icon

Je možné zrušenie prestávky na obed kvôli škôlke a práci?

sima1415
25. aug 2025

Ahojte je možné na moju žiadosť zrušiť prestávku na obed ? Nevychádza mi škôlka a práca a úplne by mi stačilo zrušiť obednú prestávku 30 minút a všetko by som stíhala. Viem že podľa zákonníka práce ak si to nevyžaduje povolanie musí byť ale nenašla som ako je to so zrušením na vlastnú žiadosť.

Strana
z2
lucik194
25. aug 2025

prestavka po 6 hodinach prace je povinna

mimaapeto
25. aug 2025

@sima1415 nie musíš mať obednú prestávku po odpracovaní určitých hodín... a zase to by si potom každý dal takto zrušiť aby mohol ísť domov... kde pracuješ nie je možné urobiť si nadčas a potom končiť skôr? dohoda zo zamestnávateľom a s kolegami?

nyusika
25. aug 2025

@sima1415 prestavka je po odpracpcani 6 hodin povinna.
jedina moznost je dohodnut sa neoficialne s nadriadenym - ale nepises, aky charakter ma tvpja praca.
ci mas mlznost f;exibilnej pracpvnej doby...a ze vtedy si mozes minusive hodiny niekedy nadrobit

kiki68
25. aug 2025

U nas to napr vacsinou islo, zalezi kde ako. Mozno by sa dalo dohodnut prave na tomto .

danniiee8
25. aug 2025

Záleží od práce a zamestnávateľa. Napr. jedna moja známa takto nemá prestávku (práca v obchode) počas krátkej 7h služby - tiež kvôli dieťaťu a potichu sa dohodla s vedúcou, ktorá jej to na čierno toleruje a môže odchádzať o pol hodinu skôr aby stihla vyzdvihnúť syna.

0silvia0
25. aug 2025

@sima1415 to asi nie, ale skús sa dohodnúť so šéfom tak, že 4 dni budeš chodiť o pol hodinu skôr a piaty deň si nadpracuješ chýbajúce hodiny.

anonym_f7624c
25. aug 2025

@sima1415 mne to nevychádza tiez..robím od 7:30-15hod..robila som tak cely jul..aj august..samozrejme,že mi chýbajú hodiny,tak 1x v týždni robím aj 10-11 hod s 30 minútovou prestávkou..teraz budú vyplaty za jul,čo mi povie na to šéf, keď si tak píšem dochádzku..ešte moju julovu dochádzku nevidel..obedy so dávam balit domov (mame stravné lístky,ale len vo firme za 1,40eur).Chcem takto pokračovať aj ďalšie mesiace..šéf vidí,že nechodím na obedy snáď..

januska12323
25. aug 2025
@anonym_f7624c

@sima1415 mne to nevychádza tiez..robím od 7:30-15hod..robila som tak cely jul..aj august..samozrejme,že mi chýbajú hodiny,tak 1x v týždni robím aj 10-11 hod s 30 minútovou prestávkou..teraz budú vyplaty za jul,čo mi povie na to šéf, keď si tak píšem dochádzku..ešte moju julovu dochádzku nevidel..obedy so dávam balit domov (mame stravné lístky,ale len vo firme za 1,40eur).Chcem takto pokračovať aj ďalšie mesiace..šéf vidí,že nechodím na obedy snáď..

@anonym_f7624c mala si sa najprv dohodnúť so šéfom, nemôžeš si sama upravovať dochádzku ako ti vyhovuje.
@sima1415 oficiálne musíš mať prestávku, načierno sa dá všeličo vybaviť keď s tým vedenie súhlasí.

