Jedenie počas pracovnej doby
Ahojte. Pracujem v administratíve a šéf má neustále problém, že počas pracovnej doby raňajkujem alebo keď idem do mesta na denné menu, že nestihnem prísť do 30 minút. Minule ma doslova vytočil keď ma upozornil, že jablko mám jesť doma alebo cez prestávku. V predošlých 2 zamestnaniach ma za jedenie nikdy nikto nebuzeroval. Vôbec nikto neriešil keď obedná prestávka trvala 50 minút. Len tento puk s tým má stále problém. Miesto toho aby bol rád, že má každý mesiac zo mňa čistý zisk 1500€ aby mohol mať svoj luxusný život tak musí mať pripomienky.
Ako je to u vás? Máte v práci dovolené jesť počas pracovnej doby alebo vám šéf vyčíta keď obedná prestávka trvá viac ako 30 minút?
Náš šéf to nerieši. Predošlý šéf bol na to extrémne citlivý. Ak by som chcela v tej práci ostať, tak by som sa riadila šéfovymi pravidlami. Predpokladám, že tam chodíš kvôli mzde, nie kvôli tomu, že tvoj šéf má z toho čistý zisk 1500e. To ťa vôbec nemá čo zaujímať. Takže ak ti to tak strašne vadí, nájdi si inú prácu (keď budeš môcť popri práci raňajkovať) a pleskni mu výpoveď na stôl 🤷. (Ne)Jedenie počas práce u mňa nebolo dôvodom na nespokojnosť s prácou, či šéfom.
Tak si to zober z jeho strany. Mala by si zamestnanca. Prisiel by do prace 10-15minut by poranajkoval. Potom 5-10minut desiatova kavicka. 50minut obed. Po obede by bol trosku pauza na kavicku druhu alebo cigaretka. A z 8hodinoveho casu by to napr zamestnanec odrobil 5hodin. Lebo ved povedzme si pravdu sem tam si zavolas domov,detom vybavis si nieco sukromne. A ziadal by od teba este 900€ mesacne.
Mozno ak ta vidi vzdy ked robis nieco ine ako pracu tak preto mu to vadi
@iwesska áno, presne, ráno vstanem, naranajkujem sa, vypijem kávu, na obed máš nárok prestávku, to už je tvoj problém, či si nosiš z domu, alebo objednávaš, máš to zariadiť tak, aby si stíhala, resp.zamestnavatel má dať také podmienky, aby ste sa mohli stravovať. A po ďalších 4 hodinách máš nárok na 15 minút prestávky, kedy myslím, že každý stíha zjesť rožok, či jogurt, alebo neviem čo veceraju.
Neviem si predstaviť držať v ruke rohlík a s druhou obsluhovať zákazníka. A je jedno, či ten zákazník je v banke, na úrade, v obchode, či u lekára. Ešte vodu, kávu, čaj, by som tolerovala, ale prežúvať, chrumkať nie.
Ranajky celkom chapem, ze mu vadia. Ale treba ist za nim a normalne sa s nim porozpravat. Ze nech ti povie, co mu realne vadi. Ze nechodis na fajčiarske, ze ak je treba tak ostávas aj dlhsie, robotu mas spravenu. Ze sa proste nie vzdy da najest do 30 minut ak si vonku ns menu. Normalne sa treba porozpravat, mozno ti povie aj on svoj pohlad. V praci je to tak isto o komunikacii ako aj doma s muzom. Ak nenájdete spolocnu rec, tak sa bud prisposobis bez komentára alebo odídeš.
@jana_eyre_2 ale preboha, to je úplne iné, ona sa sťažuje, že sa nemôže naraňajkovať 10-15 minút. Tak bohužiaľ, keď raz nemôže, tak to má rešpektovať.
Pracovnú prestávku mam danú, svojvoľne porušenie by bolo hrubé porušenie pracovnej disciplíny nakoľko by sa narušil proces firmy. Popri. Práci ale nie je problém zjesť jablko ísť na WC, ci si dat kávu ak ju mam zo sebou.
