Koľko naozaj zarába učiteľ základnej školy?
Dobrý deň. Všade čítame a počujeme ako sa učitelia sťažujú na svoje platy. Pričom robia 6 hodin v škole a majú 2 hodiny na prípravu doma, čiže aj tá práca ktorú robia doma je realne započítana do pracovného času. Viem že občas to môže byť aj dlhšie...
Pozerala som si platové tabuľky učiteľa ktorý pracuje na ZŠ a má napríklad uz 2.atestaciu a má 1600€ v hrubom plus mu tam narataju aj nejaké roky praxe, čiže aj 1700€ v hrubom.
Toto sú tie ich ubohe smiešne platy? Veď sú v práci do 14:00 a majú 40 dní dovooenky, zatiaľ čo bežný ľudia majú len 20 dní.
V lete kamarátka učiteľka ma suvisle 6 týždňov dovolenky.
Ja študujem učiteľstvo a práveže som ostala prekvapená že tie platy nie sú také nízke ako sa všetci sťažujú. Veď tie tabuľkové platy nepustia a určite majú ešte aj navyše priplatky za triednictvo, stravuju sa v jedalni...
Koľko zarobí taká začínajúca učiteľka?
Treba objektivne priznat, ze ucitelia maju o 20 dni viac dovolenky ako ini zamestnanci. To, ze je prazdnin este viac, to my dobre vieme - ako rodicia totiz riesime,ako vykryt detom prazdniny s 25 dnami dovolenky. Co sa nadrabania tyka, aj bezni zamestnanci pracuju nadcasy, ktore nemaju zaplatene. My mame napriklad v zmluve klauzulu, ktora hovori o tom, ze nadcasy mame zahrnute v plate. Bezny pracovny cas je 8 hodin plus hodinova prestavka na obed. Cize v office travime minimalne 9 hodin denne, mnohi 10-12 hodin denne. Tiez si pracu nosime domov a robime ju po veceroch ci po nociach alebo cez vikendy. Ohodnotenie je logicky vyssie.
@gerdusha aby to nevyznelo tak, ze ucitelom nedoprajem, ja som za zvysenie platov v skolstve. Rovnako aj v statnej sprave, zdravotnictve, na poste, ci inych sektoroch. Prilakalo by to kvalitnejsich ludi, co by sa odrazilo na kvalite poskytovanych sluzieb. Ale povazovala som za potrebne ozrejmit fakty, ked sa tu operuje s porovnavanim prac. casu a naroku na dovolenku
Pozývame všetkých záujemcov pracovať do oblasti školstva. Nadštandardné benefity, ktoré určite oceníte vás isto presvedčia. Poďte, neobanujete. Robiť to môže každý,každý tomu rozumie,ste viac doma ako v práci, v práci sa cítite milovaná a v poslednej dobe aj bezpečne. Hláste sa co najskôr, aby vás nepredbehli.
Pekný večer a duševnej pohode zdar.
@patricia255 milá Patrícia, k tomu platu sa možno dostaneš, ale to bude chcieť roky a dosť práce, začneš s almužnou....ako všetci. A na VŠ človeka je to stále oproti ľuďom z VŠ také, že... Ó áno, chodíš o druhej domov. Ale od ôsmej do tej druhej si hotová. To nie je ako sedieť si v kanclíku, sem-tam si dať v kľude kafe, pokecať chvíľku s kolegom na chodbe a v kľude si pracovať. To je iné kafe. Na takej ZŠ. Vypľuješ tam aj dušu a to ešte nie každý vôbec zvládne a otázka je aj ako dlho. To voľno 6 týždňov v lete je NEVYHNUTNÉ na to, aby si si vyčistila hlavu a nabrala sily na ďalší školský rok. Bez toho by si skončila v Pezinku. Ale veď, poskúšaš sama...
