icon

Nezamestnateľní ľudia

xlucia
29. sep 2012

za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖

mima4
30. sep 2012

@macka23 ja si nemyslim ze je to jednoduche. Dolezite je ako ste sa vy sa manzelom dohodli a ako vam to obom vyhovuje.

blondiee83
30. sep 2012

@dai Pozri, obe vieme, ze s tymi financiami si trosku mimo - pretoze o tom plate 2,5 -3 tis. eur, o ktorom ty pises - moze 90 % slovakov len snivat - aj v blave. Neporovanavaj tvoje standardy, ktore su na uplne inej urovni, ako zvysok slovenska. A to, ze ty alebo niekto iny nemoze ist pod nejaku uroven - je mi jasne. A co ja ho nutim pod nu ist? Ja som napisala, ze sedenim doma ten standard nedosiahne a zacat niekde treba - cize nech zoberie pracu, ktore je realna a k dispozicii a potom sa vypracuje, ak je sikovny a nie nariekat dookola, ake hrozne je to s tou pracou. Ty si myslis, ze po VS kazdeho cakaju s otvorenou narucou a 1000kou k tomu??? Alebo to, ze niekto si povie, ze pod tuto uroven ist nemozem, tak musi dostat lepsie platenu robotu? Zial, realita je trochu krutejsia a treba sa jej pozriet do oci.
nemozu vsetci zarabat nadstandardne a nemozu vsetci robit v IT firmach...

mima4
30. sep 2012

@aduskatt zastupit zenu v chodeni do skolky? to je akoze uloha zeny? Ano, pokial si to stanovia manzelia. Ale ked ma zena fajn pracu, tak ako ona sem tam musi odist z prace skor, musi sa vediet prisposobit aj muz.

aduskatt
30. sep 2012

@mima4 su prace, z ktorych sa odchadzat neda..............a bolo obdobie, ked sme obaja mali taku☹

andreah25
30. sep 2012

@irin12 a to som ešte zabudla, že na TPP je tam evidovaných iba 70 voľných miest. Takže ľudia z BA nech sa spamätajú - nikde sa nežije lepšie ako tam, majú najviac veškerých možností - no nemohli by byť tak pohodlní...
Ja som už alergická na reči typu - nezamestnateľní ľudia, nie je práca, nemôžem si nájsť prácu a pod. Kto pracovať chce, tak bude, kto nechce a je lenivý, tak si bude iba hľadať výhovorky.
Je pravda, že sama som povedala, že žena, čo je na materskej napr. 15 rokov - je nezamestnateľná - ale je to myslené v tom, že stratila pracovné návyky a pokiaľ si počas MD nezvyšovala kvalifikáciu, tak má potom východziu situáciu pri hľadaní práce rovnakú, ako študent SŠ bez praxe - čiže nemôže očakávať neviem aký plat, keď dostane 500,- eur môže byť rada a keď chce viac, musí si doplniť kvalifikáciu... Ale nie, v BA sa taký plat nenosí, tak radšej budú doma a hundrať, že nie je práce....

blondiee83
30. sep 2012

@cecil36 A prapc, ale ak ma niekto VS, ovlada ako si ty napisala niekolko jazykov a ma aj prax - tak neexistuje, aby sa nevedel zamestnat. Tam je to skor znova o tom, co som napisala - moc vybera, s nicim nie je spokojny a ma prehnane naroky - za tym si stojim. Caka, ze mu zaplatia kopec penazi a ked to tak nie je, potom tvrdi, ze si nevie najst pracu a ze je nemozne najst si ju.

irin12
30. sep 2012

mam kamosku pracovala tu v UK na brigade, v Nemcku skusila hladat pracu, ale kvoli jazyku ju nezobrali podotykam ma VS, urobila si absolventsku prax odvtedy je doma tzn. rok. Skusila sa zamestnat ale dostala "alergiu" vydrzala 2 tyzdne takze ked to nejde tak nejde ani keby traktory padali. Ked mame perfektne zazemie ani do roboty netreba chodit sak rodicia sa postaraju ale ak musime nejaka mensia alergicka nam nic nehovori a slapeme aj 12 styri dni. Ja ked som mala 21 pracovala som 12- hodin styri az pat dni tyzdenne ked ma prepustili som bola hotova, ze preco aj som si poplakala a viete preco? Bola som skromna stacilo mi to 🙂 🙂

