Je možné pracovať v školstve bez ukončenej školy?
Dobrý deň, mám otázku, aj keď neviem či tu nájdem odpoveď, no budem vďačná za akúkoľvek odpoveď. Som študentkou bakalárskeho ročníka na pedagogickej fakulte. Keďže mám tento rok už len minimálne množstvo predmetov, chcela som získať nejakú prax, a tak som si hľadala prácu v škole, čo sa mi nakoniec aj v jednej súkromnej škole podarilo. V podstate mi to vychádza tak, že som 6 hodín ako asistentka, učím jednu hodinu výtvarnej a som každý deň v družine, čo vychádza ako plný pracovný úväzok ak sa nemýlim. Začala som ale na brigádnickej zmluve a stále ju mám, no žiaľ to pre mňa nie je finančne výhodné, nakoľko sa mi do platu zarátava iba čistý čas s deťmi a žiadna príprava. Od začiatku som chcela pracovať na plný úväzok, no vedenie to stále prekladalo a pri našom poslednom stretnutí (tento týždeň) mi riaditeľka povedala, že ma na plný úväzok nemôže zamestnať.
No a tu sa dostávam k mojej otázke. Vlastne mi povedala, že ešte nevidela, že by v školsve pracoval niekto, kto nemá ukončenú školu, a že ak by ma chceli zamestnať, tak by na moju pozíciu museli vypísať konkurz, aby mohli transparentne preukázať, že nikoho lepšieho ako som ja nenašli. A teda, že na moju pozíciu mali a majú aj iných uchádzačov (rada by som podotkla, že som bola na pohovore v júni na základe ponuky práce na internete a v septembri som nastúpila, čiže podľa mňa to ten "konkurz" bol).
Ja som v živote o ničom takom nepočula a poznám ľudí, čo začali pracovať v škole bez potrebného vzdelania a postupne si ho dorobili. Niekto mi hovoril, že je problém, že som denná študentka, no to som pozerala na internete a aj študent môže robiť na plný úväzok.
Vedel by mi niekto prosím povedať, či je to s tým konkurzum pravda? Alebo či ste sa už stretli s podobnou situáciou?
@lonely66 hmm...ako zisťujem, tak som vôbec nevedela, že sa menili nejako tie zákony, proste som bola v tom, že je to stále tak, že človek sa mohol zamestnať aj bez potrebného vzdelania a v priebehu dvoch rokov musel začať študovať. Každopádne ďakujem za radu, ono ani nejde o to, že ma to nenapĺňa, len som v práci každý deň od jedenástej do piatej a zarobím 500€, čo je veľmi máličko a som z toho strašne frustrovaná...úprimne keby viem, že to bude takto, tak tam ani nenastúpim
@lonely66 úprimne som z toho už taká zmätená, že sa mi to už ani nechce hľadať, tak som dúfala, že mi to niekto proste vysvetlí....lebo aj tá moja riaditeľka mi od septembra povedala niekoľko rôznych vecí a všetko sa to vylučovalo, preto som jej neverila ani toto s tým konkurzom:D inak iba asistentku by sa mi fakt robiť neoplatilo, lebo tam platia ešte menej ako v družine a nezarobila by som už vôbec nič, hoci na skúsenosti by to bolo lepšie.....ale akonáhle si nájdem inú prácu, tak v tej škole končím, každopádne naozaj ďakujem za čas
podla zakona mozes pracovat aj ako nekvalifikovana v skole, tak ako pise hore musis zacat studovat do 2r a ukoncit studium do 4r. avsak pre skolu je nevyhodne prijat ta na plny uvazok kedze s tym suvisia odvody a koopa inych veci (povinnosti) a nemaju zarucene ze tam budes pracovat aj dalsie roky. apropo mas len letny semester "volny" v mgr. budes znova studovat denne, takze na co chces menit zmluvu za trvalu? nestaci brigadne a dohodnut sa ze ti zarataju do brigady a pripravu? nie len cisty cas v praci? je to na dohode
@kacena4 Fu no takto, ja by som už po bc chcela ísť študovať externe, preto som si aj hľadala prácu a oni mi sľubili ten plný úväzok hneď od októbra, keď mi doladili rozvrh, no potom to prekladali a teraz som trochu začala tlačiť tak mi povedali, že to nejde....a ja som tam ostávala len kvôli tomu že som chcela ten plný úväzok vlatsne. Ja chápem, že im sa viac oplatí keď som brigádnik, len tú prípravu mi proste nechcú preplácať, ale pritom musím robiť týždenné plány, zapisovať triedu knihu, etc. ... v podstate to argumentujú tým, že som len brigádnik. Keby nemám vidinu toho plného úväzku, tak skončím asi hneď v novembri.
Ale bez výšky nemôžeš učiť;asistent áno
takto, splieta sa tu viacero veci.