@kp7333 to kam ste sa upisali, ked nadcasy mate v plate a robotu este aj domov nosite zadarmo, to je ale vasa blbost, ze ste sa upisali vychcanemu zamestnavatelovi...alebo ste neschopni zamestnanci, ktori si nevedia svoju pracu urobit v riadnom pracovnom case alebo vam jej valaju viac, nez je OK. A vy si to nechate pacit. Tym by som sa tu ale nechvalila...
@patricia255
Neviem, absolutne neviem kolko zarobi zacinajuca ucitelka ALE viem jedno. Robit tuto pracu nie je len odchodit si studium ALE predovsetkym to chce velku chut robit tuto pracu.
Co znamena, ze ak zacinam na strednej riesit co dalej, studovat a premyslat nad pracou ucitelky tak je to asi preto ze chcem tuto pracu robit lebo ma bavi praca s detmi, a ucit....
Potom pride nastup, prijatie ucit a " mlada ucitelka " alebo kludne aj stara ucitelka ktora dlhsie nepracovala ide protestovat kvoli " nizkym platom "
Toto nechapem....
Mlada ucitelka by v prvom rade mala byt stastna ze moze niekde ziskat prax a ta stara by mala byt rada ze ju niekde do skolstva prijali po dlhsej prestavke !
Isto su tu ucitelky a citaju ma ale zial....len stvrtina z nic si zasluzi mat ten plat vyssi lebo su to UCITELKY.
@kp7333 logicky vyššie……😜 my budujeme vzdelanosť národa, keďže rodičia by pomaly chceli aby sme ich už aj chodiť naučili. A ohodnotenie mame logicky nižšie. Niekde pri tvojim vzdelávaní sa stala chyba, keďže slovo logicky pouzivas nelogicky . 👌👌👌
@kp7333 a stále nechápete tie dni dovolenky, čo nám tak všetci závidite. Keď má dieťa 2 mesiace prázdniny, a nás “ zákazník” je dieťa, tak mi povedz čo mame robiť v tej škole? Upratovať záchody? Maľovať? Či strihať trávnik? Ok, budem to robiť, ale v septembri si vyberiem svojich 25 dni a pôjdem na dovcu . Potom vás všetky chcěmvidiet ako budete stíhať učiť prváčikov po nociach učiť 😁😁😁.
@katarina4141 a sestrička má 2500€ a tiež by si zaslúžila možno každá desiata a ??? Má teda niektorá viac a niektorá menej? Nie
@mooonika1975 kde pisem, ze vam zavidim dovolenku navyse? tu sa niektore ucitelky ohanali, ze nemaju viac ako ostatni,tak som povazovala za potrebne uviest veci na pravu mieru. a ano, vyska mzdy sa odvija aj od odpracovaneho casu a produktivity prace, cize ked si niektori dobre zarabajuci vydelia svoju mzdu poctom odpracovanych hodin, tak sa mozno dostanu na hodinovu mzdu ucitela, ak nie nizsie. Vidis tam logiku, ci nie?
Ako som vyssie pisala, ja ucitelom doprajem vyssie mzdy - pozor, nie vsetkym, len tym co si zasluzia. Takym, co svoju pracu vykonavaju poctivo, pripravuju sa na hodiny, snazia sa deti naucit a nedeleguju svoje povinnosti na rodicov (vedela by som uviest x prikladov). Toto je najvacsia tragedia vo verejnom sektore (nielen v skolstve) - ze su platy tabulkove a vykon tam nehra ziadnu rolu.
@mooonika1975
Tema je jasna. Ja pisem k teme a nejdem porovnavat sestricky a ucitelky.
Zalozte novu temu a vyjadrim sa aj k nim..... a pozitivne to tiez nebude.
@aaadkaaa my napr v škole ani len jedáleň nedáme. Takze pozor, nie každý má taku možnosť.
@patricia255 a len tak mimochodom, na začiatku v škole som mala nieco cez 700eur. Takze opatrne. Skúste, sa opýtať predavača v Lidli. Isto ma viac. A nehovoriac o tom, koľko času,mesiacov a rokov je potrebné nato, aby sa človek niekam posunul.
