Je normálne používať prezývku na pohovore?
Robila som pohovor k nám do firmy a prišla jedná mladá baba, už v životopise mala meno Klaudia........ - ová a v zatvorke (Lenka). Počas rozhovoru som sa dozvedela, že oficiálne sa volá Klaudia, na všetkých papieroch sa udáva Klaudia ale ako "prezývku" používa iné meno - Lenka. Vždy sa spýtam uchádzača či nových kolegov ako ich mám volať ale prekvapila ma. Nebol to môj prvý pohovor, no toto som ešte nevidela. Stretli ste sa s tým? Je to v dnešnej dobe bežné? 😄
Moja babka bola v papieroch Veronika, čo som sa dozvedela až z náhrobného kameňa, pretože za života ju každý volal Aranka (Zlatica), čo pri jej narodení nechceli zapísať
Ale z práce mám lepšie 😂 Mne prišiel životopis od Kristíny X a v sekcii "o mne" sa vyjadrila, že ju všetci volajú Tomáš 😅 Potom vysvitlo, že žije s babou aj sa
dosť chlapčensky obliekala.. však ok. Lenže keď prišla na pracovisko, všetci dostali info, že príde Kristína, ale on(a) tam začala všetkých žiadať, aby ju oslovovali Tomáš 🤣 No chaos, a potom nám volali, že kto je Tomáš, mala to byť Kristína atď 👀😅😂
Ja som bola asi v štyridsiatke dosť prekvapená, keď som zistila, že môj ujo Mišo sa vlastne vola Otto.
Poznam Vlada, ktoreho volaju Fero a Libusu, ktoru volaju Eva.
Citala som raz davnejsid prispevok.od jednej mamicky, ktora dala svojmu dietatu meno, na ktore ju nahovoril muz a potom trpela tym, ze sa s tym cele mesiace nevedela stotoznit. Tak zacala postupne syna volat inym menom. Niekedy to podla mna vznikne tak. No a niekedy sa sam clovek premenuje, ked sa mu jeho meno nepaci, proste sa necha oslovovat inac.
Mam to v okoli, chalan sa vola uplne inak ako ho vsetci volaju (nedohodli sa rodicia na mene a volaju ho menom, ktore chcela matka a nie ktore zapisal otec (aj otec ho uz vola neoficialnym menom))..tiez moj svokor sa inak vola ako ho volaju v jeho rodine a svokra ked ho oslovuje, tak automaticky prepina podla toho ci su s jeho pribuznymi alebo nie.
A? Ja som Miroslav a od detstva sa so mnou ťahá meno Michal. Asi kvôli priezvisku. Nikdy som to neriešil. Reagujem na obe mená a nikoho neopravujem. Môj strýko je oficiálne Štefan, a všetci ho volajú Peťo. Otec môjho kamaráta je tiež Miroslav, ale každý ho pozná ako Milana. Takých prípadov je...
Poznam viacerych takych:
- Jaromir --> Miro
- Jeanette --> Jana
- Veronika ---> Mata (skratka z priezviska)
- Maria ---> Jarks (tiez z priezviska)
Môj dedo bol celý život Milan, pre všetkých. Nikdy som nepočula nikoho o ňom hovoriť inak než o Milanovi. Až keď zomrel, som z jeho náhrobného kameňa zistila, že sa vlastne volal Ján 🤷🏻♂️ takisto som kedysi poznala jednu ženu, čo sa oficiálne volala Lenka, ale jej sestra mala v istej dobe sokyňu v láske Lenku a to meno sa jej sprotivilo, tak tejto svojej sestre Lenke začala hovoriť Žaneta, už neviem prečo. Nakoniec sa to uchytilo tak, že ju volal Žaneta každý, kto ju poznal a sama sa tak pri neformálnych zoznámeniach aj predstavovala 😄
To su mi podstatne veci,ja by som chcela aby ma volali v praci princezna consuela figovykvet 🙈
@denithestrange1993 a už si im to v práci povedala? Ak áno, mali by tvoju voľbu akceptovať. Je to predsa tvoja prianie 😎
*tvoje
Jeden známy sa volá oficiálne Peter, ale volajú ho Edo. A k menu prišiel tak, že v dedine, kde vyrastal, bolo meno Peter v tých rokoch hrozne populárne, proste každý druhý, tak Petrovia aby sa rozlíšili, si dali druhé mená podľa seba, a niektorí dosť praštené mená si dali (Edo ešte za mňa celkom fajn). No a rodičom a vlastne celej dedine sa to zapáčilo, lebo keď volala teta z okna "Eduard, domov!", tak bolo hneď jasné, že ktorý Peter má ísť domov, že vlastne postupne žiadneho Petra už nikto po tých rokoch nevolá Peter 🤪.
