icon

Po siedmich rokoch do práce

vintage_lady
7. jún 2015

Ahojte ženy 😊 mám menší problém. V auguste mi končí predlzeny rodičovský príspevok. Bola som rok navyše doma, Niko mal zdravotné problémy. A teraz je cas ísť do práce. Vlastne som už sedem rokov doma. Predtym som bola na RD so staršou dcérou. Prácu si už hľadám dlhšie, bývame pri Rakúsku, ale aj tam, keď poviem, že mám dve deti, ako by som mala lepru 😱 som kaderníčka, v obore som nepracovala, po pravde nechcem to robiť. Ako ste to zvládli vy ostatné,? Manžel robí na smeny, svokra tiež pracuje. Takže nejaké 12ky a poobedne nemôžem. A keď dieťa ochorie, dajú mi voľno? Toho sa bojím, že poletim, keď budú chorí. A vôbec, kde sa ja zamestnam? No som z toho na nervy. Ešte k tomu materská demencia 😆😆😆 sa bojím, že to nedám. budem rada, ak mi poviete vaše skúsenosti, alebo dobre rady. Ďakujem 😘

mircalla
15. jún 2015

@alaguema ano - toto je pripad, ze moze - a nemusi mat problem si to pracu najst....

gabrielita1610
15. jún 2015

@mircalla nie? nenapisala si ze je luxus sediet doma 7r? ,alebo to ze ju 7r zivil manzel? nezhadzovala si matky ,ktore niekedy ani nemaju na vyber a musia ostat s detmi doma? tvoje prispevky len poukazuju na to ,ze zeny co sa staraju o deti ,nerobia si kurzy a popri materskej nemaju aj dve prace ,su podla teba obycajne lenive mrle ,co namiesto prace otehotneju xkrat a potom sa cuduju,ze ze ich nikto necaka s otvorenou narucou.dnes ked je problem zamestnat sa ,muzi odchadzaju od rodin ,aby ich uzivili, ci radsej by to malo byt naopak? ano su zeny ktore su doma 7,10 a viac rokov ,ale to neznamena ze su menejcenne ako tie co pracuju ,kazdy robi podla svojich moznosti a ty zahlasis ,ze ci ju 7r zivil manzel???

sardinka333
15. jún 2015

@jolinka vieš čo ja budem uprimná, nebudem sa pretvarovať a falošne ,,drukovať,, ale mna to dráždi...neskutočne! Ale asi je to tým že moja svokra a švagrina su non stop doma a ako ,,nechapačka,, Doma prach, manžel varí, nakupuje a kvetinku ofukuje...svokra detto, nikdy nikde poriadne nerobila ale o vnučence sa ani neozrie kebyže tam teda neprideme, nezavola, nič, prazdniny? joj...to by bolo roboty ako keby som jej tam davala kojencov. Na proti tomu moja mama robota, invalidné ,,decko,, doma, zahrada a ešte sama sa nuka že mi pomože čo ja ani často nechcem.
Sama som bola 8 rokov skoro 9 doma...a išla som robiť len preto lebo sa mi chcelo to skusiť inak som nemusela. A je to často o tom že ak si doma tak zlenivieš, zkomotnieš.spomalíš...nemusíš sa nikde nahanať šak či to urobíš dneska zajtra nenahana, či o hodinku o dve tiež je jedno...takže kolko krát sa tie dni ženy len ,,premocu,, a nič dokopy neurobia....(tuto v meste panelakové ženy určite) a ešte aké su unavené a ako toho maju vela. By som to hnala aspon na pol uväzku aby sa spamätali a začali si vážiť ten luxus materskej.
Mám to zažité z oboch strán aj z dlhodobého doma a aj z navratu do prace. A ludí čo spomínam roky poznám aj tie ihriskové stretávam furt dokola o tom istom - ako sa to nedá, ako to nejde...a ako ako...ved jasne že nikoho nedonutim, to ani nie je moj ciel, ja tých ludí neživím ani im nijako nepomaham, nech si robia ako chcu, ale nech nenariekaju ako su vyťažení...zdraví ludia z panelakov s jedným deckom🙂

