icon

Kde pracujú ľudia, ktorí nemajú maturitu?

13. nov 2021

Kde končia ľudia ktorí nemajú maturitu? Je to dnes tak veľmi dôležité, že bez nej som úplný neschopak?

Strana
z2
pribinak
13. nov 2021

Obchod, výrobne linky, rôzne dielne

vanda323
13. nov 2021

Kto ti povedal že si neschopak? Samozrejme je dobré ju mať, ale poznám ľudí čo maturitu nemajú a majú sa v živote dobre.

pribinak
13. nov 2021

Vždy si môžeš dorobiť.

sona96
13. nov 2021

Ešte je veľký rozdiel, či bez maturity znamená, že najvyššie ukončené vzdelanie je základné, alebo že máš výučný list.

mamina0078
13. nov 2021

Maturita neodzrkadľuje schopnosti človeka ide len o to, či chceš drieť v nejakej dielni alebo alebo ako smetiar, upratovačka, predavač/predavačka a počítať každé euro do výplaty alebo dosiahneš vyššie vzdelanie a budeš mať aspoň, čo sa týka financií lepšie možnosti na život. Je to len o tvojej voľbe nie schopnostiach, schopnosti môžeš mať nato byť najlepší neurochirurg alebo vedec ale ak sa rozhodneš ísť inou cestou tak je to len voľba.

henka123123
13. nov 2021

Moj muz ma len uxnovku a ma svoj servis mobilov a podnika...nicoho sa netreba bat....

maris5
13. nov 2021

Alebo nerobia. Mam znamu co skoncila skolu s VL, bola leniva urobit si maturitu a ked o 3 roky zistila, ze by sa jej asi aj hodila, tak sa uz nedalo.
A este v zivote nikde nerobila a to je po skole uz 14 rokov. 🤷🏼‍♀️

veronice
13. nov 2021

Otazka je, preco tu maturitu/vyucny list nemas - ak preto, lebo sa ti nechcelo ucit a ani nic ine robit, tak ano, si neschopak a nebudes to mat v zivote lahke ale pracu si vies najst - predavacov, skladnikov, pracovnikov na linke hladaju vzdy....
Ak nemas maturitu alebo aspon vyucny list preto, lebo si sa zacal venovat svojmu podnikaniu, tak vobec nemusis skoncit zle. Ak vies na sebe makat a svojmu podnikaniu sa budes venovat naozaj poctivo, nikto ta nebude mat za neschopaka.
Ja poznam aj vysokoskolakov ktori sice maju diplom ale tam ich aktivita skoncila a do prace sa im uz chodit nechce... Takze to ci si alebo nie si neschopak podla mna nie je prioritne o tom, ake mas ukoncene najvyssie vzdelanie...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
leskovael
13. nov 2021

X ľudí kt nemajú maturitu podnikajú - chlapi na stavbe napr ak su lartia živnostníkov a su dobrí majú zákazky...ako bolo vyššie písané mechanik s vl.servisom opäť podnikateľ, baba kozmeticka, kaderníčka opäť bud zamestnané alebo s vlastným salónom.. A veľmi veľa smerov ktoré sa dajú robiť aj bez maturity, to neznamená že ti ludia na sebe nemakaju.. Ale tiež tu bolo písané je dosť rozdiel ci mas výučný list alebo si vychodil/a základku a cely život si lenivý/a niečo robiť.

ella_price
13. nov 2021

Bývalá kolegyňa sa oháňala červeným diplomom z manažmentu, ktorý vôbec nekorešpondoval s jej pracovnou pozíciou, no aj tak chcela viac. Nedostala pridané, odišla a pracuje ešte za menej. O niečo neskôr prišiel mladý chalan spravovať nejaké IT veci, ktoré sa učil sám, poprípade na kurze (mal len učňovku). Dnes vlastní firmu, ktorá sa zaoberá rôznymi novými softvérmi pre účtovné firmy.
Vezmi si z toho čo chceš. Ak by si chcela, maturu si dorobíš, ostatné je na tvojej šikovnosti/lenivosti.

