Kde sa zamestnať pri dvoch malých deťoch?
Ahojte mamičky, rada by som vás spýtala, aké je vaše zamestnanie pri malých deťoch po skončení materskej? zaujíma ma najmä kde pracujete tie, ktoré máte 2 a viac detí ako riešite opateru,škôlky a pod.nerobím nejaký prieskum, len ma naozaj zaujíma kde sa možno zamestnať a stíhať aj rodinu aj robotu, najmä ak škôlky fungujú do 16 hod a o deti sa vám nemá kto postarať....napr.ja konkrétne mám dve deti, manžel chodí väčšinou mesiaca na služobky, syn je v škôlke , dcéra pôjde až od septembra.materská mi končí 23.apríla a vzhľadom na podmienky,ktoré mi dal zamestnávateľ som sa rozhodla ukončiť pracovný pomer.je možné mať slušnú prácu a zároveň sa aj normálne starať o rodinu?
@lal na to je na nete jedna super prednaska :P Boze ochranuj slovensko 2 a presne to potvrdzuje pravidlo o fatalizme slovenskeho naroda.. na co daco riesit, ved to je osud, a nic s tym ja nezmozem :P Otvorit usta, ist volit, strajkovat, burit sa... to maximalne v malom meritku, ciez ponadavat sefovi alebo kolegovi, ale inak nic. No a jedna skolka s obmedzenou kapacitoudeti napr. na tychto nasich 4-5 skolok to je zachrana. Man by zaujimalo na co vobec tie prazdniny pre skolkarov su.. ved aj tak pol roka su doma chori... do toho sviatky a kratke prazdniny.. ucit sa neucia.. ako skolaci... no.. nechapem 🙂)))
@simca06022011 a statnu spravu zas nemusi zaujimat,ze ti,ktorym sa nechcelo po zurkach vstavat na 7,zaviedli,ze sa chodi na 9.
A to,ze aj upratuju? Asi si tak privyrabaju..aj moja mama (robiaca v statnej sprave) si privyrabala upratovanim v ich robote..striedali sa s kolegynou..
A aj ja som si pocas ucitelovania privyrabala...robi to vacsina uciteliek,pokial nema bohatych manzelov.inak sa z tych platov neda slusne zit..
A osobne si myslim,ze kebyze je tu vuac moznosti robit skratene ci polovicne uvazky,tak by sa ovela viac mamin vratilo do prace skor ako k 3.roku dietata. Mne osobne by stacilo,kebyze mozem chodit na 7 a koncit o 15:30,ani by mi vtedy nenapadlo uvazovat o nejakej praci na skrateny uvazok
@siska53 no neviem ci by sa ti pacilo ze o 15tej nenakupis. A mas to teda dost pomylene...
A ano nech si privyrabaju upratovanim ale nie vtedy ked maju ucit deti, nech si to urobia potom ;)
A skratene uvazky? Komu by sa oplatilo len cestovat do prace kvoli polovicnemu platu??
@simca06022011 a na zapade to tak funguje. Napr.som to citala o Nemecku..lenze u nas je to tak,ze my sice mame zapadne ceny,ale platy stale nizke. Takze ano,z tohto hladiska sa to asi neoplati.. A v com to mam pomylene??
@simca06022011 napriklad mne 🙂 stacilo by mi namiesto povedzme 1200 brutto len 500-600e, predsa stale mi zostane ovela viac ako rodicak, hlavne ze nebudem v nervoch a stihnem opatrit decka aj domacnost a som aj pracujuca. A ked este manzel zarobi tak sa da normalne vyzit aj ked ma zena skrateny uvazok, prip.sa trosku uskromnit. Lenze firmy nam to neumoznia, bud plny alebo nic ☹ ako uz bolo spomenute, na zapade bezne robia zeny na skrateny uvazok. Bohuzial u nas je to zle lebo mame ceny ako na zapade, platy ako na vychode...
