icon

Je právnické vzdelanie stále výhodnou investíciou?

zdenka13
21. jan 2025

Pozerám dnes ponuku na trhu práce a natrafím na toto.. Zdá sa Vám to v poriadku? Jedna z najnižšie platených ponúk práca, kde je potrebné mať VŠ právnicku podľa všetkého. Ako predavač človek zarobí viac. Kam sme sa to dostali? Oplatí sa tým deťom márniť 5 rokov času a rodičovských dotácií a toto akože na nich čaká? Takáto skvelá ponuka? 😪😪😪

Je právnické vzdelanie stále výhodnou investíciou?
Strana
z2
heln
21. jan 2025

@zdenka13 toto ale nie je ziadna novinka, poznala som uz pred 20 rokmi ludi co studovali pravo. ked skoncia mgr. studium prava, musia, alebo museli sa zamestnat v nejakej pravnickej kancelarii kym si mohli urobit judr. a ano, aj vtedy dostali minimum.

melanta
21. jan 2025

Zdieľaš ponuku na koncipienta. To funguje rovnako ako pri lekároch. Lekár nastúpi do nemocnice za nízku mzdu a ak chce byť napríklad kardiológ, musí si urobiť atestáciu. To isté platí pri advokátoch. Ten, kto chce byť advokát, vie, že týmto musí prejsť. Takže áno, právo je veľmi výhodné vzdelanie. Ak človek na to má a neostane po škole zatvorený ako všeobecný právnik niekde na úrade alebo v malej firme. Ak systému koncipienta nechápeš, tak pri všetkej úcte, diskusia je úplne zbytočná pre teba.

veklipo
21. jan 2025

Ja mam pedagogicke a pravnicke vzdelanie a robim IT. Vsetko, co vies, ti v zivote pomoze

casavina
21. jan 2025

Viem že odveci odpoveď ale keďže hľadám prácu, som denne na profesii a čo mňa udivuje letový dispečer, navigátor a takéto odvetvia mzda 1300 v hrubom??? Ako človek čo má zodpovednosť a vs je takto hodnotený?? No nie som expert ani od letovej prevádzky ale zdá sa mi to veľmi málo na tú zodpovednosť a školu.

nyusika
21. jan 2025

kvalitne vzdelanie je vzdy dobra investicia

pochopia len ti, ktori tuto investiciu dokazu zveladovat

diewcatqoo
21. jan 2025

Ale ved to je koncipient. Koncipienti zvycajne robia jednoduchu administrativu, pripadne chodia na sudy a pod, je to prax, ktoru vykonavaju pod skusenejsim pravnikom. Po skonceni praxe musia vykonat skusky (advokatske, notarske), aby mohli pokracovat ako samostatni pravnici.
Ale ano, ten plat je maly. Nasi koncipienti maju viac, no tiez to nie je ziadne terno.

la_dolce_vita
21. jan 2025

Preto moj syn po studiu prava ostal v Ba.

tilly
21. jan 2025

Tak ale toto je koncipient. Koncipienti vždy dostanú málo.
K otázke mám právnické vzdelanie, roky som robila v inej oblasti, kvôli deťom l. Tento rok som začala riešiť právnické profesie, väčšinou miesta v korporátoch alebo v štátnej správe a najvyšší nástupný plat bol 2100 v hrubom... čo je podľa mňa dosť málo, ale zas sú to miesta pre absolventov, resp "začiatočníkov" . Právnik s 20 ročnou praxou zarobí určite viac.
Ale svojmu dieťaťu určite odporúčam radšej mať remeslo v ruke, ako právnické vzdelanie. Škola náročná a musíš sa vypracovať, aby si zarobila

petronelag
21. jan 2025

@zdenka13 To vždy takto bolo, roky, koncipient je len akoby praktikant, získava odbornú prax, ktorú potrebuje k titulu JUDr.

thereisabear
21. jan 2025

Náhodou, toto je celkom fajn plat. Poznala som aj takých, čo robili za stravné lístky.

abbey1
21. jan 2025

@zdenka13 Veď to je koncipient. Bohužiaľ, tak to bolo v tej profesii vždy. Pred rokmi rokucimi dokonca kamarát platil právnikovi, aby u neho mohol prax robiť. Neskôr sa už ich zárobok pohybuje v iných sumách.
Dcéra teraz v zahraničí vyše 6 mesiacov zadarmo praxovala a zaúčala sa po skončení vysokej školy.

zdenka13
autor
21. jan 2025

@diewcatqoo no áno, ale vravím, že tu predavač zarobí viac. Mne to normálne nepríde, že sa vyžaduje VŠ a zaplatí si mladý človek bývanie, bežné poplatky a nemá čo jesť.. 🤷🏽‍♀️

nyusika
21. jan 2025

@zdenka13 ale predavac bude mat ten plat konstantny.
pokial sa student prava ujme, bude zarabat vysoko nadstandardne - aj lekari to tak maju.

a dalsi zretel - nie kazdy ma tak nizke ambicie, ze je pre neho kriteriom pre vyber povolania iba plat.
nepoznam vela ludi, ktorych snom je pracovat ako predavac.
pozor - ja neznevazujem ziadnu pracu, ale niektori ludia maju proste ine ambicie, chcu robit to co ich bavi, chcu sa cely zivit vzdelavat a napredovat.

