Jedenie počas pracovnej doby
Ahojte. Pracujem v administratíve a šéf má neustále problém, že počas pracovnej doby raňajkujem alebo keď idem do mesta na denné menu, že nestihnem prísť do 30 minút. Minule ma doslova vytočil keď ma upozornil, že jablko mám jesť doma alebo cez prestávku. V predošlých 2 zamestnaniach ma za jedenie nikdy nikto nebuzeroval. Vôbec nikto neriešil keď obedná prestávka trvala 50 minút. Len tento puk s tým má stále problém. Miesto toho aby bol rád, že má každý mesiac zo mňa čistý zisk 1500€ aby mohol mať svoj luxusný život tak musí mať pripomienky.
Ako je to u vás? Máte v práci dovolené jesť počas pracovnej doby alebo vám šéf vyčíta keď obedná prestávka trvá viac ako 30 minút?
Ja jedávam normálne v práci, ale tak pomedzi robotu, aj ovocie si zjem, aj kávu vypijem, ale robota je urobená, neprovokujem šéfa s rožkom v ruke. S obedom je to také.. Kto sa reálne vie otočiť niekde do mesta na menu a vrátiť sa do 30 minút? Obedujem určite dlhšie, ale na druhej strane, ak treba niečo vybaviť na konci pracovnej doby, tak to dorobím a až potom idem domov, väčšinou až po šéfovi.
Mimochodom, ak ty máš čistý príjem 900 eur, náklady s odvodmi tvojimi a odvodmi zamestnávateľa sú približne 1590 eur. Takže ak na tebe zarobí 1500 eur, tak je vlastne ešte v mínuse a si čisto nákladový zamestnanec.
A este je jedno riesenie: ak mas pocit, ze si vyuzivana a nedocenena, tak sa obzri po inej praci. Uplne vazne. Nema zmysel robit pre niekoho, u koho sa necitis docenena a navyse buzerovana.
Ked sa nestihas najest za 30 minut vonku, tak si nos obedy.
My mame s manzelom firmu a nosime si obedy tiez. Nielen ze mi tie menucka nechutia, ale nieje to ani nic moc po nutricnej stranke.
Co sa tyka jedenia ovocia alebo hocicoho popri robote, to by som absolutne neriesila.
A zisk 1500e je pekna slabota, to by som nevytahovala vobec. 😀
Robotu a kolegyne si vážim ale šéfa si nevážim, lebo on si neváži mňa a má ma len ako stroj na vytváranie jeho bohatstva.
Na vytvaranie jeho bohatstva?????? Vies co??? Este pred nedavnom som mala na vyplate o 200e menej ako ty a takato chobotina ma nenapadla.
Keby sa mi nepacilo, mozem si zalozit firmu, zamestnat par ludi, platit priestory, zariadit miestnosti nabytkom, elektronikou, platit uctovnicku, upratovacku, platit odvody za zamestnancov a nechat sa buzerovat statom a ich vymyslami s dovolenkovymi balickami atd...... a zamestnanci by mi len vytvarali bohatstvo. Ake jednoduche!!!! 🤣 Ze mi to nenapadlo skor. Uz mam biznis plan!!!!
Ty sa cítiš nedocenená, že si mu podržala firmu a on Ti vytkne jedlo.Tak mu to povedz a nedus to v sebe.To, koľko zarobí ta vôbec nemá prečo zaujímať.
@tosomja ja chodím do práce od 4tej ráno, v určitom čase by som odpadla keby som nejedla banán či jablko, ktoré jem popri práci.. trvá mi to asi 3minuty, keby som sa šla pripnúť na prestávku (u nás sú také pravidlá) tak mi cesta k pipacu trvá minimálne 5minut, zjedenie 3minuty a opäť 5minut od pipacu na pracovisko.. bolo by to podľa teba efektívnejšie? Alebo bolo by efektívnejšie nejesť a odpadnúť keď mi prichádza zle z prázdneho žalúdka?
@tosomja nam s tymto zamestnavatel nerobi absolutne ziadne problemy,telefon v ruke viem drzat aj pri zuti tycinky alebo piti kavy.su dni kedy je tolko roboty,ze sa ledva dostanem na zachod,nieto este do kuchynky ist jest,takze v pohode mozeme jest v kancli,lebo vie ze robota je urobena.a mozeme vybehnut aj von na obed,vela x riesim pracu aj popri obedovani,lebo telefon zdvihnut ako dispecer musim.vsetko je to o dovere a komunikacii s nadriadenym🤷♀️ nielen o prikazoch a zakazoch.
Haha toto ma pobavilo. Nie nemôžem jesť mimo prestávky, a na prestávku mám 30 minut. Zamestnávateľ má platí za výkon a prácu a nie za zranie. Na to mám vytýčený čas
Preboha,to co mate niektore za zamestnavatelov. Ale tak zase ani sa necudujem,ked to tu takto beriete a predhadzujete si "zranie". Tak potom nech na vas aj oru. Vdakabohu s tymto som sa nikdy nestretla,ze by niekto riesil co a kedy jem,pripadne kolko som na obede. Hlavne nech sa praca stiha v pohode a v dobrej kvalite. Na taketo buzeracie by som nervy nemala 🤣. To si viem tak predstavit niekde na call centre,alebo pri pase,tam to ma zmysel.
