icon

PN verzus výpoveď

matin_ka
18. feb 2023

Zdravíčko, chcela by som sa spýtať. Plánujem odísť z práce nakoľko nezvládam vzťahy a mám s toho zdravotné ťažkosti.
Pracujem tam 9 rokov na dobu neurčitú.
Je lepšie ísť na PN a potom dať výpoveď? Alebo poraďte aké máte skúsenosti. 🙏🏼 ako to finančne vychádza lepšie. Ďakujem za každú radu. 🙂

Strana
z2
jj298
18. feb 2023

@matin_ka toto zneuzivanie pnky je nejaky novy modny hit?

lenka7477
18. feb 2023

skús sa dať vypísať na týždeň- dva a uvidíš či sa budeš lepšie cítiť. Lepšie vychádza očr síce , pretože PN máš prvých 10 dní slabo platených 🙂
@jj298 prečo ? ak sa necíti dobre , a vie že je to spojené s prácou , tak môže ísť na PN .

bublinka1426
18. feb 2023

@jj298

....takisto ako zneuzivanie zien pre PN hned po materskej...alebo maximalne materske ked zena zmeni robotu pred porodom ...takisto ako pandemicke Ocerky..ano...taksito ako ked muz je na materskej a pritom robi..

ale ked dovod naozaj je, nech ide dotycna osoba k lekarke a ona je za to platena aby zhodnotila stav pacienta...

a nech je na PN dokym potrebuje.

kazdy sa hra na depresaka a bolesti chrbtice. prilejme pravdu do pohara ale ked je nieco opodstatnene, tak je. od toho su na to lekari. ( taki aj onaki)

bublinka1426
Odpoveď bola odstránená
jj298
18. feb 2023

@bublinka1426 sak ano aj to co pises sa deje a nehovorim ze to schvalujem..ale to uz snad kazdy zamestnanec miesto toho aby odpracoval dva mesiace posledne sa hadze na pn zo dna na den..a kolegovia sa mozu posrat…

Ak je na to dovod je to ina vec…kazdopadne najlepsie budes mat si to odpracovat, pripadne si vybrat vsetku dovolenku. Ked uz bude vypoved podana mozno sa ti ulavi s vedomim ze si mozes odskrkavat dni v kalendari. A odides pred sebou s cistym svedomim a zdvihnutou hlavou.

bublinka1426
18. feb 2023

@jj298

ono to nikdy nebude fer. zial :(
a co sa tyka svedomia, ja len cumim, kolko ludi svedomie ani nema..
ja osobne som mala zdravotne problemy z prace, takze viem ze to bolo opodtstanene....byt na PN.

zuzanockamt
18. feb 2023

@jj298 Píše, že má zdravotné ťažkosti.

milanemila
18. feb 2023

@jj298 nie to uz je trendom aj pri tehotnych, dokonca aj ked maju deti prazdniny, no hocikedy 🙈 Rovnako ako “maximalna materska” odrbavanim a podobne :( chcelo by to poriadne kontroly aj lekarov aj ludi. Potom ked to niekto naozaj potrebuje, tak nie su peniaze a pre chore deti sa musia robit zbierky alebo zbierat vrchnaciky. Nech ten kto ma naozaj problem dostane podporu a spekulanti este aj pokutu.

jj298
18. feb 2023

@bublinka1426 ano mas pravdu..vela veci nie je fer..ale ked ostatni budu kradnut budes aj ty? Lebo aj oni to robia?

bublinka1426
Odpoveď bola odstránená
danielinaa
18. feb 2023

@jj298 vidis a mna vytáčaju ludia co sú chorí a nejdu pn. A ohrozujú druhých svojou nezodpovednostou. Nie ze si niekto ked je vyhorený ako autorka a pod pomôže pnkou.

lienka.7
18. feb 2023

@matin_ka najlepšie ti to finančne vyjde, ked das vypoved a nájdeš si novu robotu.
K zvyšku sa nevyjadrujem, uz to tu spomenuli predo mnou co sa tu za posledny cas "rozmaha".

jj298
18. feb 2023

@bublinka1426 ano mas pravdu, je taka doba..mozno aj preto ze tolerujeme osieranie s pnkami alebo s odvodmi alebo fakturami..a kazdy si povie sak co aj ten odr.ava..

letfenixa
18. feb 2023

@lenka7477 slabo platené sú prvé 3 dní PN (25%), nasledujúce dni sú už 55 %.

panelacikova
18. feb 2023

@jj298 prečo by sa mala "hádzať" na PN na 2 mesiace? ak lekár skonštatuje, že potrebuje odpočinok, môže autorka pokojne PN-kovať aj rok. a bola by hlúpa, keby to neurobila. potrebuje odpočinok a zároveň aký-taký príjem. napokon, vyčerpanie z práce poriadne udiera na psychiku, vôbec by som sa nečudovala, keby jej lekár PN vystavil a to dokonca s neobmedzenými vychádzkami, aby sa opäť dostala do formy....
@matin_ka pozhováraj sa so svojím lekárom/lekárkou. povedz, čo ťa trápi a nech zhodnotí, čo a ako ďalej. áno, ktosi tu vyššie uvádza, že najideálnejšie je mať novú prácu a neprerušiť príjem a zároveň teda zmeniť prostredie... ale nie každý toto má okamžite. ak si načisto vyhorená zo súčasnej práce, ja osobne napíšem absolútne bez hanby, že by som oslovila lekára. a ak by on rozhodol o PN, neriešim. idem. a v práci nech šúchajú nohami aj za mňa. napokon, neodrobila si 9 dní, ale 9 rokov... to je na dnešnú dobu dosť dlhý čas na to, že fakt môže ísť o vyhorenie a potrebuješ psychický odpočinok.

