icon

Platy v školstve

19. aug 2022

Ucitelia roky ziadaju zvysenie platov. V roku 2021 bol priemerny hruby plat zaokruhlene 1200 eur. V cistom to moze byt priblizne 914 eur (cista mzda sa moze individualne odlisovat). Kolko by podla vas - rodicov mali ucitelia zarabat? Ak su tu aj ucitelia, aka by mala byt hruba mzda, aby ste kazdy rok neziadali zvysenie. Skusme v hrubej mzde.

benit
20. aug 2022

Autorka, takto zaujatu osobu som uz davno nestretla. Neviem ci mas skolopovinne deti, ale podla tvojich vyjadreni asi nie. Inak by si pozerala na ucitelku co detom nic neda a vaxila by sisi ze su ludia, ktori sa venuju skolskym detom aj vo svojom volne.
Taka švp, si tam cely tyzden 24/7a dostanes 1 den nahradneho. Keby to clovek nerobil pre deti, tak by sa na to mohol vykaslat a s tym rata ministerstvo a aj take osoby ako si ty. Suseda robi v banke, dalsia na hygiene, ver tomu, ze ked im padla,nic si nenosia domov, cez vikend nespekuluju ako este inak spestrit ucenie cudzim detom.
Aj ucitelovanie by nemalo byt len charitou a brat to ako poslanie, ale cloveka co robi a robi to dobre aj riadne zaplatit.

elementissa
20. aug 2022

Podľa mňa, učiteľmi by mali byť len tí najlepší z najlepších, absolútna topka populácie, lebo oni vychovávajú a učia ďalšie generácie. Žiaden riaditeľ podniku nerobí pre spoločnosť toľko, čo učiteľ. V krajine by mala byť jedna- dve fakulty pedagogiky, na ktorú by sa dostali absolútni premianti a samozrejme plat by za to mal stáť. 3500€ v čistom minimum. Aby to bolo motivačné ísť robiť a ničiť si nervy pri tých deckách. A stále trvám na tom, že ucitel má byť top topov, ten najlepší zo všetkých, lebo keď dementi učia deti, nič iné ako ešte väčší dementi z nich nevyrastie.

terezka1947
20. aug 2022

Zbytočne sa tu naťahujeme.
Na Slovensku sa plat už dávno nedelí podľa vzdelania a praxe.
Jasné,že potom sa dohadujeme,či a kto koľko zarobí vo svojej profesii.
Platy sú celkovo nízke a smutné,ale platy ľudí s VS sú naozaj nízke.
V podobných diskusiách sú tu spomenuté predavačky,je.tahaju 12h úväzky.
Veď ano,ale plat majú vyšší vďaka týmto smenám. Odrobia, padla. Že z nich zamestnávatelia zmykaju často aj posl.je už iná kapitola.
Ale nemôže mať človek s maturitou rovnaký nástupný plat ako človek s VS.
To je nonsens.
Druhá vec,v každej profesii sa nájdu flakaci a ľudia,čo školu a miesto majú "za vajíčka".
Ale ešte to neznamená,že sú takí všetci.
Tretia vec,čokoľvek,či smetiar,či docent v špecializovanej nemocnici,pokiaľ raz nerobí svoju prácu poriadne ako má,je to cítiť.
Akurát,každý z nich má úplne inu zodpovednosť v práci.
Trošku vrátiť úroveň na stredné a vysoké školy,nenechávať prechádzať žiakov v duchu hesla "žiak má také známky,aké chce učiteľ" a hneď bude lepšie sito.
Problém však je,že často na vyšších postoch už sú ľudia,kt.tomu uceniu neublížili,dokonca sa ani netaja tým ako vyštudovali(to je ten lepší prípad,pretože mnohí uprednostia zamestnávať hlupejsich ako sú sami,aby im zbytočne nedýchali na krk).
Pokiaľ sa nezmení spoločnosť,nič nevyrieši teatrálne zvyšovanie platov konkrétnym skupinám.
Teraz trebárs učiteľom a zdravotníkom.
Tento problém je komplexný,nie o dvoch odboroch.

rastika
20. aug 2022

Nemyslela som tým, že máme mať platy ako učitelia v Nemecku, ale treba tiež pozerať na to, koľko je týždenný úväzok v zahraničí, koľko voľna na štúdium a regeneráciu ponúkajú. Že majú učitelia asistenta alebo sú dvaja na triedu .. tu stále niekto poukazuje na 5 hodín denne a to je ten najväčší omyl verejnosti. Aby som mala aspoň priemerný slovenský plat, musím tiež pracovať nadčasy ako pokladník v Tescu.

autor
20. aug 2022

@rastika budem sa opakovat: to iste sa da povedat i o inych profesiach. O zdravotnikoch, o upratovackach, o IT, o kazdom. Vsetci v Nemecku pracuju za inych podmienok.

