icon

Je vhodné pýtať sa na deti na pracovnom pohovore?

16. júl 2025

Ahojte.
Myslela som, že tieto otázky, sú už dávno neprofesionálne a už sa nedávajú. Včera, som sa presvedčila, že sú stále personalisti, čo majú odvahu takúto otázku položiť. Máte deti? Je toto vhodné sa opýtať na pohovore?
Ako na to reagujete? Reagovali ste už na ňu alebo ako by ste reagovali?
Ako vlastne na túto otázku správne reagovať, keďže položiť by Vám ju nemali. Alebo je ok, že sa to personalista, alebo možný budúci nadriadený opýta? Hmmmm?

Strana
z2
denkabemommy
16. júl 2025

@anonym_autor nieže je to neprofesionálne ale protizákonné 🙂 a síce sa ma nik nepýtal priamo, nepriamo sa to snažil snáď každý

anjelicek26
16. júl 2025

Nepriamo sa snazili na rodinnu situaciu pytat uplne vsade..ano je to protizakonne.. muza sa take nikto neopyta verim tomu 🙄

melanta
16. júl 2025

Tieto otázky sú zakázané. Nikdy som sa na to nepýtala. Nemám dôvod. Čakám, že každý bude chodiť do práce rovnako bez ohľadu na to, či má alebo nemá deti.

A ako by som reagovala? Opýtala by som sa, ako súvisia deti s touto pracovnou pozíciou, či je potrebné mať deti, ak človek chce na tejto pozícii pracovať. Inak totiž otázku detí nepovažujem v tejto diskusii za relevantnú.

klotildabazarik
16. júl 2025

@anonym_autor regajuem na to proti otázkou a vy? 😂

autor
16. júl 2025
@denkabemommy

@anonym_autor nieže je to neprofesionálne ale protizákonné 🙂 a síce sa ma nik nepýtal priamo, nepriamo sa to snažil snáď každý

@denkabemommy no náznaky otázky som zažila, kedysi dávno. Ale ozaj ma zarazila priama otázka, že či mám deti, ale nemusím na ňu odpovedať. Doslova, takto mi to bolo položené.

autor
16. júl 2025
@melanta

Tieto otázky sú zakázané. Nikdy som sa na to nepýtala. Nemám dôvod. Čakám, že každý bude chodiť do práce rovnako bez ohľadu na to, či má alebo nemá deti.

A ako by som reagovala? Opýtala by som sa, ako súvisia deti s touto pracovnou pozíciou, či je potrebné mať deti, ak človek chce na tejto pozícii pracovať. Inak totiž otázku detí nepovažujem v tejto diskusii za relevantnú.

@melanta zaujíma ma to, lebo síce nemám ešte vyjadrenie z daného pohovoru, ale už len pre túto otázku, tam zrejme nenastúpim, keby ma aj vezmú. Čaká ma ďalší pohovor zajtra a ozaj netuším ako na to slušne odpovedať, ak mi to znovu niekto položí. 😁

zltalienka
16. júl 2025

@anonym_autor a co si povedala?
Ja som na poslednom pohovore povedala pravdu, ze deti mam a prijali ma. Chceli taku, co ma uz "odrodene".

autor
16. júl 2025
@zltalienka

@anonym_autor a co si povedala?
Ja som na poslednom pohovore povedala pravdu, ze deti mam a prijali ma. Chceli taku, co ma uz "odrodene".

@zltalienka povedala som, ze mam a som hrda, ze ich mam. 😉 netusim vysledok pohovoru este, len ako pisem nepride mi to lojalne a urobila som si akysi zaver o tej spolocnosti a mam blok, ze toto je otazka, ktora ma akosi odpudzuje, tam ist.

beata_k
16. júl 2025

Ak mas o pracu zaujem, tak to zvaz. To, ze personalistka pochybila, neznamena, ze cela firma je zla. Je dost mozne, ze o tom ani na HR oddeleni nevedia, ze sa to pyta.

