icon

Nezamestnateľní ľudia

xlucia
29. sep 2012

za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖

zuzanockamt
4. okt 2014

@dai mam iny nazor 🙂

marionmarion
4. okt 2014

@dai nehovorim, ze jej nazory su arogantne, s vela vecami suhlasim, ale je neskutocne arogantny ten sposob, akymi ich prezentuje, bez stipky empatie, povysenecky posudzuje vsetko vratane situacii v ktorych sa sama nikdy neocitla. Nazor aj ked nepopularny, sa da vjadrit aj inak 😉 a osobne som sa este nestretla s tym, ze by prijala iny nazor nez ten svoj, vacsinou druhu stranu zotrie ako zakoplexovanu a nekompetentnu. Ale mozem sa mylit, vsetko som tu necitala...

loxa
4. okt 2014

@dai myslis IBM alebo konkretne este nieco ine? No my Byvae Pri TN , do blavy hodka a pol po dialnici..Ked sa muz informoval v IBM ohladom roboty ale Na homeoffice , povedali mu ze minimalne rok by musel pracovat tam, homeoffice potom ..my mame dve male deti, bol by trocha problem s utiahnutim dvoch "domcnosti" , muz rozmyslal ze by sa naucil programovat , teraz popri hocicom..realna vyhliadka je 3 roky aby mohol zacat aspon robit , ale uz je dost nastartovany..Co sa tyka mna..No ja rozmyslam o podnikani, ale to je take , aby bolo..Jazyk ovladam ang. rozmyslam ze by som mohla dat rustinu..Vraj je v kurze 😀 aj tak mi rodicia hovoria , ze ked mi neplatia medicinu, aspon nech si najdem nejaky vzdelavaci kurz..Inak mojivrodicia maju celkom slusne rozbehnuty biznis v oblasti gastronomie..Tam by som urcite mohla ist, kedze som to robila aj pocas strednej, ale tam ma kvari..pracovat s rodinou nieje med lizat , poznam to na sebe, a aj mojim rodicom to dost poznacilo vztah, nehovoriac o tom ze ak uz to raz zacnem robit a zodpovedne sa do cleho procesu ponorim , vem ze bude problem vycuvat..tak ako moja mama by uz nemohla ist robit sestricku , na jej tvorivosti a rukopise ten podnik stoji, ked by odisla zrazu z toho bude len hromada hrncov a tanierov..

irenkask
4. okt 2014

Tak hej, pohľad človeka ktorý je mladý, pochádza z dobre situovanej rodiny , je zdravý a bez nejakých starostí je na začiatku životnej púte, môže byť samozrejme taký aký je .
Ja keď si spomeniem na moje idealistické a optimistické názory na svet spred 32 rokov a viac tak sa musím smiať, ale fakt .
Tieto tzv fóra vlastne slúžia len na takú povrchnú debatu bez hĺbky názoru a keď niekto povie niečo a hlbšie premýšľa, tak jasne že to tí druhí nevedia pochopiť. Tobôž ak nikdy neriešili nijaký problém s nezamestnanosťou a nemali ku tomu ako bonus navyše zdravotné a iné sociálne problémy v rodine , myslím tým vážneho charakteru, nie také bežné.

dai
4. okt 2014

@marionmarion ja mam s nou inu skusenost... ale ja mam rada ludi ktori su priamy 😉 beriem ze nie kazdemu takyto styl komunikacie vyhovuje ale ja ho uprednostnujem pred sladkymi recami🙂

dai
4. okt 2014

@loxa tak neviem - do ibm dochadza vwla ludi z omnoho vaecsich vzdialenosti denne - proste treba hladat cesty ako to ide nie ako to nejde🙂 ho si ludia beru hned po skusobnej dobe, najmenej 2 dni do tyzdna... funguhe vo velkom zvoz ludi - jedno auto odvezie 5 ludi tym istym smer, naklady sa sharuju...

dai
4. okt 2014

@irenkask moja skusenost je ze ludia najuspesnejsi riesia mnkhokrat omnoho vaecsie problemy a pochadzaju s omnoho jednoduchsich pomerov ako ludia ktori vidia prekazku vo vsetkom a vsetko je zle😉

marionmarion
4. okt 2014

@dai ved je to uplne v poriadku ze ludia maju rozne nazory. Ty mas svoj, ja svoj a netreba sa o nich navzajom presvedcovat 😉

irenkask
4. okt 2014

@dai
Tak potom bývam ja inde ako ty a to je ten problém a ty určite medzi nich nepatríš.
Žmurk smajl, také jednoduché je všetko a jednoznačné. 😉

irenkask
4. okt 2014

@dai MIma 4 máš ako priateľku takže chápem ťa úplne, to je to správne navzájom sa obhájiť a pomáhať si.
No vidíš takí by mali byť všetci ku všetkým aj keby sa nemali navzájom v priateľoch. 😉
Ale potom by sme boli moc dokonalí a nebolo by to také zaujímavé a rôznorodé ako je to včuleky.

