icon

Odísť s rodinou do zahraničia?

milka1978
28. júl 2018

Ahojte. Uvazujeme s manzelom, ze odideme s detmi do zahranicia za pracou. Obaja zarabame, mame syna na ZS a druheho v MS a peniazkou stale malo. Clovek zije od vyplaty k vyplate. A stale cakanie na to ci sa nieco nepokazi, aby nas to nezrujnovalo ma nebavi. Manzel pracoval cca 10 rokov vo Francuzsku po stavbach. No uz je 10 rokov doma. Francuzstinu ovlada. No nevieme ake to je prestahovat sa do zahranicia s celou rodinou a nechat tu dom a vsetko ostatne. Mate s tym niekto skusenosti? Poradte nam. Dakujem

judar
29. júl 2018

@chiara8 ten tvoj laik s dedinskym nazorom zije na Slovensku a zaraba 1850€ mesačne....kto chce sa vynajde...nemusi clovek zit rovno v zahranici aby dostal vlastne peniaze zo zahranicia za remeselnu cinnost

najinka
29. júl 2018

@chiara8 mozno sa budes cudovat, ale v zahranici to nie je inak..aj tu ma drviva vacsina hypoteky na 30 rokov a mladi ludia po 3 kreditky...

sasa1310
29. júl 2018

@chiara8 Otrasné toto Slovensko fakt! Asi tak otrasné, že v júli už majú všetky slovenské cestovky skoro všetko vypredané. Autá chodia po ulici drahšie ako v samotnom Francúzsku a väčšie percento ľudí tu vlastní nehnuteľnosti, ako hocikde inde. Fakt sa tu máme strašne na tomto Slovensku.

obsadenemeno
29. júl 2018

@milka1978 a co sa prestahovat niekde, kde je praca na Slovensku? A nezit od vyplaty do vyplaty? Asi by to bolo pre vas v situacii v akej ste (jazyk nepoznate - neverim, ze ten tvoj ma po 10 rokov mimo franinu na urovni, kedze ju nepouzival a pocitam ze aj predtym ju nemal nejaku super, mozno na zakladne dohovorenie sa).
Inak by som mozno bola za to, nech tvoj muz ide sam na zopar mesiacov, najde pracu, uspori peniaze a potom, ak vsetko pojde ok, vy sa pristahujete za nim. Ak to nevyjde, stratite menej.

chiara8
29. júl 2018

@najinka ja som v talianslku uz par rokov...ano maju aj tu hypo..ale nemusis potom zit s 200e do dalsej vyplaty..vela ludi si na SVK vela veci odoberie od ust..Ci uz dovolenku..lepsie auto..alebo kvalitnejsie oblecenie..Tu zase robis a aj tvoja praca je adekvatne zaplatena.Ja svoje rozhodnutie nebudem nikdy v zivote lutovat.

chiara8
29. júl 2018

@judar aj ja poznam co zarabaju takto..bud neaky zvarac..sofer kamionu..poistovaci s provizii..v realitkach.....Kto chce sa vynajde si myslim ze nie je veta na mieste!! Ale neberiem nikomu svoj nazor..Kto neni/nebol v zahranici..neskusil nevie...A reci som kopu aj ja pocula...😂😂

chiara8
29. júl 2018

@sisaka ano presne toto je tiez moj nazor....sami laici..netreba hned utekat?? Kto so neskusil na vlastnej kozi nech ani nekomentuje..lebo to su ludia typu: pocula som..dozvedela som sa..hovorili my....aj ja som do toho vela dala a obetovala a vysledok my stoji zato.Tiez som na svk zarabala 850e ale za 200 hodin mesacne.

chiara8
29. júl 2018

@sasa1310 kto neskusi odist nevieTo su iba reci do prazdna..Treba preto aj nieco obetovat aby sa cloveku zilo lepsie a komfortnejsie...Poznam kopu takych ludi..ze bud ma bmw a dom nanho pada..alebo splaca mercedes a ma na tankovanie 5e kazdy den.....Ano cestovky do chorvatska a bulharska za 500e..vela ludi vela chuti..Neberiem ti nazor..Len podotykam ze kto neni nebol vonlu neskusil nezasil pise len negativa ze : ked sa chce da sa aj na SVK zarobyt 1850e...Zaujimave