A keby som zamestnávateľom tiež netolerijem svojvoľne predĺženie si prestávky o ďalších 20min.
A teda ako zákazníka resp osobu využívajúci službu by ma tiež nahnevalo keby prídem. Na úrad alebo k lekárovi a maju tam byt o 13.00 a prídu až 13.20
Nikto nerieši, že niečo ješ za stolom, ale my máme karty, ktorými sa odhlasujeme. Keď si v meste na obede hodinu, musíš si to odpracovat, aby ti sedelo saldo. Podľa mňa za desiatu zbytočná buzerácia, ale čo sa obeda týka, tak to šéfa chápem.
Nikoho sa nezastávam, ale obed mimo kancla sa za 30 minút naozaj nedá stihnúť.
Neznášam keď niekto v kancelárii chrúme jablko, vyslovene ma to vytáča a nedokážem sa sústrediť na prácu, v tej chvíli vyťahujem slúchadlá a pustím si hudbu, nech mi niekto skúsi na to niečo povedať...strop bol keď si kolegyňa navykla pol dňa lúskať tekvicové semiačka, som rada že už tam nepracuje. Tiež si dám pri Pc nejaký snack, ale nemusím mojimi zvukmi obťažovať okolie, pokiaľ nemám samostatnú kanceláriu. O dodržiavaní obednej prestávky sa nemusíme ani baviť, máš to v zmluve.
@sheila121 ucitelia jedia pocas pracovnej doby, nie na hodine, ale cez prestavku ano, neviem si predstavit byt v praci 8 hodin a mat len jednu polhodinovu prestavku na jedlo. Ano jest 50 minut je vela, ale sorry, aby sa zamestnanec nemohol najest je otrokarstvo, rozok zjem za 5 minut cez velku prestavku, napr. kavu nepijem, caj si nosim so sebou aj na hodiny, kedze su dni, ked ucim 6 hodin a cely den sa len presuvam.
V idealnom svete by mal byt vztah zamestnanca so zamestnavatelom rovnocenny. On potrebuje teba, aby mal pracu urobenu, ty potrebujes jeho, aby si zarobila. O tom je pracovna zmluva, mala by sa dat vyrokovat.
Zial, vidim, ze existuje kopec zamestnavatelov, ktori maju potrebu svojich zamestnancov buzerovat, lebo si myslia, ze im patria. Zaroven je aj kopec zamestnancov, ktori maju pocit, ze pracuju z donutenia a myslia si, ze mozu firmu zneuzivat, okradat, apod.
Ak je sef s tvojou pracou spokojny a jedenie pocas pracovnej doby nie je vyslovene nevhodne, povazujem to za buzeraciu. Ak svoju pracu stihas za menej ako 8 hodin denne a on ma pocit, ze malo robis, je to tiez jeho problem. Ma zredukovat pocet zamestnancov alebo inak prerozdelit pracu.
A za mna, ja neviem ranajkovat hned po zobudeni, vzdy som jedavala az v praci, bud v kuchynke, alebo pri stole. U nas boli dokonca ranajky, ovocie a ine snacky k doapozicii stale ako benefit. Ak som obed nestihla do 30 min, ostala som dlhsie. Ak som bola hladna v inych casoch, najedla som sa. Tiez som hodila na wc, pila kavu a vybehla som sa obcas vyvetrat na terasu. Pri mojej praci sa neda sustredit 8 hodin vkuse. Ludia bezne chodia fajcit a popritom riesia robotu. Ak je tam vzajomny respekt a normalna komunikacia, nevidim problem v nicom.
