Ktorá práca prináša minimum stresu?
Aka praca je kludna?ze sa tam nerobi vkuse 8h a clovek sa ani nezastavi a stresuje? Poznam chlapika čo robi v podstate asi nejakeho pomocnika vo firme a on cely den ze nic nerobi a plat ma fajn, chcem pracu ktora nebude narocna moc a budem vediet si aj oddychnut tam a nie pendlovat vkuse (to mam teraz), v akej praci je to takto? Ze sa tam robi v podstate malo
V každej práci je aj niečo stresujúce, ja som nonstop pracovala v práci kde je extrémna psychická ale aj fyzická záťaž, keďže sa jednalo väčšinou o prácu s ludmi a aj s bremenami. Potom som dostala zdravotne problémy, totálne som sa psychicky zložila, pretože mám aj povahu že keď už niečo robím tak to chcem robiť na 120%, čo nebolo absolútne možné takto robiť v tých prácach v ktorých som pracovala. Čiže syndróm vyhorenia, nasledovala pól ročná pnka, chodenie po psychologoch, psychiatroch, ako tak som sa z toho vyhrabala, našla som si ako tak kľudnu prácu ale to tiez nie je tak, ako by si človek predstavoval a poväčšine tam, kde sa človeku zdá že nebude robiť nič a ma celkom slusny plat, väčšinou to tak nie je a je tam ešte viac prace, ako tam kde by si si pomyslela že je toho naozaj veľa. Teraz to začínam taktiež zisťovať a veľa mi to dáva zabrať. Je to čiastočne aj praca s ludmi ale väčšinou telefonovanie a maily a dalších xy veci ktoré človeka ani nenapadnu a potom si niekto povie že však tam nič nerobíš, z čoho si unavená? Takze praca kde nič nerobíš a dostaneš zaplatené, taká neexistuje. Skús si založiť podnikanie, ktoré rozbehni, daj si tam zamestnancov na všetko a nemusíš robiť nič.
Čo tak sa naučiť najrpv zvládať stres a vyrovnať sa s osobnosťou? A následne si ujasniť priority a čo chces? Potom si hľadať novú prácu...
Každá práca je v podstate s ľuďmi. Stačí že ich máš 10 denne ale čo keď prídu dvaja pakovia?
Aj tu spomínane profesie ako pečenie atď. Aj to je pod tlakom. Nech si to každá skúsi piecť pre druhých. Mnohe áni pred vianocami nepecu lebo to nedavajuya to nemajú zákazku že 10 druhov za 2 dní upiecť.
Detto práca s deťmi, horší sú rodičia ako deti. A tak môžem pokračovať. Detto ako tu jedná páni spomínala pitie kávy v štátnej správy. No tak by sa čudovala že sú aj časti štátnej správy kde si ľudia beru prácu domov a robía aj na pnke.
A upratovať niekde tiež to má výhody aj nevýhody. Je to makacka hlavne keď niekto chodí za zadkom a kontroluje, čo je nápr v hoteloch pochopiteľne že musí byť super čisto, aj v zdravotníctve... Takže autorka všade je niečo nič nie je jednoduché..
Na veľa vecí nemáš školu ale dá sa postupne dorobiť. Len dať hlavu do poriadku a zvýšiť si sebavedomie a naučiť sa nebrať si všetko k telu..
To ze nezvladas stres, je ludske. Vela ludi nezvlada ten tlak na produktivitu a efektivitu. Citala som studiu, kde pisali, ze clovek realne v praci dokaze byt produktivny 4 hodiny denne. Zvysok je take preflakanie sa, meetingy, administrativna nenarocna praca, mailiky atd. Takze idealne na ludsky mozog su 4-5 hodin. Ak clovek pracuje viac, dokaze fungovat, vsetci takto fungujeme ale je to skor prezivanie, nie zivot, ludia su vyhoreni unaveni, nestastni a frustrovani. Riesenie na tvoj problem nemam, ale mam kolegynu ktora si riesenie na tento problem nasla. Svoju pracu deleguje na inych a ona realne pracuje 3 hodiny a zvysok preklabosi s kolegami v celej firme, proste si chodi pomedzi oddelenia a rozprava sa s kazdym koho pozna. U nas v time ju neznasame, ale ma malo prace, ona si chodi do prace ako do letneho tabora. Tak aj to je cesta. Byt v time za debila, ale prace mas menej. Inak neviem, asi fakt len ta kniznica alebo recepcna...