buberova
14. nov 2021

Jedna s učňovkou začínala ako predavačka, potom vedúca predajne a potom išla do veľkoskladu riešiť objednávky, stavy na sklade, spracovanie objednávok od iných predajni a tak.. práca ju baví.. druhý je s učñovkou obchoďák... Nie je to nutnosť...

mogaa
14. nov 2021

môžeš robiť čokolvek, stačí že vieš, niekde napr.stačia kurzy - kozmetička, manikérka, pedikérka, masáže,opatrovateľka, sanitárka, predavačka,upratovačka......

ivkazba
14. nov 2021

@maris5 lenže ak 14 rokov nepracuje, jej problém nebude že má iba učňovku, jej problém bude že je lenivá. Lebo pracujú ak ľudia, ktorí majú iba ZŠ.

sense
14. nov 2021

Nie nie si, veľa záleží aj na šikovnosti,

sense
14. nov 2021

@maris5 v jej prípade nie je problémom ucnovka ale lenivosť a zrejme prehnane nároky

julka29
14. nov 2021

Baba ktorá neskončila ani strednú a teda nemá ani maturitu robila v Lidli.

katpox
14. nov 2021

To je rozne. Mozu mat vyucny list. Remesla.. Moj tato s vyucnym,cely zivot robotnik. Mamina s vyucnym krajcirka, aj na zivnost sije zakazky, ujo klampiar robil zamocnicke prace, aj robi balkony, prerabky domov, robi v malej firme, kamarat s vyucnym zvara, opravuje vagony,segra ma vyucny aj maturitu, ta je pekarka. Manzel vyucny plus matura, je zasobovac, rozvozy autodoprava... Je to rozne ako je sikovny clovek...sused je zivnostnik maliar, vyucny list a teda si pekne zarobil, ma jeden z najkrajsich domov, kryty bazen, panko z dediny ucnovkar si zalozil autobusovu prepravu a teraz len chodi v monterkach po dedine a do senku vecer na pivo, co uz nemusi prstom pohnut🙂)) ale su aj teda robotnici, do fabriky, operator vyroby, upratovacky, pomocnice v kuchyni atd

portret7
14. nov 2021

Rôzne, tak ako písali dievčatá vyššie, manuálna práca, linky, remesla, vodiči kamiónov, kuriéri...a niektorí podnikajú a darí sa im výborne😀 záleží od šťastia, šikovnosti, nápadu, odvahy, kontaktov, húževnatosti,...

gubcikova
14. nov 2021

Ja ani muž nemáme maturitu.Muž nechcel ja som aj chodila ,ale ochorela mi mama na rakovinu vzdala som to.Obaja máme výučný list.Ja som pracovala istý čas vo svojom vyucenom odbore, neskôr za pásom,potom ako poisťovací agent a to nás posunulo na vlastnú firmu.Takže od decembra minulého roka vlastníme firmu.Teraz prechádzame na s.r.o. popri tom som si vyskúšala prácu manažérky náboru a muž obchodného manažéra.