Je to reálne 1500€ v čistom len pre neho. Viem čo znamená hrubá mzda, čistá mzda, celková cena práce, nájom, chod kancelárie a všetky jeho náklady. S klientami som tak 1 hodinu denne a pochopiteľné, že vtedy si to nevolím.
Výpoveď dávať nechcem. Práca ma baví, kolektív je super. Ani sa tam človek toľko nenarobí. Všade sú nejaké plusy a mínusy.
Možno že to nie je zlý nápad povedať mu o tom, že chcem kľud pri jedle a vyzdvihnúť to, že ho viem podržať.
Mame polhodiny obed, neskore prochody z obeda by som ani ja netolerovala. Obedy nám vozia z obecnej jedalne. A kazde rano pocas porady si robime caj, kavu a ja kontkretne ranajkujem. Samozrejme nie pred klientmi 😅 ale obednajsia prestavka trva 30 minut bez vynimky
Toto neriesim,zjem kedy chcem a tiez nebuzerujem kolegov za zjedenie drobnosti pri pc,jablka,tycinky,sprostosti. Co mi ale vadi je,ze jedia za pc aj obed a to nemam rada z dovodu ze mozu znecistit doklady od klienta. Pravidla poznaju a respektuju. Ale zas prekrocenie casu na obed.prestavku by mi vadilo. Ak si potrebuju nieco vybavit v meste a vedia ze sa nestihnu vratit,musia ma o tom vopred informovat a potom neni problem,ale bud zostanu dlhsie v ten den alebo do konca mesiaca si to dobehnu. Cas su peniaze. Myslim ze dost ferove jednanie
Dokážete si predstaviť že sú zamestnania kde ste neustále v styku s klientmi alebo vás majú na očiach a vy tam budete každú chvíľu čosi pchať do úst a prežúvať? A nikto tam od hladu neomdlieva.
@viera27 Presne, nechápem ako to niektoré prežívajú a aké sú opäť tip-top zamestnankyne roka.
Ja som teda nikdy nejedla viac ako 30 minút, občas sa stalo, že sme si išli s kolegyňou niečo kúpiť, možno raz do mesiaca a druhá kolegyňa tiež takáto aktívna, už na chodbe na nás vykrikovala: Dievčatá, už meškáte 3 minúty!!! No krava skrátka.
Pritom koľkokrát som doslova zhltla obed z domu za 5 minút keď horeli termíny, alebo ma počas obeda 2-3 krát niekto vyrušil, že treba niečo súrne. Akože ja som sa mala tváriť, že mám zo Zákonníka práce nárok na 30 minút? Veď sme ľudia nie?
Tak potom ale očakávam, že aj zamestnávateľ nech je človek a nebuzeruje ma, keď som hladná cez deň a niečo malé zjem. Ja obedujem spravidla 20 minút, viac mi netreba a ozaj keď raz za čas niečo ja potrebujem, chcem aj ja mať ľudský prístup.
A teda nadčasy u nás bežne bývali a poznám v administratíve veľmi veľa ľudí, ktorí nemajú nadčas zaplatený Lebo veď má stíhať za 8h.
Ale zase áno nemusela autorka o tých ziskoch písať a hneď by to celé inak pôsobilo.
Raňajky jedz doma alebo v kuchynke, na to tam je. Obed tiež v kuchynke keď máš reštauráciu ďaleko. Môžeš si nosiť z domu alebo objednať na firmu. Teba ako zamestnávateľa by určite tiež netešil neprítomný zamestnanec bez riadneho dôvodu.
Tvoj šéf postupuje v zmysle zákonníka prace - máš jest počas obednej pauzy alebo prestávok. Predpokladám, že nie si novorodenec, ktorý musí jest každú 1,5 hodinu a naranajkovat sa mozes doma alebo v kuchynke. Ved je to aj proti hygienickým návykom konzumovať jedlo pri špinavom pocitaci, telefone.
Firma je ako taký kurnik, kde si šéf musí dat pozor na sliepky, lebo človek je tvor vychcany a ma tendenciu všetko zneužívať. Ak ti dovoli 50 minútové obedy, zajtra budeš chcieť 70 minútové, ak to budeš chcieť ty, tak aj ostatni to budú chcieť. Nakoniec bude kazdy pracovať 3 hodiny denne.
Šéf nema byt tvoj kamarat, musí držať hranice, aby ste to nezneužívali. Tiež si myslim, že ti chyba pokora. Oháňaš sa hodnotou, aku pre neho robis, ale on mal napad, vytvoril ti pracovne miesto, vybral ludi do firmy, aby si mala dobrý kolektiv, tak prestaň sa pozerať na neho z pohladu, co ty robis pre neho, ale pozeraj sa na to z uhlu, co on robi pre teba a s akym rizikom on kazdy deň zaspava, keď ma na krku xx zamestnancov, ktorých musí zivit, či sa mu práve dari alebo nie.
