Koľko naozaj zarába učiteľ základnej školy?
Dobrý deň. Všade čítame a počujeme ako sa učitelia sťažujú na svoje platy. Pričom robia 6 hodin v škole a majú 2 hodiny na prípravu doma, čiže aj tá práca ktorú robia doma je realne započítana do pracovného času. Viem že občas to môže byť aj dlhšie...
Pozerala som si platové tabuľky učiteľa ktorý pracuje na ZŠ a má napríklad uz 2.atestaciu a má 1600€ v hrubom plus mu tam narataju aj nejaké roky praxe, čiže aj 1700€ v hrubom.
Toto sú tie ich ubohe smiešne platy? Veď sú v práci do 14:00 a majú 40 dní dovooenky, zatiaľ čo bežný ľudia majú len 20 dní.
V lete kamarátka učiteľka ma suvisle 6 týždňov dovolenky.
Ja študujem učiteľstvo a práveže som ostala prekvapená že tie platy nie sú také nízke ako sa všetci sťažujú. Veď tie tabuľkové platy nepustia a určite majú ešte aj navyše priplatky za triednictvo, stravuju sa v jedalni...
Koľko zarobí taká začínajúca učiteľka?
@sorciera24 rataj este raz...naratas
ovela viac;)
@sorciera24 pozri, ja nikoho neurazam. Poukazala som na fakty. Ale vy okrem posmeskov a urazania nedokazete napisat ziadmy argument. Dost smutne, ak ste ucitelkami, aky je vas sposob komunikacie....posmesny
@jaza81 Počet dní dovolenky je 45. Takže na mat-fyz asi inú matiku vyučovali, keď tebe vychádza niečo iné.
@jaza81 rátam....žijem v tom, vidim svoju vyplatnu pasku aj počet dovolenky - 45dni!!! (tebe dava za,mestnavatel viac dovolenky? ak tedda nejakehomas) a tiez ked poberas dovolenky, tak ti ju neplatia?.....tolko chuj.....pokope........hlavne, že ty tu preukazujes svoju "matiku"....no teda, asi viem, preco si neskoncila (podla mna cele bullshit toto z tvojho radu, sorry....)
kde mas fakty?....ja mam fakt....zo zakona ma ucitel 45 dni dovolenky!...nic viac....ty dokaz ten fakt 3 mesiacov...no daj
@zuzanockamt ok, tak nam neznalym a blbym vysvetlite, ako to je s 8 tyzdnami letnych prazdnin (ok 2 dni pred zaciatkom roka idete do skoly), ako to je s 2,5 az 3 tyzdnami zimnych prazdnin, tyzdnom jarnych prazdnin, jesennymi prazdninami....
Vysvetlite nam, ze teda mate 8 hodinovu pracovnu dobu? Aby sme pochopili, lebo my mame v rodine 2 ucitelky ZŠ a veru, 8 hodin nikdy nerobia;)
@jaza81 neviem ako inde, ja konk. som prvy tyzden v skole a tyzden a pol posledne v auguste (lebo ano, mame len 45dni na vykrytie).....ostatne prazdniny (napr. jesenne a cast jarnych sme tiez v skole - mame skolenia- napr. povinne aktualizačné) a ak niekomu na zvyšné nevychádza, odkladá si nadcasy na tieto prazdniny (nadčasy!!rozmuies?)....v inych zamestnaniach nadcas preplatia, my zan zakonne mame NV, normalne odrobene, odučene, neverím, že VS vzdelany clovek toto nechápe!
a ano, zo zakona (zas si možes dohaldat) máme nie 8...ale 7,5 hod. pracovnu dobu.....proste je to v zákone....co nechpaes?
@zuzanockamt prepáč, že som jej to vysvetlila za teba...
@jaza81 Denne robím 7:00-14:30/15:00 fyzicky v budove školy, 1-2 hod doma. V čase letných prázdnin sme prvý týždeň vždy v práci, v auguste tiež minimálne týždeň. V čase iných prázdnin prebiehajú AV, IV, poberá sa NV, prípadne je zamestnanec fyzicky v práci.