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
chiara8
29. júl 2018

@sasa1310 tak si jedna z mala ktora ma take stastie ze si dovolis dovolenku za 3000e...vela stastia ...ja mam rodaka manzela tak ja to mam vsetko o to lahsie....ja si nemyslim ze ludia zivoria...len viac ludi sa trapi a maka ako si uziva...ja som akor chcela autorku povzbudit nexh sa so roho neboja ist a nie pocut chvaly a co jak si iIvas s rodinou...ale to je uz o tebe...pwknu nedelu

sasa1310
29. júl 2018

@chiara8 nie, nemám šťastie. Sme ako mnohí. A to sme klasickí zamestnanci. Stačí sem prísť do skupiny dovolenky k moru a obdobné skupiny a zistíš ako ľudia cestujú a majú sa fajn. A nechválim sa, aj som to chcela zmazať, keď si prečítaš. Len som ťa chcela dať do obrazu.

sasa1310
29. júl 2018

@chiara8 to len ty máš takú mylnú predstavu, že všetci čo sme tu ostali sme asi chudáci.

chiara8
29. júl 2018

@sasa1310 ja nemam ziadnu milnu predstavi..ani nikoho mezhadzujem ani neponixujem..len autork8n manzel vie jazyk..pracoval uz vo francuzku cize je to + pre nich..deti sa rychlo prisposobia a naucia len pre zenu je to s jazyk9m na zaciatok problem...urcite sa tam budu mat lepsie ked tu ziju z vyplaty do vyplaty..nie kazdy ma stadtie na DOBRE rodinne zaxemie a skvelu ohodnotenu pracu slaby dovolenkoval 2x v rpku a zil si...len rolko k tomu

sisaka
29. júl 2018

@sasa1310 tak to sa ti podarilo všetko pekne skreslit. Táto téma nie je o tom, aby tu niekto Zakladatelke ukázal, že je neschopná, keď na Slovensku žije v chudobe a všetci okolo nej majú niekoľko tisícové platy, chodia na drahých autách, na drahé dovolenky a super si žijú. Ja keď prídem na Slovensko na návštevu, či tu čítam témy na MK taký pocit nemám, ale asi čítam nesprávne témy a stretávam sa na Slovensku s nejakou spodinou.... Autorka sa pýta ľudí, čo majú s odchodom zo Sk skúsenosti, nie ľudí, ktorí nemajú, ktorí sú na Sk spokojní a prišli sa jej tu s tým pochváliť.
Tým, že autorka žije v chudobe, malo zarábajú tak to je výhoda, odstahovanim nemajú čo stratiť - neprídu o lukratívnu prácu, možnosť chodiť 3 x do roka na Seychelles a nemusia sa obávať že tam “neuzivia” svoje nové BMW. Ak im Francúzsko nevyjde môžu sa vrátiť, nájsť si prácu za minimálnu mzdu problém nikdy nebude a možno taký ostrielanejši si nájdu aj niečo lepšie.

sasa1310
29. júl 2018

@sisaka tak za prvé, ja som autorke ani neradila, ani jej neodpovedala, ani ju neoznačovala. Odpoveď patrilo úplne niekomu inému, pre koho je Slovensko akurát tak možno odpad.

sasa1310
29. júl 2018

@chiara8 poukázala som na to, že dá sa to aj na Slovensku. A nemusí robiť skúšky, že čo ako s 2 deťmi z toho jedno školopovinné. Radšej by som zmenila prácu tu, lebo rovnako zarobiť sa dá aj na Slovensku

