť do škôlky. Ale tak to nemusí byť tvoj prípad, sú aj zdravé deti, alebo im choroba trvá 3 dní aj s cestou. Ale za mňa radšej opatrovateľka pri tak malom dieťati ..

scorpionflower1
17. nov 2022

@srferreira Existuju urcite psychologicke studie a dlhorocne pozorovania odbornikov z oblasti psychologie a pedagogiky, ktore maju aj nejake objektivne poznatky o tom, co je pre deti v psychickom vyvoji aspon zhruba najlepsia cesta. Dieta sa zacina osamostatnovat od matky cca v 18. mes. to znamena, ze je schopne nejaky cas ostat s inou osobou (to nehovorime o kolektive). Je take prislovie, ze: "Jasle su vymyslene pre rodicov a skolka je vymyslena pre deti..." Ked das tak male dieta do jasli a nechas ho tam 8 hod. je to prenho vycerpavajucejsie ako pre teba den v praci. Nehovoriac o tom, ze organizmus rocneho dietata nie je pripraveny na choroby, ktore sa vyskytuju v kolektive. Moja pediatricka vravi, este na 2-rocne, ze maju byt doma, z hladiska rizika nakazenia rôznymi infekciami. Deti do 3 rokov su vzdy rizikove napr. ked sa nakazia chripkou, kiahnami ci covidom, chlamydiami, mykoplazmami...nemaju MMR ockovanie...
Ked zakladatelka citi potrebu ist do prace, nech radsej najde opatrovatelku, jej dieta je velmi male na kolektiv, rocne dieta kolektiv vobec nepotrebuje. Deti zacinaju socializovat az okolo 3-4. roku.
Je to kazdeho osobna vec, co urobi so svojim dietatom, suhlasim, ale mal by poznat aj rizika.

lienka.7
17. nov 2022

@drahomirrra presne tak, nie som žiadny domased ale neviem si fakt predstaviť fuknut rocne dieta do jaslí 🤦‍♀️ navyse autorka ma možnosť home officu, a opatrovateľka ju vyjde plus minus ako jasle. A ako bonus k tomu, nemuso ho mat každú chvíľku chore...
Cize z môjho pohľadu neviem co vymysla s jaslami.
Ale respektujem, jej dieta, jej rozhodnutie. Mne by u tak maličkého trvalo proste srdce. Ziadne peniaze by mi za to nestali.
@scorpionflower1 uplny suhlas. So vsetkym 👍👍👍

drahomirrra
17. nov 2022

@lienka.7 Ja rozumiem ženám v existenčnej núdzi, mamám samoživiteľkám, tam proste nemáš na výber, buď jasle, alebo umriete od hladu, ok.
Baby, čo majú namakanú kariéru a brutálne výplaty si môžu dovoliť poväčšinou opatrovateľky, babysitting, nie sú odkázané na jasle.
Ale trepať sa do roboty od ročného decka, pre 1000 Eur v hrubom a ešte sa tým hrdiť, najmä, ak muž ako - tak zarobí, to zas nie. Veď deti mám, lebo som ich chcela a zvlášť rátam s tým, že tak malé decko potrebuje mamu. Ja robím popri RD, ale celý čas z domu, ani raz som sa od malého nehla.

drahomirrra
17. nov 2022

@scorpionflower1 Súhlasím, každá minca má dve strany. Toto, čo si napísala sú objektívne fakty.

bodkolienka81
17. nov 2022

U nas to fungovalo super, ale odporucam zacat na ciastocny uvazok. Ja som pracovala 3 dni a vtedy boli deti v jasliach. Aj cena za jasle bola podla toho upravena. A za tie 3 dni v zariadeni, dieta "nestihlo" ochoriet, takze nebolo treba riesit ocr..

gabika128
17. nov 2022

Autorka, ja ti tak želám aby ti všetko vyšlo a vrátila si sa do práce. Úplne chápem keď niekto chce ísť pracovať a nepotrebuje byt doma 3 roky s dieťaťom.
U nás si to neviem predstaviť, malý išiel do škôlky v 2,5 a za 2 mesiace bol chorý 5x z toho 3x antibiotika. 🤦‍♀️ ja mám prácu kde si môžem robiť z domu ale pri 0 až 3 ročnom chorom dieťati si to naozaj neviem predstaviť 😑 čím staršie dieťa, tým menej choré a aj tá starostlivosť doma je menej náročná.
Možno butede mať neuveriteľne šťastie a tvoje dieťa nebude často choré, záleží aj od jaslí, škôlky a samotných detí a rodičov čo tam chodia.
Držím palce.

scorpionflower1
17. nov 2022

@zuzanockamt neviem aky spolocensky sterotyp mas namysli, ale ja zijem v BA a tu teda maloktora zostava doma do 3 rokov. Takze tie spolocenske sterotypy su dost relativne a zavisle od toho kde zijes a aj v akej dobe aj od toho ake mas dieta, ci sa dobre adaptuje, ci je chore alebo zdrave atd.
A dost by som bola opatrna pri castovani druhych zien ako "nicky", kazda mame svoje nazory, priority, motivacie a moznosti. Vies ako sa vravi ...karma je zdarma.