alenka600
30. sep 2012

@xlucia Ahoj, skusim odpovedat bez toho, aby som hodnotila komu sa chce, komu sa nechce, v akom meste je horsie a v akom tazsie.
7rokov som mala na starosti vo firme vybery zamestnancov, boli aj take mamicky, ktore firma prosila aby sa vratili ale to bola obrovska vynimka. Okolo 80% mamiciek po MD ked sa chceli po 3 rokoch vratit prisli s tym, ze no tu som, dajte mi pracu, ale o 16tej najneskor potrebujem odist. Akoze zdoraznujem, ze ja chapem, ze skoro ziadna skolka nevyde vustrety s "otvaracimi hodinami", a ze to dieta jednoducho niekto MUSI vybrat zo skolky. Tu teraz vazne nechcem hodnotit, ci ma dieta vyberat otec, matka, babka....a co rodiny, ktore starych rodicov nemaju? To je proste realita.
Chcem len povedat, ze ak si ma firma vybrat medzi niekym, kto bol 2 - 2,5 -3 r doma, musi si znova zvykat na pracu a nastupuje do prace s podmienkou, ze o 16h padla a medzi niekym, kto bude muklovat do 18h a podmienky si nekladie - no tak je volba jasna.....
Zase chcem zdoraznit, ze nie je chyba mamiciek, ze to dieta niekto naozaj musi zo skolky vyzdvihnut!!!!!! A ani netvrdim, ze existuje zaruceny recept ako dostat po MD pracu. Ale je vysoko pravdepodobne, ze
- ak by pocas MD pracovali aspon trosilililinku, nejaku brigadku, par hodin do tyzdna
- ak by zaplatili nejakej studentke za to, ze pojde po dieta do skolky a bude s nim 2 hodiny kym sa oni z prace nevratia
- a ak by nejaky cas - pol roka, rok vedeli pracovat aj s tym, ze su "v minuse" kvoli tomu, ze platia tej studentke
tak by zvysili svoju sancu na to, aby sa v praci uchytili.
Pretoze aspon trosku kulturny zamestnavatel nie je a priori zamerany proti mamickam, ak si dokazu vyriesit pracovnu dobu.
Ak by sa niekto chcel teaz do mna pustit, ze rozpravam prazdne reci, tak hned poviem - mam 9m dieta a som v 5tom mesiaci a napriek tomu odpracujem niekolko hodin do tyzdna - aspon praca cez internet. Jasne, ze to nie je vobec o zarobku, ale jednak je to mentalny trening a jednak nebudem mat prazdne miesto v zivotopise (a nemam 400km okolo seba ziadnu babicku, ani nikoho komu by som mohla zverit dieta). Moja kolegyna platila par penazi skolnicke v skolke za to, ze po zavreti skolky vybrala jej syna a hodinku, ci dve sa s nim hrala - proste treba hladat, mozno sa niekto najde. Skolnicka byvala priamo v skolke a bola rada, ze za nic dostane par eur. A tretia vec - zit v minuse, ale mat pracu....nechcem moralizovat, proste chudoba je nasa dnesna realita. Ale ked som nezamestnana, tak zarobim nula a investujem do svojej buducnosti nulu. Ked pracujem a som v minuse, tak sice nejaky cas stracam, ale investujem do buducnosti a vrati sa mi to.

irin12
30. sep 2012

k tej kamoske ked mi hovorila rok pred ukoncenim studia, ze ma predstavu ze ona bude zarabat 1500- 2000 eur a jej muz podobne vtedy som pochopila, ze sniva krasne sny len som ju v tom pekne nechala.............. kedze co to som vedela o platoch ked pracujem v kuse 7 rokov, a hrdi sa ved ja som bola zvyknuta robit brigadovat v lete 😀 😀 😀