@zuzanockamt tak vy mate dievcata asi vynimku, lebo u nas v rodine tie zeny nikdy nie su do 14,:30 v skole. Ani zdaleka. A nikdy ani po skonceni roka. Pred zaciatkom su to 2 dni a to i len na par hodin. A to cez nich poznam aj ine ucitelky🙂 Fakt, ze travite tyzdne v lete v skole je prekvapujuci.
Viete kolko maju bezni ludia dovolenky za rok? O 20 dni menej. Takze uz len toto vypoveda, ze min mesiac ste platene z nasho pohladu "za nic". Co vam nikto nezavidi, ale rozratajte si ten jeden plat na dalsie mesiace. Mne je uplne jedno, ze mate volna a volna a volna, len ma naozaj hneva, ze ucitelia nemaju mieru sebareflexie do takej miery, aby uznali, ze sice mozno nemaju vysokanske platy, ale to volno je uzasna kompenzacia.
Zaroven ma desia vase agresivne reakcie, ak sa niekto vyjadri proti. Nepride mi to vhodne spravanie. Pretoze ja vam vzdy odpisujem slusne.
@jaza81 Slušne asi ťažko. Prečítaj si svoje odpovede. Urážanie, nevhodné vyjadrovanie, ponižovanie.
@zuzanockamt ja som nikde neurazala nikoho. Citas asi odpovede tej damy, ktora pise, ze by sme mali zacat studovat atd...
@jaza81 Čítam tvoje odpovede.
@jaza81 nie, nepisala si slušne.....obvinila si nas, že robime inak....a nie, nie sme vynimka...na kamaratoch, rodine, susedach sa najviac"vidi"....to ano.....v okrese su školy, kde sa normalne takto funguje...ak mám 6-7 vyuc. hodin, teda končím takto....tak ako by som mohla odisť skor, ak koncím 14.45? alebo porady do 15:30? .....
ja som s platom spokkojna (vydobila som si ho sama svojim vzdelavanim....mozno rpeto), ale fakt ma vie nasvtvat zavisť ludi, kt. nikdy neucili, vidia len "polátko" a nas jediny benefit 45 dni dovolenky ti zavidia a budu tvrdiť, že Ho.no robím - tak ano, to ma fakt uráža....
ešte raz otazky pre teba:
preco teda nejdes ucit?
a ci ty nemas za dni , kedy cerpas dovolenku zaplatene alebo nebodaj pocas nej pracujes...? (to žiadas od nas)
@zuzanockamt :obmedzenci, chod studovat atd atd."su reakcie niekoho ineho. Ja som len vyjadrila svoj nazor, ze nerobite 8 hodin denne, ani 12 mesiacov v roku....tak by som brala toto ako vyhodu a nechcela mat plat ako ludia, co naozaj maju o 2 mesiace volna menej za rok ako ucitelia. Ani jedna ste nenapisali, ze ano, je to super kolko mame volna. Len ste boli hned podrazdene a urazali ste ma. Ja svoje odpovede tiez citam a nie je tam nic z toho, co si napisala. Nic. Napisala si to az potom, ked som vyzdvihla, ze vase odpovede su agresivne a utocne.
Nepoznam ziadnu ucitelku, co by cez zimne prazdniny isla do skoly, ani cez jarne...a naozaj ich poznam zopar. A ked oducia 6.hodinu cupkaju domov. A par dni v tyzdni maju auto zaparkovane pred domom ovela skor...a pravidelne;)
@jaza81 aj ked pridu domov skôr (nahodou, ak im to teda umožnuju).....my musime odrobit 7,5 hodiny (ano, možná je aj forma HO) - ci to neberies ako pracu?...preco...su ludia, bezne vo firmach (ako moj muz), ktory su v korporate na plnom HO....to znamena, ze 8-10hodin denne je doma a nic nerobi?...to fakt si myslis?
@patricia255 vysokoskolsky vzdelany clovek pracujuci v BA napr. v korporate zaraba po 10 rokoch praxe bezne 2500-3500 eur v hrubom. v porovnani s tym su ucitelske platy nizke. ale suhlasim, ze pracovny cas a pocet dni dovolenky sa neda porovnavat.