zuzanockamt
17. nov 2022

@scorpionflower1 Netreba to tak prežívať. Toto tu je len sociálna sieť, nie reálny život. Takže pre mňa sú tu užívateľky len nicky, nič viac. Anonymné nicky, ktoré nepoznám a ktoré nepoznajú mňa. Ja sa tu chodím baviť, odreagovať od reality, keďže už dávno to nie je sociálna sieť, ktorá by bola pre človeka prínosom. Kedysi dávno to bolo inak (som tu registrovaná od r.2008 a to sa nedá porovnať). Takže netuším, aká karma.

scorpionflower1
17. nov 2022

@zuzanockamt Vdaka za radu, ale co ako budem prezivat nechaj na mna. Takze tato siet je pre teba bullshit no napriek tomu tu travis cas, toho potom asi dost premarnis.

srferreira
17. nov 2022

@scorpionflower1 na mna nemusis ist so ziadnymi odbornymi studiami. Vsetko ma dve strany. Tak isto by som ti nasla odborne clanky ktore tieto tvrdenia vyvracaju. Critical thinking 🤷‍♀️ nic nie je na 100%. 100 odbornikov, 100 nazorov. Vzdy sa najdu dovody preco ano a preco nie, preto sa tu nejdem zastavat ani jedneho nazoru. Kazda matka tu ma svoju pravdu. Akurat tie co maju nazor naco ste mali deti mi pridu trochu odveci.

scorpionflower1
17. nov 2022

@srferreira mozem vediet nejaky konkretny zdroj, co vyvracia niektore z tvrdeni, co som napisala? Rada sa poucim.

srferreira
17. nov 2022

@scorpionflower1 ja ti ti teraz nebudem hladat odborne clanky len aby som si presadila svoj nazor.

scorpionflower1
17. nov 2022

@srferreira myslela som si. Ja ti prilozim jeden calnok. Jana Zemandl napisala aj Psychologiu pre milujucich rodicov. Btw. ak najdes niekedy zdroj, ktory potvrdzuje, ze jasle su pre rocne dieta prospesnejsi ako domace prosredie s primeranym mnozstvom podnetov, tak prosim link.

https://dennikn.sk/2774027/psychologicka-jana-z...

aknamorka22
17. nov 2022

Ja mám doma ročne dieťa a neviem si predstaviť dať ho do jaslí. Čo by tam s ním preboha robili? Také dieťa nevie ešte nič povedať, nevie sa vyjadriť že čo chce a potrebuje. Často ročne deti majú ešte dva spánky, iný režim ako je v jasliach. Pokiaľ by mi nehrozila chudoba, nešla by som do práce. Starší syn išiel do jaslí keď mal 2,5 roka. Už vedel rozprávať, nemal plienky, vedel sám jesť, všetko si vypýtať. Každý den mi hovoril čo robili a ako sa k nemu učiteľky správali. Do jaslí sa tešil a veľmi sa tam socializoval. Takže ja by som na tvojom mieste počkala ešte rok. Ak ti hrabe z toho, že si doma, poobede nechaj dieťa otcovi a choď niekam sama. Na cvičenie, nejaký kurz, zaplávať si, na kávu, nákupy, hocičo 🙂 a samozrejme ak si z mesta, dá sa veľa aktivít mimo domu robiť aj s dieťaťom 🙂

drahomirrra
17. nov 2022

@scorpionflower1 Ja by som zas bola zvedava, naco mali niektore zeny deti, ked z ich prejavu na webe doslova krici, ako strasne im tie deti zatazili zivot. Doslova ako nutnost, nejaka spolocenska povinnost, mozno muz tlacil, ktovie. Ale letiet od maleho batolata robit, ked mam uplne obycajne zamestnanie, nic svetoborne, teda nerobim kdesi pre NASA, zeby bola moja pritomnost v praci tak nenahraditelna …no ja neviem 😀😀 Ale nemusim rozumiet vsetkemu

katkaseiner
17. nov 2022

@drahomirrra ono u mňa bola odpoveď peniaze a to aby som nevyhorela ako matka/kuchárka/práčka/vymieňačka plienok. Ak tvoj chlap zarobí viac než dosť, toto nepochopíš.

mimikas
17. nov 2022

Ja som tak fungovala a neľutujem. Áno, keď boli deti choré tak to bolo náročné, mali sme pani čo sem tam pomáhala, muž mohol tiež ostať sem tam na HO a ja som bola na Home Office stale. Niekedy keď mas Cally, termíny, klienti tlačia je to na narocne, ale na druhej strane som ja prácu potrebovala a tie peniaze sa nám zišli. A zvládli sme to a ja som sa vďaka tomu mohla kariérne posunut, robím to čo som vždy chcela a baví ma to. Čiže kľudne do toho chod, mala si zvykne že ty robíš a bude sa vedieť časom aj sama zabaviť.

mimikas
17. nov 2022

@kath1210 bude na Home Office a bude doma s dietatom tak ako iné ženy. Dá sa to úplne v pohode zvládnuť, treba vedieť zadelit čas na prácu a čas na dieťa a domácnosť medzi všetkých členov. My tak s mužom fungujeme roky a absolútne ani jeden z nás neľutujem že to tak je ako je. Obaja si pomáhame a riešime veci ako sú a podporujeme sa vo všetkom. Každý robí v domácnosti to čo je práve treba. Je to aj o podpore partnera. Babky nezamestnávame, máme len jednu teda. Sem tam postráži ak ideme von, ale už sama je stará a je to pre ňu náročné.

drahomirrra
17. nov 2022

@katkaseiner Vyssie pisem, ze ak zena potrebuje peniaze, lebo inak by nevyzili, viem to pochopit. Aj chapem.