slovakboy
14. nov 2021

Vedecko technická revolúcia priniesla úplne iný spôsob práce jednotlivca. Pred dvesto rokmi boli skoro všetci roľníci a remeselníci. Na západe kde bolo viac boháčov teraz sa im hovorí developeri sa začali financovať veľké projekty ktoré potrebovali vzdelaných ľudí a robotníkov. Spoločnosť to začalo posúvať dopredu ale robotníci boli veľmi zraniteľní. Jednak este nebolo tolko strojov a práca bola veľmi namáhavá. Vo vtedajšej svetovej veľmoci Veľkej Británii robili robotníci v strašných podmienkach dokonca aj deti. Komunistické hnutie prišlo od Marxa ktorý si všimol tento problém a vymyslel teóriu ktorá ale zabudla že človek vždy bude vykorisťovať človeka. Hovorí sa že v kapitalizme človek vykorisťuje človeka a v socializme je to presne naopak. Len v socializme to zasahovalo obrovské skupiny obyvateľstva. V Číne zomrelo hladom desiatky miliónov ľudí len preto, že vodca sa rozhodol urobit vedecko technickú revolúciu za 10 rokov a premeniť negramotných roľníkov na producentov ocele. Nikto nezasial úrodu. Paradoxne socializmus vyhral v Rusku, ktoré malo minimum robotníkov. Ale potreba nevzisla od ľudí. Socializmus im bol nanútený. Rusko bolo vysilené vojnou, cár nežil v realite uchýlil sa ku krvavým potlačeniam demonštrácii. A zbabelo odstúpil. Využil to exulant Lenin ktorého do Ruska poslali Nemci a ktorý prevzal moc nad vládou úradníkov s hŕstkou vojakov. Stačilo aby mala Ruska vlada 100clennu ochranku a VOSR by nevyhralo. Následky boli strašné. Keď Lenin so sklamaním zistil v najbližších slobodných voľbách, ze jeho bolševická strana nevyhrala a roľníci dali hlas roľníckej strane ihneď zrušil demokraciu a slobodne voľby a zaviedol teror. On bol otcom teroru a Stalin ho len zdokonalil a Chruščov zmiernil. Systém už ale bol vytvorený a človeka ktorý nevykoristuje iného človeka chceli vytvoriť donútením - nevyšlo to. Jediná dobrá myšlienka ktorá vzišla z Leninovej hlavy bola ze pochopil že s negramotnymi roľníkmi priemyselnú spoločnosť nevytvorí. Jeho známe učiť sa, učiť sa, učiť sa, zavadzali teroristickí boľševici do praxe. Stalin tiež chcel mať vedecko technickú revolúciu a dobehnúť prehnitý západ. Bol pracovitý ale neznášal múdrych ľudí bál sa ich. Vzdelanynarod však potreboval. Ľudia sa vzdelávali a ženy pracovali v Rusku dokonca viac ako muži. Ti boli v armáda ktorú potrebuje každý štát ale z ekonomického hľadiska je to skupina spoločnosti ktorá nijako neprispieva k DPH. Okrem vedľajší vedeckých objavov využiteľných v civile, ktoré však v Rusku boli tak utajované, že neboli pre obyčajných ľudí je armáda odoberač životnej úrovne. Pred druhou sv. vojnou mali v Rusku viac ľudí v statnej správe a v tajnej polícii a v armade ako roľníkov a robotníkov. Aj to spôsobilo hladomor ale nie len to. Stalin potreboval zapadne technológie a tie musel nakúpiť za produkty roľníkov za pšenicu ktorú na západe nepotrebovali a tak ju predal veľmi lacno. To spôsobilo hladomor hlavne na Ukrajine. Milióny obetí. Neskôr to v menšom zopakoval Čaučesku v Rumunsku ktorý sa najprv zadlžil na západe a potom chcel predčasne splatiť pôžičku. Predal jedlo ľudí západu za pár drobných a v 80 tých rokov bol v Rumunsku nie vyslovene hladomor ale prázdne regále v potravinách boli. História modernizácie krajín je hrozná. Buďme radi že už skončila. Výsledkom je relatívne pohodlný spôsob života zamorená planéta a stále prítomná vlastnosť ľudí mat vlastniť závidieť prejedať sa a vykorisťovať človeka človekom dokonca vykorisťovať samého seba. Idem variť dopíšem neskôr. 🙂

vikes
14. nov 2021

@slovakboy Škoda, že toto neučia na školách, dejepis by hneď znel inak. Takto je pravda ukrytá medzi riadkami.