@klauduska007 nemáme
@klauduska007 a ako sa stravujete?
To co tu citam, je naozaj smutne. Vacsina zien-uciteliek v tejto diskusii klesa naozaj hlboko citujem len posledny priklad: "Niekde pri tvojim vzdelávaní sa stala chyba, keďže slovo logicky pouzivas nelogicky . 👌👌👌", pouzivaju vyrazy ako obmedzenci, ze mame ist studovat atd atd. Sposob komunikacie s 3 otaznikmi, co sa v slusnom pisomnom prejave nema pouzivat adt.adt. Pisu, ze v kancelarii zamestnanci kavickuju a ak nestihaju a musia robit nadcasy tak su neschopni.
Spravila som si z toho len jeden zaver, nie je namieste vyzvat inych, aby prisli ucit. Je namieste, aby tieto damy radsej prestali ucit nase deti, pretoze asi nebudu pre ne prave idealnym prikladom.
Ja učiteľky veľmi obdivujem,pri dnešných deťoch je to naozaj tažká práca. Teda určite bola vždy ,ale dnes je tá výchova rodičov trošku iná a preto si to odnášajú učiteľky.
Ale súhlasím s tým čo píše mamička vyššie,že niektorím učiteľkám chýba pokora .
Ja pracujem vo verejnej správe ,máme nižsie platy ako učitelia a teda problémoví klienti sú na dennom poriadku. Aj nás to veľmi vyčerpáva. Žiadne nadčasy nemáme zaplatené. Dovolenky si nemôžme brať kedy chceme. Robota si nás počká aj po dovolenke a teda nahromadí sa jej veľmi veľa. Áno závidím učiteľkám,že môžu byť s deťmi cez letné aj zimné prázdniny. Ale nezávidím im rôzne vrtochy rodičov a detí. A my si učiteľky veľmi vážime ,ale je to o ľuďoch. Ja poznám normálne učiteľky,ktoré uznajú,že majú výhodu oproti nám cez prázdniny. Nemusia vymýšľať kde dajú deti ,trávia s nimi viac času ako my. Uznajú,že aj iné zamestnania sú náročné a nie každý zamestnávateľ je benevolentný. Hlavne pri súkromníkoch,poznám tiež prípady kedy nechcú dávať skoro vôbec dovolenky a majú nižšie platy ako učitelia.
Takže nesúhlasím ani s vyjadrením "logicky vyšší plat". A nemajú ani žiadne odmeny. A majú tiez veľmi dôležitú robotu ☝️.
Odjakživa bolo že ,,neucitelia,, budú vždy závidieť učiteľom tu strasne dlhú dovolenku 🥶🤮 nech sa páči, prihlásiť sa na VŠ a môžete študovať keď je to taká lukratívna práca, bojovať s Vašimi deťmi, resp. s rodičmi ktori si myslia aké je ich dieťa dokonale... robím ,,len "učiteľku v mš, a každým rokom je to horšie a horšie čo si rodičia dovoľujú...strašná doba naozaj..nech príde každý rodič vyskúšať mať na starosti vyše 20deti, však nejedna matka nezvlada mať doma 1 dieťa a čo by robila s ďalšími...vidím to napr. Počas prázdnin...matka na materskej dovolenke so súrodencom a povie mi ráno že čo bude ona robiť doma s dvomi deťmi...to je len taký malý príklad....
@jaza81 Presne tak, v tejto diskusii sa mnohe ukazali. Ako mozeme chciet od deti slusne spravanie, ked ich ucia take neokrochane osoby. Niektore nemaju respekt ani k rodicom, nieto este k detom. Zial, s podobnym jednanim sa stretavame aj v skole nasich deti. Niektori sa riadia heslom: ja som ucitel, kto je viac.

@jaza81 www.edujobs.sk. pozri,koľko nás chyba, pridaj sa, budeš sa mať fantasticky, pod s nami vytvárať lepšiu budúcnosť pre tých všetkých vdacnych ludi naokolo