icon

Matky, ako zvládate prácu na plný úväzok so škôlkarmi?

22. mar 2024

Bola som na reťazovej RD, obe deti sú extrémne náročné. O chvíľu mi končia tieto “bezstarostné” časy a začínajú ešte “bezstarostnejšie”. Zisťujem, že vôbec nebudem ráno stíhať odnášať ráno deti do škôlky, lebo otvárajú až 6,45 h a ja začína
O 7mej. Preprava do práce mi zaberie 30 minút autom. Deti sú náročné a ich otec je (nielen) ráno riadna nerva, neviem si ani len prestaviť, mu ich nechať každé ráno. Tiež si chcem s deťmi užiť najkrajšie roky čo najviac, a preto rozmyšľamči sa informovať o skrátenom úväzku u nás v práci, alebo a ako to riešiť. Na deti som sama.

Strana
z2
euka210
22. mar 2024

ved pytat sa mozes...len ci Ti ho daju...skrateny uvazok je za mna ideal pri detoch, ale na SR dost velka utopia...

amelie2017
22. mar 2024

Mala som skolkarku a dojca - syn mal 9 mesiacov a dcera 4r a 5 mesiacov, ked som nastupila na full time. Ale teda, deti som sa nemusela bat nechat nervnemu manzelovi. Plus sme mali prveho pol roka aupair. Potom si muz nasiel inu pracu a pri detoch sme sa striedali. Hodiny a pol pocas vymeny pomohla svokra alebo hodinove jasle.
A teraz k veci- ak pojdes na skrateny, vyndete financne? V pripade, ak ti ho neskratia, neda sa aspon upravit pracovna doba, ze by si zacinala neskor?
A dalsia vec..na deti nemas byt sama. Mas manzela. Na chode domacnosti a starostlivosti sa mate podielat obaja. Ak ho nezacnes zapajat, zoderies sa a o chvilu tu bude dalsia tema, ze si znicena, nemas cas na seba, nic nestihas.

kate_cs
22. mar 2024

Obe deti škôlkari a ja pracujem full time. Ráno 6.45 do škôlky na “otváračku” a potom ja do práce. Poobede zas po nich. Ak by som si vedela nájsť prácu, kde mám skrátený úväzok a zároveň by ma bavila/naplnala a vyšli by sme finančne, volila by som radšej skrátený úväzok, lebo je to občas masaker, naháňanie sa s časom. Obaja chlapci náročnejšie deti, tornáda a muž pracuje tak, že mi nevie pomôcť ani ráno a ani poobede ísť po nich, keďže naša škôlka je otvorená 6:45-15:45.
Ale napríklad moje deti po nástupe do škôlky neboli nejako výnimočne choré. 3 ročný od septembra chybal týždeň v decembri a týždeň teraz v marci inak stále chodil.

autor
22. mar 2024

@amelie2017 žiaľ, budem na ne viac menej sama. Nepáči sa mi jeho prístup ku mne, k deťom, k životu vôbec aký sa teraz, pri deťoch ukazuje.

autor
22. mar 2024

@kate_cs wau. Veľa spraví dobrá atmosféra v škôlke a psychika dieťaťa. Presne pre toto nechcem, aby ich ráno nosil on.

autor
22. mar 2024

Ráno v škôlke čo vlastne treba spraviť? Len prezuť do papučiek? Neviem si to nejako uľahčiť? Raňajkujú detičky v škôlke? Najprv radite zaniesť staršie či mladšie?

kate_cs
22. mar 2024

U nás je jednotriedka, takze chlapci sú v škôlke spolu. Môj muž by sa o chlapcov postaral, to zas nemôžem povedať, ale má tak pracovnú dobu, že sa mu to kryje presne so škôlkou.
Ja som menila prácu práve kvôli škôlke, aby som ráno stihala a aj poobede. Ale teda moje deti prídu prvé a odchádzajú medzi poslednými.
Ráno sú už naučení, že ideme, makáme, neflakame sa, lebo nie je čas 😀 prídeme do šatne, vyzlecu sa, ja ukladám veci do skriniek, lebo sú dvaja, prezujú sa do papuciek a šup do triedy. Asi 5 minút nám zo zaberie. Jedno moje dieťa doma raňajkuje (ovocie, kapsička, jogurt) a druhé nechce.

