icon

Len tak na zamyslenie o slovenských platoch

26. júl 2022

Všimla som si, že veľa mamičiek čo tu o sebe píšu a píšu svoje príjmy, tak veľa z nich píšu že ich muž má príjem od 2000-3000€ . No a popritom veľa ľudí nasáva že sú nízke platy na Slovensku že nemajú z čoho žiť. A tak by som sa chcela opýtať, keď žije chlap na Slovensku, dajme tomu ešte na východe , odkiaľ má taký plat ? ( Pochybujem že každa tretia mamička tu chodí s doktorom, právnikom a pod. 😀) Ja len tak zo zaujímavostí, že by ma zaujímalo kde takí muži pracujú že majú také platy, lebo mám muža a naozaj prestriedal veľa prác a vždy dostal maximálne 1100€ , sme z východu. Tento príspevok nemyslím v zlom, ak by náhodou takto pôsobil, skôr ma len zaujímajú odkiaľ ľudia majú toľko peňazí. Keďže my striedame práce, hľadáme a nikde sme nevideli aby toľko ľuďom platili.. ďakujem pekne za všetky odpovede, aj zle, aj dobre

evuska32
27. júl 2022

netráp sa...my máme spolu s mužom 2200 a to ja som účtovníčka a on je lakýrnik obaja v PP...proste muž nezarobí viac, lebo nemôže robiť na zmeny zo zdr. dôvodov....

luccija
27. júl 2022

@zuzanockamt tak je sikovny🙂aj moj otec si sam robil, ale on znizoval cely strop a jeho to bavi co nevie si zisti, nastuduje, popyta sa...My sme mali atyp a dali sme si spravit hoci ma suma ovalila dnes uz by som ich spravila zase vsetko inak;)

luccija
27. júl 2022

@pictbridge sluzby pedikura, manikura, kozmetika je dobry biznis a pojde vzdy

luccija
27. júl 2022

@evuska32 moj otec si prevalil dvere na aute treba to vyklepat a nastriekat nic dramaticke.Ozval sa mu chalan co si to spravi ako fusku v praci 500 eur.V servise oficialnom mu povedali raz tolko.

vinkel
27. júl 2022

@zmrzlinka2021 presne. My hľadáme tesara čo sa význa v starých domoch a nikto nič.. ešte nás sa pýtali. Ako keby sa pýtali akú farbu chceme dreva Ok, ale spôsob prace. Čiže ja skočila 4 školy ale ako vidím stále ich mám malo aj tesár budem 😂

85miska
27. júl 2022

Tak napríklad môj manžel je zvárač v Košiciach. Robí síce na živnosť ale keď vieme dopredu že budeme auto dávať opravovať alebo niekam chceme ísť na víkend tak sa zatne a robí viac hodín a tým docieli aj 3000€ ak je taký pohodový mesiac že chceme aby bol aj s deťmi tak ma 2400-2600. Tí ktorí sú na TPP majú v čistom 1900. Takže aj keď zaplatí odvody je natom lepšie. Ja som sestrička mala som tak v čistom 1100€ podľa toho koľko víkendov som odrobila či bol sviatol nočné teraz som na rodičovskej dovolenke tak mám 390. Ja len tým chcem poukázať že dá sa aj na východe zarobiť. Môj muž nemá ani maturitu ale robí manuálne rukami. V našej nemocnici doktor ktorý skončí VŠ má Max 1300€. Po atestácii lepšie ale to až o 5 rokov. Nie všetko je vysoká škola.

aurorastone
27. júl 2022

@martul neslintaj a nezavid, tiež sa stan geodetom! 🤦‍♀️... Samozrejme to myslím ako vtip, keďže kolkokrat tu vidím ako vedia niekoho zhodiť ze sa mal viac snažiť a mal by sa lepšie.....

