icon

Kam do zamestnania?

ewisam
25. nov 2014

Ahojte, tak sa zamyslam nad tym, kde sa po skonceni RD uplatnit, lebo vraj na podnikanie je uz trh presyteny, volnych miest malo... vsade sa len vyhovarame na krizu... Po skonceni skoly, som sice kratko pracovala, ale miesto uz zrusili. Potom som zostala na materskej, takze je to iste poznate akysi zacarovany kruh, do prace ma nechcu bo nemam prax a prax nemam kde ziskat kedze ma nikde nechcu... Tak mam teraz dilemu, ci za zvysny cas RD mam sa v niecom vzdelavat, co by teoreticky trh pace potreboval, alebo ako vlastne dalej rozbehnut karieru po materskej...

Strana
z4
levma
25. nov 2014

ked sa pustis do ucenia cudzieho jazyka, urcite nic nepokazis...nepises ale ake mas vdelanie, prip. ine nejake kurzy navyse, v akej oblasti by si chcela pracovat...aj od toho vela zavisi...ponuka je velka

ewisam
autor
25. nov 2014

@levma ja mam skor opacny pocit... vystudovala som ucitelstvo, ale tam cesta zarubana... ine pohovory koncime konstatovanim " ste pre nas az moc vzdelana aby ste robili predavacku" a na urad prace sa mi teda nechce

levma
25. nov 2014

tak aj zalezi ake ucitelstvo mas, ake predmety...
@ewisam a preco prave predavacku chces robit. skus nejaku administrativu napr...tam je clovek s VS vitany a nejake exptra znalosti nemusis mat - pocitac+cudzi jazyk.

timca55
25. nov 2014

tiež si myslim ze administrativu by si mohla , ja mam len strednu ekonomicku, a zamestnali ma aj bez praxe

stary_ujco
25. nov 2014

Len sa preboha nedaj na dráhu podnikateľky s kozmetikou alebo poistkami. Hoci ti tu budú nukat stretnutie...

ewisam
autor
25. nov 2014

@levma presla som si kadejakymi aj administrativnymi ponukami, neuspesne...Nasla som ponuku, ze zaklady nemciny, reku skusim, dojdem a ze co tam chcem, sak oni chceli experta... a stale dokola chcu to, co prave v tej sekunde neviem, ina pomuka, ani zmienky o strojopise, dojdem a ze kde mam 100% strojopis...
@timca55 to bude tou ekonomickou skolou
@stary_ujco ma nestras, to nemam v umysle 😉

moni244
25. nov 2014

@ewisam mne je napríklad jedno, aké mám zamestnanie, nevadí mi robiť na smeny ale smeny už robiť nemôžem, manžel robí 4 smennú prevádzku, ponuka je hlavne do výroby a do obchodov, to z časového hľadiska nehrozí, keďže škôlka cez víkend nie je, rodinu tu nemáme, čiže ja mám pred sebou veľký problém, čo budem robiť po skončení RD, keďže jazyky neviem a pomaly práca na 8 hodín od pondelka do piatka nie je a ak je, tak jedine po známostiach

namornicka
25. nov 2014

Ináč baby čo ste tu mladice do 30 r., akože neviete jazyky? To ste necestovali po Európe cez prázdniny počas študentských čias? Určite viete, len nemáte odvahu to priznať, nebojte sa to oprášite, lebo bez jazyka fakt dnes ťažko do zamestnania.

moni244
25. nov 2014

@namornicka ja som veru po Európe necestovala, po strednej som išla hneď do roboty, nebolo na to, aby som cestovala

bbbarunka
25. nov 2014

@moni244 ja som po svete necestovala a mam dva jazyky na velmi dobrej urovni. na tretom makam pri dvoch detoch.

levma
25. nov 2014

ja si tiez myslim, ze bez jazykov sa clovek dnes nepohne. takze
@ewisam ked sa im nepacila tvoja nemcina a mas nejake zaklady, skus na tom pomakat. zapis sa na kurz, kup si nejaku knizku - aj cez bazar v nemcine, pripadne skus pozerat kanaly po nemecky. na internete su aj ponuky na konverzacie bud zadara, alebo za dobru cenu s native speakermi. bez jazyka clovek nema sancu. ja viem tiez 2 + cestina 🙂 hihihi a viem kolko mi to pomohlo. kolkokrat ich na pohovore ani nic nezaujima, ked pocuju ze viem. aj brigadu pocas rodicovskej som dostala len vdaka tomu. tiez by som sa chcela este naucit min. jeden alebo dva navyse....+ samozrejme pocitac...a ten stojopis...co ja viem...ja som nikdy strojopis nemala a myslim, ze pisem rychlejsie ako ti co mali 🙂 hihi...to chce vela treningu na forach 🙂 🙂

moni244
25. nov 2014

@bbbarunka keď ja sa jazyky neviem naučiť, proste mi to do hlavy nejde

ewisam
autor
26. nov 2014

@moni244 to aj mne je jedno, co len ma akosi nikde nechcu 🙂 a to este ked uvediem do zivotopisu, ze mam dve male deti tak amen...