@sorciera24 preco by som mala ist ucit? To je to tvoja volba. Ja nebazim po tom volne natolko, aby som menila svoje zamestnanie. Len vyzdvihujem fakt, ze nikto z pracujucich nema tolko volna ako ucitelia. Nechapem, preco sa nad tym rozculujes. A poukazujem na to, ze mozno mate nizsi plat, ale tolko volna nema k dispozicii ziadny zamestnanec v inej sfere. Uplne sa vytacas len preto, ze nikto nemoze mat svoj nazor? Ide z teba tolko zla, ze neviem, ci to zvladas regulovat napriklad v triede, ked sa niekto dovoli nieco spytat, co ti je proti srsti. Si utocna, len preto, ze niekto povie, ze plat, aj keby bol nizsi, tak je kompenzovany morom volneho casu. Nejdem ti uz ani odpisovat, lebo mam pocit, ze sa len potrebuejs vyzurit. Pekny vecer
@jaza81 Poznám zamestnancov štátu, ktorí majú viac voľna, keď sme to s dotyčným rátali, tak to vyšlo 52 dní pre neho.
@jaza81 ale moze, ale reagovala si že mame 3 mesiace.....ja ti len davam fakty, ako to je....ano, tak to je....bodka. co na tom nemam priznať, ked mame 45 dni volna?......ty na to poukazujes......a tolkokrat....ak tak potom tuziš, možes ucit a mať ho tiež.....nic viac...
napr. ma hodnotis a nic o mne nevies....absolutne netusis aky som ucitel a kolko robim - hlavne neucim deti hoaxy....vidis len nase platy a volno...(to mi tiez tvori obraz)....
mne je jasne, že fakty dosli, ale nemam problem priznat veci......a ano, hneva ma, ak si niekto mysli mylne veci.....ale mas pravdu, to je tvoj problem, nie moj!
ja sa lucim so slovami: Dopraj a bude ti doprate! (to sa mi k tvojim vyrokom nejako najviac hodi...)
@sorciera24 inak ja by som brala aby sme cez prázdniny teda boli v škole, mali teda toľko dovolenky ako všetci , budeme utierať knižky, poličky a potom si ich vezmem v septembri , keby aj tých 5 týždňov, čo majú všetci , nech si rodičia dajú deti kde chcú , vyberiem voľno ako mne vyhovuje , tak ako to robí väčšina ľudí okrem učiteľov, lebo v škole to musí frcat a ani ochorieť nemá nárok
@jaza81 učitelia vďaka kolektívnej zmluve majú 45 dní dovolenky. Na ostatné dni voľna,pokiaľ Im riaditeľ neurčí aktualizačné vzdelavanie,inventarizaciu,aktualizáciu maturitných zadaní,komisionálny skúšky apod cez prázdniny,si musia našetriť náhradné voľno. Napr suplovanim,doprovodom žiakov na sutaze,výlety,exkurzie...a uvediem jednu šmakocinku..10 dní na Erasme s pubertakmi,kde ani 1 noc nespis,si tam 2 víkendy (nie 2 víkendové dní,ale 2x2 víkendové dni) a aj sviatok...ZIADNE príplatky,diéty,nič...odmena: 5 dní NV...a ty si 10 dní v keli,tvoje malé deti 2 víkendy bez mamy...v akom inom zamestnaní by toto zamestnanec urobil?
@jaza81 mam 28 r praxe,učím na gym predmet, z ktorého všetci povinne maturujú. V nedeľu som opravovala 34 testov...vieš ako dlho? 3,5 hodiny...to len na margo toho ohromneho voľna...Veľká noc? Uhm, vypisem si dovolenku,ale čaká ma opraviť XY maturitných slohov. Vianoce? Áno,mám dovolenku 2 týždne, ale 2 triedy esejí...tak ľahko sa vytvárajú domnienky...

@jaza81 mňa dnes zarazilo mala mi prišla zo školy z niečím ze je to z ministerstva príkaz a budú to mat v škole, niekde to už je a teda mne sa to nepáči,, ak nesúhlasia s platmi a štrajkujú za ne tak poriadne a nie štrajkujem ale príkazy dodržujem, prvé čo by mali neposluchat tie blbosti z ministerstva vtedy by to malo význam takto sa z nich Páni smejú a to je smutné