No a autorka aj môj chlap zarába 860 v čistom v Bratislave ako učiteľ ale ani za boha by to nemenil keďže tu prácu miluje a aj deti jeho 😁

alana1
27. júl 2022

Šofér kamiónu ak je cely mesiac preč dostane v čistom 2400eur a to nemusí mať školu žiadnu iba vodičak a psychotesty 🙂 ale znovu je to na úkor rodiny. Manažéri v korporátnych firmách aj na východe maju cez 3500eur hrubom co je 2500 eur v čistom.... takže dá sa zarobiť to je pravda

ouwecka
27. júl 2022

@zmrzlinka2021 ďakujem ano sme,inak aj neveriaci uspesni ludia pouzivaju božie principy ako prerazit tak verim ze my ked sme.veriaci sa to po case zjavi

lianka123
27. júl 2022

@katulienkax prosim ta, negeneralizuj. IT je momentalne odvetvie kde zarobis naozaj cez 3tisic a vobec nemusis sediet od nevidim do nevidim v praci. Vacsina je homeoffice, plus tam mas 8dni na seba lekar, 8 dni na dieta, 25dni dovolenky, platena ocr, platena pn v plnej vyske, zeny na skratenych uvazkoch. Tak netrep o tom, ze nevidime svoje deti. Ja som 14.30 hotova, v skolkach prva, piatky nerobim a plat ti nepozdielam lebo by ta j..lo.

vero_29
27. júl 2022

Chce to čas...neboj aj vy budete sa budete mať časom lepšiemu bohužiaľ mmt je to na Slovensku miestami tak že čerstvý vysokoškolák sa má horšie ako murár, či čašník, tak lebo on už zopár rokov má odročené, čo by ste zatiaľ študovali..ale postupom času, vekom by sa to malo otočiť..lebo ten vysokoškolák používa ten mozog inak ako tej čo študoval len ucnovku..ako jasne česť výnimkám, niekedy aj ten bez VS vzdelania je šikovný, ale v určitom čase sa to zastaví v profesnom raste a nejde to ďalej..lebo kapacita mozgu ti nedovoľuje..

martul
27. júl 2022

@aurorastone nezávidím, neslintam. 😁 Chvalabohu sa viem i seba slušne postarať.

judar
27. júl 2022

@dkethe ver ze na mk su take panicky co zarobia cez 3k este sa aj vychvaluju vselijakymi fotkami luxusu a pritom realne tie peniaze maju akurat tak za cennik sexualnych sluzieb 🤦😂 s veru takych z amaterok je tu dost

dobromila
27. júl 2022

Píšete tie sumy v hrubom alebo čistom? Lebo to je veľký rozdiel 😉

janulik2306
27. júl 2022

Bože hanbím sa normálne, ale nedá mi napísať.. Viem, že sa tu rozoberajú platy manželov.. Ale poviem Vám, ja mam ukončenú VŠ robím na ÚPSVaR necelé 2 roky... Poväčšine mi okolie závidí že "panička z úradu" a, že aké mam známosti, že som sa tam dostala.. A to nemám žiadne a dostala som sa cez vyberko, bez známosti môj plat v čistom je 560 😔tabuľkový.... po rokoch praxe sa budem posúvať hore o pár percent 🙈🙈ako predavačka nechcem nikoho uraziť by som zarobila viac, takže niekedy to nie je o škole a snahe a prebojnosti ale je to o "tabuľkových platoch"

euka210
27. júl 2022

Su na vychode i taki, co obaja spolu maju 1100 pri min.mzde a musia vyzit a vyziju.
IT zarobia i na vychode vela a aj sikovny stavbar majster zarobi ked je sikovny.
Vsetci chcu VS a robotnicke prace nebude mat kto robit a potom tam bude nedostatok. Kazdy by chcel vela penazi za co najmenej snahy.

vero_29
27. júl 2022

@janulik2306 áno ale napr. predavačka musí robiť cez víkendy aj vo večerných hodinách. Väčšina pracovníkov v štátnej a verejnej správe môže sa stat že o 15:00 už mi padla a prcham domov. V korporatoch, kde sú aj vyššie mzdy..tak si to ľudia musia aj odmakat..čím vyššie človek je, tým vyšší plat..ale aj väčšia zodpovednosť, čo prináša aj viac stresu..čo ide na úkor na osobného voľna..čiže neskôr dlhodobý stres=parádne nechcené diagnózy. Všetko má svoje pre a proti..každý by mal byť spokojný s tým čo má..a neriešiť ostatných či si myslia..