@siska53 na zapade... nebudeme hadam porovnavat platy... na zapade je to tak, ze ziadna rodicovska ani nic nie je v takom rozsahu ako tu, dieta je cely den v jasliach a skolke, ktore su ovela drahsie ako tu. Taktiez zivot napr. v tom nemecku vobec nie je taky "lacny", cize jasne, ze zarabaju viac (okrem ineho). O zapadnych cenach je pekne lamentovat, ked ides po tescu a nakupujes potraviny alebo drogeriu, ale ostatne naklady na zapade vobec nie su nizke. Fakt je, ze skratene uvazky sa rataju z minimalnej mzdy, ludia ich robit nechcu (sama som hladala na skrateny uvazok ludi pred nejakym casom).. pri zamestnani mamicky na skrateny zamestnavatel musi prebrat milion scenarov od OCR, PN, Dovolenky.. cize nakoniec tam musi zobrat viac ludi aby sa zastupili. Tak preco nemoze skolka zobrat viac uciteliek? ;) to uz nie.. to by sa tam muselo nieco aj organizovat 🙂))
V com to mas pomylene? V pohlade na statnu spravu, o tych spomenutych zurkach radsej pomlcim, a aj v pohlade na to, ze je v pohode ked vtedy ked ma ucitelka venovat cas detom, tak upratuje... ale tak kazdy ma svoj nazor, neberiem ti ho. Len dufam, ze za chvilu nebudu rodicia platit este raz tolko penazi za opatrovatelky, ked si to mohli zarobit prave tie skolky, co vraj ledva prezivaju z prostriedkov co dostavaju :P (hlavne ze skolkarska trieda potrebuje pocitace :P )
kto chce pracovat pracuje.. kto nechce stazuje sa ako je to tu na SK strasne na nic, skolky na nic, pracovna doba na nic, plat na nic....... ja len neviem ci je problem v systeme a alebo v ludoch... priklanam sa k tomu druhemu.
A k tym skolkam, tiez nechapem ze sa nevedia prisposobit trhu. Vacsinou ludia dnes chodia do prace o 8-9 a koncia neskoro, takze nie je sanca vybrat dieta o 17tej. Par x som doniesla dceru do skolky na 7 a boli tam az 2 deti, tak nechapem naco je otvorena od 6. Ved aj ti co chodia na smeny, povedzme zacinaju o 6 tam dieta aj tak nestihnu doniest lebo o 6 uz su v robote...
Ja sa uz teraz bojim,co bude,ked moj maly vyrastie a budem riesit skolku.
Bud budem musiet mat hned druhe,alebo neviem ako zvladnem vyberat dieta zo skolky,ked skolka je do 16_16,30 a ja koncim bezne po 17tej,az 17,30
Manzel tiez robi od vidim do nevidim
Tooooo az bude sranda.
Pride mi asi najlepsie,ked zeny maju pracu,kde zacinaju okolo 7mej a koncia okolo 16tej.
Alebo maju vecsiu rodinu a dokazu sa nejako prestriedat pri vzberani zo skolky a skoly.
mne tiež ponúkli polovičný úväzok, a okrem času, -prac doby, ktorú mi navrhli ani finančne by sa mi to neoplatilo lebo by som musela platiť bud súkromnú školku alebo opatrovateľku takže to čo by som zarobila by som dala im 😒
@rainee mozno v BA, ale podla platu asi nerobis na pozicii, kde sa to da poriesit. Skratene uvazky dostavaju vacsinou nizsie pozicie alebo nevytazene, alebo take na ktore sa spolieha ze niej e potrebne aby tam boli "stale" (bohuzial zamestnavatelia casto zbytocne drzia ludi v kancelariach, to som nikdy nechapala... aj ked sa im to na zaciatku zda ok, ze pohyblivy cas a pod.. o chvilu im to prekaza, resp. mne sa to tak stalo, neviem ci pausalne... ja som uctovnik a nechapacka ked mam sediet 8hodin v kancelarii, co by som tam robila? A takteiz fobia z toho ze povolia pracu z domu, alebo tak ze "zavolaju keby daco".. no kdeze. ). Inde 1200EUR zarobi malokto... mozu byt radi ak maju brutto za plny uvazok 500-600EUR. A lahko nahraditelnym ludom hodia minimalnu mzdu a hotovo.. z toho daj polovicu a odrataj cestu do prace a mas figu. Mozno viac ako rodicak,a e urcite nie na spokojne prezitie.