chiara8
29. júl 2018

@sasa1310 👍

milka1978
autor
30. júl 2018

Dakujem vsetkym, co ste sa ozvali. Ako to tu uz niekto pisal, mala som zaujem o skusenosti ludi, ktory uz odisli zo SVK a ci sa im darilo alebo nie. Nechcela som aby ste skumali moju zivotnu uroven a riesili kde usetrit alebo ako prist k vacsim peniazom doma. Ak by som taku radu potrebovala isla by som za fin. poradcom a nepisala tu. Co sa tyka mojich znalosti jazyka-ucila som sa FJ na ZS takze nie som uplne duta a manzel FJ ovlada hovorovo a fakt na slusnej urovni. Na uradoch sa sam registroval takze ak mu rozumeli tam, budu vsade. Tato moznost ako si "prilepsit" nie je prva ani posledna. Je to len jedna z dalsich moznosti nad, ktorymi uvazujeme. Preto som potrebovala vediet o tom ake to bolo pre ludi, ktory sa takto rozhodli a podla toho by sme vzali vsetky pre a proti do uvahy aj my s manzelom a rozhodli sa pre jednu z moznosti. Kazdopadne dakujem "triezvim" hlavam za rady a vlastne skusenosti. Mozme z nich cerpat. K negativnym prispevkom na moju osobu, moje znalosti, ci dokonca znalosti mojho manzela sa vyjadrovat nebudem. Na SVK to nie je ziadna slava. Tam kde zarobite viac date aj viac na ubytovanie a ostatne poplatky takze ano zarobim ale aj viac musim dat na zivot a to som v jednej krajine. A bohuzial nie som typ cloveka, ktory podvadza aby sa mal dobre. Chcem len slusne zit a dovolit si ist aspon cez leto na dovolenku s detmi niekde prec a nie iba chodit na jednodnove vylety po okoli aby sme do dalsej vyplaty vysli. Preto este raz dakujem za podporu a prosim nesudte ak nemate co poradit.

lenkaam_1
30. júl 2018

Ja by som dom dala do podnajmu.... Odisla by som ...keby je prilezitost tak hned. 🙂

jatva
30. júl 2018

Tiez ta podporim. My sme len v CR, ale keby mozem, tak idem hned prec. Videla som kopec deti, co sa raz dva naucili dalsi jazyk a velmi rychlo sa prisposobili. Ale zas mali problem s navratom na svk, hlavne so stylom vyucby na skole. Poznam viacero rodin, co odisli iba docasne do zahranicia a potom robili vsetko preto, aby tam mohli ostat dlhsie.
Je dobre mat uz nejaku pracu nez tam pojdete vsetci. Vybavene ubytko. Ak ste sikovni, chcete pracovat, tak chodte do toho 🙂

bosorkabb
30. júl 2018

@milka1978 ono problém odísť nieje. Ale skôr ako odídeš pozri ponuky práce tam kde chceš žiť, pozri bývanie to tiež sa dá cez net. Všetko zrataj a priprav si peniaze na začiatok (hlavne depozit za byt plus niečo na začiatok)
Ono skoro všetko vieš pozrieť z domu aby si mala predstavu zárobku a výdajov. Môžeš pozrieť aj rôzne skupiny na FB kde si ľudia navzájom radia (hlavne taký ktorý tam reálne žijú).

oli18
30. júl 2018

@chiara8 Chcem reagovať na 30-ročné hypotéky, ktoré si uviedla vo svojom príspevku. Keď si zbehlá v živote v zahraničí, tak mi povedz, za čo si tam ľudia kupujú nehnuteľnosti, ak nie na hypotéky? Ja som v zahr. nežila, ale v mojej mladosti sa hypotéka volala obyčajne-pôžička. A mali sme ju tiež na 30 rokov. Postavili sme za ňu dom a splatili rýchlejšie. Moja poľská kamarátka má dve deti v USA a keď som sa jej pýtala, za čo majú obe domy na pobreží, po 2 autá, jachtu a drahé motorky, tak mi povedala, že za pôžičky. Takže hypotéky sú všade vo svete. A robota na Slovensku je tiež. Ja mám dve deti + ich manželia , všetci s VŠ a všetci majú roboty primerané svojmu vzdelaniu vo svojom rodisku. Dvaja z nich dokonca po dve roboty práve preto, že si chú zarobiť teraz, kým sú mladí a na trhu práce žiadaní. Takže ak niekto nemá vzdelanie, alebo má VŠ, ktorá len za peniaze študentov chrlí inflačných Mgr. či Bc, tak nech sa nečuduje, že si prácu nevie nájsť. Lebo nie je ďaleko doba, že sa bude pri ponukách práce uvádzať, z ktorej VŠ absolventi sa majú o miesto uchádzať. Pre nájdene roboty treba aj niečo urobiť, mnohokrát aj niečo obetovať. Lebo ani v zahraničí nikomu pečené holuby do huby nepadajú. Tam si stále len gastarbeiter.

