Nová práca na dohodu a rodičovský

evinaz
18. nov 2013

Ahojte kočky.
Chcela by som poradiť, predtým, ako sa vyberiem "bojovať" do sociálky...
Som na materskej dovolenke (už 5 rokov, išla som vlastne z materskej do materskej), rodičovský príspevok môžem poberať ešte do júna, pričom som zamestnaná v banke na trvalý PP. Do banky sa už vrátiť nechcem a preto som si našla iné zamestnanie v súkromnej firme.
Chcela by som vedieť, čo je pre mňa finančne najvýhodnejšie z pohľadu novej práce? Zamestnať sa na dohodu na pár mesiacov, nerušiť TPP v banke a potom prejsť z dohody na TPP v novej práci a naraz dať aj výpoved do banky?
Alebo sa rovno zamestnať na TPP v novej práci a neriešiť dohodu... (a zrušiť hneď aj tú banku...)
Som z toho zmagorená, dostávam samé odlišné informácie a tetušky v sociálke teda 2x ochotné teda nie sú ☹
ĎAKUJEM ZA RADY 😉

saurian
18. nov 2013

@evinaz
ahoj nemam uplne presne nastudovane zakony, ale..
podla zakonnika prace mozes mat subezne niekolko pracovnych pomerov - cize mozes mat kludne TPP v povodnej praci, kde si na rodicovskej dovolenke, a nove zamestnanie do ktoreho chodis, nie je to ziaden problem, jedine obmedzenie je ze iba u jedneho zamestnavatela si mozes uplatnit nezdanitelnu cast zakladu dane z prijmov.
a teraz k tomu co je vyhodnejsie - nova praca je super, rozmyslala by som tak ze sa radsej zamestnam v novej praci na TPP, je vyhodnejsi oproti dohode (ak si pri dohode neplatis dobrovolne odvody) z toho pohladu ze zamestnavatel za teba plati odvody a teda mas narok na pripadnu PN-ku ci OCR, na dovolenku a ine. ak si na dohodu moze ti dat ciste-t.j. na ruku viac lebo neplati odvody ale o tieto vyhody prides. na tpp je to vyhodnejsie aj preto, ze budes mat akusi "istotu" zamestnania, pretoze dohodu moze zrusit kedykolvek, a teda by si zostala bez prace.
v povodnom zamestnani by som vypoved nedavala, pokial by som nemala pracovnu zmluvu na TPP v novom zamestnani a az po ukonceni skusobnej doby pre istotu. v podstate vyhody z toho ze teraz neukoncis TPP v povodnej praci nemas, eventuelne vyhody pridu, ak by si napr nemala pracu, skoncila v praci po RD, potom dostala alebo dala vypoved (a pracovala min 1 den, resp vybrala dovolenku na ktoru narok ti vznikol). to z toho dovodu ze by si mohla ist na urad prace kvoli podpore v pripade ak by si novu pracu z nejakeho dovodu nemala (v podstate "pre istotu").
tolko moj nazor ako by som postupovala.

saurian
18. nov 2013

@evinaz
ppc napisala som to jak tatar snad pochopis