loxa
4. okt 2014

@dai My sme skor ludia ktori rozmyslaju ako vsetko ide ale hlavne ako to urobit co najefektovnejsie aj z dlhodobeho hladiska, nebudeme predsa ale bagatelizovat problemy na elementarnej urovni, lebo ja chcem robit v blave za 1000 e ..hladat sposoby je cesta neobmedzenych moznosti..podla mna aj rozhodnutia, ktore sa na prvy pohlad zdaju hlupe..(pracovat fyzicky (aj ked ma clovek vs vzdelanie druheho stupna a ovlada 2 jazyky) , ale 7hod denne, 5 min od domu a popri tom sa venovat niecomu co moze moje obzory do vzdialenejsieho buducna rozsirovat geometricky) nieje az taka uuplna tragedia (ale tiez nehovorim , ze silou mocou sa touto cestou chceme uberat) A zas urvat si 15 hodin zo dna len preto aby clovek nemal skaredu skaru v CV-cku,.to mi pride malicherne ked sa na to pozrem , co sa da za ten cas stihnut ine , ako cestovat hore dole..

dai
4. okt 2014

@loxa mojim prispevkom som reagovala na tvoje argumenty proti praci v ibm😉 ak ste samozrejme spokojni so situaciou as is a nechcete nkc menit, pripadne riesenie vasej situacie uz mate tak je super😉
Pochopila som tvoj prvy prispevok tak ze spokojni nie ste, preto som reagovala...

aknel1985
4. okt 2014

Je tu niekto s pedagogickym vzdelanim ?Hladame milu ucitelku do MS v Petrzalke

loxa
4. okt 2014

@dai nie ja som rada ze si napisala..spokojni niesme😀 hladame najschodnejsiu cestu, pokial mame este co to nasetrene a este chvlku si mozme dovolit fantazirovat, vyuzivame tento cas prave na take alternativne rozmyslanie co dalej..Lebo ked sa ten cas pominie, zoberie sa co pride, nebude cas na vrtochy..Ako moj povodny prispevok som napisala trocha melodramaticky, lebo som mala revajuce dieta na kolenach😀 takze teraz uz by som to formulovala jasnejsie..🙂

dai
4. okt 2014

@irenkask ano, mam ju ako priatelku lebo si jej nazor vazim🙂 ja som tu roky a ludi spoznavam a pripustam si velmi pomaly... vazim si aj nazory zuzany 76 a zuzanockam z inych diskusii a ak si trochu citala diskusiu dozadu a vsimla si kto na mna najviac utocil🙂 nejaka blondie🙂 tak v ibych diskusiach sme sa nasli a teraz patri medzi mojich najblizsich ludi tu - nazorovo🙂 preto si uz nedovolujem niekoho oznacit za arogatneho len preto ze ma na jednu konkretnu temu iny nazor ako ja, ci iny sposob komunikacie😉

loxa
4. okt 2014

@irenkask vy pisete neskutocne chaoticky..uz niekolko krat som mala problem odcitat , co ste svojim prispevkom vlastne chcela povedat..

dai
4. okt 2014

@loxa potom hladajte a zvazujte - treba najst riesenie s ktorym budeme co najviac spokojni...o ibm dom pisala lebo je to jedna z firiem ktore poznam osobne a je to tam daleko pohodovejsie ako si to popisovala - patria prave k najflexi firmam ktore poznam... ono je aj riesenie ze sa vsetci prestahujete do ba a zacnete od piky ... my sme tak napr. Zacinali🙂

loxa
4. okt 2014

@dai a keby si mi mozno ak by sa ti chcelo popisala pracu v IBM do spravy ak mas osobne skusenosti..nemusi byt dnes🙂 hocikedy ..My sme mali informacie, z praca spociva v spracovani dat (klikacia opica ako to moj kamarat nazval) a slabe vyhliadky na povysenie..Preto to MM trocha odradilo..on sa desi prace , pri ktorej bude od pondelka do nedele sediet 12 h za PC a vykonavat monotonnu pracu a ked sa este do toho priplietli negativne referencie, IBM sa posunulo na vedlajsiu kolaj..

misskisa
4. okt 2014

@halienka super prispevok. Mas pravdu, je to o dopyte a ponuke a malo by to fungovat tak, ze ak neviem najst ludi, mal by som zvysit platy. Lenze uprimne, kde na Slovensku to takto funguje? A hlavne, my na strednych manazerskych poziciach o platoch nemozme rozhodovat, ale ludi zohnat musime... A to nerobim pre nejakeho maleho podnikatela ale pre znamu velku firmu, kde je penazi az az....ale nie pre radovych zamestnancov. A potom vraj motivujte svojich podriadenych.....
Ze VS vzdelani ludia len tak manualnu pracu nezoberu, to by som este pochopila, ale ohrnaju nad nou nos aj ti co su uz dlhsie doma a podla vlastnych slov sa nudia. Tak niesom spokojny tak bud beriem co pride alebo zdvihnem zadok a idem pre seba nieco robit tak aby som si zvysil kvalifikaciu a moznu tu manualnu robotu nemusel robit.

