icon

Plat v Mš

dana22221
24. aug 2018

Dobrý deň. Chcela by som vás poprosiť o radu. Ukončila som tohto roku 1. stupeň VŠ v odbore predškolská a elementárna pedagogika. Do akej platovej triedy by som mala byť zaradená na základe dosiahnutého vzdelania, poprípade aký približný plat v čistom by som získala? Ďakujem za odpovede.

Strana
z4
sorciera24
24. aug 2018

@vienala pozri, neviem hodnotit na dialku kvalitu uciteliek.....mozno si tie kamosky oducia a maju ostatne v pazi.....jasne, ze im to vyhovuje.....ale to nie je o tom, dobry ucitel robi navyse...elbo to robi pre deti!.....a popravde, kde das svoje dieta do skoly? kde sa nic nerobi alebo k ucitelkam, kt. su odusevnene a vidno to....
a ajsne, je vyhoda zeny matky ist z prace skor, po deti....ale tym moja praca nekonci...o to tu ide....ze praca nekonci 13.30, ci 14.30......ako tu bolo prezentovane......takze vyhoda ano, ze skor, alebo viac dovolenky, ale praca ta caka.....aspon toho kvalitneho a zanieteneho pedagoga urcite....

hellwant
24. aug 2018

@luliu tak som si tipol spravne nakoniec?😉

novana
24. aug 2018

@sorciera24, až teraz som si rozklikla Tebou vložený link na KU a zároveň tabuľku platov VŠ pedagógov. Vidím zaradenie odborného asistenta do 12.triedy, docenta do 13. a profesora do 14. Kde si prišla k tej 11tej triede? 🙂

sorciera24
24. aug 2018

@novana to kolegyni ponukali 11tku na univerzite (zle som napisala).....tu sice 12tka,a le 820 v 12ke a na ZS v 11tke 843......tak ako neviem, ci nie je vidno, kde je viac.....

adula12
24. aug 2018

@staleja smutne, ze ucitelku povazujes za babysiterku. Absolutne si nevážis ich pracu, ale ze absolutne!!! Ked nevies co robia, tak radsej to nekomentuj... Kazdy den maju A4 popisanu uloh, len vsetci to vnimaju, ze ved sa len hraju s detmi, spievaju a hluposti. Ta ucitelka este doma vystrihuje zvieratká ako taká "krava", aby deti aj "hlúpych" mamiciek ako napr. ty, mali co robit a nenudili sa, ale vzdelavali. Pretoze oni nesedia na stolicke s mobilom v ruke a nepozerajú na ne ako sa na koberci hraju... Oni sa im venuju s laskou a porozumenim. Vychovavaju ich a ucia veci co rodicia doma "nestihli". Nie je sranda cely den obsluhovat 30deti, pristupovať ku kazdemu jedincovi individialne, počúvať krik na dvore... Vyskúšaj si pracu ucitelky v MS, a potom pis trapne komentare.

lenadka
24. aug 2018

Žial podobné skúsenosti zo škôlky ako @staleja mám tiež. Najstaršia keď začala chodiť do škôlky bola tam super riaditeľka a učiteľka v jednej osobe a tá kočírovala aj tú druhú. Stredná ju zažila len chvíľku, dieťa vedelo dlhé básničky, farby, tvary, počítať čo 10. Ako odišla riaditeľka, prišla iná, síce milá k deťom ale NIČ ich neučili, decká upadli a zdesená som prišla na to že moja predskolačka zabudla aj niektoré farby a tvary a učila som sa s ňou doma sama. Najmenší chodí do jaslí inde ako dievčatá a tam sa venujú učeniu viac ako v tej škôlke. Až mi je ľúto, že potom nastúpi tiež do tej škôlky, jediné do čoho vkladám nádej, že učiteľka tam sa ide meniť lebo táto odchádza do dôchodku a riaditeľka o rok. Modlím sa nech príde niet normálny namiesto nich.
@ondrejkovamaminka veru pani učiteľka, taká zanietená čo má rada svoju prácu mi tu chýba 😒

ondrejkovamaminka
24. aug 2018

@adula12 😘

novana
24. aug 2018

@sorciera24, dobre, máš pravdu, teším sa dvojnásobne. Po prvé, že máme väčšie tabuľkové platy a po druhé, že má dcéra na výplatnej páske často o 100% viac ako ja.

