icon

Koľko naozaj zarába učiteľ základnej školy?

patricia255
19. jan 2025

Dobrý deň. Všade čítame a počujeme ako sa učitelia sťažujú na svoje platy. Pričom robia 6 hodin v škole a majú 2 hodiny na prípravu doma, čiže aj tá práca ktorú robia doma je realne započítana do pracovného času. Viem že občas to môže byť aj dlhšie...
Pozerala som si platové tabuľky učiteľa ktorý pracuje na ZŠ a má napríklad uz 2.atestaciu a má 1600€ v hrubom plus mu tam narataju aj nejaké roky praxe, čiže aj 1700€ v hrubom.

Toto sú tie ich ubohe smiešne platy? Veď sú v práci do 14:00 a majú 40 dní dovooenky, zatiaľ čo bežný ľudia majú len 20 dní.

V lete kamarátka učiteľka ma suvisle 6 týždňov dovolenky.

Ja študujem učiteľstvo a práveže som ostala prekvapená že tie platy nie sú také nízke ako sa všetci sťažujú. Veď tie tabuľkové platy nepustia a určite majú ešte aj navyše priplatky za triednictvo, stravuju sa v jedalni...

Koľko zarobí taká začínajúca učiteľka?

sorciera24
19. jan 2025

@xckaretxxx môj príspevok platí aj pre teba....

betulinka1
19. jan 2025

@patricia255 za mna by mal byt urcite nástupný plat učiteľa aspon 1500€ v cistom. Maju vysoku skolu, odmakali si to, plus praca v psychicky náročnom prostredí. Akoze špecializácia matika, SJL, chemia a fyzika su brutal tazke a malo ucitelov. Cim vyssie platy, tym viac kvalitných ucitelov pride ucit. Teraz skola berie vsetko co pride a nema si z coho vyberat. Potom sa rodicia stazuju na ucitelov a riaditel povie, nemam nahradu bola jedina na výberovom konani. No preco asi?! Lebo nástupný plat je smiešny. Clovek za pasom zarobí viac ako ucitel. Ano robi 12 hodin ale na druhu stranu ma na 90% strednu skolu alebo ucnovku. Na druhu stranu ak su myslis, ze ucitel si odrobí 6 hodin a je doma s vylozenymi nohami, je tiez dost smiešna predstava. Mnoho z nich doucuje, vedu kruzky, predstav si, ze sa dalej vzdelávajú a robia aj rozne projekty pre skolu, pre deti. A nie som ucitelka. Nikdy by som tu pracu nerobila. Staci mi ucit doma dve deti a mam dost. Nie to este triedu s 20 žiakmi.

akinom4
19. jan 2025

@aaadkaaa tak my máme 0€ a odmeny tiež tak

asocial
19. jan 2025

@patricia255 😀 pozri, ja sa tebou čiastočne súhlasím, ale ...ono je to individuálne. Sú učitelia, ktorí prídu na hodinu a povedia: otvorte si učebnicu... a sú takí, ktorí tomu venujú večer, víkend, lebo robia rôzne aktivity, prezentácie, hry,.. Mám VŠ vzdelanie (žiadne externé kraviny, žiadne Alžbety ani Paneurópske a podobne kvalitné električkové školy), no nie pedagogický odbor. Robím v ŠKD, okrem toho učím do úväzku aj nad úväzok. Dorábam si pedagogickú nadstavbu (áno, v tomto prípade externe, a tak to aj vyzerá). Robím rôzne projekty, exkurzie, časopis atď. Môj plat - asi 7,5 v hrubom na hodinu. Nezabúdať, že vychovávateľ nemá nárok ani na regionálny príplatok a keďže nás platia obce, ani na odmeny ani na nič. ALE!!!! Mňa táto práca baví. Vie, že zarobím prd, ale viem, že deckám niečo odovzdám. Aspoň dúfam. A môžem zodpovedne povedať, že v mojom prípade venujem práci OVEĽA viac ako 40 hodín mesačne. Ale to, že mám veľa prázdnin je pravda. Väčšinu z nich však strávim nad novými projektami do školy. Ale vravím, to som ja, aktívna trúba.

