Mám odísť zo školstva?
Ahojte,
učím na ZŠ - 1. aj 2. stupeň už 4 rok (viem, že je to krátko). Idem si momentálne dorábať učiteľstvo pre 1. stupeň, lenže kvôli tomu, že som Ing. musím študovať externe ďalších 5 rokov (Bc+Mgr). V budúcnosti chcem určite učiť na 1. stupni.
Momentálne som už tak zúfala z deti na 2. stupni a celkovo s učenia na 2. stupni, že už ma ani tá práca s nimi nebaví. Je to viac o vysvetľovaní ako sa správať na hodine ako učení. Keď učím na 1. stupni (čo je 9 hodín z 23), tak na tie hodiny sa teším, bavia ma...
A tak rozmýšlam, že by som chcela skúsiť prácu mimo školstva (pôvodne mám vyštudovanú ekonómu + rozšírujúce štúdia kvôli aprobácií) a potom sa opäť do toho vrátiť...
Lenže rozmýšlam či vydržať do júna alebo odísť už teraz (druhú prácu som si ešte nenašla - nemám žiadne veľké záväzky, deti hypotéku, nič... ). Do práce vstávam nerada, domov sa vraciam s nervami, potom ma ešte doma čaká kopa roboty a absolutne už nevládzem....
Čo myslíte? Zostať a vydržať do júna alebo radšej odísť teraz a ísť na úrad práce??
Mám manžela, ktorý zarába dosť a povedal, že rozhodnutie nechá na mne...
@ruzasipova rozhodla sa isť na pn ?? To akože, PN je dovolenka na Mallorce ? Asi mala nejaké zdravotné problémy. Viem, čo je to, keď vypadne kolegyňa. Robim v školstve a mám pocit, že som nezažila za posledných 10 rokov normálny týždeň, kedy by som robila len vo svojej triede so svojimi deťmi. Je to tak, v školstve to poznáme všetky, preto mi to nepride nijako divné.
Ucitelku matematiky a zvlast informatiky hlada kopec gymnazii, vratane bilingvalnych - tam je atmosfera lepsia.
@mooonika1975 Hm, keby si poznala daneho cloveka, tak tiez vies, co je vo veci. A zdravotne problemy to neboli. Len sa urazila.
@loliki Riaditeľ môže učiť aj nad rámec svojho úväzku, ale zadarmo, takže to robiť nebude.
A co ja pocuvam, ucitel matematiky a informatiky je nedostatkovy tovar. Teda u nas na kysuciach a v dost sirokom okoli. Takze mozno nemusis cakat na ponuku, sama si posielaj ziadosti na skoly. Skus gymnazia, obzvlast bilingvalne. Tam nebudes vychovavat, len ucit.
Ďakujem moc za každu radu 🙂 Skúsim sa teraz poobzerať a keď vo februári alebo v marci nič nenájdem, tak už to doklepnem nejako do júna ... ale potom si asi dám pauzu od učenia kým nedoštudujem ten 1. stupeň a budem sa venovať niečomu inému... Naozaj ste mi veľmi pomohli, aspoň som si prečítala iné pohľady na všetko 🙂
Ja mam skusenost (ako rodic) s bilingvalom a podla mna sa to so ZS neda porovnat. A hladaju mat+inf., treba sa popozerat.
@ruzasipova no hold, to nie je ale jej problém a nie, nie je to egoisticke rozhodnutie, treba klopať na iné dvere, že učitelia nechcú učiť. Myslíš, že v súkromnej sfére si od teba pýta niekto povolenie, či môže odísť a či majú za neho náhradu? 😅
@mela7 ja to mám takisto ako ty. Som sčasti na prvom stupni a polku týždňa na druhom. Keď učím na prvom stupni,to je pre mňa ako welnes. A na druhom....fuuu....pritom som ešte s integrovanými takže to mám oveľa horšie ak mám povedať pravdu. Mňa tá práca veľmi baví,ale ten druhý stupeň s integrovanými,to som druhý rok,ale ešte ak mám potiahnuť plus jeden tak odtiaľ smer rovno Pezinok. To si niekto nevie ani predstaviť čo to je . To nie že sa s nimi učiť,tam sa ani nedostaneš,diagnózy do neba volajúce a dieťa v normálnej škole lebo treba integrovať ,okej jasné,ale nie dieťa ktoré je mentálne aj fyzicky. Napríklad jedno dieťa musí mať vždy niečo v ruke,inak ma normálne amoky. Raz to je termoska s ktorou tá náhodou buchne po hlave ako s ňou zametá,zoberieš,príde ceruzka,náhodou ťa pichne,dáš mu loptičku na ukludnenie,hádže kade tade ( najlepšie do okna ) ,ťahá si na hlavu sáčok,skace po stoličke ,proste masaker. A na pár hodín čo ho nosia do školy s nim nik iný okrem mňa nemieni byť. Nebodaj keď chybám,každá asistentka je zázračne chorá či ju boli zub. Takže za mňa,ak to nezvláda teraz,nechaj to teraz,ja ťa úplne chápem. Nájdi si iný Job . Je to úplne v poriadku nezvládat to,pochopím totálne a sucitim . Prvé je zdravie,fyzické a mentálne.