cervenaruza123
27. júl 2022

Otazka platov je celkovo dost obsirna... Dolezity faktor je, ze velakrat za tym platom je velka obeda. Za uspechom je velka obeta. A nie kazdemu to stoji za to. Moj manzel mal tiez ponuku, kde by zarabal o dost viac. Ale takmer by nebol doma, obaja sme sa zhodli, ze nam to za to nestoji a radsej sa uskromnime, ale aspon uvidi svoje deti vyrastat. Kedysi bola vysoka skola istou zarukou dobreho miesta a platu, dnes je vysokych skol tolko, ze samotna skola az tak vela neznamena, skor uz potom snaha sa vzdelavat dalej, riskovat, skusat... Ja zvazujem, ze pojdem po materskej mimo svoj odbor, lebo darmo som studovala tazsiu skolu a obetovala jej dost vela, ked teraz v tomto smere nemam velmi moznost zarobit viac, ak neobetujem zase velmi vela. Ale v inych sferach ak budem snaziva, tak sanca na vyssi zarobok bude. Tak stoji za to drzat sa svojho miesta za trapny plat na dnesne pomery len preto, ze som to vystudovala? Lenze akakolvek zmena chce aj odvahu. A je to aj risk. Niekomu to vyjde, niekoho z novej prace vyhodia, ze mu to proste nejde. Netreba sa porovnavat s inymi, lebo niekto ma dobry plat, ale nie je skoro nikdy doma a inemu by to vadilo. Niekto maka aj vikendy, nadcasy, po nociach, aj ho to bavi, ale niekto iny nie je ochotny tolko makat, aj keby mal ovela vyssi plat. Niekomu staci, ked prezije a viac mu ani netreba, niekto chce vyssiu zivotnu uroven. Niekto rad riskuje alebo ma niekoho, kto ho v pripade nudze zachrani, iny si risk dovolit nemoze. Niekto nema az taky talent a moznosti, nevie vymysliet, kde by mal lepsi plat, nevie si za tym ist. Kazdy ma jednoducho ine vlastnosti aj preferencie.

ckatka
27. júl 2022

@diaszoky lekár s praxou s desiatimi.sluzbami do.mesiaca to.ma.bezne...tých 3000....
Len je pravda, že rodina ho skoro nevidí....A v prepočte na počet odrobenych hodín je to smiešne...lenže to nikto nevidí, tie 24ky čo ťahajú...

afinito
28. júl 2022

moj manzel vystudoval geodeziu.. A bola to velmi narocna skola, preto chapem sklamanie z platu.. Ako zamestnanec sa neda velmi ocakavat zlepsenie platu... Ako zivnostnik.. Treba dat vela penazi do pristrojov.. A mat na to nejake predpoklady podnikat... Co moj muz nema.. Zmenil profesiu a teraz robi 4 roky meracieho technika.. Co je tiez akoby zazrakom, lebo z geodezie je tazke prejst na nieco ine co nestudoval.. No teraz mu prekazaju nocne, ohladom zdravia.. Hlada dalej lepsiu pracu.. Denne.. Pripadne zas geodeziu
.. No tam je potrebne vela casto cestovat... Ale co je pre vas zivot priorita? Moj muz nechce robit nadcasy lebo chce byt s nami.. Nechce vela cestovat, ale byt viac s rodinou.. A predstavte si ako sa Boh o nas stara aj s geodetickym platom ktory nejde zmenit,.. mozno len v Bratislavskom kraji. Sice sa velmi trapil... Na tychto poziciach.. Ale stale to celkom zvladame.. Ja som tiez ucitelka na materskej a mame 5 deti.. Ziadna kariera.. A ako ludia zvyknu -najskor sa zabezpecit.. Mame uz dalo by sa povedat vsetko.. Uplna spokojnost.. Okrem manzelovej dobrej prace.. Ale to je asi z nejakeho.. pre nas neznameho dovodu pre nieco potrebne.. aby sme mali menei penazi... A Boh je taky dobry a stara sa o nas.. Mozno nas k niecomu este vychovava.. Ked stale sme v podobnej financenj situacii.. Alebo inych ludi.. Aby ukazal.. Ze peniaze niesu vsetko...