alaguema
15. jún 2015

@jolinka tomuto veľmi fandím, aj ja mám záhradu, zvery nie, lebo to by u nás nemal kto ukončovať a všetci by mali mená a umieralo by to na starobu 😀 , ale kupujeme od ľudí, ako si ty. Veľmi rada podporím miestnych a pokiaľ nemusím, z obchodu nekupujem. Sama viem, čo obnáša záhrada, zvlášť, ak sa každým rokom rozrastá, ale zas je to pre mňa aj taký mentálny reset a celé leto nemusím kúpiť zeleninu, ovocie, detičky máme tiež zdravé 🙂 Keby som nebola taká spoločenská a že potrebujem ísť aj medzi ľudí, tak by mi aj tvoj spôsob plne vyhovoval. Chovala by som kozy a vyrábala syry, nakladané s bylinkami v oleji a rôzne výrobky z vlny, veď to je úplne krásny spôsob ako sa živiť. Navyše, čo je už viac, než to, ak človek dokáže sám prežiť, dopestovať, dochovať, nezávisle od toho, či ekonomika prekvitá, alebo upadá, nezávisle od toho, akú máme nezamestnanosť, alebo či práve ten tvoj odbor prosperuje. To je nadštandartný kus slobody 🙂

michaela1711
15. jún 2015

@sardinka333 ja iba k tomu úryvku že keď si doma tak zlenivieš to je ako u koho komu sa chce ten kto chce si nájde robotu aj doma a nemusí lenivieť 🙂

janinah
15. jún 2015

.bola som na MD,RD 8 rokov a nezastavila som sa,ale ak k tomu všetkému pribudne práca,tak jednoducho musíš zmeniť systém a určiť si priority,nepodarí sa to zo dňa na deň,bude to stáť nejaké nervy aj stres,ale prídeš na to sama podľa svojej konkrétnej situácie.....teraz mám 8hod. prácu denne,polovicu mesiaca som na mobile -prac. pohotovosť,ak treba idem do práce aj v noci,mám 3 deti,najmenší tretiak,staráme sa s mužom o dva rodičovské domy so záhradami ,v jednom sú rodičia 80tnici,druhý prázdny už....mám skoro 52r. manžel viac a stíhame aj dovolenky aj víkendy mimo mesta,ale priznávam,že občas zaplatíme pomoc na záhrady a o rodičom semtam nakúpi aj sestra,ale o dom sa nestará...chcem napísať,že je to len na tebe ako si zmanažuješ svoj život ,rodinu domácnosť

jolinka
15. jún 2015

@sardinka333 tak co ti poviem... 😉 dakto si to vie zariadit... 😝 😝 😝 a hlavne to drazdi ked to mas v rodine.

ale vies ono to tak vyzera ze su aki spokojni, ale osobne si myslim, ze aktivny clovek prezije zivot hodnotnejsie, neaktivita otupuje, zmlandravi telo i ducha, niet im co zavidiet. 😝 😝

sardinka333
15. jún 2015

@michaela1711 mne je to jasné že kto chce si robotu najde. Ja ani vo vysledku nikoho do roboty v zmysle zamestnania nenahanam - mne je to fuk či niekto robí alebo nerobí ja len naražam na tie ,,pišťadlá,, ktoré sa sťažuju ako toho maju veeela v panelaku o 3 izbách.

sardinka333
15. jún 2015

@jolinka ja si myslím že máš uplnu pravdu..ved to...že maju doma takých ,,somarov,, čo im zobu z ruky....ja sa sice na mojho muža nemožem ani v najmenšom sťažovať, urobí čo vidí na očiach ale ja som neni ten typ čo čaka so založenými rukami kým pride z roboty a urobí ...to je vraj už moja chyba mi povedal, lebo že ja všetko musím mať hned a podla seba tak nech sa nečudujem tým, ktorí si zoberu časopis a sedia a čakaju....
A má pravdu - je to moja chyba, namiest závisti sa aj ja mám na to vyprdnuť ...len ako zmeniť svoju povahu že?

mircalla
15. jún 2015

@gabrielita1610 mam na tuto hysteriu reagovat? reagujem len na normalne prispevky, i ked su proti...ja viem, co som napisala, vyber si z toho, co chces - aj tak robis.....nebudem sa 100 krat uz opakovat.....myslim, ze to prilis dramatizujes a beries to prilis osobne - ozaj ti odporucam si precitat vsetko....dokonca som dala aj niektorym babam za pravdu v ich nazoroch.....

jolinka
15. jún 2015

@alaguema ano, ta sloboda ma na tom tesi, je to aj drina, skoro kazdy vecer mam svalovku od kopania, ale je to stastna unava 😅 Inak moj muz mi v dobrom zavidi, hovori, ze mali sme sa zariadit inak, kupit zopar hektarov, chovat 100 koz a kaslat na system 😀 😀

ale do "systemu" nas privadzaju deti, ich skoly, nutnost vzdelania, dochadzania, nutnost platit ucty... atd. Celkove ludia su nuteni ist do kola aj uvermi, zaviazanim sa bankam nemozes nezarabat, ucty ta dohonia.