Založ si vlastné podnikanie, veď 1500e je podľa Teba dosť a môžeš si jesť ako sa Ti páči a taktiež aj pracovať kedy chces.
Kazde rano som jedla ranajky v praci, za PC a popri tom som pracovala. Rovnako poobede som si nakrajala ovocie a tiez ho jedla za PCpopri praci. Obed som si nosila z domu, alebo objednala do prace a jedla v kuchynke max. 30 minut.
Bezne som prescasovala, ked sme mali sezonu narocne zakazky a projekty, bez nahrady mzdy, takze keby mi niekto vytkol jedlo pocas prace, okamzite by som aj ja prestala s nadcasmi a odchadzala by som presne 16.30
To co tu niektore pisu ze nemozu jest za PC pocas prace mi pride ako teror. Nepoviem keby si si odisla zjest ranajky do kuchynky a bola tam 30min, to je ina situacia.
Je snad samozrejme, ze pauza 30 minut MUSI byt dodrzana.
Pracovala som v sluzbach, tam niekedy nieje cas ani na to, ale to je zas ina tema. Teraz pracujem na konstrukciach a samozrejme, ze niekedy sa za tu pol hodinu ani nedostanem k civilizacii, aby som sa mohla na menucku najest, jedine si priniest. To, ze je to daleko a neda sa to za tu pol hodinu stihnut je neakceptovatelna vyhovorka. Ved da sa aj objednat.
V administrative som ani tu polhodinu nevyuzila, rychlo som sa najedla a pocas zvysku dna som mala len napoj. Ak sme si pomedzi ale nieco zobkali, nikomu to nevadilo, lenze 95% casu sme ale toho mali tolko, ze nikto z nas na jedlo ani len nepomyslel.
Nepises v akej administrative pracujes. Pretoze vela krat som tiez napriklad zazila, ze som prisla na urad a uradnicka nieco jedla alebo ze som s niekym telefonovala kto este zul, popripade ak k vam chodila klienti, nepride mi vhodne ani to zobkanie.
Ono je jasne, ze ked cely den clovek sedi a nema nonstop co robit, ze ho to nuti nieco jest.
Mne to skôr pride, ze mas problem s pracou ako takou. To, ze sef je natolko sikovny, ze si vybudoval firmu a zaraba na vas, nieje nic zle. Ved urob to iste a urob to lepsie. Pre mna ako zivnostnika zarobit na zamestnanca €1500,- mesacne je zalostne malo.
Boze taketo buzerovanie by som nezvladla. Bezne jedavam ranajky za pocitacom, cez pracovnu dobu si ich idem aj kupit do potravin, a obedy nam nikto nestopuje, niekedy to trva 20 min a niekedy hodinu, zavisi od restiky.
Máš odpracovať 8 hodín... tak si to pekne odpracuj.. prečo by ťa mal on platiť za to že si nevieš dobre zorganizovať obednú prestávku? Objednaj si donášku a raňajkuj popri práci alebo doma..
@sheila121 No ci sa to niekomu paci alebo nie,ja budem mat aj desiatu a olovrant. Moj zaludok si to vyzaduje. Nie sme v otrokarskej spolocnosti, ze budem len robit a fyziologicke potreby pojdu bokom na ukor zdravia. Preco porovnavas rozne profesie? Administrativa = sedenie v kancelarii,nemam tam ziadnych klientov. Nevidim dovod,preco by som popritom nemohla jest napr. banan. Robim vo vyrobnej firme. Moji kolegovci si davaju prestavky na kavicky,kedy nieco podobkaju. Ja kavu nepijem, tak si zjem nieco za stolom. Nikomu to u nas nevadi,robi to aj sef. Za mna su ovela horsi fajciari,ktory maju xy 10min.prestavok za den a tych tu nikto neriesi. Ale jablko za stolom je problem. Uprimne,keby mi sef robil taketo sceny,hned z takej firmy odidem.

Ranajkovat by si mala doma. Alebo v kuchynke, ked uz chces v praci, ci na inom vyhradenom mieste.
Po spravnosti by na pracovnom stole nemalo byt ziadne jedlo, ani napoje. Toleruje sa to v administrative, ale nemalo by to byt. Aby sa napriklad nehodou s jedlom neznehodnotili dokumenty, alebo nedoslo k inej nehode (vyliaty napoj sa nahodne dostane do elektrickej pripojky, vyskratuje tvoj pocitac, stratia sa udaje, co neboli zalohovane. Ty potom den-dva nepracujes, nez dostanes nahradny. Je to novy naklad pre firmu. Nebodaj sa toho ktosi chyti a dostane zasah. Atd.)
Takze toleruje sa to a casto v kancelariach pri pocitaci maju ludia caj, kavu, malinovku, vodu, misticku s drobnostami na zobnutie, atd. Ale nemalo by to byt.