amelie2017
22. mar 2024

No ak sa ti nepaci jeho pristup k tebe, k detom,...tak by som sa skor opytala na upravu pracovnej doby ako na skratenie uvazku a tajne sporila, co sa len da. Mate 2 male deti po sebe a ste na tom takto..

autor
22. mar 2024

@amelie2017 tiež myslím, že skôr úprava pracovnej doby.

autor
22. mar 2024

Mne vlastne bude stačiť asi len to ráno nejako o polhodinu posunúť.

martyzpp
23. mar 2024

Mam jaslickara a skolkara. Pracujem uz druhy mesiac na skrateny 6h uvazok a neviem si vynachvalit. Casom prejdem na plny ale momentalne mi to takto velmi vyhovuje. Manzel vozi jaslickara, ja hodim skolkara a bezim do prace.

dadka1997
23. mar 2024

Ak na deti si saama .. A kto vas bude živiť? Myslis si, že z príjmu skrteneho uvazku sa uzivite ? Teraz neviem ci si sama ako, ze fakt sama bez muza, ale pocitovo sama s mužom .. lebo ak si sama na deti skrátený úväzok +chabe vyzivne vas neuživý.. ak žiješ s mužom bohuzial nervak nenervák spravil si decka tak nech sa stará aj on... a typu, ze si chceš uziť co najviac chvil s detmi je sice pekné, ale peniaze ti to nezarobí ...
Treba hladat inu pracu, alebo upraviť nastup pracovnej doby

aaadkaaa
23. mar 2024

Skus sa aj v skolke informovat,ci by nemohli otvarat skor. Neviem si predstacit tak neskoro otvarat skolku, u nas otvaraju 6.15, ked chodila starsia, otvaralo sa o 6 a vzdy tam uz boli deti. Vacsinou sa to snazia prisposobit rodicom. Vacsinou, nie vzdy, samozrejme...drzim palce

muminka27
23. mar 2024

Ja pracujem uz takmer pol roka na full time pri 2 skolkaroch, takze som s cestou denne 10h prec z domu, 1x do tyzdna robim z domu. A je to narocne, lebo robim to co pred nastupom do roboty okolo domu a deti + som cely den prec z domu. Muz robi z domu 2 dni- riesi deti rano/poobede, cize vtedy si nadrobim aj 2h denne aby som dalsie 2 dni mohla riesit skolku ja a teda +1den home office. Pridem domov a zacina druha smena.. nemam kedy riesit velke nakupy, vobec nie je vecer energia na nejake eshopy, googlenie co treba. A to este nechodia do skoly, kde sa bude treba yz aj podvecer ucit...

tana85
23. mar 2024

Navrhla som 6 hodin a manazerka suhlasila, najskor na polroka a uz su to 3. Stale by som to casovo nestihala aj ked sa s muzom striedame. Za opytanie nic nedas. Druha vec bola u nas vysoka chorobnost. Nemat home office tak uz som bez prace :( a je zaujimave, ze stiham rovnako pracu ako kolegovia, naucila som sa byt efektivna a nekavickujem polhodinu rano a polhodinu po obede

autor
23. mar 2024

@tana85 práca z domu (po Slovensky) by bola ideálne ruešenie aj pre mňa. Žiaľ musela by som úplne zmeniť vzdelanie aj prácu :D, lebo moje povolanie sa nedá vykonávať online.

lalus
23. mar 2024

prava pracovného času
§ 164

(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.