ewisam
autor
26. nov 2014

@levma tiez si myslim, ze ten strojopis bola len vyhovorka 🙂 no skusim teda zdokonalit tie jazyky, snad nezhnijem na urade prace, kde ma uz mimochodom aj rekvalifikovali, takze uz mozem robit vsetko 😀 len aby ma chceli zamestnat

sunflower87
26. nov 2014

no kočky, toto je ťažká téma.... ja mám Bc. - dalej som už neišla, skoro rok som bola na úrade práce, chodila po samých pohovoroch....buď to bolo o tom, že predavačka - to nie lebo máte vysoké vzdelanie...potom išlo o finančné poradenstvo a tom som nechcela, alebo administratíva - avšak to boli pohovory len "naoko" , už dávno mali niekoho po známosti vybratého...a ked sa dozvedeli, že som vydatá, tak to bol úplný KONIEC!!! že však budete chcieť mať deti a blá blá..... tak nakoniec som robila čašníčku v jednej maličkej kaviarni...potom som išla do iného zamestnania, avšak toto podnikanie majiteľ zrušil, takže som nezamestnaná.....TIež rozmýšľlam čo po materskej...chcela som si dorobiť VŠ, ale môj odbor ma strašne nebaví....tak rozmýšľam nad niečím ným, ale zase ísť na 5 rokov rokov študovať 😒 😒 😒 , tak aspoň nejaký kurz by sa hodil...no a tie jazyky... 😕 😕 😕 Takže toto je môj príbeh ....Takže viem o čom kočky hovoríte....je to ťažko...hlavne pre matky....

sue
26. nov 2014

@ewisam a prečo si myslíš, že je v učiteľstve cesta zarúbaná? 😕

sunshineka
26. nov 2014

@namornicka nie kazdemu bolo umoznene ist do zahranicia,ci uz rodinnych alebo financnych dovodov.ja osobne som studovala odbor,kde som jazyk nepotrebovala,nasa skola nebola upriamena na cudzie jazyky.nie kazda sme studovali ekonomiku,manazment a podobne

sunshineka
26. nov 2014

byt tebou upriamym sa na jazyky.vsimni si inzeraty,vsade chcu jazykovo zdatnych.

radina
26. nov 2014

baby, na jazyky nie je nikdy neskoro, ja som len nedavno zacala s nemcinou, som len na 4 lekcii 😀 .. ale zasa viem, ze mam pred sebou 3r materskej ,tak dufam, ze za tu dobu daco do tej hlavy dostanem. A to ku mne chodi baba raz za tyzden, niekedy raz za dva. slovicka sa viem naucit aj sama a na youtube su tiez lekcie od uplneho zaciatku. moc ma to sice nebavi, ale robim to kvoli buducnosti. konkurencia je vysoka. 😖 AJ viem plynule.

katpetdo
26. nov 2014

@ewisam a naco uvadzas do zivotopisu, ze mas deti? mna sa to na pohovore nikto nikdy nepytal, ani ci som vydata. Naco to budes vesat buducemu zamestnavatelovi hned na nos. Tvoja vykonnost v praci predsa detmi nie je podmienena. ja som sa na pohovoroch stretla, ze s ma nepytali nikdy na nic sukromne. Sestra prednedavnom vyberala asistentku sefovi a tiez hovorila, ze ju sukromne usporiadanie uchadzacov vobec nezaujimalo, ale niektore zeny hned pri prvej prilezitosti deti vytiahli a potom jasne, ze uprednostnili taku co deti nemala alebo ich hned nevytahovala. Pohovor je o schopnostiach.

margaretka
26. nov 2014

@katpetdo ja prave riesim vyber. pohovory na moje miesto a mojho sefa to sakramensky zaujima aj sukromie, toto su vsetko ok veci v sulade s ochr. osobnych udajov, zakonnika prace, ochrany sukromia a pod. co pises, ale v realite kazdy sef chce vediet ci mu baba neplanuje za rok odist na Md, ci moze ocakavat castejsie ocr a pod. co od nej realne zo schopnosti vie v dennom pracovnom rezime ocakavat a hlavne ak ide na poziciu ze ju nebude mat kto zastupit.

katpetdo
26. nov 2014

@margaretka ja som hovorila o vlastnych skusenostiach a skusenostiach z okolia ktore poznam. SKutocne sa ani mna, ani mojich kamosiek (vsetko baby okolo 30) taketo nikto nepytal. Asi sme potom mali stastie n ferovych zamestnavatelov.