panelacikova
18. feb 2023

@matin_ka a mimochodom, môžeš dať aj výpoveď a potom ísť na PN, nič sa tým nemení. a maródovať môžeš aj po uplynutí času výpovede a teda aj po ukončení zamestnania. stále budeš v tzv. ochrannej lehote, kedy budeš dostávať dávky PN. finančne sa na tom nič nemení, či ideš najprv na PN a povedzme po týždni podáš písomne výpoveď alebo dáš najprv výpoveď a po týždni pôjdeš na PN. tam sa berie nejaký priemer, nie plat za posledné dva týždne.

stanislavicenka
18. feb 2023

@jj298 ved ma z toho zdravotne dovody. U nas v praci je dokonca aj ukoncenie pracovneho vztahu z dovodu,ze to volyva na zdravotny stav s vyssim odstupnym

jj298
Autor odpoveď zmazal
jj298
18. feb 2023

@stanislavicenka no ale to moze byt hocico od ze sa cez tyzden nevykaka az naozaj po to vyhorenie.

sszuzu8
18. feb 2023

@jj298 nejde o zneužívanie. Ja som si raz musela vziat týždeň pn (liečila som sa na depresie) pretože som nezvládla psychicky ísť do práce. V deň keď som šla na PN som sa nevedela upokojiť a prestať plakať. Bola som v dezolátnom stave. Nielen telo ale aj myseľ si niekedy potrebuje odpočinúť

jj298
18. feb 2023

@sszuzu8 na oddychovanie tela a mysle predsa sluzi riadna dovolenka…
Akoze tym nechcem zlahcovat ziadnu diagnozu.

bublinka1426
18. feb 2023

@jj298

ono skor ide o to ked clovek ma uz narusenu psychiku ( rozne dovody, rodinne, umrtie..atd atd) tak naozaj este tazskosti v praci naozaj mozu vyustit do vaznych problemov) a tam 2 tyzdne dovolenky nepomozu. velmi zavisi od toho ako je na tom daky clovek psychicky...
poznam stavy ked sa clovek napr zacal dehonestovat a samoposkodzovat lebo sa citil bezcenny..a podobne) tazko sudit kedze nevidime do duse inych ludi.

a stale nepisem o oyebavacoch, tych je neurekom....

lienka.7
18. feb 2023

@bublinka1426 naša suseda takto vydržala na PN rok. Akoze s psychickými problémami. Samozrejme medzitým sa starala o vnuca, co bolo v podstate pravy dovod PN. Vychadzky neobmedzene, vsak predsa potrebuje chodiť von si precestovať hlavu. Staci ked sa dohodneš s lekárom a všetko ide. Neboj sa.
Len dodám, ze potom zazracne vyzdravela. Psychicke problemy proste nemas ako dokázať ze niekto vyslovene klame.

bublinka1426
18. feb 2023

@lienka.7

ked ojebavala, zrazu je ok..plut na taku osobu co zneuziva system
ked nie, tie problemy sa touto cestou tak jendoducho nevyriesia..a riesenie psycho problemov trva aj roky
je mi na blyti z ludi, co nemaju vycitky system zneuzit.

bublinka1426
18. feb 2023

@lienka.7

neda mi na toto nereagovat

''Staci ked sa dohodneš s lekárom a všetko ide. ''

akym lekarom? taki nech idu do riti palovej, to potom nie su lekari. kontroly su sprisnene.
a ano ak je znamost, vtedy ide vsetko.

potom je pravy opak, clovek am ostat lieceny ale kvoli peniazom musi nastupit.

lienka.7
18. feb 2023

@bublinka1426
Bola kamoska s obvodnou lekárkou. Ta jej presne radila co a ako. A v podstate to bolo verejným tajomstvom, že preto je doma, lebo opatruje vnuka a nic jej nie je, vedela to cela ulica.
Lebo neboj, ani "s nervami ci vyhorenim" ta zase nenechajú doma bohvie kolko.
Myslim, ze danej pani by pomohla najma zmena prace, keďže jej problémy suvia presne s nou. Otazka je ked sa tam necítila dobre, preco ju nezmenila skor? Prečo to nechala zájsť do takéhoto stadia?

bublinka1426
18. feb 2023

@lienka.7 moja lekarka ma aj v horucke pomaly posielala do prace, takze mam opacnu skusenost. ta by aj mrtveho donutila robit.😵

lienka.7
18. feb 2023

@bublinka1426 no tak asi kamosky nebudete 😉

bublinka1426
18. feb 2023

@lienka.7 kamoska s lekarkou? 🙂

lienka.7
18. feb 2023

@bublinka1426 pozri, vzdy sa to (aj) zneužívalo a aj sa to zneuzivat bude. Ale zase su nástroje, ako sa to da lepsie kontrolovať, len by sa im muselo aj chcieť. To mas detto ako účelové max.materske, ci PN v OL po materskej. Kapitolou samých o sebe su matky, ktoré chcu PN pomaly uz od pocatia.
Kks, kolko som sa napocuvala, ze ako sa vyhovárali, ze oni proste musia byt PN. Aby doktor niečo vymyslel, ako ho lámali... ale nedal sa, vysvetlil im, ze PN im on neda, lebo na to nie je dôvod. A poviem ti, boli to same mlade baby... paradoxne mne, co ma chcel vypísať som nechcela.

Strana
z2