Autorka ak nikto z rodiny a známych nemá politické konexie aby ti takú prácu vybavil, je to v dnešnej dobe optimalizácie bez šance.
Vždy ma pobavia odporúčania aby ľudia išli do horšie platenej práce, kde je údajne menej prace a menej stresu 😂 Realita je taká že pokiaľ nemáš vlastné podnikanie (kde už na teba robia druhí) alebo obrovské šťastie, tak robíš ako kôň často za malé peniaze.
Máš dve možnosti začať podnikať čo nie je bez stresu alebo sa vypracovať natoľko že si môžeš vyberať a keď sa podmienky v práci zhoršia ísť inam.
Stres robia ľudia a stačí 1 cocot na riadiacom mieste a z kľudnej dobre organizovanej práce je zrazu nezvladnutelny chaos a stres.
@pupavka234 To si kolegyna ale pekne zariadila :D Možno si od nej musíte zobrať všetci príklad. A možno že zistíte že zrazu potom vaše vedenie radšej naberie nových ľudí (na tu prácu ktorú akože budete delegovať), namiesto toho aby tento problém riešili. A budete si klepať na čela prečo ste to už nespravili dávno. :D
@ibatanecnica bez ľudí...však cvičí vojtovku s malým bábom, v miestnosti je ona + matka s bábom...
@pupavka234 prečo by mal byť za debila niekto, kto vie svoju prácu hodiť na druhého a má voľno? Či zle som to pochopila? To je jej šikovnosť a blbosť ostatných že ju v tom podporujú.
@mandzula akože to mi pripomína moju sesternicu... robí na vrátnici na jednom gymn.
keď som sa jej opýtala čo robí tak mi opísala ako ráno príde, vytiahne si z tašky "svačinu" , pustí počítač a sedí.... som jej povedala že pre mňa by takáto nuda nebola, celý deň sedieť na zadku a čumieť do monitora, alebo na dvere že kto prišiel...
@deti95060810 a ty by si zverila dieťa takejto osobe? Ktorú v podstate nič nebaví, nechce bohvie čo robiť ale chce zarobiť? To aká bude odvedená práca. Aby viac neuškodila ako pomohla. Ten človek musí rozmýšlať, musí ho to baviť a vedieť čo robí. Nie len mechanicky sa niečo naučiť a potom ako na páse, jedno dieťa za druhým. Takémuto človeku by som takéto niečo neradila.
@ibatanecnica nevieš, možno by ju to chytilo... 😉
@deti95060810 to síce neviem, ale pochybujem. Radšej nech si fakt nájde niečo, kde škody narobiť nemôže. To máš ako s masérmi. Je ich kvantum, lebo nie je problém spraviť si kurz ale dobrých je možno polovica z nich. Roky chodím na masáže, takže viem posúdiť. Niektorí viac uškodia ako pomôžu.
@ibatanecnica my sme inak na takú babenku v Mt natrafili... cvičila s dcérou vojtovku. bola fyzio. Za celý rok ani ťuk - žiaden pokrok. dieťa malo modré ruky, nohy - samá modrina. Neurológ sa chytal za hlavu . Pani si ľahla na dcéru a pozerala sa do zrkadla a moje bábo revalóóóó pod jej váhou.
odišli sme cvičiť do Olomouca - chceli podať tresné oznámenie na pani, pretože podľa nich to nebolo cvičenie, ale týranie dieťaťa... za 2 mesiace postavili dcéru na nohy...