yoxinka
28. júl 2022

@melanta
Ľudia ako ty často oslovujú ľudí ako môj muž, ponúkajú prácu s takými sumami, že 3000€ je tak na zasmiatie a to sedí doma na zadku a pre slovenského zamestnávateľa robil naposledy pred asi 10rokmi. IT sektor, ale teda vysoko špecializovaná vec, pričom muž, odkedy ho poznám, tak len na sebe pracuje, zdokonaľuje sa a učí sa vkuse nové veci. Ako zamestnanec nepracuje už sakra dlho, pracuje sám na seba. Slováci sú vo väčšine priemerní ľudia a furt len čakajú, ako sa o nich bude niekto starať, málokto je ochotný vziať život do vlastných rúk. Poznám ľudí, ktorí to urobili, ale teda je to sakra makačka a viem, že nie je nutné byť IT na plat 7000€ na Slovensku, ale človek musí byť ozaj výnimočný a jeho schopnosti sa totálne vymykajú chápaniu bežnej populácie. Preto ti tu hneď budú obyčajní ľudia písať, že na taký plat musíš byť v parlamente a nič nerobiť, ale to je totálny bulshit 😉.

jannies15
28. júl 2022

Všetky žienky, ktoré píšu o práci na sebe, majú pravdu.
Neviem, čo presne si vyštudovala, ale som učiteľka, lebo som ňou chcela byť, a s platom som spokojná. Avšak, od skončenia VŠ som sa nezastavila v školeniach, atestáciách, kurzoch... Nástupný plat som mala v čistom tesne pod 500€, teraz mám cca raz toľko, 31 rokov, druhá materská a aj počas nej si idem zvyšovať kvalifikáciu. Áno, na úkor môjho pohodlia, voľného času, financií, ale s vidinou lepšieho uplatnenia sa v budúcnosti. Stagnácia a očakávania dobrého ohodnotenia len na základe faktu, že niekto pred 5,10, 15 rokmi vyštudoval nejakú školu? To naozaj neplatí.
A ešte dodatok- treba aj CHCIEŤ byť dobrá/ý v tom, čo robíš.

yoxinka
28. júl 2022

Tvoj muž je obyčajný “pešiak” bez vízie a ambícií, urobí, čo mu povedia, robotu si spraví a skončil 🤷‍♀️. Keby tvoj muž kukal aj za roh, dnes by vedel minimálne jeden svetový jazyk, ideálne viac, študoval by ďalej v odbore aj popri práci a vyhľadával by príležitosti ako nie zarobiť viac ale ako sa naučiť viac. Časom by bol tak dobrý, že by si ho všimla zahraničná stavebná firma, ktorých na Slovensku posobí x, často veľký developer a kedže tvoj muž by ovládal svetové jazyky, tak by nemal problém pre nich robiť. Prípadne by mal na linked in svoj profil a možno tam by ho našla @melanta a oslovila by ho, pričom plat by začínal na dajme tomu, trepnem 4000 až 5000€. Ale pokiaľ je tvoj muž len spokojný s vedúcim a robotu, čo mu povedia si spraví, tak všetko, čo som napísala, si môžeš čítať ako rozprávku a snívať …

17alexis
28. júl 2022

Sme zo ZA, muz je IT-ckar, ale pozor - naucil sa vsetko sam. VS ma ineho smeru, kde mal len zaklady programovania. Hovori k tomu plynule dvomi jazykmi. Ja robim "dievca pre vsetko" a vdaka tomu, ze ma zivi cudzi jazyk, zarobim podobne ako moj manzel. Vysla mi teraz dobra materska a este aj popri robim lebo nevedeli a v podstate ani nechceli najst za mna nahradu. Pochadzam vsak z vychodu, da sa aj tam zarobit, ale musis aj nieco vediet. Moja mama nevie ani len po slovensky, hovori narecim. Cize uz tym sa jej vyrazne zuzuje vyber. Robi v kadejakych kablikarnach za minimalku, ma zdravotne problemy, ale zial, nema na viac ako na taku pracu...