@maca_p ...ja hovorim o konkretnej situacii s ktorou mam svoju skusenost, ze ponukame v cistom 500eur v BA a aj tak nevieme nikoho najst. Neviem ci si konkretne v tvojom prispevku pisala o situacii v BA alebo na sk vseobecne. Ta predavacka o ktorej pises ma navyse este aj zodpovednost za kasu, za peniaze, a zaraba mozno menej ako ponukame my, kde je to cisto manualna praca a aj tak je to velmi tazke niekoho zohnat.

irenkask
4. okt 2014

@loxa
Musíš byť pozornejšia a rozmýšľať do hĺbky ako ja, lebo inak neporozumieš.
Ešte musíš dlho rozmýšľať a veľa toho prežiť aby si pochopila.
V tvojom veku ťa za to neodsudzujem, máš na to právo, ja som tiež nebola lepšia. 😉

libka1
4. okt 2014

@loxa klikacia opica to presne vystihuje... dobra praca na start pre vysokoskolaka absolventa. Vacsina z nich po roku dvoch zdrhne niekde kde treba aj rozmyslat. Malo ludi tam ma to stastie ze robi nieco normalne. Ja by som tam isla iba keby naozaj nebola ina moznost, vtedy som za to ze clovek ma zobrat hocico...

loxa
4. okt 2014

@irenkask ze som ani inu odpoved necakal..dobre, budem na sebe usilovne pracovat , aby som raz bola ako vy...ste moj vzor

loxa
4. okt 2014

@irenkask oprava "necakala" ..aby som neposobila dojmom ze v tej mojej nedozretosti uz ani neviem co som..

zuzkat1
4. okt 2014

@mima4 podla teba treba vyberat skolu podla buducehn platu? teda mam studovat napr.it aj ked viem ze by som kazde rano vstavala do prace z odporom? A ked si vyberiem to co ma bavi,ale je to zle platene tak mam drztat hubu a krok?

irenkask
4. okt 2014

@loxa
To je pekné že si si dala taký ťažký záväzok a nezabudni sa zaoberať podstatnými vecami, lebo maličkosti a nepodstatné veci ťa zahltia a o tom potom. 😉
Opravovať kvôli mne nemusíš, mne to došlo aj bez tej opravy ako to bolo myslené, ja si fakt nemyslím že si chlop. 😉

zuzkat1
4. okt 2014

@mima4 s odporom🙂

irenkask
4. okt 2014

@zuzkat1
Dobre si pochopila, každý musí mať vysokú aj keď v hlave nič moc, ale máš papier s ktorým sa môžeš oháňať a vystatovať.
V našom okolí je takých veľa , pretože bez vysokej musíš dostať plat pod 300 eur.

maznacik007
4. okt 2014

@loxa ako ja neviem ak chce manzel zacat robit v IT tak mozno ano bude musiet zacat robit aj tu klikaciu opicu ... ako inak sa to chce naucit a programovat ... no to neviem ci sa len tak nauci ... a aj na tu klikaciu opicu .. /predpokladam testera/ treba mat iste vedomosti a skusenosti .. ale na zaciatok je to super skusenost .. a postupovat sa da ak ma clovek co ponuknut ... a potom sa da riesit aj homeoffice aj ked pri istých typoch projektov a funkciách sa to velmi neda ...

ono v tejto oblasti musi byt clovek pomerne flexibilny a stale sa ucime a ideme dalej ... tam sa neda stat na mieste ... ale pokial clovek chce tak sa vsetko da ...

ale teda ak nie je tvoj manzel nuteny si hladat pracu tak potom to mate ok tak tam sa da si takto vyberat ... ze co a kedy ... ale treba fakt tam ratat s tym ze ak nastupujes do rozbehnutého projektu tak chcu cloveka co nieco vie a ma nieco v tejto oblasti za sebou ... ja by som skusila cez známeho ak mate na odporucanie ak sa mu nebude pacit tak zmeni firmu a hotovo...

loxa
4. okt 2014

@maznacik007 no programovat ta nenaucia v IBM ani keby si tam 20 rokov na pozicii testera...a na poziciu programatora ta nevezmu ked niesi programator..Ucit sa chce v skole , alebo na kurzoch...On ma znameho v IBM , ktory hovoril ze ma sance sa tam dostat, nehovorim ze to bude priamo to stare zname "po znamosti " bez vyberoveho konania..Inak luky tam ma aj spoluziakov z ekonomickej , vsetci hovoria ze viac ci menej drina, ale kazdy sa obzera uz po tych 3 rokoch po niecom inom..

loxa
4. okt 2014

jezis ja som napisala omylom meno mazela namiesto MM 😀DDD