Koľko naozaj zarába učiteľ základnej školy?
Dobrý deň. Všade čítame a počujeme ako sa učitelia sťažujú na svoje platy. Pričom robia 6 hodin v škole a majú 2 hodiny na prípravu doma, čiže aj tá práca ktorú robia doma je realne započítana do pracovného času. Viem že občas to môže byť aj dlhšie...
Pozerala som si platové tabuľky učiteľa ktorý pracuje na ZŠ a má napríklad uz 2.atestaciu a má 1600€ v hrubom plus mu tam narataju aj nejaké roky praxe, čiže aj 1700€ v hrubom.
Toto sú tie ich ubohe smiešne platy? Veď sú v práci do 14:00 a majú 40 dní dovooenky, zatiaľ čo bežný ľudia majú len 20 dní.
V lete kamarátka učiteľka ma suvisle 6 týždňov dovolenky.
Ja študujem učiteľstvo a práveže som ostala prekvapená že tie platy nie sú také nízke ako sa všetci sťažujú. Veď tie tabuľkové platy nepustia a určite majú ešte aj navyše priplatky za triednictvo, stravuju sa v jedalni...
Koľko zarobí taká začínajúca učiteľka?
To je podla mna nahnevana matka nejakeho ziaka😀
@lenrol001 Ani na dedinách to tak nefunguje, ako to dotyčná vykreslila.
@zuzanockamt je ich tam omnoho viac😉
@lukbe Je to možné.
@lenrol001 áno ja to beriem a rozumiem tomu, že určite to nefunguje takto všade 😊
Tu u nás čipy nemajú, možno preto je to ešte trošku inak s tou dochádzkou
A s tým fukanim súhlasím 😁😊
@zuzanockamt pardon, asi som to len vydedukovala podľa pracovného času 😊😁 u nás v ZŠ keby som mimo rodičovského združenia prišla o 15, tak tam není ani živej nohy..akurát v klube, kde je vychovávateľka a je to mimo budovy školy, Krúžky končia o 14.45 max.. plus športové sú neskôr ale to nie je v budove školy a je to s trénermi mimo pedagogického zboru
@lentilka78 robim v skplstve 26rokov,mna presvuecat nemusis. Ja viem ake su platy😁
@patricia255 och zlatíčko. Ty si si pozerala strop učiteľa s 2.atestaciou. Ako začínajúci prídeš do rka adaptácie. Po tomto cca roku začínaš minimálne 5- ročne obdobie samostatného pedagogického zamestnanca. Teda 5 rokov vzdelávaní (večery, víkendy… ktoré si platíš). Pri najlepšej vôli vedenia, tvojej cieľavedomosti, po 5 rokoch nastúpiš na predatestacne a môžeš vykonať 1.atestaciu. A opäť sa opakuje minimálne 5 ročný kolotoč vzdelávaní, výskumu, výstupov do praxe, aby si mohla byt druhoatestovana. Preto tych, ktorí majú 2.atestaciu je celkom malo…
@patricia255 ty určite nestudujes za učiteľku... Nenapísala by si toľko nezmyslov...
Ozvi sa keď budeš mať pár rokov oducených... Som zvedavá čo napíšes potom
@benit ani ja nemám dôvod si vymýšľať 😊
@aaadkaaa nehnevaj sa, a koľko VS vzdelaných nedosahuje ani 1400 v hrubom, robia na výkon pre zahraničné firmy a musia vykorculovat s 25 dnami dovolenky. Od 20.12. do 08.01. ucitelia boli doma. V ktorom zamestnani sa to takto dá? A vôbec. Prečo ste si vybrali učiteľstvo, keď vás to nebaví a stále sa stazujete. Vieš ešte koľko zamestnani existuje, kde sú zamestnanci nedocemeni? Nič iné nepočuť iba učitelia a zdravotníci.
@xckaretxxx Ja budem mať spokojne aj 25 dní dovolenky na rok, ak v čase školských prázdnin nebudem nútená ostávať doma. Ja do práce chcem ísť, dovolenku máme nariadenú. Doma musím byť. Je striktne určené, kedy v čase školských prázdnin môžeme prísť do práce.
Švagor je v korporáte, známy tiež. Obaja boli doma rovnako ako učitelia.
@xckaretxxx a koho je to problem, ze ostatni ticho suchaju nohami? Ja podporim kazdeho, kto sa zacne ozyvat, ze ma zle prac.podmienky. ved toto je nemyslitelne na Slovensku tie podmienky...a ta nutena dovolenka, co mame? No mne to teda vobec nevyhovuje, ja nemozem za to, ze musim byt doma, ked mi nariadia. Radsej by som isla k moru v septembri, ale mam smolu....ja nepotrebujem byt v lete suvisle doma 5 tyznov, radsej by som dovolenku pouzila napr.pocas choroby, ako moj muz a nemusela by som dostat PN...ja svoje povolanie milujem, to ale neznamena, ze som spokojna so vsetkym a ze budem len poslusne kyvat hlavou ako somarik. Ak si ty vo svojej praci 100% spokojna so vsetkym, uprimne ti gratulujem.