mima4
30. sep 2012

@alenka600 waw, super napisane, zdielam s tebou tvoj nazor! 😎

halienka
30. sep 2012

Nezamestnateľní ľudia sú tí ľudia, ktorí sa buď nechcú zamestnať, alebo tí, ktorí nie sú schopní ani dočasne upustiť zo svojich požiadaviek. Ak sa niekto naozaj chce zamestnať, zamestnanie si vždy nájde. Toť moje presvedčenie a skúsenosť. Všetko ostatné sú len výhovorky ľudí, ktorí sa zamestnať nechcú, alebo sa chcú zamestnať len na určitý post a inam nie. Berieme sa príliš vážne, sme pyšní, a tak častokrát naše predstavy nám bránia v tom aby sme sa skutočne zamestnali. V tomto súhlasím s @blondiee83 .Som zo stredného slovenska a kebyže chcem, tak nemám problém napr doobeda opatrovať niekomu dieťa, poobede ísť povykladať rožky do tesca a večer keď malá zaspí uhačkovať a predať čiapočku. A to stihnem aj po malú do škôlky aj sa jej venovať dokým nejde spať. U nás je na zarábanie peňazí hlavne muž, ja som len doplnok, lebo pre mňa je hlavná práca starostlivosť o rodinu. To ostatné je vedľajšie. Ak chce žena mať aj rodinu ale aj vysokokvalifikovanú dobre ohodnotenú prácu, tak má nereálne predstavi, buď nemôže mať tú prácu, lebo si uvedomí, že "nebude stíhať vybrať dieťa zo škôlky", alebo si vyberanie zo škôlky zariadi niekým iným ale bude s ním tak 1-2 hodinky večer z celého dňa. Neexistuje aby tam niekto niečo neobetoval.

irin12
30. sep 2012

nedala by som nazov nezamestatelni ludia ale "Chcete pracu? Ano........ Ale.... Ale....... ja fakt nemozem pracovat 🙂

alenka600
30. sep 2012

@mima4 😵

trnka77
30. sep 2012

moja osobná skúsenosť:
pred narodením syna som študovala a študovala,tehotenstvo ma zaskočilo a až do pôrodu som bola nezamestnaná,po roku som si začala hľadať prácu,ale ::::::
keď syn začal chodiť do škôlky a my sme sa konečne odsťahovali od svokrovcov a prácu som ešte stále vo svojom odbore nenašla,začala som brigádne roznášať adresné zásielky,chodiť po nociach pracovať do skladu k balíkom tej istej spoločnosti a po pár mesiacoch som postúpila na vedúcu balíkovej časti,po roku som bola "manager "distrubúcie s trvalou zmluvou a pod palcom som mala 60 brigádnikov 😀 😀 😀 ...potom som otehotnela 😉
keď som roznášala listy ,mnohý moji známy len pokyvovali hlavou"ty vysokoškolsky vzdelaná žena?????To ste na tom tak zle???
Kto je šikovný a chce pracovať si prácu nájde,len treba hľadať a byť otvorený novým príležitostiam 😉
V januári sa vraciam na rovnakú pozíciu,tak som zvedavá........

xlucia
autor
30. sep 2012

@mima4 prosim ta a ktory manzel konci tak,aby stihol vybrat deti zo skolky??? u nas manzel rano vodi, a ja vyberam, a aj tak sa mi nic nesikuje

mima4
30. sep 2012

@xlucia manžel ktorý ma deti a bere do úvahy aj to, že na deti nemôže nechať samú ženu. ale pokial tvoj manžel vodí deti ráno, ty zas môžeš ísť skor do práce a tym padom aj skor skončiť. Ono najidelnejšie je, ked clovek ma flexibilnu pracovnú dobu. Napr. my s muzom mame obaja taku pracovnú dobu, teda flexibilnú.

xlucia
autor
30. sep 2012

@mima4 ano. hladam taku ze sa da zacinat skor, zatial bezvysldne

mima4
30. sep 2012

@xlucia držim palce, aby sa poradilo. V BA v mnohych firmach je možné ráno prísť v rozmedzí od 07:00 do 09:00, manželík dokonca už od 06:00. Verím, že sa ti podarí najst si fajn prácu!

cecil36
30. sep 2012

@irin12 kedze si ma citovala musim reagovat. Evidentne si nepochopila co som chcela povedat tym kocikom. Pre niekoho je priorita mat nieco co iny povazuje za nadstandard. Chapeme sa? A este dodam, ze nie kazdy, kto je narodeny v BA ma tam aj zazemie a ma mu kto pomoct. Ja som narodena v BA, ale zazemie tu urcite nemam, ani rodinu blizko. A k tym blbym komentom, ze Slovaci su chamtivi a nevidia si na spicku nosa, maju velke domy a auta sa uz ani radsej vyjadrovat nebudem.
@aduskatt super napisane, nie kazdy muz moze (ma moznost) vyberat dieta zo skolky a striedat sa s manzelkou.

