Nástup do práce po rodičovskej
Ahojte, poprosím vás o radu.Je pravda že je ťažký nástup do práce po RD a že kopa žien ostane doma naďalej s deťmi lebo nezvládajú ich zaniesť do školy škôlky plus choroby a nikde nechcú ženy čo majú malé deti,je to tak?Ja som bola v tom že kto chce robotu si nájde.No okolie mi hovorí že som veľmi naivná.Ze ako to chcem zvládnuť,jedno dieťa mi ide do prvej triedy,druhé do škôlky.Zaniest oboch ráno,vychystat všetko.Potom utekať na autobus do roboty.Mala by som si nájsť robotu od 8 do 15 hodín.A poobede zas naháňačka do školy do škôlky a domov.Ucit sa so starším,variť,venovať sa deťom a kolotoč domácnosti.Znamy mi hovoria že to nezvládnem,ešte keď budú deti choré,starší bol každú chvíľu.Tak na robotu si môžem zabudnúť.Plus nekonečné prázdniny každú chvíľu,že uvidím že nenájdem si žiadnu prácu a budem musieť ostať doma.Co si o tomto myslíte?Vážne to je také ťažké zaradiť sa zas do pracovného života keď má človek už deti?
inak ccc a dm maju vela ponuk na skratene uvazky a vuem,ze aj kaufland vychadza zamestnancom v ustrety.skus pozriet
Keďže ja robím aj cez víkendy aj do 21eh do večera nemať skvelého manžela nemám šancu to zvládnuť 😊
Mňa to čaká o rok, dcéra má dva roky. Tiež mám z časti rovnaké obavy. Čo sa týka tej časovej organizácie to nieje až taký problém keďže partner má vlastnú firmu a čas si celkom často zariadiť podľa seba a aj babka je poobede k dispozícii. Čoho sa desím už teraz je že kde sa vôbec zamestnám. Mám vyštudovanú hotelovku a moja jediná prax je v gastre ako čašníčka. Čo je práca ktorú veľmi netúžim robiť po RD najmä kvôli pracovnej dobe a smenam krátky dlhý týždeň. A tiež z množstva prečítaných diskusií mám pocit že ženy s deťmi po RD sú nie veľmi žiadané a je problém nájsť si prácu pokiaľ sa žena nevracia do pôvodnej práce kde sa jej aspoň z časti prispôsobia. 🤷♀️takže som veľmi zvedavá ako to dopadne
@scila čiže kariéra tvojho muža je dôležitejšia u vás viacej ako tvoja. No my sme s mužom rovnako vzdelaní, takže u nás je to inak, ale chápem ťa.
ja som po druhej materskej isla do novej prace a problem to nebol...... ono velmi zalezi od typu prace aku mas..... za mna nastup uplne bez problemov....
Neodpovedali ste mi žiadna na to že do životopisu treba či nie napísať že som bola na RD alebo na pohovor čo to treba spomenúť?
no pokial si bola stale zamestnana, napises ze si bola zamestnana (aj ked si bola na rodicovskej)
Ja toto stale hovorim, ze materska dovolenka je naozaj DOVOLENKA oproti tomu co pride po nej (resp. Po RD)
Mamky co sa stazuju co nestihaju na MD som nikdy nechapala..... S jednym dietatom teda. S dvoma je to uz tazsie. To len tak vseobecne pisem, nemyslim konkretne na autorku samozrejme.
Ale ked nastupis do prace, to je celkom zahul. Pre mna to bol teda zahul, lebo to je cely den jedno velke nahananie. Mam pracovnu dobu do 16.30 a skolka do 16.45 takze jedine manzel, alebo som musela odist o cca 20min skor z prace. Nehovoriac ze som dorabala este casto doma veci do roboty, kedze mam narocnu pracu.
A doma som si teda nesadla, chystanie vecere, kupanie, praca, trocha upratat....
Teraz som na materskej s druhym a desim sa toho co bude potom. Jedno dieta v skole, cize ucenie sa s nim a druhe v skolke 🤦♀️
Tak ale chceli sme mat deti, musime to zvladnut 🙂
Čo som si prečítala v iných diskusiách na túto tému je to na tebe. Nie je to povinné. Nemusíš to byť v životopise a ani to netreba spomenúť. Dokonca pri takejto otázke nieje povinnosť odpovedať. Zamestnávateľ nemá právo sa pýtať na také veci. Takže je to len na tebe . Ale časom sa na to určite príde aj keď to nespomenieš. Minimálne pri prvej OČR. Ako to potom zamestnávateľ vezme je otázne. Ja to nemám v pláne písať do životopisu keďže mám zmluvu na dobu neurčitú a v podstate som stále zamestnaná ale tajiť to na pohovore asi nebudem keď na to príde. Je to podľa mňa hlúposť. Ak sa niečo stane počas skúšobnej ako napríklad tá spomínaná OČR myslím si že tam dlho nedostanem 😀
Urcite to nemusis uviest v zivotopise ze si bola na RD a ani ze mas deti.
ALE! Pravdepodobne sa ta na to aj tak opytaju na pohovore. Nemali by podla zakona, ale co s tym spravis...nic.
A tu by som uz neklamala, lebo potom co? Ochorie ti dieta a zisti ze si klamala a rovno ta vyrazi.
A ked neodpovies, no tak ta proste neprijme, rozhodnutie je na nom, on ma eso v rukave.