@deti95060810 preboha, tak to mi je ľúto, čím ste si prešli. Ja preto hovorím, radšej nech nerobia nič, ako takto. Ľudia si neuvedomujú, čo môžu svojim neadekvátnym konaním - nezáujmom o danú profesiu spôsobiť. A ešte robí tá fyzio?
Sen každého.. zarobiť a nič nerobiť 🤭
Možno sa Ti tu ozve niektorá..je ich tu dosť.. celé dni na koni/údajne v práci a dokonca sa týmto štýlom aj kariérne vypracovali.. zatiaľ sme sa nedozvedeli, čo to za zázračný job😁
Má to aj tmavú stránku, keď nič nerobiš a posuvaš čas očami nemá zmena konca kraja
@ibatanecnica ano aj tak sa na to da pozerat, debil v zmysle zly clovek, nie hlupy clovek. Mne by to nedalo, delegovat moju pracu na niekoho kto je uz maximalne vytazeny a potom sa flakat, ale ona ma zmanipulovane cele vedenie, vie ako na to.
@yoxinka prepáč, máš pravdu nemám osobnú skúsenosť s prácou v knižnici.. len som si pomyslela že tá pani ktorá pípne čitateľský, pípne knihu a povie ti do kedy to máš vrátiť a potom tú knihu vráti do regálu že to je celá jej práca... Ale nemám predstavu či tam nejak rotujú, koľko je iných pozícii ako táto a čo všetko musia ešte robiť. Viem že sa organizujú besedy, výstavy, projekty a tak, ale úprimne moc do toho nevidím, len som tak dala na prvý dojem
Kludnu robotu si musis vybavit, po znamosti. Na meskom urade a kniznici, vsade na teplych flekoch treba mat konexie. Ak nemas, smer profesia a smer novodobe otroctvo v korporatoch. Vsetko medzi tym je beznadejne vypredane pretlakom zaujemcov.
@buberova tie knihy treba vybrat, kupit, cize behas s fakturami a u nas sa objednavky robia v SAPe. To robi akvizicne oddelenie. Dalej sa knihy spracuvaju do kniznicneho systemu. Knihu nahodis, menne a vecne skatalogizujes, na to potrebujes ovladat aktualne katalogizacne pravidla, momentalne su to RDA.
Oznacis knihu ciarovymi kodmi, ktore vytlacis, oznacis knihu systemom proti odcudzeniu a oznacis ju tak ako treba a kniha sa zalozi do fondu.
Kolegyne vo vypozickach okrem pipnutia a zakladania knihy robia medzikniznicnu vypozicnu sluzbu, vymenu publikacii, agendu periodik (vratane objednavok, faktur), spravuju webove stranky kniznice a socialne siete atd . U nas sa robi informacne vzdelavanie prvakov, cize sa postavis pred znudenych studentov a prednasas im. Akademicke kniznice maju zo zakona evidovat publikacnu cinnost, krajske, okresne kniznice organizuju besedy, prednasky, sutaze atd.
Cize nic pre cloveka, ktory sa potrebuje niekde zasit.
