icon

Nezamestnateľní ľudia

xlucia
29. sep 2012

za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖

zuzkaanicka
4. okt 2014

@mima4 ale ano, obcas bol problem zohnat vlozky 😝

zuzkaanicka
4. okt 2014

@irenkask ale tak ked Ti vsetko len slovenske vyhovuje, tak si kup nejaky statok, dopestujes, dochovas a mas po probleme 😉 ... cas vyplneny😉

zita19
4. okt 2014

@mima4 ano vlozky. Vatove alebo z papierovej vaty (takzvane fuňoderky) a za najvacsi luxus sa povazovali samolepiace, ked v Gemerskej Horke postavili fabriku s fínskou technológiou. 😀 😀 😀 A tampony som si vozila z NDR a este sa mi na jednom z nich utrhla snurka, tak si vies predstavit tu zabavu, ked som si ho odtial lovila 😀 😀 😀

liebling98
4. okt 2014

@zita19 chlieb bol aj bez radov, ale musela si si privstať. A väčšinou sa na druhý deň nedal jesť. Na dobrý chlieb (ak si náhodou z BA, určite Ti niečo hovorí prievozský chlieb), si musela čakať aj 2 hodiny. Mandarínky, banány - to boli podpultové komodity.
Presne ako píšeš, na návštevách sa človek cítil ako doma. 😀 Ten istý nábytok, tie isté spotrebiče, ten istý valček na stene.

mima4
4. okt 2014

@zuzkaanicka
@zita19 baby toto fakt pocujem prvykrat a je to pre mna dost silne kafeee 😀

a samolepiace? to ako sa nestrhaval ten papierik aby sa mohli pripevnit na gatky??

zuzkaanicka
4. okt 2014

@liebling98 valcek na stene-skoro som zabudla, to boli hity 😀

irenkask
4. okt 2014

Inak nechápem , lebo za mladomanželskú pôžičku sme zariadili komplet dvojizbový byt bez nejakých poradovníkov a čakaní na nábytok alebo chladničku.
Nemali sme našetrené vôbec nič. Bolo to v roku 1982, takže nechápem fakt, možno že to bolo v každom meste alebo kraji odlišné.
Ale inak tie chladničky a vysávače vydržali oveľa viacej ako tie dnešné a boli aj silnejšie.

liebling98
4. okt 2014

@irenkask a na potvoru aj tie zemiaky sú z Ameriky

zuzkaanicka
4. okt 2014

@mima4 boli aj take (myslim, ze tie poporodne sa im vyrovnaju 😝 ), kde nebolo nic lepive.

irenkask
4. okt 2014

@zita19 Ćo som potrebovala a povedala som je vyššie v príspevku, nemala som problém nikdy .

zita19
4. okt 2014

@mima4 to uz boli tie s tym papierikom a lepiacim pruzokm. Tie ostatne sa pripinali zicherkou o gatky aby neputovali hore dole. A aj tak to nie moc pomohlo 😀 😀

zuzkaanicka
4. okt 2014

@irenkask ja mam dojem, ze si zila v uplne inom Ceskoslovensku 😕

liebling98
4. okt 2014

@mima4 bol tam papierik na strhnutie, ale ten samolepiaci pásik v strede mal max 1 cm šírku a vložka bola takej "kvality", že stačilo spraviť pár krokov, všetko sa Ti to v strede zgučilo a po krajoch veselo tieklo. Kridelká neexistovali

loxa
4. okt 2014

zicherka v gatkach znie to ako predloha k pokracovaniu Justiny a Julietty od de Sadeho..uf

irenkask
4. okt 2014

@zuzkaanicka Ja si myslím to isté , ale mne to nevadí čo si kto o mne myslí , ja som zvyknutá už.

blondiee83
4. okt 2014

@irenkask a mladomanzelska pozicka bola nenavratna 😉 nasi postavili cely dom -a postupne za vsetko, co spravili, im z tej pozicky strhli - za zburanie stareho domu, vykopanie studne, zumpy, potom za deticky, az sa dostali skoro na nulu.
Nejdem sa moc zastavat tej doby, lebo viac o nej viem z pocutia ako z pamati - ale dovolim si vyjadrit sa k jedenj zasadnej veci-kriminalite. Mohla som nechat nezamknute auto na ulici? mohla. len tak polozeny bicykel? mohla. mohla nas mama bez obav kamkolvek pustit? mohla. nehorzilo nam totiz skoro nic. Vykracadky? vrazdy? prepadnutia, znasilnenia, kradnutie deti? akurat z telky sme vedeli, o co ide.
Takze pre mna ta doba v niektorych dolezitych aspektoch bola ovela, ovela lepsia...