@zuzanockamt jaj a robím v korporáte a v NJ jazyku a v lete som si mohla zobrať 8 dní volna. Zbytok rozhodeny počas celého roka. Čiže všade sú problémy, pokyny, nariadenia..
@aaadkaaa čiže chcela by si dovolenku v septembri? Ci ako mam tomu rozumieť?
@xckaretxxx Veď a prečo si si vybrala takú prácu? Snáď si vedela, do čoho ideš.
@zuzanockamt ved áno a momentálne akceptujem podmienky firmy
Už zase rovnaká téma "Poďme si kopnúť do učiteľov ?!"
Pravidelne sa to tu opakuje - učiteľky sa bránia a argumentujú ... celé zle .
Autorka - takže tak -
- učitelia zarábajú super, atestácie sú malina, učenie brnkačka, o 13:30 sú doma , majú 40 dní dovolenky a plno príplatkov, všetci sú vysmiati 🙂 - takže prosím ťa, CHOĎ UČIŤ !!!! - a uži si benefity a luxus tejto profesie.
Len stále neviem, prečo momentálne na SVK chýba cca 1400 učiteľov, kuchárky a upratovačky nenájdeš ani lupou... školník je úzky profil 🙂
A nezabudni si pred odchodom do školy zbraň a kurz sebaobrany, lebo je dosť možné, že útok žiaka neprežiješ ako učiteľka v SSS . Smutné toto tu čítať ... len víriť vášne a zhadzovať niekoho !!!
@xckaretxxx presne tak, aj ja robím v korporate, dovolenka 5 dní v lete, tieto Vianoce do 21.12.v práci a 27, 30 a 31 sme pracovali lebo boli pracovné dni 😊 všetku dovolenku nam organizuje zamestnávateľ, len niekto si myslí, že keď nie sme v školstve tak keď si myslím, tak mam voľno 😁osobne mam ešte celú minuloročnú dovolenku(25dni) prenesenu do tohto roka😊
A popritom musím rozmýšľať cez všetky prázdniny ako to s mužom poplatame a kde necháme deti 🙈
Ale nie neplačem, viem, že ľudia majú daleko zložitejšie pracovné podmienky a musia sa borit
@zuzanockamt rovnako aj učitelia vedeli do čoho idú 😊a každú chvíľu plačú a nariekaju ako sa majú zle
@zuzanockamt myslim, ze s tou myslienkou provokacie nie si daleko. A okrem skolstva by som pridala aj politiku. Tych tem je tu tiez kopec.
Vyborny postreh👌
@lentilka78 podla mna clocek nikdy nevie, do coho ide. Predstavu nejaku mat moze, ale realita moze byt uplne ina.
@lentilka78 Ja som spokojná s prácou. Mne vadí len slabé materiálne zabezpečenie (predpokladám, že do práce si kancelársky papier a písacie, kancelárske potreby nekupuješ) a vadia mi rodičia diktujúci a starajúci sa do všetkého.
@zuzanockamt prekvapím, ale písacie potreby si bohužiaľ musím kupovať, pera, fixy, nožnice...je to aj v korporate nedostatkovy tovar, keď sa aj objedná tak zmizne😁Pracovné topánky tiež, síce fasujeme, ale v nich nevydrží nik, tak ak chcem byť bez otlakov tak 70 eur za topánky dám každý rok..
@lentilka78 Korporáty, ktoré poznám, toto všetko poskytujú.
@zuzanockamt tak náš je asi výnimka... Za celé roky co tu pracujem som nemala jedine pracovné pero... Prvé roky som nosila aj vlastnú kalkulačku,všetky fixy mam len čo si sama donesiem, orezavaci nôž som raz dostala a zabudla som ho pred prestávkou odložiť a už som ho viac nenasla 😁.. Samozrejme firma to objednáva, ale v minimálnom množstve a aj to málo sa rozkradne 😁
@patricia255 a vieš o tom že druhu atestáciu si urobíš po prvej a prvú až po 5.rokoch praxe?
@lentilka78 si si vybrala fakt nanič korporát.moj muž má presný opak v korporate ako ty, všetkého....všetko mu dajú,aj navyše, bonusy,výhody, plný HO, do kancľu môže kedy chce,dovolenku berie kedy chce,lí
platia mu plnú PN alebo OCR a zvyšuje mu viac dovolenky než nám učiteľom,lebo celé sviatky nebral dovolenku,lebo mal premostenie brigedays...takže tiež je učiteľ,ale do školstva by sa nevrátil.... ty si si najskôr blbo vybrala..
no

@lentilka78
ok..na dedinách je to tak..ale v mestách to takto určite nie je. V Košiciach školy majú edupage...máme čipy a odhlasujeme sa elektronicky... šéf dochádzku pravidelne kontroluje..a keď sa odhlásite pred 14:00 už sa vám vyhráža výpoveďou a pravidelne musíme aj fúkať 😀( kiež by to bolo aj v parlamente). A musíme každý deň elektronicky vypisovať akú prácu robíme doma -1,5 hod. Máme dosť aj administratívnej práce..elektronická žiacka knižka, elektronické zadávanie domácej úlohy, komunikácia s rodičmi cez edupage.... Takže myslieť si že učiteľom o 13:30 padla a už nič nerobia je blud...