stanka_k
Autor odpoveď zmazal
iwesska
16. júl 2025

Aj mna sa to pytali a nie 1x. Najlepsie bolo,ze v jednej firme napisali,ze praca na skrateny uvazok je vhodna aj pre mamicky s detmi a mna sa na pohovore pytali,ze ake stare su deti,lebo "viete,co si budeme hovorit, zeny,co maju skolkarov su viac doma ako v praci"🤦‍♀️ Akoze mna sa to netykalo,ale najprv uvedu,ze je to vhodne pre matky s detmi a potom,ich vlastne rovno vyskrtnu. Diskriminacia ako hovado.
Ale inak sa ma na to,ci mam deti pytali len tak medzi recou,ked sme sa premostili. Zas ja sa za ne nehanbim,takze vzdy som priznala,ze ich mam.

elanor
16. júl 2025
@stanka_k
Odpoveď bola zmazaná

@stanka_k len tak zo zvedavosti, co je odč?

btus
16. júl 2025

mňa sa to nepýtali. Vedeli, že som na materskej a hľadám si novú prácu. Takže vedeli, že dieťa mám. 🙂

zuzubb007
16. júl 2025

Neviem ja sa tomuto nečudujem, tiež keby dakoho prijímam chcem vedieť čo môžem očakávať, deti sú najpodstatnejšia vec, takže normálne som sa priznala hádam sa nehanbíš za deti, mám deti a keď budú choré viem zariadiť, že budú u starkých bola som prijatá okamžite jeden deň v dvoch prácach proste priznas farbu, máš výhodu, mne rovno povedali, že to oceňuju

anonym_91e55d
16. júl 2025
@elanor

@stanka_k len tak zo zvedavosti, co je odč?

@elanor to by aj mna zaujimalo :D asi mysli ocr ale nazvala to odč - akoze osetrenie domaceho člena

elanor
16. júl 2025
@anonym_91e55d

@elanor to by aj mna zaujimalo :D asi mysli ocr ale nazvala to odč - akoze osetrenie domaceho člena

@anonym_91e55d ja viem co myslela, len ma zaujala ta skratka...

sevrin
16. júl 2025

Mala si sa spýtať, čo to má spoločné s pracovnou pozíciou o ktorú sa zaujímaš, čo by ti ten persONANlista odpovedal.

anonym_b37d6c
16. júl 2025

Na prvom pohovore sa ma to nepýtali, nepredpokladali, že už mám deti. Ale keď to zistili, tak vraj to bola celkom zábava to sledovať. Škoda, že som pri tom nebola 😀 . Ale aj tak som stamaď odišla sama. 😀 Vedenie aj kolektív bol čistá psychiatria 😀 . Zatiaľ najhoršie pracovné prostredie, čo som zažila. Na ďalšom pracovnom pohovore si nepamätám, či sa ma to pýtali, ale prijali ma. Nepamätám, že kedy sa dozvedeli, že mám deti. Akurát po ďalšej MD a RD ma už nechceli naspäť. Medzitým som si našla inú prácu, tam sa ma na to nepýtali. Až potom neskôr, keď som tam už pracovala. Potom som bola ešte na jednom pracovnom pohovore a tam ma tá otázka dosť zaskočila. Naj je, že moje deti sú už dosť veľké a aj tak sa tvárili, že je to problém. Ale tam som po tom pohovore už ani nechcela ísť. Nepáčili sa mi pracovné podmienky. Som zvedavá, že či sa ma to na ďalších pohovoroch ešte niekto opýta. 😀 Tiež neviem, že čo odpoviem 😀 . Tiež som bola v tom, že toto sa už nepýta 🤐 . Môjho muža sa na to vraj nikdy nepýtali a pritom aj on ostával občas na OČR 😀 .

mirola
16. júl 2025

Tak podla mna to kazdemu pride ked vidi 3 a viac rokov dieru v CV. Ale ci sa ma pytali si nepamatam.. kazdopadne ja vzdy sama poviem.

anonym_b37d6c
16. júl 2025
@mirola

Tak podla mna to kazdemu pride ked vidi 3 a viac rokov dieru v CV. Ale ci sa ma pytali si nepamatam.. kazdopadne ja vzdy sama poviem.