zuzkaanicka
4. okt 2014

@irenkask len to teraz vyzera, ze si tam zila sama 😝

zita19
4. okt 2014

@irenkask tak to si zila v nejakkej lepsej dimenzii socializmu, lebo ja som si kazdy jeden kus nabytku a spotrebica (okrem vysavaca) musela obehat... A nehovoriac o tom ze ked niekto zacal stavat... Stavebny material sa kupoval tak, ze sa obiehali vsetky Stavebniny v okoli any sa nakupilo co aktualne maju...
Nejak ta salektivna amnezia postihla... Ale tento jav si vsimam u mnohých mojich rovesnikov. Ti nejak zabudli, ze nebolo to az take ruzove ako sa im teraz zda. Jedina vyhoda tych cias bola, ze som bola MLADA. To jedine mi na tych casoch chyba. Ze to napriek vsetkemu zlamu boli casi môjho detstva, mojej mladosti a detstva mojich deti. Ostatne mi nic dobre nepripomina.

zita19
4. okt 2014

@liebling98 prievozsky chlieb mi nehovori nic. My v Kosiciach sme mali barciansky. Ked sa mi nejakou stastnou zhodou okolnosti usiel, tak som sa mu vytesovala ako opica chvostu. Rovnako ak nam babka z Bratislavy doniesla Nitran salamu. My sme na oplatku do BA vozili spiske parky z vychdu. Ale to sme museli mat stastie, ze sme ich zohnali.

irenkask
4. okt 2014

@blondiee83 Aj pre mňa, lebo som žila skromne a nebola som nenažratá a samoľúba a zaujímali ma dôležitejšie veci ako maľovka či má niekto rovnakú alebo nie, alebo či má niekto niečo také ako ja .
Pretože som nechodila kadetade na drby , na to som nemala kedy.
A pre mňa nie je veriaci kto chodí do kostola ale kto verí v srdci. Chodenie do kostola nie je nič podstatné pre mňa.

mima4
4. okt 2014

@zita19 napisala si jednu zaujimavu vec "bola si mlada", ja verim, ze este stale aj si 😉 ale stretla som sa s takou teoriou, ze mnoho ludi v zrelsom veku preto "prahne" po sociku, lebo prave vtedy boli mladi, chodili na stanovacky, koncerty... a socik si automaticky stotoznuju s ich mladostou, beztarostnostou 🙂 Neviem co je na tom pravda..iba osm to pocula 🙂

andaluzia
4. okt 2014

Moj nazor je, ze byt zamestnanec nie je jedina forma prezita. Urcite vies robit nieco, co sa da predavat.

irenkask
4. okt 2014

@zita19 Tak ja som mala veľmi zlé detstvo, otčima ktorý ma neznášal , ale to bolo úplná pohoda oproti tomu čo sa dozvedám dnes ako sa týrajú vlastné deti rodičmi ktorí berú drogy, nedajú deťom ani najesť a koľko ešte bude takých prípadov kde budú brať prídavky na niekoľko rokov mŕtve dieťa a sociálka u nás nestojí za nič a nepracuje.
Ja ako rozvedená s dvoma deťmi som bola furt kontrolovaná sociálkou a teraz nič.
Nikto za nič nezodpovedá a nikto nie je odsúdený vo veľa prípadoch.

zita19
4. okt 2014

@irenkask ja ti len take napisem:
Mama v tych podla teba uzasnych a nadhernych casoch robila na onkologii. Kolkokrat nam rozpravala, ze je neststna, lebo maju pacienta, ktoremu by vedeli pomoct, na jeho diagnozu su lieky ale nie su uz na ich nakup peniaze... Mnohokrát mali stastie ti co mali niekoho na zapade, kto im kupil a poslal cytostatika. A kto nemal nikoho kto by mu ich kupil tak mal smolu.

irenkask
4. okt 2014

@mima4
Tak ja som nesmela chodiť nikde bez rodičov ani sa baviť s chlapcami a žiadne vonku s partiou som nepoznala.
Ja som mala prísny režim ako dieťa a dievča.

irenkask
4. okt 2014

@zita19 To je aj teraz, len sa o tom nehovorí, tiež sme to zažili na onkológii kde nechceli poslať dieťa do protónového centra lebo je to drahé vraj.
Poslali tam dievčatko ktoré nemalo šancu a rok po liečbe aj tak zomrelo.
Ďalšiemu nechceli dať súhlas na liečbu do Ameriky ak si pamätáš Sašku Wagnerovú, museli robiť zbierku aby sa tam dostala.
Aj teraz sa kadečo tají a neuhradí .

liebling98
4. okt 2014

@irenkask v Tvojich úžasných časoch môjho otca miesto vojenčiny poslali do bane. Podlomilo mu to zdravie, umrel, keď som mala 15 rokov. Preto nechápem ľudí ako Ty

irenkask
4. okt 2014

@liebling98 Aj moja mama aj môj vlastný otec išli robiť do bane do Pŕíbrami v Čechách a pracovali tam spolu obidvaja.
Ale kvôli tomu nezomreli ani jeden, tak neviem.

maca_p
4. okt 2014

@irenkask tak píses, ze si mala rezim, hrozneho otcima, kontorolovala ta socialka a bola si v podstate stastna. teraz tomu nerozumiem...