katuskamala1
20. aug 2022

Ano, PhD si moze urobit asi kazdy kto ma ukončené 2st VŠ. Aby bol vo vyssej platovej triede napríklad.

katuskamala1
20. aug 2022

@zuzanockamt kuk vyssie 🙂

katuskamala1
Autor odpoveď zmazal
rastika
20. aug 2022

To nič nemení na fakte, že s daným platom, pri týchto podmienkach a v tejto krajine to máme chuť zavesiť na klinec a ísť za niečím lepším. A teraz už ozaj k veci... Myslím si, že nástupný plat by mal byť okolo 1300 v čistom s každoročným 5% navýšením . Nejde mi ani tak o životnú úroveň ako o to, že by to pomohlo dostať do školstva výber. Pokojne vo veľkomestách aj viac...

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
katuskamala1
20. aug 2022

@zuzanockamt tak a preco si sa pytala? Mam phd aj phdr zo socialnej prace a som sociálna pracovnicka

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
bimbambom
20. aug 2022

@rastika presne tak ! Ja sa učím nemčinu , aby som si mohla urobiť štátnicu . Potom uvidím .... Lebo aj získať prácu v škole nie je len tak ( okrem západu )

loginexistuje
20. aug 2022

problem je ze tabulky nie su regionalne plat uvitela by sa mal odvijat aj od lokality s tym ze by mal byt percentualne odvijany od priemeru mzdy v danom okrese
a potom aj deti v BA budu mat v statnej skole narok na kvalitneho pedagoga a klidne mu dat aj 1500 v cistom a v mensich mestach a dedinach staci menej

lucinka1988
20. aug 2022

@elementissa presne tak!!!!!

adkalu
20. aug 2022

@tranquillo presne viem o com píšeš. Ja sa nikdy nestačím čudovať, ako sa niektorí do tejto profesie navazaju, ja si to povolanie vybrala sama a dobrovoľne, robím ho rada, ale už to na môj vkus prekročilo mnou unosnu mieru. Prácu robím ôk, ale mam pocit, ze nič navyše sa neoplatí dávať a už ani nie som ochotná. Ak je to také lukratívne povolanie, prečo je nedostatok učiteľov? Lebo keď niekto nastúpi, tak mu spadnú ružové okuliare a za tu placu to nechce robiť. A ak som aj niekedy zazerala na kolegov, ktorí robili len do výšky platu, zrazu im rozumiem a nechápem, ze som bola taka sprostá. Ved ja okrádam svoje vlastné deti o čas so mnou, lebo v sobotu mam školu, ktorú ja osobne vôbec nepotrebujem, mam ju od 8 do 17.30, v nedeľu krúžok a to nevravím, ze som so študentmi pre cestovala celú Európu, sak lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Stojí ma to niekoľko mesiacov vybavovania, stresu, čas mimo domova... Manžel už na mňa nakrical, ze notebook je rodinný a nie môj pracovný, ze toner kupuje pre nás nie pre školu, toleruje večerné a víkendové telefonáty a moje exkurzie. Ale vzhľadom nato, ze sa po hrávam s myšlienkou odísť, tak som to stopla, do študujem to vzdelávanie a budem len učiť, tento rok nedám už ani krúžok a zahraničné a niekoľkodnové exkurzie tiež, žiadne spanie v škole a také akcie. Len výučba, príprava a administratíva. Taktiež si dávam záväzok, ze cez víkendy a po 18.tej nebudem dvíhať telefony rodičom. Lebo ti skutočne niekedy nevedie kde je hranica. Nie je podľa mňa normálne, ze mi 22.30 vola mamička akú má syn tému na projekt, ktorý má ráno odovzdať. Tak len toľko k tomu učiteľskému ničnerobeniu. Ak by to u mňa reálne bolo, ze končím o druhej a vegetujem cez prázdniny, tak s tým platom som spokojná.

loginexistuje
20. aug 2022

@adkalu na druhej strane dnes je volny trh prace a kazdy moze robit co len chce az taky nedostatok ucitelov nie je ten je najma lokalny preto skor by to bolo vhodne ze pridaju navyse ucitelom v BA
vacsi problem je s lekarmi a zdravotnikmi tam je ten nedostatok vyrazny a nahraditelnost vyrazne vyysia neporovnatelna v podstate

katuskamala1
20. aug 2022

@zuzanockamt pomoze to ked robíš tam kde riesia tabuľkove platy. Napr upsvar, ale tie platy su tak smiesne, az oci pre plač... Alebo popri praci mozes napr mat úväzok na univerzite, viest zaverecne prace, prednasat...

breeenda
20. aug 2022

@loginexistuje presne tak, hľadali sme angličtinarku do školy, sme okresné mesto,hlásili sa nám 4, dve z toho doslova prosíkali aby sme ich vzali, že nikde im nechcú dať úväzok... Nech riešia platy lokálne a nie plošne, veď aj operátor vo VW zarobí raz toľko, ako operátor niekde v Horej Marikovej... Platy všade okrem štátnej a verejnej správy sú prispôsobené lokalite,vo VW by im nikto za 600€ nerobil ako niekde v Rožňave...

laurita285
20. aug 2022

Ja by som šla metódou cukor a bič, kľudne nech zarábajú aj 5000 eur v čistom ale nech sú za tým výsledky.
Keď sa pozriem spätne, učitelia na základke, JEDEN bol reálny učiteľ, učitelia na strednej JEDNA bola reálna učiteľka, vysoká škola bieda tiež.