Autorka:
Ja som na pohovore hneď spomenula, že mám dieťa (mal krátko pred 2.narodeninami). Dostala som skrátený úväzok ako som chcela, tuším 86% to bolo a aj ponuku na škôlku, čo som využila a ušetrila za jasle. Pri druhom som nastupovala počas RD už na pôvodné miesto.
Je to na tebe, zamestnávateľ by sa na to pýtať nemal.
@zuzanockamt tak zas nie je snad 24/7 vo vlaku a mava aj nejake volno, tak vtedy predpokladam, ze sa vie detom a ich napr odvozu/prineseniu zo skolky/skoly venovat aj on 🤷🏼♀️ Moja mama bola ako super zena, vsetko zvladla vzdy sama od nikoho nic nepotrebovala a behala hore dole s vyplazenym jazykom, takze tento model viem ze nechcem zazivat a nepotrebujem si ani nic dokazovat. Samozrejme keby som musela, tak to zvladnem aj sama, ale preco by som mala? Takto ked si s muzom jeden druhemu pomahame, tak mame obaja este chut na nejaky pekny spolocny vecer, nikto sa neciti, ze taha viac ani ukrivdene a mame pekny vztah, lebo citime jeden od druheho podporu. Ja chapem, ze je milion lidi a milion roznych situacii, ale vzdy sa da najst sposob a riesenie, ak su obidve strany ochotne. Kazdy si zariadi, ako mu vyhovuje 🤷🏼♀️
Co sa tyka zivotopisu, tak mne pocas materskej pracovny pomer trval, takze ked som nastupovala do novej prace mala som tam uvedene aktualne zamestnanie s tym, ze stale trva. Kedze ma oslovil novy zamestnavatel na odporucanie, tak vedeli, ze mam v tom case 1,5 rocne dieta. Nie je ale tvojou povinnostou to explicitne uviest. Po RD je asi najjednoduchsie sa vratit do povodnej prace, tam ta poznaju vedia aky vykon vies podat a potom mozno po case zmenis pracu.
@natalala áno, pár hodín počas týždňa má voľných, občas aj celý deň
@scila pekne si to vysvetlila ale toto nejde cez prijimacie centra mozgu zien typu "co tvoja kariera". Skoda vysvetlovat kolko mas odrobene atd, v temach o zenach MOMENTALNE v domacnosti je toto večne dokola, skoda sa obhajovat. Ja som sa zamestnala bez akychkolvek problemov na odbornej pozicii bez dokazovania niecoho zivotopisom alebo preverovania. Proste videli na co mam a hned ma vzali.
Zato este asi mesiac predtym tu tie, co doma nemohli vydrzat ani rok, vypisovali litanie ako je zena co bola doma, uplne nemozna, nema prac. navyky, neveri si...nic nevie, nema vlastne peniaze, zobre od muza 🤣 preto, ze ony by to tak mali keby zostali doma.
Od prveho dna plnohodnotne pracujem, lebo som si udrzala odbornost samostudiom pocas rokov co som bola doma. Do prace som isla lebo chcem a nie preto, ze musim.
Ale niekto proste nevie prežriet, to je tu dokola.
Ja si musím hľadať novú prácu,kde som robila pred RD som robila na 12tky a to nemôžem skrz deti.Tak budem hľadať niečo na jednu smenu.Do životopisu teda nenapíšem RD ale keby niečo na pohovore sa pýtali tak poviem že mám deti.
@joannita u nás presne naopak materská a rodičovská bol zahul a keď som sa vrátila do práce tak to bola aj je pre mňa práve dovolenka 😀 závisí aké náročné je dieťa 😊
zamestnavatel nemusi nikdy zistit ze mas dieta...... ja som este v zivote (tutk tuk tuk) necerpala na deti OCR
vzdy vykryla dovolenkou, peckami.....
a napr u mna kebyze sa za cas co som bola na MD resp RD nevzdelavala, tak som pekne v prdeloviciach, v zivote by som to nedobehla.....
po nociach z casu na cas online kurz, aj normalne poobedny kurz, muz dosiel z prace a smer na kurz ....
@lucik194 Aké kurzy si robila?
Blud. Kto chce hlada sposoby, kto nechce hlada dovody 👍😉
@201didi201 Aj ja som sa riadila vždy a touto vetou.No daj typ kam sa zamestnať od 8 do 15 hodín.Ja nehľadám výhovorky,no málo je takých robot a je sakra ťažké také si nájsť.
a preco sa nechces zamestnat na nocne alebo vikendy ked je manzel doma a vie sa postarat o deti ? nemas kvalifikaciu pre pracu z domu
podla mna toto by bola cesta alebo potom si skusit hladat miesta ako pomocna kucharka alebo upratovacka v skolskych zariadeniach napr
Ahoj autorka v akom meste hladas pracu?
Autorka:
Skús pomocnú silu v školskej jedálni - začína sa ale i 6-tej, to isté upratovačka, ony robia 6-8/8:30 a potom prídu okolo obeda do tej 16-tej/17-tej.
tazko ti radit ked si ako anonym, bez mesta napisaneho.....
cez ITlearning, ajtyvit platene
cez MOOC viacere len aby som nevysla z jazykov, to som si vzdy nasla hocijaky zadarmo a poriesila co ma zaujalo aj ked mi to k nicomu v podstate nebolo ale kvoli jazyku (mimo odbor co robim)

@elizabet173 To tak býva keď manželia majú každý svoj účet a každý si platí svoje