Ja skor ako tie skratene uvazky by som brala taku flexibilitu v pracovnom case, ved nie vzdy to musi byt fixovane na cas. Napr. zodpovedneho zamestnanca necham chodit ako chce (ak o tom viem vopred, aby som mu neposlala tam klienta s dokaldmi a nik tam nebude, rano chodime na 8mu.. potom sa ide prec ked je vsetko otove a necakame klienta), ale musi mat vsetko urobene... ked som toto hovorila nejakym "klienom" ked riesili zamestnancov, pozerali ako puci po mne.. pritom oni ako podnikatelia si chodia hore dole ako sa im chce (jasne mozu... ale z ludskeho hladiska sa mi to nezda🙂) ) Ale zase sa ot neda vsade... v statnej sprave vobec, vobec nie ani v obchodoch a i. Ale vacsina tvorivych pozicii, administrativy, manazerov.. v pohode. Ved stretnutia sa teraz dohaduju skoro vzdy vopred. Problem sa da nudzovo riesit aj telefonom 🙂
@stastnatehulka tak jedine ze jeden ich da rano do skolky a druhy musi zacinat v praci skor aby ich mohol vybrat. Alebo sukr.skolka pokial dobre zarabate, tie su dlhsie.
Aj ja veru budem tuto otazku riesit za par mesiacov veru.v marci mi konci materska v ceskej republike tak do vtedy nemozem ist ani na pol uvezku co som veru chcela ist aj by ma hned aj zobrali ale nasi zamestnavatelia proste nechcu platit odvody do cr tak pockam kym ju neskoncim.a v aprili mozem nastupit teda ak bude este volne.je to sice za minimalnu mzdu a teda polka z toho ked na pol uvezku ale je na tom super to ze rano sa zacina az 6.30 skolka rano od 6.00 pekne si deti zanesiem do skolky a konci sa tam o 15.00 a skolka je do 15.30 pekne stiham aj pre ne prist.no ked uz zacnem na plny a dvaja skolke a treti v skole tam uz budem potrebovat auto inak by som to uz nestihala.ale mozem sa venovat detom a vikendy travit s nimi doma.
@siska53
@rainee oplati sa cestovat. Ja zijem v DE 15 rokov, robim sice na plny uväzok ale po porode, ak bude vsetko ok, ostavam doma tak 1-1,5 roka a nastupujem na skrateny do 3 rokov a potom, ked dieta bude v skolke, zase na plny. A oplati sa mi cestovat hodinu tam a hodinu spät. Nie tak koli prachom (muz zarobi vela a uzivil by nas bez problemov), ale koli tomu, ze mam svoju robotu rada a trochu vypadnem z domu a nebudem stale len kaka, gaga, papa atd. Aj trochu ine rozhovory s kolegami na urovni dospeleho. spokojna mama, spokojne dieta.