pepinka25
30. sep 2012

Ahojte aj ja som nezamestnana,syn uz chodi do skôlky ja som na predlzenej rodicovskej len preto aby za mna aspon platili zdravotne poistenie,maly chodi na 4 hodiny len ked ja este nemam pracu nic sa mi zatial nepodarilo najst na jednu smenu na dve by bol problem lebo by nemal byt kto z malym keby som mala ist na poobednu môj partner pracuje az do siedmej vecer a nikde neberu ohlad na to ze mam dieta a potrebujem pracu na jednu smenu 😒

martina172
30. sep 2012

@dai nevie jazyky a nema ani maturitu. Od 17tich rokov (teraz ma 32) tahal svoju firmu. Velkoobchod s potravinami a slo mu to super az kym tu neprerazili tesco, carrefour, lidl a podobne, lebo oni maju svojich dodavatelov. Ono najst by si nasiel, ale s jeho vzdelanim akurat tak skladnika a za tie peniaze ho robit neposlem, lebo to ja zarobim za par hodin. Len smutne je ze tu sa kazdy pozera na to ci ma niekto maturitu, jazyky a ak nie, tak dovi. Nikoho nezaujima cim vsetkym si ten clovek preskakal a jeho realne skusenosti. Ked niekam posleme cv tak nikto ani nezavola...

cecil36
30. sep 2012

@martina172 hmm prepac, mozno budem teraz neprijemna, ale ak nema maturitu ani neovlada jazyky, na manazera sa urcite nedostane. Jemu fakt ostava len praca skladnika a podobne. A ze to je malo platene? No,a? Ved niekde zacat musi. To, ze niekde poslete zivotopis nic neznamena, treba hladat aktivne. A naozaj zacat od piky.... Ved ma rodinu, musi sa o nu postarat. Doprcic tebe to nevadi?

oroska
30. sep 2012

Ahojte. Tak aj ja sa pridávam k nezamestnaným....nie som síce po materskej dovolenke, ale svoje pracovné miesto som opustila sama, nakoľko pracovať za uplné minimum a znášať zodpovednosť a nepríčetného šéfa som už dlhšie nezniesla. Druhý dovod su moje deti, nakoľko muž mi nevedel pomocť s nimi čo sa týka vozenia, či výberu zo školky. Časovo som to ledva stíhala, vynervovaná a ked som požiadala o upravu pracovného času /skor by som prišla a skor by som aj odišla/ vyhoveli mi 10minutovým posunom času 😀 no ako rýchlo spratať stol odložiť nedokončenu prácu naložiť sa do auta /v zime zošrabanie auta/ bolo nemysliteľné. No a odvtedy si vlastne neviem nájsť žiadnu prácu. Administratíva je preplnená a ja žijem v regione, kde si vačšinou vyžadujú ovládanie maďarského jazyka...no zabijem sa ked neviem 🙄 neovládam ani iný jazyk okrem materinského slovenského. Tristvrte roku po mne ani pes neštekne. Mám síce BA asi 30km ale nemožné koli deťom...tak už z toho začínam aj dosť depkovať...životopis mám napísaný si myslím dosť slušne aj skusenosti, dokonca aj referencie a nič 😖 Počas predošlého zamestnania som si hladala prácu bola som na dvoch pracovných pohovoroch skončila som vždy medzi naužším výberom aj by ma vzali ale bola som po skušobnej takže ma z práce nechceli pustiť 😖 odvtedy prešli 3 roky a ja neviem či som už "stará" alebo prekvalifikovaná alebo je problém jazyk...hm...Nemám žiadne prehnané nároky robila som za 420 eur v čistom a pri takej zodpovednosti a nervoch, kde sa neustále striedali zamestnanci...posielala som životopis aj za 350 eur v hrubom na administratívne miesto, ale i tam si našli niekoho "lepšieho" tak fakt neviem kde je chyba...:/

lili_mia
30. sep 2012

@

oroska
30. sep 2012

inak neviem, kto tu písal, ale ja pošlem životopis aj tam kde píšu nejaký jazyk, ono to častokrát býva, že si požiadajú jazyk, ktorý pre prácu ani nieje potrebný...takže častokrát skúšam aj takto "šťastie". Človek nikdy nevie 😉