martabubu
28. júl 2022

IT sektor, manažéri a potom remeslo a stavebníctvo keď majú živnosť ale robia aj 10 hodín 6 dní v týždni

zmrzlinka2021
28. júl 2022

@vero_29
To ze niekto je vysokoskolak, neznamena, ze ma aj mozog vysokoskolsky vzdelaneho cloveka. Po x rokoch praxe, skusenosti s ludmi mozem povedat ze 70 % absolventov vysokych skol je realne nepouzitelnych na dobré vysokoskolské pozície, kde sa očakáva, že ten človek bude aktívne mozog zapájať.
Je veľký omyl si namýšlať, že VS mi zabezpečí vysoký plat. Az po VS začína reálne makanie, a to velmi vela ludí odmieta. Preto mnohí vysokoskoláci končia na stredoškolských pozíciach a s nízkymi mzdami a pritom nám chýbajú kvalitní ludia.
Vies aké tazké je nást človeka k nám za 2500? A to sme v BA.

@cervenaruza123
Vysoká mzda neznamená automticky stratu vlastného zivota a makanie po nociach. Začiatky sú vsade tazké ale tie sú tesne po škole, najblizšie 3-4-5 rokov, kým sa dostane človek na požadovanú úroven. Ale ked uz si nejaka expertka, uz len nabalujes, zdokonalujes a dokázes mat 7,5 hodinový pracovný čas a aj súkromný zivot. Lenze aj počas tých 7,5 h musís pracovať, makať a to sa mnohým nechce. Kopec VS vzdelaných ludi hladá ničnerobenie za velké prachy a to ich karierne pochováva.

vero_29
28. júl 2022

@zmrzlinka2021 samozrejme ☺️ skúsime čítať s porozumením. Písala som čerstvý vysokoškolák sa má niekedy aj horsie ako ten murar, či predavačka.. že časom by sa to malo otočiť. Čize jasne, že absolventi sú nepouzitolni, lebo majú len v hlave kvantum informácií, ktoré sú mmt pre pracovný trh bezcenné, ale cca po 10-15 rokoch človek s ucnocvkou nedokáže vykanavat, alebo naučiť sa vykonávať určité profesia ktoré VS vzedaly človek zvladne. Bohužiaľ dopadlo to s našim VS ako to dopadlo, čiže naše školy chrlia nepoužiteľných ludi...ale tak samozrejme je to od daného študenta ako sa k štúdiu postaví a čo spraví pre svoj ďalší rozvoj a rast..a ďalší faktor väčšina reálnych mozgov odchádza do zahraničia, lebo je tam predstava, že dostanú viac.. a v niektorých prípadoch sa aj tak stane..pekný deň prajem 😉

zmrzlinka2021
28. júl 2022

@vero_29 Este raz, lebo sa nechapeme: dost značna čast vysokoskolákov sa proste nikdy nechytí, nemajú na to bunky, povahu, ludovo povedane "su krepí" alebo vhodní max na stredoskolske pozície za 800 v cistom. Ucnovkár ked je zručný a má aj niečo v hlave, dokaze vacsinu vysokoskolákov doslova "prešťať". Okrem toho, človek so strednou skolou, ak dostanne šancu, vies sa viac zaťať a makať. Vyoskoskolák si myslí, ze mu máme platit za titul.
Dlhe roky pracujem s ludmi, vyberám aj ludí k nám - je to na zaplakanie, ver mi.

oneinamillion
28. júl 2022

Chcela by som sa opytat, či tuto diskusiu prečítal aj nejaký další kolega zdravotnik.. a nebežal sa okamžite zbaliť.
Nonsens toto, človek nevie, či sa smiať, či plakať..

franica
28. júl 2022

@zmrzlinka2021 a ty hľadáš ľudí v akom sektore? Tiež IT?