momoqui
25. aug 2018

@mogaa toto je problem tohto naroda. Ludia si kludne porovnavaju ucitela s predavackou ...

staleja
25. aug 2018

@adula12 našťastie ja "hlúpa" mamička doma stíham a keď ich vidím na dvore, veru ruky majú buď založené, alebo v nich držia kávu. Česť výnimkám, ale myslim, že tie to na MK niesu...

mogaa
25. aug 2018

@momoqui ja som ale neporovnávala prácu učiteľa a predavača.....len som písala v zmysle že učitelia si predstavujú plat aký majú učitelia inde v zahraničí, ale okrem pár výnimiek tu nemá nikto také platy ako iné totožné profesie v zahraničí...sú tu iné príspevky kde sa porovnávajú platy učiteľa s inými profesiami....ja som len napísala že učiteľ má celkom slušný príjem s inými profesiami ak sa to prepočíta na hodinovú mzdu....

sorciera24
25. aug 2018

@mogaa fakt sa ti zda 5-5,70 v hrubom na hodinu (priemerne) pre ucitela vela? (a to teraz nenarazm na zahranicie, ale na to, ze ako si vazime danu pracu, ci povolanie.)

adula12
25. aug 2018

@staleja tak nechápem ako mozes byt spokojna s takou skolkou? Ti nie je luto deti? Keby mali moje deti kavickove ucitelky, tak veru by tam neostali. Ale ozaj, ty ich tam mas len na strazenie "zadarmo", takze si usetrila 😉

mogaa
25. aug 2018

@sorciera24 nie, nie je to veľa.....ja mám ale tiež VŠ, pracujem v banke s hotovosťou a plat mám rovnaký a pracujem 42hodín týždenne. A čo sa týka váženia si práce učiteľa, ja neposudzujem človeka podľa profesie ale podľa toho ako tú prácu robí....Mám zopár známych učiteliek, teda nie priamo v MŠ ale zo základnej a strednej školy. Poviem pravdu, osobne by som nechcela aby učili moje deti lebo viem aký majú prístup k učeniu. Z môjho uhlu pohľadu sa snažia 2 z 5 niečo tie deti aj naučiť, ostatné to berú ako prácu. A o nejakých prípravách doma tiež pomlčím, lebo ak niekto učí jeden predmet 15-20rokov, tak za prípravu môžem považovať akurát opravu písomiek raz za čas.....Učia ale matematiku a jazyky, tam toho veľa na prípravu naozaj nie je. O prípravách by som hovorila naozaj pri učiteloch na 1.stupni a v MŠ. Ja osobne som sa naozaj s dobrým prístupom učiteľa stretla len pri súkromnom doučovaní. Ale konkrétne učiteľky v MŠ si vážim lebo z môjho pohľadu je to ťažká a zodpovedná práca, učiteľka v MŠ je vždy jednou nohou v base a môže uplne za všetko. Ak mamičke spadne dieťa na ihrisku je to ok, lebo stalo sa, ale ak spadne pri učiteľke v škôlke, tak tá naň nedávala určite pozor a pila kávu🙂Rovnako ako ked sa deti pobijú na preliezačkách pri hre je to ok lebo veď mamičky sú pri nich, ale v škôlke je to že učiteľka na nich nedala pozor.

sorciera24
25. aug 2018

@mogaa ano, je to uhol pohladu, tak ako sa v skolstve najdu take, o akych pises, najdu sa aj taki lekari, co pri nich ides prist priam o zivot, najdu sa zdute nevrle p. predavacky, ci pani v banke/urade, kt. netusia co sa ich pytas a poslu ta kade lahsie....atd. vsade su taki, co svoje povolanie beru vazne a taki, co maju total v pazi...ale to sme my ludia (bohuzial)...ja teda ucim jazyk a myslis, ze sa nepripravujem.....mam taku haldu slohov, pisomiek, dikatatov + teda ja neviem,a le ved sa neda pouzit priprava 20 rokov ta ista...jazyk napreduje, akzdy predmet napreduje, stale sa menai osnovy a poviem ti......ja ked ucim rovnake ucivo v 2 triedach...nikdy nie je moja hodina rovnaka!....uhol pohladu zvonka je troska iny ako zvnutra, ze?.....takze ucitelky v MS si vazis, ale na SS uz nie?...zvlastne, ja si teda vazim kazde povolanie......a ako som pisala, vsade sa najdu aj taki, aj taki......
p.s.: spadnut dieta moze aj v ZS aj SS....stale je zan zodpovedny ucitel.....vsetky su jednou nohou v base...