Ja si to cenim, ze aspon jeden z nas moze mat slobodnejsiu pracu, aj ked nie menej pracnu...aj teraz by som robila v milovanej zahrade, keby to rano nezlial dazd a je primokro 😉 😉

ale to uz je odbocenie od temy, neviem aku ma odbornost mamicka...ale vzdy pomoze ked zena aspon nejaku chvilu pred planovanim nastupu do prace oprasi odbornost, da sa aj na nete, ja som si tak postudovala uctovnictvo na niektorych strankach na nete, vsetko sa da najst, takisto som v jeseni a zime chodila k sestre uctovat, dala mi banku pokladnu ...uctovala som, pomalsie ale islo to postupne, to mi aj pomahalo na konkurzoch ze som uviedla ze aktualne niekde vypomaham s uctovnictvom a som "on line" 😉 😉 😉

mircalla
15. jún 2015

@gabrielita1610 inak mozes mi prosim ta skopirovat prispevok, kde som pouzila vyraz lenive mrle? dakujem....

jolinka
15. jún 2015

@sardinka333 vsimni si ale, ze ide casto o ludi ehm nechcem urazit, ale s trochu jednoduchsim myslenim, 🙄 🙄 bystrost ducha /teraz mi nejde o vzdelanie ci vyskuIQ/ nedovoli cloveku stagnovat, uplne nic nerobit, premarnit cas.. 😔

alaguema
15. jún 2015

@jolinka áno, systém akoby nepustí, účty treba platiť, len teraz mi tak napadlo, že koľko žien sa vracia do práce, lebo musia a koľko preto, že nechcú poľaviť zo zavedeného štandartu. U mňa ok, ale ak ten systém raz padne na hubu, tak manažérsky post aj luxusný byt im bude na figu. Človek, ktorý má pôdu a schopnosť a aj skúsenosti ako si prvotné suroviny zabezpečiť sám, bude na tom podstatne lepšie. Preto ja nerada počúvam o tom, ako je potrebné, priam nevyhnutné kopírovať nejaké zavedené stereotypy, ako tu poniektoré ženy radia, že je "normálne", že sa žena po rokoch doma nezamestná, že je nazaujímavá a automaticky má byť katastrofa na svete a za každú cenu sa tomu treba vyhnúť a odložiť deti do jaslí a ísť makať. Veď nie sme novodobí otroci (alebo?)...sú aj iné možnosti, len pre niektorých ľudí nie sú ani len viditeľné, nie to ešte na dosah. Ale tie obmedzenie sú len v ich hlavách.

janinah
15. jún 2015

@sardinka333 tiež som paneláková,ale s dvoma domami na dedine ako som vyššie písala..a súhlasím,by som sa dočista znudila,mať len ten panelák a byť doma,mám susedy,ktoré sú doma z rúznych dôvodov,stretneme sa a ony nestíhajú 😉 no ale vieš koľko roboty okolo takého minipsa? prechádzky,kúpanie,strihanie,zháňanie overalíkov.... 😀

sardinka333
15. jún 2015

@janinah aaale ved vieš čo...v podstate si hovorím že ved aka som hnusna, moj muž ma pravdu - vylož si nohy aj ty a hotovo...ale ked to vidíš v rodine tak jasne že to viac ,,štengruje,, ...