@1gabriela13 ja stále hovorím, že tá "vrchnosť", ktorá vymýšľa reformy by sa mala posadiť aspoň na mesiac za katedru, zažiť si toto všetko čo tu vy a ostatné učiteľky píšete...verím tomu, že potom by boli hneď iné reformy. Len takto to žiaľ vyzerá, keď to robia ľudia, čo v živote neučili.
@mela7 ak ta to takto psychicky ničí, ja by som odišla hneď. Žiadna robota ti nestojí za to, aby si si ničila svoje zdravie. V tomto musíš myslieť iba na seba. A keď máš podporu u muža, detto. Pol roka máš podporu a za tu dobu si niečo nájdeš určite. A možno keď si v budúcnosti vystudujes ten prvý stupeň ( inak tam vedia byť tiež problémové deti ) sa k učeniu vrátis.
@ruzasipova tiez ucim na 2 stupni, sme dost velka skola, a ver mi, ze aj poniektorí z druhostupniarov suplovali v SKD..... navyse, ak mate mlade kolegyne, v pripade tehotenstva ucitelka vypadne kedykolvek v priebehu roka a zvysok ucitelskeho zboru suplujeme, takto sme fungovali niekolko mesiacov, ucievala som aj 28 hodin do tyzdna, bolo to o drzku, ale ani by mi nenapadlo, byt nahnevana..... a ak ma autorka ozaj pocit, ze to nezvlada a situacia už hranici s jej psychickym zdravim, jednoducho mysliet na ostatnych nema preco..... ano, bude to tazke, ale v takychto situaciach je to zial tak..... a byt na jej mieste, isto nemam vycitky svedomia preto, ze som odisla a co chudaci ostatni.... a to som dost empaticky clovek, mam 2 male deti, ktore ked su chore, je mi luto ich nechat doma s niekym inym, striedaju sa pri nich moj muz a babky, dedkovia, len aby som sa ja mohla venovat detom v skole, aby mali ucivo oducene mnou, nie kolegom, ktorym vsetko do poslednej bodky poslem....
@mela7 tak v tom pripade by som tam neostala ani minutu. Mozno si len na zlej skole. Skus vymenit skolu. Ako ti tu niektory pisu za strednu.
@luccija nemyslim, ze od mojich cias strednej skoly ( gymnazium) sa nieco zmenilo.. ako pubertaci sme vymyslali dost a to nas triedny povedal, ze spatne nas vidi ako svoju najlepsiu triedu, ze potom to bolo o dost horsie. Musela by ist na vysku, tam su uz studaci kludnejsi, kedze maju po 18tke, nik ich tam nedrzi, studuju, co chcu, tak ich to viac zaujima, je to ine ako zs ci ss.
Odísť, tiež som odišla z 2. stupňa na SŠ a bolo to najlepšie rozhodnutie. Tie nervy a zničené zdravie za to nestojí
@1gabriela13 Tiež nechápem túto integráciu za každú cenu.
@siska53 presne takto to vidim aj ja... No ak si nenajdem pracu teraz vo februari (to by som uz 1.4 v praci nebola) tak to doklepnem nejako do juna a odchadzam zo skolstva. Vratim sa do skolstva az ked dostudujem ucitelstvo pre MŠ (Bc.) a pre 1.stupen (Mgr.) a pojdem zatial radsej do sukromnej sfery... Urcite dam potom vediet ako to cele dopadlo... Ale skusat to na inej ZS velmi nechcem, som uz v takom stave, ze asi potrebujem na par rokov robit nieco ine... Taha ma to viac k praci k mensim detom, takze neviem ako by som dokazala pracovat so stredoskolakmi
Máš obdiv ja keď občas čakám dcéru a ešte je hodina tak si hovorím ze ja by som to bila hneď a nie stále napominala,, otrasné správanie k učiteľom keď počujem cez okno 2.stupen,,,, len doba keď som sa bala doma povedať ze ma učiteľ vyhresil lebo ešte aj doma by mi dohovarali skončila,,, ty skríknes alebo niečo iné a rodič vynada pomaly učiteľovi nie dietatu
@zuzulka558 nie pomaly vynada, ale naozaj vynada a este vyzaduje, aby sa ucitel ospravedlnil, ze ziapal na dieta, ktore absolutne nerespektuje autoritu, ani nic a nikoho.

@majkamasar ja mam inovacne, aktualizacne za sebou... byvam inde ale ide o jednu mensiu skolu v Bratislave