dai
30. sep 2012

@martina172 no... To asi fakt tiez neporadim... Akurat doplnit vzdelanie a makat na jazykoch a sebe... Uprimne jeho cv nemoze vyzerat nejak super... Sspon tu maturu by som urcite dorobila. Vies skusenosti su fajn sle vaecsina firiem na tie vyssie pozicie berie ludi kde je vzdelanie, prax v obore a aj tie jazyky... On nema nic z toho ak ro spravne chapem... Akurat zeby chcel robit pre tie retazce co si spominala...
Na druhej strane moze naozaj zacat ako skladnik niekde v tescu, ak je schopny ako ty pises, nebude to urcite robit dlho...
Kedze ja zijem mimo reality ako tu pisala blondie ... Uvediem priklad mojho otca... Ma strednu priemyslovku s maturitou inak velmi mudry scitany clovek... Robil cely zivot v kancli vypocty. Jeho firma vsak ako mnohe skoncila ked mal 52 rokov ... V okrese s 25% nezamestnanostou blba kombinacia... 2 roky bol neamestnany, domacnost tahala mama- vsetky deti pritom na vs v ba. Otec stale hladal pracu ako robil predtym b nasom okrese . Taka praca aj bola ale chceli na nu mladych ludi s vs, vodicskyn preukazom , jazykmi a znalostami pc... Moj otec len vddel robit tj pracu, vyse 30 rocna prax... Nevzsli ho nikde. Po 2och rokoch mal uz pracobne navyky neexidtentne. Mama sa s nim velmi pohadala. Tak otec zacal naozaj hladat. Poslal asi 20 cv denne na cokllvek. Nakoniec ho zobrali robit na poziciu stavbyveduceho asi 300 km od nas... Cize 54 rocny chlap zacal prvykrat v zivote chodit na tyzdnkvky a pracu v kanclk vysttirdal za spinavu pracu stavbyveduceho... Samozrejme si ho ale jeho zamedtnavatel vsimol... Svojimi vypoctami mu vyhral par peknych zakaziek a ani nie za pol rok si ho uz dtiahol do centraly ktora je asi 20 km od nas. Otec tym padom sa vratil k svojej praci a standardu. Aj ked sa samozrejme musel naucit pracovat s pc, robit v roznych programoch etc....
Inak tenmoj a muzov svet tiez zacinal u piky... Nic nam z neba do lona nepadlo...

dai
30. sep 2012

@oroska neviem ake mas stare deti ale mam vela znamych ktori do ba denne dochadzaju z nitry, topolcian... Ti ktori byvaju do tych 50kmod ba deti riesili tak ze ich zapisali do skolok ci skol do ba... Tym padom ich deti neobmedzuju...

mima4
30. sep 2012

@oroska je zle, pokial hladas pracu za 400 EUR. Nikdy sa neponizuj, mas predsa urcitu odbornost a hlavne svoju cenu. Ked ta nedokazu zaplatit niekde, chod inam. Skolku vyrieste s manzelom spolocne, ako pisala Alenka, myslim, ze sa perfisne trafila.

oroska
30. sep 2012

@dai moje deti sú 6 a 9ročné...u nas je zlý ťah ráno...prejazd cez Dunajskú Lužná /kto pozná/ vie že sú tam hrozné zápchy...A koli deťom si neviem predstaviť ich budiť o 5tej aby sme už o o 5.45 vyrazili aby sme sa vyhli zápcham...je to hrozne skoro...dalšia vec družina od 5.ročníka nieje...neviem si predstaviť, že by som svojho syna 10ročného samého nechala tolko cestovať autobusom domov...niekto možno povie výhovorka...pre mňa je to dosť problém...fakt si to neviem predstaviť...a pravda je že som si aj do BA poslala životopisov zopár zo zúfalstva, ale asi si povedali, že tá kým sem príde, tak aj skončí pracovná doba 😉 Bratislava bude pre mňa až vtedy, ked budu deti vačšie a budú sa samostatne presúvať a dokážu aj samostane doma existovať, kým ja prídem z práce ... Peniažky by sa síce zišli, ale nechcem to na úkor detí čo sa dialky BA týka... 😒

oroska
30. sep 2012

@mima4 žial nieje to možné manžel mi nevie s deťmi pomocť a kedže nás v podstate živý musím sa prisposobiť ja... ☹ V mojom okolí ani moc viac nemožem očakávať čo sa peniažkov týka a pravdupovediac veľmi sa využíva čo sa platov týka "kríza" štýl buď rád, že možeš robiť aj ked pomaly zadarmo :-/...musím byť nablízko deťom...ja by som fakt aj za to bola vďačná, no jasné nepohrdla by som aj vyšším mzdovým ohodnotením 😉