vintage_lady
autor
15. jún 2015

Ranecko baby, prosím už sa nehadajte, sak každý máme názor, a keď, tak ja som príliš veľký salamista aby som sa oduvala. Napísala som svoje a hotovo. Ozaj, keby ste to tu nenapísali, tak aj zabudnem ☺ tiež som nikdy nechápala, hlavne s jedným dieťaťom, nestíham uvariť, upratať. No ja som kukala, že Haló? Ja mám "len" dve deti, ale zadelené, že je navarene, upratané, záhradka obstarana a aj spoločné aktivity. Boli časy, keď si svokricka neodpustila ironické poznámky, ale ja som trošku vácej ironicka a už to nerobí 😀 u nich by som nevydržala, u nás má všetko svoje miesto. Teraz tu bude smrdieť samochvala 😀 ale moje organizačné schopnosti sú level expert. Počas RD som chcela ísť na taký kurz o interierovom dizajne, neviem vlastne prečo som nešla, veľmi ma to zaujíma, ale nikdy nie je neskoro, a dokončím si aj kozmeticku, mali sme to počas praxe v škole, ale doba napreduje a týmto smerom by som tiež chcela ísť. Možnosti je veľa. Roboty sa nebojím, ja sa aj teším, že vypadnem 😊 len to bude veľká zmena po rokoch.Ale teraz musím zapracovať na vlastnom biznise, ako som už aj písala, ak sa podarí jedna vec, tak budem mať konečne cukráreň 😀

vintage_lady
autor
15. jún 2015

Fasa, som sa prekecla, teraz sa to nepodarí 😆😆

janinah
15. jún 2015

@sardinka333 no,ja teraz nohy vykladám už mesiac /PN/a ešte začas budem a to doslova 😉 ale rohy mi rastúúú z ničnerobenia,nevedela by som sa len tak povaľovať

natalym
15. jún 2015

@vintage_lady Ale podarí. 😉 Prajem veľa úspechov.

gabrielita1610
15. jún 2015

@vintage_lady tak nech sa dari 🙂 , vzdy treba niekde zacat a aj zena ,co bola dlhsie doma zacat vie 🙂

baryana
15. jún 2015

@mircalla tiez mi lezal v zaludku tvoj prvy príspevok, ale predychala som to. ved kazdy ma svoj nazor, ktory si urobi z vlastnej skusenosti. len by som ta chcela vyviest z omylu v dvoch veciach. manzel nezivil 7 rokov zakladatelku a vsetci manzelia matiek svojich deti. zivil svoju rodinu, ktoru si zalozil dobrovolne a ma to byt pre kazdeho muza samozrejmost ako dychat vzduch.a druha vec- byt doma s detimi nie je luxus. je to narocna, neocenitelna/financne/ praca bez riadnej dovolenky, volnych vikendov a sviatkov. do zatvorky som napisala financne, lebo mam pocit z tvojich prispevkov, ze prave tie stale spominas bezohladu na to, aby si poznala situaciu v rodine.

janinah
15. jún 2015

@vintage_lady a prečo nechceš robiť kaderníčku? dnes výnosné povolanie,ti popísať aký domisko má moja kaderníčka? 😀 keby že sa ešte raz narodím,tak som kaderníčka veru 😉

jolinka
15. jún 2015

@alaguema zase povedzme si,, kazdeho ta poda nemusi bavit... 😉 Ja osobne si tu rada precitam prispevok...trebars od zeny, ktora da aj to dieta do jasli a realizuje sa vo svojom odbore, pre nu je to atraktivne zaujimave, plus prijem do rodiny ...a osobne iste take dieta netrpi, v pripade ze jeho matka je stastna a realizovana...nez by mala byt frustrovana v panelaku medzi hrncami.

Alebo su zeny, co sa realizuju doma, maju vela deti, este si nejake vezmu k tomu do pestunstva...toto je ich stastna realizacia, alebo doma pecu a vyrabaju keramiku, ci podnikaju sami ci s muzom ci kamaratkou...V podstate nezalezi na forme, zalezi aby ten clovek nehlivel duchom, ci v praci ci doma. 😉 😉

Zas ked vidis tie onudene lenive frflajuce...pracujuce, jedno aky obor ...proste su ludia co budu protivni, lenivi, este aj v tej praci. 😝 😝 😝 a to ze tam kvacia, je len o tych uctoch alebo potrebe "standartu" z nudze cnost ...ale ich kvalita je hodnotena vyssie...lebo "pracuju, zarabaju, odvadzaju"

