icon

Nástup do práce po rodičovskej

12. aug 2022

Ahojte, poprosím vás o radu.Je pravda že je ťažký nástup do práce po RD a že kopa žien ostane doma naďalej s deťmi lebo nezvládajú ich zaniesť do školy škôlky plus choroby a nikde nechcú ženy čo majú malé deti,je to tak?Ja som bola v tom že kto chce robotu si nájde.No okolie mi hovorí že som veľmi naivná.Ze ako to chcem zvládnuť,jedno dieťa mi ide do prvej triedy,druhé do škôlky.Zaniest oboch ráno,vychystat všetko.Potom utekať na autobus do roboty.Mala by som si nájsť robotu od 8 do 15 hodín.A poobede zas naháňačka do školy do škôlky a domov.Ucit sa so starším,variť,venovať sa deťom a kolotoč domácnosti.Znamy mi hovoria že to nezvládnem,ešte keď budú deti choré,starší bol každú chvíľu.Tak na robotu si môžem zabudnúť.Plus nekonečné prázdniny každú chvíľu,že uvidím že nenájdem si žiadnu prácu a budem musieť ostať doma.Co si o tomto myslíte?Vážne to je také ťažké zaradiť sa zas do pracovného života keď má človek už deti?

mikadooo
13. aug 2022

Ja som si našla čo som chcela. Trvalo to asi 3 mesiace. Mám prácu celkom fajn zaplatenú, na 5 hodín denne. Áno,poslala som mrte životopisov. Absolvovala som pár pohovorov. Bola som pri každom absolútne úprimná, povedala som, čo chcem a čo nechcem. V jednej firme to proste vyšlo. Neviem si vynachváliť. Všetko stíham a ešte som aj v príma kolektíve a moja sebahodnota išla hore 😁. Takže - buď budeš počúvať okolie a ostaneš doma, alebo sa pokúsiš nájsť si prácu a možno to nevyjde a tým pádom si maximálne tak znovu len na možnosti č.1... ale možno to vyjde a všetko bude ešte lepšie ako by bolo, keby si len ostala pri možnosti č.1.

lucik194
13. aug 2022

od 8-15 mas malo hodin, pokial nemas skrateny uvazok
normalne samosprava a statna sprava mas 8-16:00 (vratane obeda), mnohe maju pohyblivu pracovnu dobu.... aj my mame, mozem do prace od 6:00

autor
13. aug 2022

@loginexistuje Nad nočnými som rozmýšľala,no neviem či by neaka firma dovolila robiť len nočné.Vikendy by som chcela mať voľné doma s deťmi.Pomocna kuchárka alebo upratovačka je tiež na zozname ,tiež si také miesta hľadám.
@veverickav NR

autor
13. aug 2022

@mikadooo Ja budem hľadať určite prácu.No počúvať okolie že to nevyjde není nič príjemné.Priklad niektory deň som videla na FB že žena si hľadá prácu od 7 do 15 hodín a všetky komentáre čo dostala bolo vysmesne, normálne sa jej vysmievali že čo by chcela takú robotu,že taká není a keď nemá ako nosiť deti do škôlky nech ostáva s nimi doma.To potom nie len moje okolie ma blbé reči ale veľa ľudí.A môžem sa spýtať v akej robote pracuješ?

yoxinka
13. aug 2022

Je to preto, lebo takto debilne je nastavená slovenská spoločnosť. Kmošky žijúce v západnej Európe jednak nemajú 3roky RD a tam sú úplne normálne polovičné skrátené a neviem aké úväzky, aby žena, ktorá má deti mohla pracovať. Vo Viedni, keď kamoška došla s tým, že je tehotná, tak prvé, čo s ňou dohadovali bolo, kedy chce nastúpiť a aký typ úvazku by jej najviac vyhovoval, aby dokázala aj pracovať aj si poriešiť deti. Teraz má jedno v škole jedno v škôlke, pracuje 6hodín denne, úplne pohoda. U nás je matka ešte stále problém a deti sú ako infekčná choroba. Ešte to potrvá, kým sa to tu zmení, a chce to zmenu spoločnosti.

alchemilkazltozelena
13. aug 2022

Ak máš ty ráno dávať deti do ms/že plus ich nachystať plus busom do nejakej roboty a poobede zas len ty po nich ísť tak to nedáš... Ani psychicky ani fyzicky... Ver mi viem o čom píšem...
Zbytočne tá tu budú niektoré akože motivovať... To budú len také čo sa ich to netýka a v živote taky život neviedli... Normálna reálna osoba ako ja ti povie pravdu a tá je taká že je to nemožné... Plus budú chori, kopa stresov, kto s nimi bude doma, keďže predpokladám že tvoj muž s nimi neostane...
Ak by ich aspoň ráno alebo poobede riešil muž, myslím deti, tak by sa to dalo.. ale takto, ak aj náhodou niečo nájdeš, budeš po pár dňoch vystavená a v koncoch.