@ccermi ad jeden - druzina nie je, je skolsky klub deti. Neviem kam na pedagogiku chodis ty, ale tam kde chodim ja - za takyto faul letis zo skusky. Naozaj.
k praci -- k tym hodinam. skola porusuje zakon, ak travis s detmi 23 hodin v tyzdni ( co podla toho ako opisujes mam pocit ze naozaj aj realne travis) ide o 100% uvazok. Ja tiez v praci nie som viac - odrobim 23 hodin priamej cinnosti a dovi dopo. Vsetka priama cinnost, ktoru odrobim navyse (zaskok v SKD, ci suplovanie) mam ako nadcas a mozem si vybrat za to teda nahradne volno. Je irelevantne, ci si brigadnik alebo si na trvaly pracovny pomer, raz si pedagogicky zamestnanec, vztahuje sa na teba zakon o pedagogickych zamestnancoch. Ak zarabas 500 eur, to zodpoveda cca 12tim hodinam tyzdenne priamej cinnosti - vsetko ostatne navyse je proste nadcas, ktory ti bud zaplatia, alebo umoznia vybrat ako nahradne volno.
k vzdelaniu - aktualne nemas vysokoskolske vzdelanie, iba strednu skolu s maturitou. Na to, aby si pracovala s detmi ako pedagogicky zamestnanec, potrebujes mat pedagogicke vzdelanie. To nemas, ale to je v poriadku, to nemam ani ja. Zakon ustanovuje totiz kvalifikacne predpoklady. Nie je pravda to, co ti hovoria - ze si nekvalifikovana. To je blbost. To by si bola, ak by si nestudovala. Zakon totiz za splnenie kvalifikacnych predpokladov povazuje aj to, ze este len studujeme na pedagogickej. Zaroven mame povinnost si pedagogicke vzdelanie zacat do 2 rokov a ukoncit do 4 rokov odo dna prveho nastupu do skolstva. Aby som to vysvetlila jasnejsie, dnom, kedy si bola prijata a zapisana na pedagogicku fakultu, stala si sa kvalifikovanou v zmysle zakona o pedagogickych zamestnancoch. A ostava uz len stihnut dokoncit prvy stupen VS do styroch rokov - co stihas s prehladom.
zaroven, pri prvom nastupe do skolstva, by si mala byt automaticky zaradena na adaptacne vzdelavanie -- si? mas ucitela / vychovavatela, ktory na teba dohliada? Adaptacne vzdelavanie trva spravidla od 3 do 12 mesiacov, je to v plne kompetencii riaditela skoly... Preco je to dolezite? lebo tabulkovy plat. Ono totiz teraz si na kariernej pozicii zacinajuci pedagogicky zamestnanec - ako ten s maturitou, si v platovej triede 4. Po ukonceni adaptacneho vzdelavania budes preradena do platovej triedy 5 a ak si ukoncis VS vzdelanie prveho stupna, postupujes do 6.
Pre poziciu ci uz vychovavatel v SKD alebo pedagogicky asistent je postacujuce vzdelanie maturita - ano, pedagogika, ale ku kvalifikacnym predpokladom som sa vyjadrila vyssie. Ucit by si vsak nemala - tam skola hrubo porusuje zakon, pretoze ucit smie iba osoba s ukoncenim vysokoskolskym vzdelanim druheho stupna. Aj na to, aby si ucila nekvalifikovane /cize mimo svoj obor/ musis mas druhy stupen vysokej skoly. Ano, niekedy suplujem - je to na hrane a nemalo by sa to, ale samostatne ucit nesmiem. Lebo na to nemam vzdelanie - to, ze vedomostami zatienim ucitelky, nie je dolezite 🙂
Nejake otazky?
@ccermi este jedna vec... pises sukromna skola a asi preto aj tie divne praktiky... ale neda mi to neopytat sa -- riesila si si pri nastupe odpis z registra trestov cez taky specialny link? je to cisto zvedadost, ci skola neporusuje zakon aj v tomto...
@kaktusik007 presne som si povedala, že sukr.skola.
@kaktusik007 ďakujem za odpoveď...no čo sa týka tej družiny, viem, že správne to má byť školský klub a na skúške by som si na to dala pozor, no v bežnej komunikácii mi aj tak vždy ako prvé napadne družina:DD čo sa týka toho učenia, to mi dala do rozvrhu škola, ani som nevedela, že sa to nemôže, zisťujem to až teraz keď som začala riešiť ako to vlastne má byť. Pokiaľ ide o adaptačné vzdelanie, tak na mňa nedohliada nikto. No a výpis z registra trestov odo mňa tiež nechceli, to som sa aj ja čudovala
@ccermi Nemôžeš učiť so stredoškolským vzdelaním, max.asistent.
Inak sa čudujem, žeťa vôbec zamestnali ako učiteľku. Neviem si predstaviť na klasickej štátnej škole,že zamestnajú človeka s maturitou ako učiteľa.
@zuzanockamt ale ja nepracujem ako učiteľka, ja som zamestnaná ako vychovávateľ + 6 hodín asistencie a teda jednu hodinu učím
@ccermi Učiť by si nemala, máš len strednú školu. Tam maturant nemá čo robiť.
@ccermi ale
@zuzanockamt ma pravdu - ucit moze iba osoba s ukoncenym druhym stupnom vysokej skoly.
vypis z registra trestov nepotrebujes, potrebujes odpis - oni musia kontrolovat aj zahladene trestne ciny

Je to pre nich vyhodnejsie a ked nebudes spokojna, rozlucite sa a najdu inu...ja som tak zacala po skole ako asistentka na absolventsku prax...to, co vsetko a ako dlho som musela robit, ani nekomentujem. Nuz ale, mala som 20 rokov a verila som, ze ked budu spokojni, nechaju si ma...az neskor som zistila, ze u nich pracuju asistentky len na abs.prax, lebo to skolu nic nestoji a ze tak funguju roky...samozrejme, po 6 mesiacoch sa so mnou rozlucili... proste v niektorych skolach su take praktiky bezne... konkurz je povinny, ale keby chceli, vedia to urobit tak, ze sa na ten konkurz nik iny okrem teba nedostavi...zjavne ale nechcu. Vzdelanie nie je problem, ani denne studium...