elzena2
30. júl 2018

@milka1978 toto je jedna z celkom popularnych stranok na odhad ceny zivota v nejakom meste https://www.numbeo.com/cost-of-living/

momoqui
30. júl 2018

@milka1978 ahoj, co sa tyka FR, zivot je tam velmi drahy. Ak tam chcete zit na urovni, tak budete musiet obidvaja mat velmi dobry plat a mozno plaz budete mat vyssi ako na Slovensku, nezarucuje to vyssiu zivotnu uroven.
Ja poznam mnoho francuzov a talianov a ine narodnosti zijucich na SK a tvrdia ze ich praca je lepsie platena ako v ich krajine ...
skus si vygooglit ceny bytov v danej krajine aj meste/dedine, a uvidis, ci sa vam to oplati ... treba ratat na zaciatok s vela nakladami - stahovanie kupa nabytku poplatky pre deti atd

chiara8
30. júl 2018

@oli18 po 1.Ja som si vyjadrila svoj nazor a chcela autorku povzbudit nech do toho ide ked uz ma manzel take skusenosti a ovlada jazyk.po 2.Ci som zbehla alebo nie moje sukromie a moj zivot ta nemusi zaujimat cize nato ti nereagujem a po3. Som nikde nenapisala ze tu si mlady neberu hypoteky tak nemusis my vypisovat romany o tom co uz davno takto funguje.Ja som len podotkla ze sa da trosku vonku viac si uzit peniaze ako doma si musi odobrat clovek vela veci od ust.Ja tu nie som ziadny gastarbeiter lebo som dala do toho vela..obetovala vela...a makala .Cize ci padaju alebo nepadaju pecene holuby to my TY tiez nemusis pisat lebo ja viem co je to odist,obetovat,naucit sa jazyk a pracovat. ...Cize tolko k tebe

chiara8
30. júl 2018

@oli18 mne na moje hypoteky nemusis reagovat...autorka sa uplne nieco ine pytala...a ano lepsie sa zije aj tu kde som ja..lebo moja profesia je lepsie zaplatena ako doma..Este tolko k tomu

chiara8
30. júl 2018

@milka1978 podporujem ta...mas uplnu pravdu vo vsetkom co si tu napisala...ja som tiez urobyla tento krok a dodnes nelutujem ...a vonku ma nikto z otvorenou narucou necakal...Drzim vam palce..Nech sa vam to podarí ☺

oli18
30. júl 2018

Ja viem, na čo sa autorka pýtala. Nereagovala som na tvoje súkromie, ale na tvoje niektoré príspevky, ktoré sú mimo. Napísala si, citujem " na Slovensku nie je žiadna sláva. Len 30 ročné hypotéky a zadlžený mladý ľudia a žiadna nor. práca". Preto som ti dala otázku ohľadne hypoték a ako príklad, že na Slovensku práca je, moje deti. Tiež je pre teba "zaujímavé" , že judar zarába na Slovensku 1850,- e. Asi si dávno odišla zo Slovenska / a zabudla aj slovenskú gramatiku 🙂/, ak máš o ňom také info, ako citujem vyššie. Ak sa ťa dotklo slovo "gastarbeiter" tak prepáč, nemala som na mysli teba, ale všeobecne.

oli18
30. júl 2018

@chiara8 vyššie je odpoveď pre teba 🙂

stanulienkat
1. aug 2018

Len kazdy si mysli,ze pride do zahranicia a budu mu pecene holuby do huby padat.