V podstate za hento vyučovanie čo tam väčšina prevádzkovala by si zaslúžili akurát tak po hrbe ale ok

lubicakl
20. aug 2022

@danusa63 ja som tiež z Oravy,práve sa chystám si dorobili dpš,ale ako píšeš...ťažko nájsť prácu.

rastika
20. aug 2022

@breeenda ak sa hlásili 4, je to ideálne výberové konanie. Tam prosíkanie nemá miesto. Urobiť otvorenú hodinu pre každú jednu s vedúcou PK a nech sa ukážu. Tiež som si svoje bývalé zamestnanie na súkromnej škole musela takto "vyhrať". Niektoré vyštudované učiteľky na východe nemajú dlhodobo zamestnanie, lebo si ho jednoducho nezaslúžia. Alebo to miesto získali bez výberového konania slabé učiteľky po známosti a to je obrovská nespravodlivosť školstva.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
danusskaaa
21. aug 2022

@breeenda ja by som vysoký plat dopriala všetkým (je jedno aké pracovné odvetvie). Nikdy by som nepodceňovala predavačky ale chcela som poukázať na to, že učiteľ (či chce či nechce) sa musí neustále vzdelávať. K platom viem svoje, robím vo veľkom kolektive kde sú učitelia rôznych príjmov a tuch 600 je bohužiaľ realita. Presne 613 je výplata mojej kolegyne, ktorá tento rok začala učiť jeden predmet obborne a jeden neodborne. Bez praxe v obore ako začínajúci učiteľ. Žiadne priplatky ani nič. Nie je triedna, nemá odmenu, nemá kabinet. Nič, začala od nuly. Je to výsmech a sama som za to, aby sa selektovali učitelia. Nech tam fakt ostanú tí, čo za to stoja (aj keď je to asi ťažké rozlíšiť, keďže každý je iný). Bohužiaľ sme sa dostali do štádia, že učiteľ je nič a všetko chcú diktovať rodičia. Nepočúvam sa dosť toho, načo učím také sprostosti, načo to deťom bude atď. Ja si to však nevymýšľam, musím učiť to čo je predpísané aj napriek tomu, že to často nemá hlavu a pätu 🤦‍♀️ len takýmto štýlom akým sa na SVK presadzuju zmeny sa nikdy nedostaneme na nejakú vyššiu úroveň...

sinusoida
21. aug 2022

@breeenda ja som len písala, že s VŠ treba robiť niečo, čo je lepšie ohodnotené, veď človek nie preto študuje ekonomickú VŠ, aby robil platy a nehnevajte sa, ale keď si to moja práca vyžaduje, aby som sa zúčastnil školenia, tak to zamestnávateľ prepláca a ďaľšia vec moja kolegyňa ma upozornila na to, že ona je administratívna pracovníčka, keď som ju oslovila inak 😃. Čiže s ekonomickou VŠ hor sa na lepšie pozície a netreba potom sa sťažovať, že je taký plat. Konkrétne moja známa išla pracovať na podobné miesto, kde sa nevyžaduje VŠ ( ona mala) a potom sa jej nepáčilo, že má plat ako keby nemala VŠ. 😀 A naopak vyznám sa v tom. 👍

keira
21. aug 2022

@breeenda fakt ma absolvent 770 v cistom?? to je ktora trieda, ako sa to rata?

keira
21. aug 2022

@danusskaaa takze nie 770 ako pisala @breeenda?

moni73
21. aug 2022

Absolutne nesuhlasim s rozdielnymi platmi podla regionov. Aby stat diskriminoval svojich zamestnancov s rovnakou pracovnou naplnou na zaklade miesta, kde pracu vykonavaju je podla mna nonsens.

lubicakl
21. aug 2022

@zuzanockamt Mgr. SJ a literatúra,nepedagogicky smer

breeenda
22. aug 2022

@keira páči sa, tu je zaradenie do platových tried, kde začínajúci učiteľ má 942,5 + príplatok začínajúceho učiteľa cca 56,5€, spolu 999€ hrubá mzda, čo je v čistom cca 773€... No a pre porovnanie, nepedagogický z povinnosťou mať VŠ 2.stupna pre činnosti ktoré vykonáva takýto plat v 6. platovej triede nikdy mať nebude ani keď ma 40! ročnú prax... 🤔