@ibatanecnica alebo školstvo, kavickujes, každých 45 minut mas prestávku, končíš o 12:00 a stále mas nejaké prázdniny 😂
Nic nevies, nemas ziadne pracovne skusenosti a diktujes si podmienky ze chces kludnu pracu za dobry plat z ktoreho vyzijes....mas ty ale naivnu predstavy ako vacsina novodobej mladeze co to ledva vyjde strednu skolu a si chcu diktovat a byt panmi svojho casu a oodmienok 🤦
@buberova
Tak ešte záleží, v akej knižnici robíš. Keď v nejakej malej na dedine, kda sa pozná každý s každým a máš otvorené 4 hodinky denne, tak dajme tomu, že je to tak ako píšeš. Ja som robila vo veľkej knižnici v centre mesta, otvorené 8.00-19.00. Bežne tam na nás ľudia vrieskali kvôli 40centovým upomienkam, chodili tam fakt čudní ľudia, lebo tam bol internet zadarmo, chodili nám tam bezdomovci “požičať si knihy” rozumej, zohriať sa, nie raz sme museli volať policajtov, lebo došiel nejaký sfetovaný týpek a robil bordel, po večeroch tam ostávala iba jedna žena, ktorá to zatvárala. Robila som aj na detskom oddelení, furt bordel, rozhádzané knihy, lebo rodičia sú totálne debilní v tomto, oni si tam kecali a deti nám prevrátili oddelenie hore nohami, potom sa zobrali a odišli. Organizuješ besedy, rôzne podujatia, výstavy. Ako vedúca som nakupovala knihy, riešila komunikáciu s vydavateľstvami, robila rozhovoroy do médií, organizovala týždenné tábory pre deti, pričom to bolo zadara a deti tam boli veľmi zvláštne, raz mi decko vybehlo na frekventovanú cestu, lebo zrejme malo nejakú poruchu, ktorú matka vytrvalo zatĺkala, ale mali sme tam 18 detí a dve kolegyne museli nonstop sledovať tohto chlapca. Keby ho tam vtedy zrazí auto, ja idem sedieť, lebo to bola moja zodpovednosť. Stále sme zobili priestory podľa aktuálneho obdobia, organizovali rôzne akcie, exkurzie, čítačky pre škôlky, školy. Každý rok sme organizovali Noc s Andersenom, kde sme mali celú noc deti v knižnici, jeden rok sa nám v tú noc nejakí ožratí začali dobíjať dnu. Nechceš toto zažiť 🤷♀️. Ľudia sa vkuse chodili sťažovať na totálne chu*oviny, nič im nebolo dobré, pričom všetko je zadara alebo za minimálne peniaze. Jasné, boli aj super momenty a super ľudia, deti, ktoré milovali čítať a zlatí rodičia, ale rozhodne by som to neoznačovala ako prácu, kde nič nerobíš a zašívaš sa.
@deti95060810 fyzioterapeut pracuje aj s dospelými, je to niekedy fyzicky dosť náročné
Moja znama robi v pohrebnictve v kancelarii a ma pohodicku.
@yoxinka ano, kazdy si predstavuje knihovnicku s drdolom v neurcitom veku sediacu za stolom so strikovanim v ruke.
Alebo knihovnicku, ktorej staci vychodit zakladnu skolu. Niekto jej prinesie knihy a da jej pipac do ruky a ona sedka a pipa. Zlate no🙈
Pritom ja ako katalogizator nemam ani chvilu, kedy by som bola bez prace. Ked nekatalogizujem knihy, tak robim zaverecne prace a robit to treba poriadne a odborne, cela nasa praca je k dispozicii vo verejne pristupnych online katalogoch.
@0silvia0 tak ale ty si asi v nejakej vedeckej knižnici, kdesi v knižnici na dedine je to iste iné - aj keď pre mňa nezáživné a nezaujímavé...
@judar ale čo sa čudujeme, veď súčasná mládež je v tom vychovávaná, ma len práva a povinnosti takmer žiadne a potom, keď príde real zivot, tak končia u psychiatrov, lebo ho nezvládajú. Od malička im je vštepovane, že su individuality, keď niečo nezvládajú automaticky sup na diagnostiku a dieťatko ma hneď papier este aj na lenivosť.
@deti95060810 robim v akademickej kniznici. Jasne, ze dedinska je o niecom inom. Len ona nezvlada stes z ludi a do kniznice chodi kto? Ludia. A bude tam sama.

@mandzula to netuším nepoznám nikoho kto by to robil. Inak aj tí SBS kári čo sa prechádzajú po predajniach. Ale musíš mať kurz. Mňa by tiež piclo. . Radšej nemať čas na obed ako 8 hodín čakať keby do utrpenie ničnerobenia skončí
A tam niekoho môžu zase začať bolieť nohy, chrbát, od toľkého státia. Ono všetko má svoje pre a proti