A ak si myslite, ze tu kazdy zamestnavatel umozni skrateny, tak sa mylite. Väcsinou len velke firmy, popripade obchody (velke retazce) ale to nie je ani tak skrateny ako skor minijob, cize nieco ako u nas brigada. Ale je to vzdy viac ako ostat po roku bez penazi, kedze tu je materska len do roka. Potom bud vas uzivi muz alebo ides makat alebo na socialku. Alebo dalsie decko 😠 A tiez nie je lahke najst vhodnu pracu, ked mas male deti. Hlavne ludia s nizsim vzdelanim alebo aj s VS ale bez praxe. Zamestnavatel sice nema pravo sa pri pohovore pytat ako to mas poriesene s detmi, ale ani ti nie su blbi a tiez vedia, ze s jaslami je to tu bieda a na skolku ma narok zo zakona az dieta od 3 rokov. Je to sice zo zakona ale veeeeelmi teoreticky. Ked je skolka plna, tak je plna. A tiez su skolky len do 16-17 hod. Cize ak nemas pohyblivu prac. dobu, musis dalej dochadzat, neda sa ti prestiretad s muzom, tak si v z... Ostava jedine babysitter, babkovci. Babkovci u nas napr. neprichadzaju do uvahy, su vsetci daleko a uz len z principu by som to nechcela. Su to nase deti, my sme ich chceli, tak musime pozerat ako sa o ne potarame sami. Takze striedacka s muzom a nase stastie pohyb. prac. doby a mozov obcasny homeoffice. Toto vsetko je uz luxus. Ale makali sme na tom roky a az potom deti. Najskor vybudovali pozicie a takto zamestavatel vobec nepozera na teba krivo, ked musis ist skor z roboty a pod. Mam kolegyne, ktore dochadzaju este z dalej, maju male, väcsie, velke deti, robia na skrateny ale aj plny a v pohode. Bezdetne potiahnu, na druhej strane ked potrebuju volno, da sa super dohodnut. Nik na teba nezazera. Vzajomne dohody su super. ale toto vsetko sa Slovensko este musi naucit. A popravde, je to aj o ludoch.
@rainee obaja mame dobru pracu,ale aj tak to vidim iba na drahu skolku alebo ze ja ostanem na cas doma
lebo ok,skolku poriesime,ale potom pride skola.
A co taky prvak,nejako by sa patrilo aspon prvy rok sa mu venovat,nie strtnut sa az po 19tej doma
To ma fakt hneva,ze cloveke tu na malo miestach super zarobi a ked aj super zarobi,musi byt stale v praci a malokedy sa da dohodnut s kolegami,so sefom
Jasne,ked peniaze su potrebne,tak nemame o com diskutovat,musi sa robit,co sa musi.
@simca06022011 ja som pracovala v bankovnictve a potom v trade marketingu. U oboch by sa dal praktizovat aj skrateny uvazok, hlavne pri tom druhom. Ved som mala mobil, notebook, 90% veci by som vybavila aj z domu, reporty tiez viem urobit doma, lenze nikto ti to neumozni, treba si to tam odsediet pekne 10hodin, je to umelo nastavene ako hovoris. Toto trosku nechapem, lebo pre mna ako zamestnavatela by bolo dolezite aby praca bola hotova, ako si to zamestnanec zariadi je na nom. Jasne nie vsade sa da polovicny uvazok, zalezi od pozicie.
@rainee my sme sa v praci nemohli s kolegynami ani dohodnut,ze jedna zo styroch bude koncit vzdy o hodinu skor,leeeeeebo sef 😠 uz asi z principu povedal nie.
a samozrejme to este nehovorim,ze kazdy tu riesime skoly,skolky-dokedy su,ale este tak na zamyslenie,co takto choroby?
moj sef preferuje slobodne a bezdetne kolegyne a kolegov-co na tom,ze su menej flexibilny a casto aj podstatne pohodlnejsi,ale su slobodni.
Dokonca aj ked ich zavola mimo prac.doby,tak nepridu,ale ja tak chce prioritne slobodnych alebo bez deti.
A ked si zena hlada pracu,ci chceme alebo nie,hned prva,max druha otazka je o detoch-ake su velke a ci ich mame pri kom nechat,ked su chore.
Takze nie je to take jednoduche vzdy,najlepsie,ked niektore super mamicky s 10timi babickami pisu ako sa da vsetko poriesit,no da,ale za aku cenu?
bud zmenime na chvilu vysnivane zamestananie,alebo je to o drzku-najma do nejakych 9tich rokov,si myslim. ja mam este len male dieta,takze si to este realne predsatvit neviem,ale mam kamosky,kt.toto riesia a veru,ked nemaju po ruke rodicov(hoci aj pracujucich),tak je to tazke.
a to este neratajme prazdniny,uff
@zuzub podla mna toto je na dlhsiu diskusiu, ale napisem ti ako to mam ja...