Radim minimálne pol roka byť ešte doma, nech sa deti zabehnu v ms/zs a potom od januára by si niekam nastúpila... Ale ako píšem, ver, bude to masaker

zuzanockamt
13. aug 2022

@alchemilkazltozelena V akom odvetví/profesii pracuješ, keď si to nedávala s deťmi?

loginexistuje
13. aug 2022

@yoxinka ale u nas si to tie matky robia scasti same v zapadnych krajinach neexistuje byt tolko s detmi doma pri kazdom sopliku na OCR alebo na PN od otehotnenia pomaly uz a vsetko len na zene ja neverim ze ti muzi proste robia nonstop ze sa to neda nastavit alebo ak neda tak musia zarobit tolko ze zena moze ostat doma
potom sa cuduju niektori ze nechcu zamestnavat zeny s malymi detmi a potom riesit fluktaciu PN OCR atd a zvysok tamestnancov na to len doplaca

ale je to pripad od pripadu samozrejme

mikadooo
13. aug 2022

Júj, to je malá firmčka v ba, názov ti asi nebude nič hovoriť. Ale neuveríš, hľadali presne takého niekoho ako ja ale nevedeli nájsť 😂. Ak mi napíšeš ip, pošlem ti jej názov, mne to pri pohovore nič nehovorilo, je nás tam dokopy možno 20 aj so šéfom... Ale napríklad v ba má henkel často otvorené part time pozície čo viem a potom firmy hľadajú administratívnu výpomoc na brigádu alebo part time čo som videla. Ja som vždy večer sadla nad profesiu, pekne som si vyfiltrovala, čo chcem (Bratislava, čiastočný úväzok) a všetko, čo bolo ako tak normálne (žiadny telefonista alebo multi level marketing a podobné hovadiny), tak tam som posielala životopisy, spolu s krátkym textíkom, že ma ich ponuka zaujala 😁. Životopisy som si vytvorila zo šablóny na profesii a potom už len klik klik, priložiť, napísať krátky text a ideme ďalej...

yoxinka
13. aug 2022

@loginexistuje
Áno, veď hneď na začiatku píšem, že už RD do troch rokov je úplne utópia. Čo si všímam okolie, tak tie ženy sú na deti samé a to zas ja nechápem, lebo môj chlap sa nemá problém postarať o deti, vie ich aj do školy/škôlky odviezť, keby treba, nie je to cele úplne len na mne, vieme sa dohodnúť a zladiť.

k_r
13. aug 2022

@scila u mňa to je podobné... Od januára som bola každý mesiac na ocrke,keďže mánzelovu výplatu sme kaziť nechceli. Pracovala som aj každú druhú sobotu, keď som mala poobednú,chodila som z domu o pol 11tej,čiže len som rýchlo navarila a už som utekala. Večer som chodila domov o pol 9. Čiže len som došla ,skontrolovať synovi veci do školy a úsilí sme späť. Manžel tiež pracoval na smeny,keď nám obom vyšla ranná,lepili sme ako sa dalo. Nedele som vlastne ani nemala. Aj keď manžel robil čo sa dalo, mňa tiež čakala domácnosť...to,čo neurobil on. Deti boli často choré. Bol to rok stresov. Ročnu zmluvu mi nepredĺžili na ďalší rok. Takže som doma, a zrejme aj nejaký čas ešte budem. Dcéra je skolkarka a syn bude druhak. Keď som mala poobednú celý týždeň,poriadne som (na moju hanbu) ani nevedela čo preberajú v škole..a týždeň keď mal poobednú manžel,nevedel to zasa on.
Bolo to o drzku

bambulka814
13. aug 2022

Robila som výlučne na home Office pri 4 deťoch a bolo to veľmi fajn (pre matku ideálne) a rovnako to plánujem aj po piatej MD. OCRky som neriešila žiadne, dalo sa fungovať aj pri chorobách najmladšieho krátkodobo a pracovať z domu a zvyšné deti sú už staršie, takže nulové obmedzenia v tomto smere. Manžel má veľmi flexibilnu prácu tiež, vie odbehnúť počas dňa kedykoľvek, takže ma zastúpil, keď som mala online meetingy a niekto z detí niečo potreboval. Ale chápem, že toto sú proste ideálne podmienky, ktoré nemá každý. Žiaľ.

Ale je mi jasné, že ak nieto robí napríklad na smeny, za pokladňou, dochádza denne do práce a pod, je to sakra ťažké proste:(

nely1704
13. aug 2022

Skus po nástupe deti trosku pockat. Bude to masaker, stres a zhon a všetko sa bude prenášať na deti. Oni budu dosť vykolajene z nového prostredia. Dá sa to zvládnuť, všetko sa dá zvládnuť ale treba Ti ten stres ?! Budu mat z toho zle zážitky budeš ako uštvany kon a oni to budú vidieť.

nely1704
13. aug 2022

Nehovoriac o tom, že jedno z deti si kýchne a Teba už bude oblievať pot.

letfenixa
13. aug 2022

@lucik194 ja nedostanem dovolenku len tak, maximálne si môžem v prípade nutnosti vziať 1 deň NV

autor
13. aug 2022

@alchemilkazltozelena To ma tiež napadlo že do konca roka ostať doma ako budú deti na tom s chorobami čo korona a v januári riešiť pracu.