22abigail22
25. aug 2025

@sima1415
Za opýtanie nič nedáš. 🤷‍♀️
Ale je pravda, že ja osobne sineviem predstaviť pracovať v práci 8 hodín a nič nejesť. 🫣
Nebolo by jednoduchšie si nájsť študentku, dôchodkyňu či ženu na rodičovskej, ktorá by ti dieťa vyzdvihla zo škôlky a postražili kým skočite so prácou. 🤔

mondolina
25. aug 2025
@anonym_f7624c

@anonym_f7624c
to si predtým neprebrala so šéfom? 🙈

anonym_1ceac6
25. aug 2025
@22abigail22

@sima1415
Za opýtanie nič nedáš. 🤷‍♀️
Ale je pravda, že ja osobne sineviem predstaviť pracovať v práci 8 hodín a nič nejesť. 🫣
Nebolo by jednoduchšie si nájsť študentku, dôchodkyňu či ženu na rodičovskej, ktorá by ti dieťa vyzdvihla zo škôlky a postražili kým skočite so prácou. 🤔

@22abigail22
kde píšu, že nič nejedia? len, že nemajú oficiálnu obednú prestávku.

vsetkounas
25. aug 2025

@sima1415 ak sa v praci pipas tak ty to urcite neprejde ak je to mensia firma a nepipate sa tak mozno sa bude dat dohodnut

janagem
25. aug 2025

Oficiálnou cestou nie.

anonym_f7624c
25. aug 2025
@mondolina

@anonym_f7624c

@mondolina tak prestúpila som má inú pozíciu,predtým som robila 7,5h v tom zarátaná aj 30 minútová prestávka..keď som prestúpila,tak musím mat odrobene 8hod +30 minútová prestávka-za ten istý plat..Sef povedal,že určite nechce aby som bola hladná,že mám chodit na obed..len mne to nevyhovuje.Doma si dám raňajky,potom si zalejem kasu v kancelárii..pripadne,ovocie a nechýba mi to už a ta polhodina mi pomoze..je to súkromná firma. Občas to robí aj kolegyňa,ale tak maximálne 4xdo mesiaca..

anonym_f7624c
25. aug 2025
@mondolina

@anonym_f7624c

@januska12323 vysvetlila som to
@mondolina

anonym_9fc520
25. aug 2025

@sima1415 ach toto by aj mňa zaujimalo riešim aktuálne presne toto isté. Jasle aj škôlka sú do 16:30 a ja nie a nie zohnať prácu kde do 16tej budem končiť. A bohužiaľ tiež vo viacerých prípadoch by mi stačilo keby nemusím mať tu obednú prestávku😓😓😓 ja už neviem ako to mám riešiť inak

tahomi
25. aug 2025
@anonym_f7624c

@mondolina tak prestúpila som má inú pozíciu,predtým som robila 7,5h v tom zarátaná aj 30 minútová prestávka..keď som prestúpila,tak musím mat odrobene 8hod +30 minútová prestávka-za ten istý plat..Sef povedal,že určite nechce aby som bola hladná,že mám chodit na obed..len mne to nevyhovuje.Doma si dám raňajky,potom si zalejem kasu v kancelárii..pripadne,ovocie a nechýba mi to už a ta polhodina mi pomoze..je to súkromná firma. Občas to robí aj kolegyňa,ale tak maximálne 4xdo mesiaca..

@anonym_f7624c
U mna ako sefa by si za toto dostala vyhadzov. Svojvolne si menit dochadzku do prace a sef ma vidiet, ze nechodis na obedy 🤦🏻‍♀️

anonym_588b34
25. aug 2025
@anonym_1ceac6

@22abigail22
kde píšu, že nič nejedia? len, že nemajú oficiálnu obednú prestávku.

@anonym_1ceac6
Pochopila som to tak, že autorka chce namiesto čerpanie prestávky pokračovať v práci a tým si skráti pracovnú dobu o tých 30min. Tým pádom bude pracovať nepretržite (bez prestávky). Tak kedy bude mať priestor sa najesť? 🫠

mondolina
25. aug 2025
@anonym_588b34

@anonym_1ceac6
Pochopila som to tak, že autorka chce namiesto čerpanie prestávky pokračovať v práci a tým si skráti pracovnú dobu o tých 30min. Tým pádom bude pracovať nepretržite (bez prestávky). Tak kedy bude mať priestor sa najesť? 🫠

@anonym_588b34
tak asi nerobí pri páse....