Pracujem vo vrcholovom manazmente vo velkej nadnarodnej firme, pred nastupom na MD som pracovala v inej a pracu som teraz menila kvoli rodine, lebo mam 2 male deti a dochadzala som denne 3 hodiny do prace...
Pocas celej MD som pracovala, navrhla som zamestnavatelovi, ze by som mohla robit na dohodu o vykonani prace a nemusel by za mna tym padom hladat nahradu. Navhla som mu nech to skusime na 1 mesiac, ak nebude spokojny zrusime dohodu a on si najde nahradu. Zamestnavatel suhlasil, dokonca som mala pocit, ze bol rad a nakoniec bol s fungovanim spokojny. Bola som prav, ktora mala takuto dohodu v praci... Zo zaciatku deticky spavali dost vela, takze problem nebol, potom sme si zaviedli rezim (to bolo u mna asi najdolezitejsie) a podla toho som si vedela zariadit svoj pracovny cas.
Neskorsie som potrebovala vypomoc a tak sme to kombinovali manzel - mama - obcas pani co mi vypomahala. Moj manzel ma podobnu pracu ako ja, pracuje na manazerskej pozici, ale vie si zorganizovat svoj cas. Urcite co pomahalo je, ze moj muz ma v praci podporoval (a robil to vzdy) a takiez nema problem prispiet rukou k dielu - takze ked som napr.musela odist na 2-3 dni na sluzobku pocas MD vedel zostat doma a komplet sa postaral o deticky - navaril, nakrmil, vyprali, vyzehlil... Ja som len pred odchodom vydala instrukcie a mohla som ist...
Kedze sa blizil cas nastupu do prace, zacala som riesit ako to spravime, lebo 3 hodky cesty je naozaj vela. Vsetci ma zacali strasit, ze si v mojom regione - byvam v NR kraji a predtym som pracovala v BA pracu nenanajdem a pod. reci. Nuz neviem, ale asi som mala stastie cca do 1 mesiaca som mala 2 ponuky prace - relativne dobre i ked samozrejme za menej penazi ako v BA (ale podla mna stale dost) a tak som zmenila pracu. Po 3 mesiacoch od ukoncenia skusobnej doby som hodila rec s mojim zamestnavatelom - s mojou pracou je velmi spokojny a tak sme sa dohodli na urcitych ustupkoch (napr. niektore dni mozem pracovat aj z domu, mozem odist obcas skor z prace domov a hodiny dopracovat doma) a vsetko funguje dalej ako ma Momentalne sa mi o deti stara mamina - vybavila som si prispevok na starostlivost o deti, dostavam 460 Eur a to jej za to platim plus vzdy varim, takze ona sa len stara o deticky. Tento rok pojdu deti do statnej skolky a potom to budeme opat kombinovat manzel - mama - obcas pani co mi vypomaha. Cez leto uvazujem, ze este pojdem na 3-4 mesiace na RD a so zamestnavatelom sa opat dohodnem na dohode o vykonani prace popri RD. Vsetci su stastni, spokojni....fungujeme relativne OK. Jedine co bolo protrebne zaviest rezim, pravidla a niektore veci planovat vopred 😀 😀 😀
Takto to mam ja, ale podla mna je to cele o tom co chces ty a ake myslenie mas ty. Ano vela ludi povie, ze ja mam takuto pracu a tam sa to da - to je pravda mam dobru pracu, relativne dobre platenu, da sa obcas robit aj z domu, takze v pohode ...
Na druhej strane mozem dat priklad mojej kadernicky - uplne normalna kadernicka s nizsim prijmom, dokonca rozvedena a s neprijemnym manzelom (takze nemusim vysvetlovat). Kedze ma dlhsiu pracovnu dobu, tak si tiez nasla starsiu pani, ktora jej vyzdvihne syna zo skoly, chvilku sa s nim hra a potom s nim spravi ulohy (tato pani je byvala ucitelka). Ona potom pride domov a uz maju program pre seba a venuje sa iba synovi. Ked zaspi ona porobi domace prace a takto funguju .... Byvame v mensom meste v NR kraji.