zuzana76
25. aug 2018

@mogaa veľmi sa mýliš, matematika a jazyky majú najvyšší index obtiažnosti, kiežby sa u nás diferenciálu predmety podľa obtiažnosti, inak ak máš vs, robíš v banke, kľudne stačí dorobiť dps a môžeš učiť, predpokladám, že mS statnicu z účtovníctva či ekonomiky, takéto predmety na školách existujú, na našej sa z nich aj maturuje

staleja
26. aug 2018

@adula12
Nuž preto že je len jedna v dedine, a som presvedčená že ste viac menej všetky také, tak načo prekladať dieťa😉... Ale klídek už sú moje deti v škole 😁... Ja som si ich do nej pripravila a vy ste mi ich postrážili, pohrali sa s kamarátmi a teraz sa už naozaj aj niečo učia...

adula12
26. aug 2018

@staleja ja nie som ucitelka, som len obycajna matka deti. A vážim si každé zamestnanie. Hlavne tie, ktore sa staraju o moje deti... Vy ste ale jedna arogantna zena, fuj...

staleja
26. aug 2018

@adula12 a vy ste jedna slušná žena 😉

ondrejkovamaminka
26. aug 2018

@staleja otras 😧

staleja
26. aug 2018

@ondrejkovamaminka prečo? Lebo sa pohorsujem nad tym, že učiteľka v materskej škole deti len vzdeláva ale nevychovava? Lebo toto bolo to pre čo som sa vôbec zapojila. Inak je mi dosť jedno čo robíte a za koľko. Že ste v kuse nespokojné a plačete že malo zarábate. Ja tiež zarábam menej za svoju odborne vykonanú prácu tu ako v zahraničí a nemám potrebu vyplakávať. Choďte učiť teda do zahraničia keď sa vám tu tak nepáči. Vyplakávate, že máte riadenú dovolenku. A kedy by ste ju ešte inokedy chceli mať? Veď ste doma každý sviatok, každé prázdniny... Hej asi som jedna hlúpa, otrasná a hnusná osoba za to, že ja som si deti do školy pripravila sama a vyjadrila sa tak, že mi vadí, že vzdelané múdre, krásne a inteligentné pani učiteľky v škôlke mi strašili deti, že keď nebudú papať, tak ja pre neho neprídem. Čo si mám na tom vážiť? Moja ranná zmena tráva rovnako dlho ako ranná a poobedna zmena dokopy pani učiteliek. Bežala som s vyplazeným jazykom pre deti, lebo milá, empatická pani učiteľka už vedela dať pocítiť dieťaťu, že musí byť až do konca svojej zmeny v robote. A to nehovorím, že dlhšie, ale proste nemohla skôr zavrieť a ísť si po svojom. Predstavte si, že mám vyštudované aj ja učiteľstvo, teda zase som sa moc na tej škole nenadrela musím povedať. Vlastne ani neviem či ju niekto nedokončil, ak to sám nevzdal. Nakoniec to dali každému a podľa toho to tu aj je. Ja učiť nechcem, mám svoju pracu rada, napĺňa ma. Možno aj preto, že nikto z mojich kolegov nemá potrebu svetu ukazovať, že my sme tí najpodstatnejší a nikto si nás neváži. Robte si zodpovedne svoje poslanie pre ktoré ste sa dobrovoľne rozhodli, nemej sa sťažujte a možno vás aj deti a ľudia budú viac rešpektovať. Ešte raz sa ospravedlňujem učiteľom čo svoju prácu vykonávajú zodpovedne s láskou a vedia, že vzdelávanie ide ruka v ruke z výchovou a naopak. Želám veľa pracovných úspechov...

momoqui
26. aug 2018

@mogaa slusny plat? Tak zalezi co je pre koho slusny plat

domin868
21. feb 2022

Ahojte, vedel by mi niekto poradiť, aký plat by som mala ako začínajúca učiteľka v MŠ tým že moje vzdelanie je- SŠ-gymnazium, VŠ-biologia+pedagogické minimum. A začala by som študovať 2rocne pomaturitne štúdium (PASA)nie ale na VŠ. Ďakujem za každú odpoveď

Strana
z4