@mirola u mňa nevideli žiadnu dieru. Mám tam vysokú školu a počas ďalšej MD a RD mi pracovná zmluva platila celý čas. Až deň ukončenia PP mám v životopise. Nerobím v IT, žeby som po pár rokoch bola ako práve vylezená z jaskyne. 🙈 Ale možno u niekoho to tak žiaľ výjde, že tam má dieru 😕 . Ale to sa potom asi nemusia pýtať na deti.

anonym_c5e8a8
16. júl 2025

Keď som bola zamestnaná a hľadala lepšie, tak mi na jednom pohovore naznačovali kadečo a chodili ako okolo horúcej kaše, len aby som im konečne vyklopila, že mám deti a mohli ma teda vyškrtnúť, že sa nehodím. Tak sme mali takýto dialóg:
Ona: "Viete, ale s touto pozíciou sú spojené občasné služobné cesty."
Ja: "V poriadku"
Ona: "Ale viacdňové..."
Ja: "Viete, ja mám dve malé deti,..."
[blažený úsmev personalistky v štýle a mám ťa! Priznala si sa, nepýtala som sa na to]
Ja: "... takže každá pracovná cesta je pre mňa ako dovolenka"
[pársekundové ticho]

alkoholik
16. júl 2025

Nechapem co je na tom zle sa spytat? Je velky rozdiel ci mate 1 alebo 3-5 deti. Predstavte si vas osobne ako majitela firmy a hladate cloveka. Mali by ste na vyber rovnako +- skusenych ludi. Jedna by mala 1 dieta druha 3 deti. Ktoru by ste si vybrali? Vy este toho cloveka nepoznate takze musite dat aj na vlstne pocity alebo sedlacky rozum.

surriana
16. júl 2025
@alkoholik

Nechapem co je na tom zle sa spytat? Je velky rozdiel ci mate 1 alebo 3-5 deti. Predstavte si vas osobne ako majitela firmy a hladate cloveka. Mali by ste na vyber rovnako +- skusenych ludi. Jedna by mala 1 dieta druha 3 deti. Ktoru by ste si vybrali? Vy este toho cloveka nepoznate takze musite dat aj na vlstne pocity alebo sedlacky rozum.

@alkoholik tiež to nechápem.Keby ja mám niekoho zamestnávať tak chcem vedieť koho zamestnávam.Zachviku aby sme sa o prácu hlásili anonymne lebo veď predsa všetko v životopise je moja súkromná vec 🤣

lienka.7
16. júl 2025

@anonym_autor odpovedala by som s úsmevom, ze mam už aj vnúčatá 😊

bosorkabb
16. júl 2025
@alkoholik

@mirola ja tam tiež nemám žiadnu dieru a 3 deti. Vždy som pracovala aj počas RD a nebola doma 3 roky.
@alkoholik ja mám 3 deti a nebola som na RD celé 3 roky. Dokonca ani OCR nevyužívam ak nerátam raz za 5 rokov keď syn mal operáciu. Raz som mala PN za 10 rokov a to pre pracovný úraz.

iwesska
16. júl 2025
@alkoholik

@alkoholik Pretoze je to diskriminacne. Predstav si,ze by napr.muza zdravotneho brata neprijali,pretoze nie je zena. Preco by zeny nemohli pracovat zato,ze maju deti. Ved kazda vie,ako zvlada staroslivost o ne,kolko moze pracovat a ako si zariadit starostlivost o ne,ked su napr.chore. Aka je zaruka,ze ked zamestna nejakeho 20r.bezdetneho cloveka,bude spolahlivejsi???

tomcimka
Autor odpoveď zmazal
sisska96
16. júl 2025

Bežne pýtajú. Aj ja by som chcela vedieť ak niekoho zamestnávam

libusak
18. júl 2025

Mna sa to tiez opytala personalistka a potom dodala, ze ako benefit maju tabory pre deti, prispevky na kruzky a pod. 🤷

elzena2
18. júl 2025
@libusak

Mna sa to tiez opytala personalistka a potom dodala, ze ako benefit maju tabory pre deti, prispevky na kruzky a pod. 🤷

@libusak mala len povedat : "pre zamestnancov s deťmi ponukame xyz"

Strana
z2