zuzubb007
25. aug 2025

Nieje to možné po 6 tich hodinach musíš mať prestávku či chces alebo nechces, dá sa prípadne dohodnúť so zamestnávateľom buď na krateni mzdy alebo nástup o pol hodinu skor treba sa dohodnúť, osobne si neviem predstaviť ako neješ od rána do 16tej napriklad

ketrint
25. aug 2025

@sima1415 skús sa dohodnúť so zamestnávateľom na úprave úväzku… Mne takto vyšiel zamestnávateľ v ústrety a mala som nie 100% úväzok ale 94%tny 🤣 Tuším takto nejako to vychádzalo…
Že som proste nemala den 8h+30min prestávka, ale mala som 7,5h+30min prestávka.
Extrémne mi to pomohlo vtedy, bola som samozivitelka a takto mi natesno ale vyšlo všetko…

nikaeli
25. aug 2025

A čo oteckovia? ja napr.pracujem v škôlke, ale aby som stíhala a bola v práci skôr ako deti (veď inak to nejde, že?), ráno vodí syna manžel a poobede ho vyberám ja. Takmer nik nemá pracovnú dobu tak, aby stíhal aj ráno, aj poobede škôlku a potom svoju prácu. Ja napr. nechodím na obedy, jedávam v triede, keď deti zaspia. To ale neznamená, že môžem odísť domov skôr. Nechodiť do jedálne je moja voľba.

ejanjelik
25. aug 2025

My sme tak mali s kolegyňou, obetovali sme a niekto prišiel obsluzili sme vybavili stránku a jedli ďalej. Dohodli sme sa si šéfkou.

anonym_e44834
25. aug 2025

Tak akoze nad tím som už aj ja rozmýšľala ale zistila som že sa to oficiálne nedá. Ja mám napr taký komplikovaný prípad tiež. Jedno dieťa mám v jednej škole v jednom meste , druhé dieťa so zdravot. Znevýhodnením v inom meste v special. Škôlke ktorá má otváraciu dobu 8 hodín. V mojom zamestnaní by som mala byť 8,5 hodiny 🙈 čiže o pol hodinu dlhšie ako je škôlka vôbec otvorená a to nerátam cestu tam. Dva krát som prosila o skrátenie doby, odmietli. Poberám aj rodičovský, tak vedená v jednej práci na rodičaku a do inej chodím na skrátený úväzok, ale aj tá mi bude končiť keďže som zástup materskej. Chcem skúsiť ešte raz slušne požiadať nejakým ofic. Tlačivom keďže sa starám o ztp dieťa či mi neskratia, našla som natomaj zákon, ale rátam s tím že budem musieť dať výpoveď 😕tiež ma napadla aj tá obedna le oficiálne to asi nejde

anonym_f7624c
25. aug 2025
@tahomi

@anonym_f7624c
U mna ako sefa by si za toto dostala vyhadzov. Svojvolne si menit dochadzku do prace a sef ma vidiet, ze nechodis na obedy 🤦🏻‍♀️

Tak ja som bola má zaciatkudohodnuta,že mám flexi čas, mozem robiť ako ka chcem,len musím mat splnený mesačný fond ( z dôvodu,že má preradili má inú pozíciu a všetci na tej pozícii robia 8 h + 30 min.prestavka), povedali mi,že keď nepojdem na obed tak si napíšem do dochádzky,ale že určite nechcú aby som bola bez obedu..je to na mne.Je to súkromná firma a teda keď som tam nastupovala,tak bola dohoda od 7:30-15 hod kvôli detom..keď má preradili,tak musím dodržať 8 h. pracovny čas a im je jedno,či prídem má 6 alebo má 8 h a kedy skončím. A teda vedia,že nechodím na obed,len som neni oficiálne dohodnutá..lebo sú dni keď robím dlhšie a vtedy idem má obed.Neriasia to,boli mesiace keď som niektoré dni nechodila na obed a splnila si mesačný fond.Uvidim teraz,či bude problém,ale ja sa ukracukem o prestávku!! Lebo na začiatku mi bolo sľúbena ina pracovna doba a tetaz po 3.rokoch má preradili a zmenili..cize ja som nútená si hľadať novú prácu ak mi to už nedovolia.