Ešte dodám: od papiera, pomôcok, všetko, čo chcem s deťmi robiť, si kupujem sama. A keďže chcem, aby sme robili aj niečo iné, tak ma to stojí dosť (materiál na sviečky, mydlo, vence, hocičo). Ale beriem to ako hobby.

benit
19. jan 2025

@lentilka78 tak sa tu pozri do platovej tabulky. Kedze robi 3,5roka nemoze mat atestaciu. To znamena, ze je v 7.platovej triede. Ta v hrubom nue je 1300e. Pripocitaj si supiny za 3 odpracovane roky. Viem, ze je tzm triednicky priplatpk par% a ak ma inovacne tiez moze mat nejake male% z platovej triedy.
1300v cistom to nie je zni omylom. Nepozrela si mzdu v hrubom?

domkakvet
19. jan 2025

@patricia255 ked si vies pozriet tabulky, tak si pozri aj kolko ma zacinajuci ucitel.

aaadkaaa
19. jan 2025

@xckaretxxx ano, chcela by som mat dovolenku v septembri.

xckaretxxx
19. jan 2025

@lentilka78 už som si myslela, že robíme v jednej firme 😁 ....ja si musím dovolenku vyčerpať počas roka, žiadne presuny. Sedím na riti celý deň, tukam do PC , som kontrolovaná počas celej pracovnej doby. Ak príkazu nadčasy, robím aj v sobotu ( tento mesiac 20 hod.). A nesťažujem sa, veď som vedela do čoho idem.

xckaretxxx
19. jan 2025

@sorciera24 napíš mi, kde robí tvoj manžel, skúsim to v ich firme. Bohužiaľ, zatiaľ musím byť spokojná s tým co mam.

xckaretxxx
19. jan 2025

@xckaretxxx a ešte jeden postreh, vo firme v ktorej pracujem, mam aj kolegyne - bývalé učiteľky. Bud im nevyhovovali podmienky v školstve,, atď.....

sorciera24
19. jan 2025

@xckaretxxx s NJ sa o teba firmy musia byť,ak ju ovládaš, kľudne skus, v súkromnom sektora na výber máš, nie bohužiaľ, za to my v školstve mame tabuľkové platy, nech robíme, čo robíme. Ty v súkromnom, ak si taky pracant, môžeš ísť len vyššie...alebo ostať tam kde si

lentilka78
19. jan 2025

@sorciera24 no pozor pozor, ja robím v korporate, som cca 50%casu v kancli a 50%casu vo výrobe a rozdiel je markantný. Ľudia z kancelárií nemusia odpracovať víkendy, sviatky, odbehnú si bez pipnutia hocikedy atď, tých výhod je mnoho,lekára vybavia cez pracovnú dobu atd... Zato ľudia vo výrobe sú vo veľkom znevyhodneni, nemajú základné veci, ktoré ku práci potrebujú, lebo sa to väčšinou rozkradne už pri príjme materiálu v kancelárii 😁

lentilka78
19. jan 2025

@sorciera24 prosím ta, skus mi odporučiť ten korporat, kde pracuje tvoj muž, lebo o takých výhodách sa môže bežným ľuďom len snívať 😊rada to skúsim

sorciera24
20. jan 2025

@lentilka78 nemám problém ti ju odporučiť, len porovnať výrobu a inú kancel.pracu je od veci, v tej firme by si nerobila vo výrobe keďže ju nemá,ale treba mať nejaký vs odbor,ovládať jazyky a chuť makať na sebe, nič nepadne z neba samé, ani nám učiteľom, aj keď plat tabuľky, jedine makanom a vzdelávaním, si ho môžeme zdvihnúť, málokomu sa chce pracovať na sebe,ale výhody by ľudia brali

matej2227
20. jan 2025

@patricia255 chod učiť..a nestazuj sa...

benit
20. jan 2025

@lentilka78 no co? Uz si pozrela tu platovu tabulku co som tu pripla? Vysvetli mi ten tvoj plat 1300e v cistom podla tej tabulky. 😁

jaza81
20. jan 2025

@aaadkaaa a za koho platy sa ti ucitelia tak biju??

jaza81
20. jan 2025

@patricia255 moj nazor je, ze nemaju mat preco platy v takej vyske akoby robili 12 mesiacov 8 hodin denne.
Ucitelia maju za rok 3 mesiace volna. Nie je pravda, ze pocas prazdnin tam sedia. Idu do skoly na par hodin 2 dni pred zaciatkom skolskeho roka. Ja by som im dopriala tie vyssie platy, ktorych sa tak hlasno domahaju, keby robili ako vsetci ostatni. Ziadne valanie suniek doma, ked su prazdniny. Ci letne, ci zimne, ci velkonocne, ci jarne. Nech pekne sedia v skole kazdy ten den 8 hodin. Alebo nech im ministerstvo vymysli nejaku aktivitu na vsetky tie volne dni. Ja keby som robila 3/4 roka, a mozno tak 6 hodin denne (ak to prezeniem, lebo neoducia 6 hodin denne, maju aj volne hodiny, kde si opravuju pisomky atd nerobia to doma), tak sucham nohami a cusim, ze mam taky plat ako oni. Nebudem si narokovat na plat ako ti, co makaju 12 mesiacov. Povedala by som si, ok mam mozno mesacne o nieco menej, ale platia mi aj mesiace, kedy nic nerobim. Takze nieco za nieco.
Nebavme sa o tom, ze maju nizsi plat (a mozno ani nie je tak nizsi, ked v BA vysokoskolakom s praxou nukaju 1400 eur brutto za plny uvazok). Bavme sa o tom, co teda s tymi 3 mesiacmi, ktore nerobia......