Takze asi by som to videla tak, ze kde je vola tam je cesta....a vela zalezi ako a co si vies zorganizovat...
@stastnatehulka juuuuj tych 10 babiciek by som brala. Mne by stacila dokonca aj jedna. A hlavne taka, co by to robila zadara.
Inak, my sme uz rozmyslali aj nad au-pair. Staviame dom, takze izba by pre nu bola, drahe to tiez nie je, bola by takmer stale k dispozicii,a le ja mam stale nejake zabrany, ze budem mat niekoho v dome, co nepatri do rodiny. A aupairky su väcsinou mlade baby, take 20tky, no neviem, nemam z toho dobry pocit. Ale skoordinovat 4 deti, uff. Hlavne prazdniny su o drzku. To sa musime s muzom väcsinou prestriedat, ked su dlhsie ako tyzdnen. Je to na nervy. Prazdniny su fakt najhorsie.Prazdnin je viac ako ma clovek dovolenky.
@lenka_21 tak to máš super, hlavne to, že ti má kto pomôcť, mama, manžel a pod.ja som som našu situáciu bližšie opísala.pokiaľ by som mala manžela, ktorý má prácu v našom meste a niekoho z rodiny, mamu, svokru, babku tetu to je jedno tak vôbec nemusím nič riešiť..... a platiť opatrovateľke 3€ na hodinu a zarobiť 3,50€ na hodinu to mi príde dosť od veci.
Viete,system je zly,ale sme nastavene zle aj my mamy...ten skrateny prac.uvazok za horsie peniaze totiz nie je a nema byt len kvoli peniazom,ale aj kvoli tomu,aby tu potom zufale tridsiatnicky nepisali, ze otehotneli hned po promocii na katolickej univerzite alebo inej pochybnej okresnej vs a teraz su 6rokov na rodicovskej dovolenke a ziadny zly zamestnavatel ich nechce :( no ja by som tiez nechcela :/ zmenu treba aj v nasom mysleni,nie len v mysleni zamestnavatelov a uradnikov. Oni ocakavaju vela,ale my tiez...uprimne naco je zamestnavatelovi zena, ktora bola tolko rokov doma,takze uz zo vsetkeho vypadla + chce flexibilnu dobu + respektovanie toho, ze moze kedykolvek vypadnut na den i tyzden?...on odvody plati akoby tam mal plnohodnotneho cloveka :/ Takze ano, po prvej MD som brigadovala,robila na volnej nohe a pod. - od cca 9.mesiacov synceka - nie za najlepsi plat, ale nevypadla som z kolobehu a zamestnavatelia nepochybovali, kedze nevideli dieru v zivotopise... Tym neutocim na nikoho,len pisem, ze aj my musime nieco zmenit....
Nielen systém je zlý a že sme "zle nastavené", ľudia ešte stále žijú v predtotalitnom režime - česť výnimkám - bohužiaľ. Veď napríklad si vezmite štrajky - strašia,strašia a nakoniec neprídu do práce dvaja a aj tí dostanú výpoveď......Vo Francúzsku,Rakúsku,.....štrajk dopravákov - a nedostaneš sa do roboty. 😉 😀 Ono to je celé zle... 🙂
@lenka_21 vies ono je to skor o tom ako sa nechce dat, ako o tom ze naozaj sa neda... vacsina zien si neuvedomi ze zeny ktore stihaju pracu a aj deti za to nejakym spôsobom niekomu platia.
Ci operky, babky ( ani to nie je zadarmo 🙂 ), susedky, ale hlavne maju predstavu ze ja zarobim 500 a 300 mam niekomu dat??? NIE !!! ale neuvedomuju si ze ak by dali, mali by istu pracu, moznost sa v nej posunut a deti su v skolke 3roky, 3 blbe roky, ktore prejdu a uz sa nevratia !!!