Ak sa nepaci jednej alebo druhej strane, moze tento vztah ukoncit.
tiez mam 30 min na obed a stiham to aj v restike s dennym menu. (okrem tejto pauzy mam este k dispozicii 30min pauzu v podstate hocikedy pocas pracov. doby, samozrejme nejdem na pauzu po prvej odpracovanej hodine)
hadam nechodis kvoli obedu do restiky vzdialenej 10km🤦🏼♀️ nemate nic blizko?
pocas pracov. doby nam jest nikto nezakazuje, aj popijam kavu, ale zas - mam robotu, tak ani moc nemam kedy jest mimo tej obed. pauzy.
treba si to lepsie zmenezovat (ranajkujem cestou do prace, ja to doma nestiham, o 6:30 uz idem z domu, takze si zabalim vecer pred a zjem si to cestou do prace)
pre autorku: treba sebareflexiu, jes vela? stravis vyse hodiny denne len jedenim a kavickovanim a odsuvas pracu? alebo jes popri praci jablko, rozok, nieco, co si si priniesla pripravene z domu a popri tom pracujes? Ak je to to prve a sovju pracu nestihas z dovodu neustaleho jedenia, je to tvoj problem. Ak pracu stihas, ale jednoducho si musis obcas nieco zahryznut, lebo napr trpis chronickou gastritidou a od hladu by ta bolel velmi zaludok, je to problem v praci, netolerantny sef a z takej prace by som odisla cim skor.
Az ma mrazi z niektorych kometarov. Aka zloba 😬 ja nemam, ani ty mat nebudes!
Hnacim motorom moderneho zamestnaneckeho sveta ma byt welfare zamestnanca a robota 100%na. A ak to dokazem za 6h, malo by byt uplne jedno ze 2h prežúvam.
Taketo buzeracie smereju beztak k tomu, ze clovek demotivovane precumi 2h do steny, a efektivita klesne.
Síce na výplatu dostaneš 900€*, no zamestnávateľa stojíš cca1700€ "mesačne
@gypsomilka krasny popis. Moj zamestnanec by to kludne robit mohol, ak mi tasky odovzdava na 100%. A este aj pochvalu za sikovnost by dostal 👍
Neviem ci to tu bolo spomenute, citala som len prvu stranu s tym, ze na obed ma 30 minut a potom nemoze nic, lebo mame diktaturu? Ja mam problemy s chrbticou, fyzioterapeut mi odporucil, aj vsade na nete sa pise, ze si po hodine mame robit prestavky, poprechadzat sa, natiahnut telo, oci nech pozeraju aj inde ako celu dobu do pc, menit polohy pri praci... Dakujem pekne za take zamestnanie ako ma autorka, uz by som tam nerobila a poslala ho kratkou cestou niekam, ja cez obed vencim este psa a prejdem sa po parku, to by asi nerozdychal

@sheila121 tak v takom lidli ta predavacka ide casto aj do skladu, co robi tam je mne ako zakaznikovi uplne jedno, do pokladni ja chodim zasadne automatickych, pokladnicka jasne, ze jest nemoze, ale nech ma otvorenu pokladnu hodinu a potom sa otvori druha, moze na chvilu zavriet kasu, jednoducho treba dohodu aj medzi zamestnancami
@canany ja neviem ale v beznom zamestnaní je prestávka 30 minut na obed, keď to niekto vníma ako diktatúru Budiš ale mňa by asi zamestnávateľ poslal do čerta keby chodím jesť každé 2 hodiny ako kojenec .. keď ty nemáš stanovené v práci pravidlá je to dobré pre teba ale teda väčšina zamestnávateľov ide po ZP a ten jasné stanovuje prestávku po 4 odpracovaných hodinách na 30 minut 🤷🏼♀️

@iwesska, nemusia ist fyziologické potreby bokom. Tak ako si odskočis, keď potrebuješ, tak sa ideš najesť, keď potrebuješ. Je to dokonca žiaduce, keď pracuješ prevažne na počítači, aby si oddýchli oči. Pracovný stôl nie je miesto na jedenie. A vyberať a čistiť klávesnice od otrusiniek tiež nie je práve vytužená činnosť.