autor
13. aug 2022

@loginexistuje To je pravda čo píšeš,v mojom okolí každá hneď na začiatku tehu sa dala vypísať na pnku.Ja hovorím že tehotnost není choroba,robila som do materskej.A mala som fyzicky ťažkú prácu vo výrobe.
@bambulka814 Nie každá má robotu na Homer Office

k_r
13. aug 2022

Tak Bohu dakuj,že si bábätko donosila aj vo fyzickej ťažkej práci. Ja som sa ,naopak,vypísať nedala,pracovala som a doplatila na to. Tehotenstvo nie je choroba,ako píšeš,ale nedá sa to zovšeobecniť

k_r
13. aug 2022

Ale aby som ti odpovedala k veci
..su len dve možnosti. Že to pojde,alebo nie. No ak si sama,nie je to jednoduché. Ak ti má kto pravidelne pomôcť,pôjde to ,aj ked možno pôjdeš so silami nadoraz. Prajem ti,nech sú deti čo najzdravšie a tebe nech sa v práci darí.

k_r
13. aug 2022

@alchemilkazltozelena súhlasím , a to sme bi na deti dvaja. Buď ráno deti vychytal manžel a ja som šla po nej,alebo opačne..podľa zmien v práci. No pre mňa to bol masaker,ako si napísala. Rok som tak fungovala..viac nie.
Keď som mala volať do práce,že mám choré dieťa,najprv som zavolala manželovi,aby mi dodal odvahu. Pretože to nebola prvá ocrka

veverickav
13. aug 2022

Uz som to tu niekde pisala, ale vo Vrabloch vo firme Hellner beru do vyroby najma mamicky, je tam iba jedna smena, ranna. Konci sa o 14tej. Vychádzaju max v ústrety.

veverickav
13. aug 2022

Oprava : Hessel

autor
13. aug 2022

@veverickav Vráble je odo mňa dosť ďaleko a nemám vodičák,musela by som busom ísť do práce

tizianka
14. aug 2022

Ahoj, doteraz si zvládla domácnosť, bola si organizátorka xy vecí v džungli ruchu mesta, myslíš si, že určité veci nezvládneš, si si tým tak istá? Zvládnuť to zvládneš na výbornú, len tí, ktorí sú okolo Teba a tí, ktorí sami buď nemajú deti, alebo ich deti sú odrastené viac, vo vedúcich pozíciách tak tí Tí budú zrovna hádzať polená pod nohy, Ty im musíš ukázať, že si super žieňa, veď sa na určitých pozíciách dá pracovať home office, ak nie vždy by sa malo nejako dohodnúť, čo všetko si ochotná obetovať. Môžeš sa dohodnúť, koľko hodín chceš pracovať, alebo brigádu, pozri, čo bude pre Teba výhodné. Dáš to, dalo to veľa žien pred Tebou dáš to i Ty sama

autor
14. aug 2022

@tizianka Ďakujem za povzbudenie,bohužiaľ okolie mi hovorí iba druhú stranu že ako sa to nedá zvládnuť.

alchemilkazltozelena
15. aug 2022

@k_r mi dačo hovor 🙈 a ja som vstávala 4:50... Nikdy viac... Tiež som rok vydržala a aspoň viem čo už nikdy nechcem zažiť...

evkamotka
15. aug 2022

Trocha mi pride, ze vsetko odpisujes uz vopred. Okolie ta riadne zdemotivovalo. Nie si prva ani posledna, co nastupuje do prace po rd. To je tu 80% konika 🙂 mozes poziadat o upravu prac doby, ked nas male deti. To sa ale predsa v inzeratoch nepise. Dalej korporatky su mnohe na home officoch. Ak na to nemas kvalifikaciu, tak mozes zobrat na čas aj nejaku telefonistku (co býva home office). Alebo hladat pracu nateraz len na pol uvazku....vsetko mozne sa da vymysliet

k_r
15. aug 2022

@alchemilkazltozelena ja som vstávala 4:15 🤦

alchemilkazltozelena
15. aug 2022

@k_r hrôza 😰

tizianka
16. aug 2022

Pretože to oni tak radi, aby si to vzdala hneď na začiatku a bola tak znechutená, ufrflana až hrôza, viem, že žena, ktorá ostala sama s dieťaťom sa musela obracať,aby ako slobodná matka sa uživila, teraz prepáč a nemyslím to v zlom poznala ďalšiu ženu, ktorej muž chodil za každou sukňou a ona nakoniec ostala na všetko sama mala dve práce, aby sa i ona dostala z dlhov, ktoré jej muž narobil a uživila 2 svoje deti... Takže nevzdávať to hneď na začiatku, tie ktoré deti ešte nemajú, na tie tiež pozerajú tak, že kto vie ako dlho ostanú pracovať a potom kedy pôjdu na materskú...je to začarovaný kruh života... Tiež ma voľakedy z toho išlo klepnúť a infarktove stavy, ale dalo sa to.. kariéra v nedohľadne, ak máš dobrého priateľa, chlapa, manžela, ktorý podrží v tú najhoršiu chvíľu tak to pôjde omnoho lepšie...