Ja sama robim v podstate nonstop, kombinacia babiek ( mala som to stastie ale ani toto nie je damy zadarmo, kibicovanie od svokry by som radsej zaplatila pani co by si svoje mudrosti nechala pre seba) a mam aj manzela ale popravde, ked je problem s detmi , deti su vzdy vase, manzelove su az sa s nimi treba chvalit 😀 , takze je na zene aby si to zmanazovala. Moj manzel samozrejme pomoze ale musi byt k tomu instruktaz a nedaj boze nieco zabudnem 🙂 ved som to nevravela...
Som z KE a tu statna skolka od 6-17,00 co je podla mna uplne v pohode + viem o skolke u nas na sidlisku (statna) kde mavali otvorene az do 18,al 19 !!! po nahlaseni samozrejme + je tu kopec súkromných kde dokonca ak ste chore vase dieta pridu ku vam aj domov vyzdvihnut ! co mi uz pride ze ako dooost nadstandard a cena do 450e mesacne. co keby som musela dam, lebo mi za to moja praca stoji.
Takze treba hladat sposoby ako to pojde, nie dovod preco to nejde.
@simca06022011 Je kopec povolani,kde to jasne,ze inak nejde,ale je aj kopec takych,kde by mohla byt pohybliva prac.doba a clovek by mal na vyber ci pride na 6 ci 9(alebo dakde medzitym),ale nema na vyber a musi prist na 9. Na to som myslela.
A kopec ludi si aj tak nakupuje pocas obednej prestavky.
A vlastne je uplne zbytocne o tom debatovat. Kazdy si musi poradit sam a pokusit sa si to zariadit tak aby mu to vyhovovalo a netrpeli deti. Aj ked je casto tazke zladit pracu a rodinny zivot.
@evittam
@sue mate obe pravdu. Slovaci sa zial boja strajkovat. ale ja stale nechapem preco. Strachupudi. Ked zastrajkuje cela firma, tak zamestnavatel nevyhodi vsetkych zamestnancov. Ved baby, neviem ake ste tu vsetky stare, ale my na gympli, ked sme cela trieda zahlasili, ze chceme zdrhnut trebars z poslednej hodiny, tak sa tiez dlho dohadovalo, tiez boli medzi nami aj taki, co necheli, ale nakoniec zdrhli aj ti. A nic nepolo. Uz vtedy, ako nastrocni sme vedeli, ze jeden za vsetkych, vsetci za jedneho a nebude z toho pruser. A praktizovale sme to casto. A nikdy nic nebolo. a to som chodila na velmi prisny gympel.
A takto podobne to funguje aj tu v DE. Zeleznice strajkuju viac krat do roka, nejaka nudzova prevadza je ale je to na dve slova, musim prejst na auto a stojim v zapche. Alebo si beriem volno. V robote to chapu a kolegovci potiahnu, lebo vedia, ze byvam daleko a je to o drzku. Tu v DE strajkuje stale niekto. Verejna sprava takmer nepretrzite. Aj ked nie vsetci mozu srajkovat, ono sa to vzdy nejak zorganizuje. aj v mensich firmach sa ludia radi vzburia. Organizovane strajky a demonstracie su dokonca "zakonom chranene".
@siska53 nepoznam jedneho clvoeka co nakupuje pocas obednej prestavky... ani jedneho. A to ich mam okolo seba neurekom. LEDVA stihnu ist na obed do bufetu a najest sa. Ak vobec...

@simca06022011 ja som pisala o dedinskej skolke 🙂 Zas ta mestska ma aspon jednu vyhodu - ze cez prazdniny je vzdy aspon jedna otvorena a deti sa mozu do nej pozberat... Ale to je jedno. Co som chcela povedat je, ze presne ako hovoris, tych rodicov to aspon navonok vobec netrapi. Ked sa aj s niekym rozpravam, tak kazdy len mykne plecom, ze a co mame robit? Proste toto je to nase Slovensko a takyto pristup mame vo vsetkom, nie len v otazke skolok.