(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času alebo v odôvodnených prípadoch o skorší návrat na pôvodný spôsob organizácie práce, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. Odmietnutie žiadosti podľa prvej vety musí zamestnávateľ písomne odôvodniť

autor
23. mar 2024

@lalus ďakujem, úplne som zabudla na tento paragraf.

lalus
23. mar 2024

A teda nie, nevratila som sa na full time. Sla som na 4 hodiny, neskor na 5. Podmenka ale je, ze sme mali 2 prijmy, lebo z mojho polovicneho uvazku by sme nevyzili. Ale takto sme sa rozhodli, kedze vacsina starostlivosti bola na mne...ze ozelieme polku mojho platu, aby som nebola nonstop ustvana a mala na deti kvalitnejsi cas.

pbra40
23. mar 2024

Mam 2 skolkopovinne deti. A schvalili mi skrateny uvazok. Pracujem 6.5 hodiny (z toho 30min pauza). A je to fajn. Do prace to mam 20min.
Inak u nas v skolke je to tak, ze do 7.30 sa davaju deti do "zbernej" triedy, takze su moji spolu, tj davam ich do jednej triedy. Dost to zjednodussi, ako behat v skolke po 2 satniach

autor
23. mar 2024

@euka210
@amelie2017
@kate_cs
@kate_cs
@amelie2017
@martyzpp
@dadka1997
@aaadkaaa
@muminka27
@tana85
@lalus
prosím poraďte mi aj, keď dieťa dovŕši škôlkarský vek v júni. V júli budem čerpať dovolenku a august? Nástup do prace by bol v septembri.

Tiež mi prosím napíšte, čo všetko v akom množstve treba deťom do škôlky kúpiť? - prezúvky, pyžamká koľko? Povlečenie na periny vankúš koľko?, perina vankúš? Uteracik koľko? ….chrániče na matrace?
Štítky na veci kde kupujete alebo sko značíte deťom veci?

Je niečo čo si mám zaobstarať a výrazne nám to uľahčí škôlkarske obdobie?

Moje deti majú kvalitne väčšinou svetlé oblečenie, mám im do škôlky kúpiť niečo tmavšie, lacnejšie? Nezničil mi zapínania na nových vetrovkách?

autor
23. mar 2024

@lalus u nás budem riešiť v prvom rade, aby otec nezostával s deťmi viac ako bude vyslovene nutné. Prácu aj napriek dochádzaniu, zatiaľ meniť asi nebudem. Super, že máš normálneho chlapa, aj ja by som šla touto cestou najradšej. Bude zo mňa poriadne uštvaná mama.

autor
23. mar 2024

@pbra40 musím tam ešte raz zavolať, či tam nemajú takúto možnosť. Naozaj si neviem predstaviť, ich nechať hoc aj oblečených jemu. Chceme od neho časom odísť.

maris5
23. mar 2024

Pockaj si co povie skolka kam zoberu dieta. U nas nepotrebujeme nic kupovat, ma papucky, nahradne oblecenie a pyzamko. Niekde chcu plachty, niekde aj nieco ine. Nekupuj zbytocne dopredu.
V skolke sa desiatuje okolo 8.30 mladsie deti. Starsi nezvykol rano jedavat, mladsi ranajkuje. Kazde dieta je ine.

anketkarka
23. mar 2024

A to si predstav, že príde čas, keď jedno budeš nosiť do školy a druhé ešte do škôlky. Skúsila by som asi ,,rozchodiť ockovu starostlivosť". Držím palce.

autor
Autor odpoveď zmazal
denkabemommy
23. mar 2024

Pracujem 7h úväzok, počas týždňa som s deťmi sama, takže nám všetkým vyhovuje 7:30-15 pracovný čas. Prácu mám 5 minút pešo od MŠ, takže sa nezdržujem cestovaním 🙃, zároveň, keď sa mi nechce ísť do práce, tak si vezmem home office

tenerifka
23. mar 2024

@amelie2017 podobne ako u teba, jedno dieta rok, druhe 3, a hned full time. Striedali sme sa pri detoch s muzom, do jasli nechodili, pracovnu dobu sme si prisposobili tak, aby bol jeden vzdy doma a k dispozicii detom a domacnosti

lulu1812
23. mar 2024

Ja mam sice jedno ale muz je mimo SK takze som sama. Dcera je uz velka ma 11a mladsi rok a pol. Ale som nastavena ist len na skrateny...neviem si predstavit fungovat ako pred RD....neviem ci mi nejako v praci vyhoveju, ale priorita je aby boli deti ok

liz_lemon
23. mar 2024

informacie, co vsetko treba do skolky si pozri na stranke prislusnej MS, vsade je to inak, ale deti v MS neranajkuju, maju az desiatu, ranajkovat musia doma

Strana
z2