tosomja
14. nov 2021

@mamina0078 mám maturitu a celý život som robila predavačku, nenadrela som sa a dalo sa aj pekné zarobiť, kde som nemusela počítať každé euro. Neznamená že predavačka je niečo menej ako pani čo sedí za okienkom v poisťovni. Práve takí nemajú vzdelanie a berú aj také pracovné pozície, lebo sa dajú zlákať a pritom aby zarobili, musia otravovať ľudí. 😉
A poznám muža, ktorý pracoval ako manažér a skončil ako smetiar, vodič ...lebo lepšie platili 😄 a môj muž robil v zahraničí , ovláda rôzne jazyky, a tiež robí "len Zámočnika"
Každá práca je dôležitá a za žiadnu sa netreba hanbiť, pretože kým ty si sedíš v aute na pohodlnom sedadle, niekto ho musel ušiť ten poťah, a niekto aj namontovať.
Aby si mohla ísť na wc v nákupnom centre, niekto to musí aj umývať, keď chces pečivo,niekto ho musí upiecť
Moja mama ma VŠ a robila upratovačku.

vikes
14. nov 2021

Je dôležité vedieť, čo chcete robiť, či k tomu vôbec potrebujete maturitu. Najhoršie je celý život robiť prácu, ktorá vás nebaví, nenapĺňa, ale musíte. Keď vám to dá viac sebavedomia, pre váš lepší pocit a chcete to, urobte si maturitu.

mamina0078
14. nov 2021

@tosomja tak ja Poznam kamosku predavacku ranna smena im zacina o 5 aby stihli do 7 vylozit cerstve pecivo a tovar vecer napriek tomu ze obchod zatvaraju o 21 musia tam byt do 23 lebo musia vylozit tovar a pozmyvat celu predajnu. Takze chodi po 12zodreta neskutocne a ked ma volno je rada ze ma volno ... Netvrdim ze bez maturity su ludia nieco menej ale ja si neviem predstavit pracovat v takych podmienkach ale niekomu to moze vyhovovat 😂

denda007
14. nov 2021

Niekedy je prax vzácnejšia ako maturita, veď si všetci spomeňme ako sme maturovali 😀🤔😀🙄

lesana25
14. nov 2021

Okrem iného môžeš robiť influencerku na instáči, pripadne sa prihlásiť na Farmu.

denda007
14. nov 2021

@lesana25 áno ale vtedy skôr platí čím menší rozum, tým väčší úspech 🙂

diusqa761
14. nov 2021

Ahoj môj chlap má "len" výučný list ako elektrikár plus si dorobil paragrafy a robil niekoľko rokov v Nemecku elektrikára za 5000€ v čistom a teraz už niekoľko mesiacov robí v Rakúsku na rakúsku zmluvu, všetky víkendy je doma a v čistom za 3800€-4200€ podľa hodín , či si nadrobí alebo zoberie sviatky plus vybavujeme prídavky na deti takže to bude ešte plus. Niekedy si zoberie aj po večeroch fušku v Rakúsku , minule zapojil jednému rakúšanovi iba elektrinu do chaty na pár hodín a dostal 800€ na ruku. Takže nie každý bez maturity zametá ulice.

tosomja
14. nov 2021

@mamina0078 to je jej voľba, môže ísť pracovať inde. Nikto ju tam nedrží, a keď pracuje ako predavačka, nájde aj výhodnejšiu pracovnú dobu. Ja som robila v galanterke, od 9-18, mala som voľno, mala som priestor sa realizovať, mohla som si popri práci privyrábať ručnými prácami ako háčkovanie, keď som potrebovala voľno, mala som, mala som odmeny, mala som služobné. Super kolegyne a super šéfov. A pri prijímaní sa ma nikto nepýtal na vzdelanie, len či ma to bude baviť . Moja kolegyňa mala len učňovku, a uz tam robí 9 rokov. A tak isto druhá kolegyňa má vysokú školu a neplánuje odísť, lebo jej vyhovuje, že má "teple miesto v podstate do dôchodku" za dobrych podmienok.

Strana
z2