amelia89
25. aug 2025
@anonym_e44834

Tak akoze nad tím som už aj ja rozmýšľala ale zistila som že sa to oficiálne nedá. Ja mám napr taký komplikovaný prípad tiež. Jedno dieťa mám v jednej škole v jednom meste , druhé dieťa so zdravot. Znevýhodnením v inom meste v special. Škôlke ktorá má otváraciu dobu 8 hodín. V mojom zamestnaní by som mala byť 8,5 hodiny 🙈 čiže o pol hodinu dlhšie ako je škôlka vôbec otvorená a to nerátam cestu tam. Dva krát som prosila o skrátenie doby, odmietli. Poberám aj rodičovský, tak vedená v jednej práci na rodičaku a do inej chodím na skrátený úväzok, ale aj tá mi bude končiť keďže som zástup materskej. Chcem skúsiť ešte raz slušne požiadať nejakým ofic. Tlačivom keďže sa starám o ztp dieťa či mi neskratia, našla som natomaj zákon, ale rátam s tím že budem musieť dať výpoveď 😕tiež ma napadla aj tá obedna le oficiálne to asi nejde

@anonym_e44834 ale ak zamestnavatelovi nebrania vazne prevadzkove dovody zo zakona by mal tvojej ziadosti vyhoviet. (ak sa staras i dieta mladsie ako 15r)

anonym_e44834
25. aug 2025
@amelia89

@anonym_e44834 ale ak zamestnavatelovi nebrania vazne prevadzkove dovody zo zakona by mal tvojej ziadosti vyhoviet. (ak sa staras i dieta mladsie ako 15r)

@amelia89 však toto že on sa zakaždým odvolá že prevádzkové dôvody. Teraz je nový šéf ktorý zásadne odmieta davat skrátené úväzky, už jedna kolegyňa preto odišla pred mnou. Lenže predchádzajúca vedúca niektorým schválila, tie už so zdravými deťmi už aj na druhom stupni majú skrátený pomer ešte stále a ja so ztp dieťaťom nemám šancu sa vrátiť do práce pôvodnej teda. Mohla by som možno argumentovať zákonmi a tím že nikto nemá mať schválené keď ani ja nemôžem, ale nechcem ísť zas cestou robiť ostatným zle, a vrátiť sa tam nasilu. Posledný krát slušne pošlem na vedenie žiadosť a ak ma zas odmietnu tak si bohužiaľ napíšem výpoveď

kaca222
25. aug 2025
@anonym_f7624c

@anonym_f7624c šéf ťa podľa mňa zabije 😃 ak mu príde kontrola a toto tam niekto uvidí, tak bude mať pekný problém.
To už radšej sa dohodnúť pomimo ale hlavne to tak nepísať do dochádzky -_-
Autorke, tá pauza je zo zákona povinná.

anonym_f7624c
25. aug 2025
@kaca222

@anonym_f7624c šéf ťa podľa mňa zabije 😃 ak mu príde kontrola a toto tam niekto uvidí, tak bude mať pekný problém.
To už radšej sa dohodnúť pomimo ale hlavne to tak nepísať do dochádzky -_-
Autorke, tá pauza je zo zákona povinná.

@kaca222 tak my mame pipacku,ale ešte si píšeme dochádzku osobitne na každý mesiac a teda tam nam počíta na ten papier,ešte extra hodiny,premie..atd..a zvyšok doplatí cash..cize toto by asi kontrole neukázal🫣ale zistím,čo bude z toho..tento mesiac pri výplate.

kaca222
25. aug 2025
@anonym_f7624c

@kaca222 tak my mame pipacku,ale ešte si píšeme dochádzku osobitne na každý mesiac a teda tam nam počíta na ten papier,ešte extra hodiny,premie..atd..a zvyšok doplatí cash..cize toto by asi kontrole neukázal🫣ale zistím,čo bude z toho..tento mesiac pri výplate.

@anonym_f7624c no ak vam časť vyplaty dáva načierno tak obedná pauza je najmenší problém 😃😃

Strana
z2