Personál v zdravotníctve - diskusia len pre zdravotníkov

janinah
17. máj 2018

Kolegyne ,zdravotníčky,zakladám diskusiu,ktorá tu na MK už prebieha v niekoľkých príspevkoch na blogoch či v skupinách,nech je to tu všetko a prehľadné.Prosím nezdravotníkov,nepíšte ako pacienti či rod. príslušníci,toto je diskusia o skúsenostiach,kompetenciách a čudných praktikách našich nadriadených,ktorí mávnutím čarovného prútika a obyčajným premenovaním idú vyrobiť zo zdrav. asistentov tzv. praktické sestry a my,sestry z praxe, v tom vidíme kopu problémov.Vážim si prácu každého,či má vš,sš,špacializované či nižšie vzdelanie,nech však vie robiť svoju prácu a má záujem o pacienta.

vyhuelka
17. máj 2018

tiež som sestra... niekde som už čítala názor, že zachvíľu nás premenujú na praktických doktorov 😀 to ma pobavilo, lebo je to žiaľ pravda a je to dosť smunté...

janinah
autor
17. máj 2018
oncology_nurse
17. máj 2018

@janinah a to neviem ci si citala, v CR urobili model vzdelavania 4+1v teda 4 roky sa ucia za asistenty alebo teda prakt.sestry...a potom im staci iba 1 rok na VOS prijimaju ich rovno do 3.rocnika VOS) a budu z nich diplom.sestry...nastastie nie je take jednoduche sa do posledneho rocnika VOS po maturite jako asistent dostat, lebo musia urobit narocne rozdielove skusky, ktorymi samozrejme neprechadzaju...aspon na statnych skolach..na sukromnych ked si to zaplatia ich zoberu bez prijimaciek...dufam, ze aspon od tohoto bude Slovensko uchranene. Aj ked...clovek nemoze tej vlade verit vobec nic.

lus2909
17. máj 2018

V podstate mne je to jedno ci sa premenujeme na prakticke sestry v reale aj tak sestry nebudeme, akurat sa zas len robi nieco o nas bez nas, ak uz to silou mocou chceli zmenit alebo chcu tak malo by to ist inac

miiva
19. máj 2018

Myslím ,že ke to najväčšia blbosť akú môžu spraviť!
Ako zdravotnícky asistent som končila v roku 2009,kompetencie sa potom postupne zvyšovali-takže by som si mala spraviť rekvalifikáciu už len "asistent" na "asistent".
Neskôr som sa prihlásila nna Vš,štúdium som nedokončila,ale už len podľa toho čo som zažila v nemocnici počas praxe viem povedať že zdravotnícky asistent nemôže byť praktická sestra.
Ako pacient na oddelení má zistiť či si Sestra alebo len praktická sestra.
Nehovorím o chaose na odd.,čo môžem,čo nemôžme....veď niekto povie sestra ako sestra.
Ja sama mám veľký rešpekt pred sestrami a takéto nezmyselné premenovania nič nevyriešia v situácií ktorá vládne v Slovenských nemocniciach.Problém neni v premenovani,ale v tom ako štát,nadriadený,pacient a ajeho rodina komunikuje či so sestrami alebo aj ostatným personalom.
Osobne som bola donedávna hrdá na tom že pomáham iným nevadilo mi ani to že som len asistent,ani to že si ma niekto mýli so sanitarkou,no a čo???vadil mi prístup vyššie spomínaných ľudí,ľudí ktorý nemajú ani šajnu ako to chodí a ako sa cíti pracovník keď už je na pokraji síl a tzv."syndróm vyhorenia"
Potom som to vzdala v januári som odišla zo zdravotníctva.musela som....ale aj tak dúfam že časom sa tam budem vedieť vrátiť-aj keď neviem čo vlastne budem😕😯 sestra?asistent?alebo ma úplne vyškrtnu?
Držím palce všetkým ženám ktoré robia toto poslanie!veľa nervov prajem

michaella94
19. máj 2018

ja som skoncila v roku 2012 ako zdravotnicky asistent...mje kompetencie su rovnake ako kompetencie sestry s tym rozdielom ze nemozem podavat lieky vnutrozilne....niekedy sa urobila 4 roky stredna skola a vysli zdravotne sestry...ale ja do toho zase az tak nevidim cize neviem nejak zhodnotit ci je tento system dobry ci nie len je podla mna nefer ze vtedy stacili 4 roky a teraz ak chcem byt sestra musim studovat 7 rokov....co sa tyka fungovania na oddeleniach tak na praxi som ostala zhrozena co sa tam robi a preto som v zdravotnictve nechcela pokracovat....

lulula1990
19. máj 2018

Ten system je chory cely, ale je to aj o nas, nedrzime spolu a potom si s nami robia co chcu. Sestry sa povysuju nad asistentky, hned automaticky ked vyjde skolu, tak si myslia ze nema zaujem o pracu a cely den je na mobile, hlavne starsie rocniky takto rozmyslaju a to vsetko preto, ze dnesna mladez je pre nich sprosta, nic nevedia, vsetko dostali zadarmo atd. Najdu sa aj take pripady samozrejme, ale je to o ludoch. Nechapem preco druhi hladaju na ludoch hned to zle. Ja si vazim kazdeho pracu, aj sestry, sanitarky, upratovacky, pokial ten clovek ma k tomu vztah a robi to z presvedcenia. Ale zo spravania niektorych kolegyn je mi z prepacenim na grcanie.

althejka
19. dec 2018

Ja som tiez koncila klasicku vseobecnu sestru s maturitou v 2001. V tom case otvarali diplomovanu sestru 3rocne denne studium a kedze som mala noveho frajera😁 chcela som mat o letne prazdniny naviac s tym ze potom uz do ziadnej skoly uz nepachnem. Cize som diplomovana vseobecna sestra a o osmu triedu som po nastupe musela poziadat, lebo detska sestra som nebola a vseobecnu sa zdrahali uznat.wtf? Ved prax na zdravotnej a diplomovke obsahovala aj pediatriu. Po deviatich rokoch pri lozku materska a potom som nastupila na ambulanciu tej istej kliniky. O triedu nizsie lebo stary problem.nemam detsku diplomovku ale vseobecnu.riesenie??? Specializacia.praaask 500 euro za kurz po jeho absolvovani mam specializaciu, s ktorou som vyssie v tabulke. Na vysoku nejdem ani keby mam ist robit do auparku do zelovocu. Plus zbieranie kredotov pre neviem cim dolezitu komoru a pomenovanie sestra a asistent a neviem co v com uz mam bordel a blby pocit ze uz ani nikto vlastne nevie kde je sever