maslenka47
26. nov 2014

@katpetdo prepac, ale tvoj nazor mi pride dost naivny... Nepytaju sa, lebo nemozu - ale to neznamena, ze ich to nezaujima. Alebo ti daju zmluvu na rok-dva s tym, ze ak odides skor, tak od teba budu chciet uhradit zaskolenie do pozicie, co vacsinou vycislia na niekolko mesacnych platov. Potom ich naozaj nemusi zaujimat, ci planujes ist o pol roka na matersku ;)

Nuz a tvoje deti a buduce planovane deti samozrejme tvoj vykon v praci ovplyvnuju a to teda poriadne. OCR, prisposobovanie pracovnej doby dietatu, v neskorsom veku prazdniny atd atd.

katpetdo
26. nov 2014

@maslenka47 som asi naivna. ale pracujem uz 12 rokov, tak som aj ja nieco zazila. Je pravda, ze mam na mysli situaciu, ked su obaja rodicia v zivote dietata a teda si to vedia spolocne zorganizovat.

To je jedno, ako som pisala vyssie, asi som som narazila na ferovych zamestnavatelov. Mozno som sa zle vyjadrila, myslela som pripad, ked zena ako prvu vetu o sebe na pohovore povie ''Mam deti' a pritom by sa to ten zamestnavatel fakt mozno nepytal. Chapem, ze vychadzame kazdy z vlastnych skusenosti. Zelam pekny den.

levma
26. nov 2014

@ewisam urcite do zivotopisu nepis nic o detoch a ak aj na pohovore pride otazka na tuto temu, zmet ju rychlo zo stola. po prve sa na to nemaju co pytat (ale pytaju sa stale) a ked sa aj spytaju co deti, tak to len rychlo odbi. ja som povedala, ze deti mam vyriesene, aj starostlivost o ne, tak aby ma to neobmedzovalo v praci. naozaj ich to nema co zaujimat a ked ta uz raz prijmu, tak ti moze byt jedno co si myslia, vyhodit ta kvoli detom nemozu.

katpetdo
26. nov 2014

@levma presne toto som mala na mysli. dakuje, ze si to za mna povedala zrozumietelnejsie. 🙂

licona
26. nov 2014

Presne toto teraz riešim, akurát, že nie som po RD, ale čerstvo po škole. Tiež mám vyštudované učiteľstvo, ale nikde v okolí akurát nepotrebujú moju aprobáciu, alebo chcú prax aspoň rok. Skúšam administratívu, všeličo, bola som asi na 3 pohovoroch zatiaľ a všade sa z toho vykľulo finančné poradenstvo. Na to by som sa ani nehlásila, keby to do inzerátov jasne napísali, ale nie, oni zavádzajú, inak by im tam asi nik neprišiel... Už z toho začínam byť zúfalá. Manžel nezamestnaný, ja nezamestnaná :/ Jediné, z čoho mám dobrý pocit je, že chodím na angličtinu a oprašujem vedomosti zo strednej, pretože jazyky naozaj chcú všade. Takže radím aj ja, zamerať sa na jazyky, prípadne aj si dorobiť nejaký predmet k tým, ktoré máte vyštudované.

namornicka
26. nov 2014

Aby ste si nemysleli, že som brázdila svet za peniaze rodičov tak vás uvediem do obrazu. Išla som pracovať ako au pair, starať sa o deti do zahraničia, na cestu mi rodičia prispeli a za zarobené peniaze som si cestovala alebo kupovala veci čo sa mi páčili. Ale tie vaše reakcie baby, hneď že "nie každý na to má, "nie každý má toľko peňazí" ....... verte mi že každý na to má a nie je to otázka peňazí. Ale keď si nájdeš ospravedlnenie sama pred sebou tak je to lepší pocit. Tiež som vedela jazyk iba trochu a kukala som ako vyoraná myš na začiatku, skoro nič som nerozumela. Či ideš pracovať po strednej škole do firmy vo svojom meste alebo ideš na rok do zahraničia, finančne sa to tvojich rodičov nedotkne.

ewisam
autor
26. nov 2014

@sunflower87 pozname, jak cez kopirak....ale doma vravia, vraj sa nemam stresovat, ze za dva roky sa to zmeni 🙂

ewisam
autor
26. nov 2014

@sue Lebo som si to zazila, s kombinaciou aku mam ja- bez jazykov 0 bodov, na vsetkych pohovoroch co som absolvovala chceli prax....Akoze kludne by som mohla pracovat od skolky az po strednu skolu, centrum pedagogicko-psychologickeho poradenstva - papier o vzdelani mam, len prax nie...tak sme tam kde sme boli a su to miesta povedzme si obsadene prestarnutymi pedagogmi, alebo rodinnymi prislusnikmi...

Strana
z4