rainee
15. jún 2015

tiez mi pride nefer pozerat sa na mamicky co su s detmi dlhsie doma krivo len preto, ze sa nehrnuli po pol roku do prace. dovodom urcite nie je ich lenivost, ale vacsinou zly zdrav.stav dietata, nemoznost zamestnat sa atd. nikde nie je napisane, ze zena co je na RD par rokov, ma horsie znalosti ako niekto, kto pracuje vkuse alebo je absolvent atd. ved tie zeny vacsinou predtym tiez roky pracovali, maju prax, znalosti, len proste na par rokov prerusili karieru kvoli detom. a tym padom su bohuzial u zamestnavatelov odpisane, lebo tu je takyto nazor na to 😢

so zahranicim sa situacia vobec neda porovnavat. ano, matky idu skor do prace, ale maju na to vytvorene podmienky - skratene uvazky, vyssie platy a tym padom moznost zabezpecit si sukromnu skolku ci opatrovatelku. tiez sa tam nestava (ako je to tu u 9 z 10 mamiciek) ze im zamestnavatel pocas MD zrusi miesto. ak by boli taketo moznosti aj u nas, tak by zeny nemuseli byt tak dlho s detmi doma. ved skuste si najst pracu na skrateny uvazok napr. v oblasti administrativy, bankovnictva, marketingu atd. to je cista utopia.

alaguema
15. jún 2015

@jolinka ale určite...ja som prvá, ktorá nechá na pokoji, každý nech si žije ako chce, všetci si vyzbierame plody svojej blbosti aj múdrosti. Ale ja osobne veľmi neverím, že maličké dieťa je bez mamy šťastné...proste si to nemyslím. Netvrdím, že musí byť vyslovené nešťastné, ale je od prírody nastavené tak, že bude do určitého veku s mamou. Adekvátna náhrada môže byť ok, ale stále je to len náhrada a ono si zvykne, ale pochybujem, že by sa rozplývalo šťastím. Takže ja to vidím trošičku inak. Ak mám dieťa, tak to proste už nie je len o tom, či sa v tom realizujem a či náhodou nie som frustrovaná. To dietko má podstatne menej schopnosti prispôsobiť sa, jeho potreby sú naliehavé a nemá ešte mechanizmy, aby spracovalo ich prípadné nenaplnenie. Takže v tomto myslím, by sa mal prispôsobiť ten, ktorý už to vie - alebo mal by vedieť. Teda rodič.

mircalla
15. jún 2015

@baryana podla mna to luxus je....inymi slovami ak k tomu nie je ozaj padny dovod - napriklad zdravie - je to privela....otazka nazoru....ja respektujem, ze mas iny
Mne ide len o jedine - nebudme prekvapene, ked je po takej dlhej dobe problem sa zamestnat - nevinme stat, zamestnavatelov, nefrflime, nehovorme o diskriminacii - je to nase rozhodnutie a preto potom musim s tymto ratat...je to ocakavany jav v krajine, kde je dost vysoka nezamestnanost a presyteny trp prace....

natalym
15. jún 2015

Nechápem čo riešite, veď je to každého osobná vec, veď sú ženy, ktoré sa rozhodli zostať doma s deťmi čo najdlhšie, normálne dobrovoľne,ak to manžel zvláda živiť a všetci sú spoko tak čo.
@vintage_lady pravdepodobne očakávala nejaké rady a povzbudenia a nie kritiku a vaše blbé hádky.

sardinka333
15. jún 2015

Jasne že je luxus byť roky doma na MD....ktorá žena si to v dnešnej dobe hypotek a nikdy nekončiaich výdavkov na deti a domacnosť može dovoliť nemať prijem???? No ja také snad ani nepoznám - okrem tých čo maju postihnuté dieťa, nejako naozaj važne choré. Mnohé by radi boli doma, ale financie nepustia...
A uprimne??? Rok som bola doma navyše, pardon dva....syn v školke, dcera v školke....do 15:00 som ich mala vždy v školke, cely den pre ,,seba,, domacnosť, takže nie vzdy to je drina...uplna pohodička. Tak som aspon popri tejto ,,flakarine,, vyštudovala ešte jeden odbor čo mi aj pomohlo k zamestnaniu, ale tak ja som ,,štátny zamestnnec,, takže nebol extra problém sa zamestnať.

amouramour
15. jún 2015

@mircalla jasne, ze to je luxus, zena by sa mala snazit uz len kvoli sebe...nie je nic horsie ked napr. taku 40tnicku domacu panicku opusti muz...zrazu soky ako sa uzivit, nic odpracovane, zly dochodok, nevie co so sebou...len zeny bohuzial dopredu nepremyslaju...