aaadkaaa
20. jan 2025

@jaza81 za platy ostatnych zamestnancov skolstva ... skolstvo netvoria len ucitelia. Vies si predstavit, ze by si nezarobila ani minimalnu mzdu?

jaza81
20. jan 2025

@aaadkaaa ok, tak ked su taki empaticki a ide im o inych zamestnancov v skolstve, co tak nechciet pre seba za tie mesiace volna, co maju kazdy rok a formulovat poziadavky konkretne, ze chcu zvysenie platov pre inych zamestnancov skolstva? To, co budu zbytocne pridavat ucitelom, ktori realne robia 9 mesiacov v roku, tak to by mohlo ist teda inym ludom v skolstve;) Mozno prave ti su tam 12 mesiacov (minus zakonom stanovena dovolenka). Teda cca 11 mesiacov robia;)

zuzanockamt
20. jan 2025

@aaadkaaa Zbytočné je tu s týmito obmedzencami strácať čas. Chcela som napísať tej užívateľke odpoveď, ale načo. Závidí, nech ide vyskúšať. Nám napr. chýba fyzikár. Môžu študovať dámy - matiku, fyziku a šup do školstva.

jaza81
20. jan 2025

@zuzanockamt Obmedzenci vedia aj ratat, staci si dat 365 dni minus vsetky skolske prazdniny v roku (bez vikendov) a kazdy jednoduchy clovek pride na to, kolko realne ucitel pracuje za rok;) Ja nezavidim. Ale ak su ucitelia taki nespokojni, mozu ist robit inu pracu. Tak ako vela inych vysokoskolakov nakoniec robi aj v inej sfere ako vystudovali. Lenze, to uz by nemali toooolko tyzdnov a mesiacov volna;) Podla mna ak chcu vyssoe platy, nech sa paci, sediet cele leto v kabinete denne 8 hodin. Aspon nech su pritomni v tej skole, ked uz aj nic nerobia;)

zuzanockamt
20. jan 2025

@jaza81 Závisť, závisť.

jaza81
20. jan 2025

@zuzanockamt jasne, take platy a tolko volna;) Priznam sa, zavidim, ze niekto robi len 9 mesiacov v roku a chce byt odmeneny akoby robil cely rok;) Ja som napisala, ze aj keby som mala o 100eur nizsi plat, nejdem sa hrat na chudatko, lebo by som bola vdacna, ze cele leto si mozem valat sunky. A v zime dalsie 2 az 3 tyzdne atd atd.
Tak budme uprimne....nie ste na tom tak zle. A nerobite ani 8 hodin denne.

zuzanockamt
20. jan 2025

@jaza81 Ten fyzikár nám chýba.

lubkovaandrejka
20. jan 2025

@zuzanockamt tazko bavit sa o tom s niekym, kto nema ani poňatie, ako to tam chodi, kolko sa tam robi a kolko zarobi. Skoda drat klávesnicu.

zuzanockamt
20. jan 2025

@lubkovaandrejka Presne, ale ja sa tu na jej hlúposti a obmedzenom myslení aj celkom bavím.

sorciera24
20. jan 2025

@jaza81 máš nedostatky v matematike, 45 dní ako rátam,tak rátam,nie sú 3mesiace.a robime 7,5hodiny, mnohi aj viac...douč sa,kým píšeš bludy pri tom suchani noh

jaza81
20. jan 2025

@zuzanockamt sklamem ta, ale mam vysokoskolske vzdelanie. Dokonca aj par semetrov z matfyzu. Este na zaciatku studia som si vyberala z viacerych VS. Nastupila som aj na matfyz a ci veris, ci nie, v druhom rocniku VS som si pribrala pedagogicku fakultu (matematika, psychologia). Viem dost dobre ohodnotit uroven a narocnost vysokych skol. Na zaklade toho som sa rozhodovala, ktoru ukoncim. Takze nie som az taky obmedzenec🙂 Uzite si dievcata vsetko to volno a skratene pracovne dni, co vam ponuka vase zamestnanie....len trosku sebareflexie nie je na skodu. Ak mam tolko volna, nemozem chciet plat akoby som odrobila cely rok a rohila denne 8 hodin. Ak ten plat chcem, pridem s navrhom, co viem skolstvu priniest napriklad pocas 2 volnych mesiacov v lete.
Vy ste tu ziadne argumenty k tomuto nedali, zacali ste len pisat, ze zavist, obmedzenci a podobne...pekny zvysok dna

sorciera24
20. jan 2025

No té buh, že matfyz...snáď si robí srandu akné vie rátať mesiace....a ak máš túto vs, tak prečo vlastne nerobíš učiteľku?... môžeš sa prísť valat k nám do skolstva:D
@jaza81