Ja poznam len jednu Lucku, ktoru volaju Fero😅😅😅😅
@10zabka nie ja v praci nemam nicknamy,tie si nechavam na sukromie.
Poznám pár ľudí, ktorí si zmenili meno. Väčšinou neoficiálne. Teda tak ako popisuješ, že v dokladoch majú to pôvodne ale používajú iné. Častokrát ide o nejaké zvraty v ich životoch. Napríklad aj mníšky keď idú do rehole tak si menia meno. Ľudia ktorí chcú zabudnúť na minulosť, alebo ja ľudia ktorí sa niekým inšpirujú a vyberajú si iné podľa nich lepšie meno.
Tiež poznám Miška a až nedávno som sa dozvedela, že on sa reálne volá Robo.
@mikadooo niektori ludia fakt nemaju fantaziu, ano, vsade samy Peter 🤦
poznam dve take zeny, ze sa volaju uplne inak a inak ich vola okolie, pricom nie prezyvkou, ale uplne inym menom. proste prisli na to, ze ine meno im lepsie sadne, ale zmenit meno je vela byrokracie, tak to neriesili
Ja som Romana a doma ma volajú Miša 🙂 dokonca na to meno aj reágujem... Sme doma Roman a Romana a sestra keď bola malá si nás odlíšila, ja som Miša a brat Dodo 🙂
Mam kolegynu Constantinu, ale vsade si pise meno Cristina ;) naozaj asi len v zmluve ma svoje realne meno, inak aj v mailoch, na vizitkach, vsade kde je to mozne ma Cristina
Takto ono asi vela ludi pozna niekoho komu hovoria cely zivot inak, ale teda nestretla som sa ze by to mali v oficialnom neakom kontakte uvedene. Ked to bolo neformalne normalne sa len predstavili tym zauzivanym menom, ak to bolo pri pohovore, pisali riadne meno ako v dokladoch. Ja osobne poznam Albina ktoreho vsetci volaju Miso, Jozefa ktoreho rovnako volaju Miso a tiez Magdalenu ktora si hovori Lenka.
@lechtivka aj my sme doma cela rodina Jožovia 😂😂 vďačne meno 😂
Ja tiež poznam jednu pani, niektorí ju volajú Terézia a niektorí Anna 😅 aj som sa jej na to pýtala a ze Terézia dostala pri krste a pri birmovke si vybrala meno Anna, takže počuje na obe mena 🤷♀️😂
Poznám ľudí čo sa inak volajú a inak ich mám oslovovať 🙂 zvláštne
Mňa veľmi veľa ľudí volá Zuzka... Dokonca mi už aj gratulovali k meninám 🤣🤣🤣 ale som Jana. Len dcéru mám Zuzku a proste niektorí ľudia si myslia, že je Zuzka po mne, pri predstavovaní buď nezachytia alebo zabudnú a potom som Zuzka.. ale keďže som také meno vybrala dcérke, som s tým ok 😊
Otec mal kolegynu, ta sa predstavovala Flora. Realne sa volala Kveta 😀
@waitiekatie nepracuje ako sestrička v Ba?
Ja používam skrátenú verziu svojho krstného mena a dávam ju aj na niektoré oficiálne dokumenty. Dlhé roky som ju mala aj na kartičke poistenca zdravotnej poisťovne, ešte na tej papierovej verzii, až keď som menila na plastovú, dala som tam oficiálnu verziu. V práci dokumenty podpisujem tiež skrátenou verziou...

Sesternicin muž sa volá Peter, ale všetci ho volajú Milan.. netuším vlastne prečo 🤷