huginko
21. jan 2025

@heln JUDr vôbec nie je o tom, že pracuješ v advokátskej kancelárií. Je to malý doktorát..... Ten môže spraviť aj právnik bez praxe... Advokátsku prax potrebuješ ak chceš byť advokat...

huginko
21. jan 2025

@petronelag k titulu JUDr,. Prax nepotrebujes

jamimo
21. jan 2025

@zdenka13 ja si pamätám časy, kedy kamarátka dokonca platila za koncipientskú prax, aby ju vôbec mohla vykonávať 👆

zdenka13
autor
21. jan 2025

@veklipo ja nehovorím, že vzdelanie je zlé, no aj bez VŠ sa viem vzdelávať a koniec koncov aj lepšie zarobiť. 😐

nyusika
21. jan 2025

@zdenka13 ved dobre, to je super.

huginko
21. jan 2025

@melanta nie každý chce byť advokat, takže sú aj takí právnici, ktorí robia na úradoch, spoločnostiach a súdoch... A nie preto, žeby nato nemali... Môžu mať nato aj iné dôvody...

zdenka13
autor
21. jan 2025

@nyusika náhodou šikovný človek v obchode za 5 rokov, kým iní študujú, môže byť vedúci, manažér a podobne.

nyusika
21. jan 2025

@zdenka13 dobre
ved trob, co ta bavi.
mne je uplne jedno, co to je

zdenka13
autor
21. jan 2025

@melanta za nízku, nie minimálnu mzdu..

zdenka13
autor
21. jan 2025

@thereisabear a z čoho majú žiť prosím vás? Pozrite si platy iných profesií.. Aspoň na bývanie a jedlo by bolo dobré zarobiť si po vysokej škole. Veď to sú dospelí ľudia, čo sa majú každú chvíľu osamostatniť od rodičov. Nejaké veľmi nízke nároky tu majú ľudia. Uspokoja sa s hocičím. Aj zadarmo by robili dobre ze nie.. Neviem, no mne také zmýšľanie nepríde v poriadku.

thereisabear
21. jan 2025

@zdenka13 tiež mi to nepríde v poriadku. No musia s tým rátať vopred. A tiež majú aj iné možnosti po skončení školy, nie každý musí byť advokát.

petronelag
21. jan 2025

@zdenka13 My máme takého suseda, ktorý si po škole robil túto prax, lebo bez toho nemôže byť advokát, on si robil aj JUDr. a táto prax sa hľadá tažšie a nie je ktovie ako platená, ale keď ju už má, teraz ešte s jedným spolužiakom majú svoju s.r.o. v oblasti pracovného práva a zarábajú celkom dobre a stále sa ešte zdokonaľujú.
Počas tej praxe mu pomáhali rodičia, ale teraz má už vysoký plat.

zdenka13
autor
21. jan 2025

@petronelag no asi to treba vziať ako štúdium, majú aspoň čo to a raz z toho môže byť normálny príjem a pre niekoho splnený sen.

simca06022011
21. jan 2025

Je to ako pri kazdej profesii, takto sa na to proste pozerat neda. Ten co zacne pracovat na sebe, sa vypracuje.. urcite nedostanes ponuku robit pravnika za tisice eur len tak... myslim, ze toto vacsinou beru absolventi. Potom uz je to na nich ako sa im kariera zadari.. ako sa budu snazit, tak je to v kazdej profesii myslim. MOzes aj medicinu skoncit, ale raz ak nesplnis vsetko co mas, neurobis si atestacie (ci co robia lekari), tak si neprilepsis, ani sa neosamostatnis (to len pre priklad)

Napr v UK mam kamosa (je anglican) a ten dokonaca praxoval ZADARMO (bolo to okolo roku 2010-2011). Len aby ju mal... tak tolko k tomu.

lenkakravcova
21. jan 2025

@zdenka13 ono to je ako "štipendium" počas štúdia. Keď to absolvuje tak bude právnik s normálnym platom.

misanthropicdann
21. jan 2025

@casavina no len ono to väčšinou funguje tak ze firma vyhodí inzerát za absolútne nízku mzdu a čaká ze sa niekto chytí.
Keď na pohovor dôjde človek a povie ze chcem o XY stoviek € viac často to aj dostane.
Tiež som bol pozvaný na pohovor s nastupnou mzdou 1300€, keď som povedal ze za menej ako 2500€ nenastúpim otvorene mi povedali ze som v rámci limitu na danú pozíciu a toľko mi bez problémov vedia dat.

purple_wolf
23. jan 2025

je to praca komcipienta co cakas??? odrobis za drobne par rokov naberies skusenosti a potom zacinas mat hodnotu pre zamestnavatela.... ako je to podla teba s projektantami, ucitelmi alebo uctovnikmi??? ... niekde zacat musis a to ze mas VS je pekne ale v praxi ti je to k nicomu, musis nabrat realne skusenosti ktore knihy nenaucia ... to iba zabednenci si myslia ze kazdy kto vylezie z VS zacne zarabat 2000 eur bez nicoho (vynimky samozrejme existuju) ... ja som skoncila skolu pred 6 rokmi a v prvej robote som zarobila v hrubom 900 eur a teraz 2,5 nasobok plus premie a odmeny zatial co niektory spoluziaci sa nedostali doteraz cez 1200-1500 v hrubom lebo su v praxi nepouzitelny

Strana
z2